Knutselen met baby’s, dreumes en peuter

Op pinterest, instagram of bij het kinderdagverblijf zie je ze misschien wel eens voorbij komen. Die perfecte knutselwerkjes van baby’s en kinderen; sneeuwpoppen in de winter, schaapjes met watjes in de lente en in de zomer regenbogen in de juiste volgorde. Dat je jezelf vertwijfeld afvraagt waarom jouw kinderen dat nog niet doen. Dat je denkt dat je baby nog te jong is om te knutselen. Of dat als je geluk hebt er meer dan een potloodstreep op papier staat. En dan zal je vast voor je gevoel bergen hebben moeten verzetten. Want kleurtjes uit het bakje halen en er weer in doen, sabbelen op verf en ga zo maar door is natuurlijk veel leuker dan het maken van een kunstwerk.

Dan geven het ouders op, laten ze het over aan professionals zoals pedagogisch medewerksters om lekker creatief aan de slag te gaan. Dat vind ik heel erg jammer, want knutselen en creatief bezig zijn gaat veel verder dan het kunstwerk dat er uiteindelijk wordt geproduceerd. Het gaat niet om het resultaat, maar om het proces. Iets waar ik zelf ook nog wel eens op wordt gewezen. Aangezien ik mezelf totaal niet creatief vind, tenminste als je kijkt naar het resultaat. Maar wel regelmatig een poging doe voor een nieuwe diy.

Knutselen vanwege de knutselwerkjes

Zelf vind ik het erg jammer als er alleen gekeken wordt naar het resultaat. Een schaap hoeft niet wit te zijn, met wattige bolletjes, een kop en vier poten onderaan het lijf. Het plakken vinden kinderen vaak een erg leuk ‘werkje’ om te doen. Natuurlijk kan je dat een beetje sturen door een lijfje te tekenen en een keer voor te doen hoe je een bolletje in het lijfje plakt. Als je kind nog jong is kan je nog iets meer sturen door alleen in het lijfje wat lijm te smeren. De bolletjes die naast het lijfje worden neergelegd zullen dan niet blijven liggen. En als je kind klaar is, kan je natuurlijk nog even die poten verschuiven zodat ze helemaal goed zitten.

Iets wat er op sommige kinderdagverblijven gedaan wordt, met als gevolg dat je tig keer precies hetzelfde kunstwerkje ziet hangen. Iets wat ten koste gaat van de tijd die er aan de kinderen wordt besteedt. En je minder goed ziet wat de ontwikkeling is van je kind. Dat het van een gelukstreffer kras op papier via het echte kraswerk, naar cirkels, kopvoeters tot hele landschappen en driedimensionaal kleuren gaat.

Knutselen om het proces

Als ik ga knutselen met de kinderen gaat het me niet altijd om het resultaat. Waar het wel om draait? Om het lekker bezig zijn, om het lekker een beetje ‘aanmodderen’. Creatief bezig zijn is goed voor de ontwikkeling van je kind. Het bevordert de fantasie, maar ook het ruimtelijk inzicht, de fijne motoriek en ga zo maar door. Tijdens het knutselen kan je met je kind praten over van alles en nog wat. Hoor je waar het zich mee bezig houdt. Of kan je oefenen met het herkennen van kleurtjes. Wat helpt is door er zelf naast te gaan zitten en ook lekker creatief te zijn. Grote kans dat je kind het dan ook langer volhoudt. Is het na vijf seconden al zat, is dat ook goed. Volgende keer beter. Het moet wel leuk blijven, zodat je kind het de volgende keer weer ziet zitten.

Geschikte knutselmaterialen om mee te experimenteren

Knutselen hoeft trouwens ook niet altijd met verf, potloden en papier. Er zijn heel veel andere materialen die hier prima voor geschikt zijn en er meer een soort activiteit van maken. Denk maar eens aan;

 • Lekker aan de slag met zelfgemaakte zoutdeeg, waarbij je voor een kleurtje wat verf door het beslag kan mengen.
 • Zelfgemaakte eetbare klei doet het ook altijd goed.
 • In bad lekker kliederen met zelfgemaakte badverf van yoghurt en voedselkleurstof. Ook geschikt voor baby’s die alles in hun mond stoppen.
 • Het eerste kind dat het niet leuk vind om met scheerschuim bezig te zijn moet ik nog tegenkomen.
 • Niet alleen voor jongens is het heel leuk om creatief aan de slag te gaan met auto’s.
 • Het verven waarbij je niet vies wordt, hier deelde ik laatst een foto van op instagram en was zeer populair bij heel veel moeders. Groot gelijk, want door de verf en papier in een boterhamzak te doen heb je geen gedoe met schorten, vieze kwasten etc.
 • Of wat dacht je van ouderwets kralen (of pasta) rijgen en er een mooie ketting van te maken.
 • Zelf slijm maken

Voordat jullie denken dat de kinderen hier iedere dag creatief bezig zijn. Eerlijk is eerlijk, ik moet er niet aan denken. Onze dochter de laatste tijd wel vaker, maar dat komt omdat ze dat zelf kan aangeven dat ze graag wil ‘stickeren’ of ‘verven’. Maar soms is dat ook gewoon nee, en ga ik er stiekem wel vanuit dat ze dat op de peuterspeelzaal doen. Gelukkig gaat het daar ook niet om het resultaat en krijg ik regelmatig plakwerkjes mee naar huis waar drie dingetjes op geplakt staan of vijf krassen op getekend.

De leukste knutselwerkjes om met baby’s en dreumesen te maken

Nu is het niet mijn bedoeling om hier negatief over te zijn. Het is natuurlijk erg leuk om samen met je kind iets te maken. En het vervolgens trots aan de muur op te hangen. Of als cadeautje voor de jarige buurvrouw of als dankjewel voor een logeerpartijtje bij je tante weg te geven. En dan is het toch wel leuk om er iets meer van te maken dan wat kras of knoeiwerk. Al moet ik de eerste oma die dat niet trots in de woonkamer zal ophangen nog tegenkomen. Toch op zoek naar een paar leuke voorbeelden;

 • Het werkt heel goed door vervolgens deze vrije kunstwerkjes van een kind in een bepaalde vorm te knippen zoals ik met de XXL-kaart heb gedaan.
 • Door vierkantjes te knippen en daar een mondriaan-achtig kunstwerk van te laten plakken op een groter vel. Kan je een beetje sturen met stukken waar meer / minder op getekend is. Het helpt trouwens ook door het kunstwerk om te draaien. Vaak is het gewoon een kwestie van er niet bij kunnen.
 • Een kunstwerk op canvas, al dan niet afgeplakt met tape doet het ook altijd goed.
 • Je kan er ook een foto van maken en het vervolgens op een mok, of keukenschort laten afdrukken. Of direct aan de slag op een tafelkleed met
 • Hand- en footprint waarbij je de handen en voeten van de kinderen stempelt en er vervolgens met wat fantasie iets van maakt zie je vaak bij hele jonge baby’s.

Knutsel jij regelmatig met je kind?

Knutselen met baby's een no-go? Absoluut niet. Het is zeker mogelijk om leuke knutselwerkjes te maken. Met inspiratie die ook heel leuk is voor dreumesen, peuters en kleuters. - Mamaliefde.nl

Volgende
Vorige

Comments ( 5 )

 • Ik heb dus nog nooit geknutseld, haar wel laten tekenen maar thats is.
  Puur omdat ze alles in haar mond stopt dus ik durfde zelfs scheerschuim niet aan.
  Maar je hebt me op ideeën gebracht en ik ga het gewoon eens doen!
  Nicole onlangs geplaatst…Safaripark Beekse BergenMy Profile

 • Wat een leuk stukje zeg. Ik ben het hier zo mee eens!
  Ik knutsel graag met zoon (van 4). Daarnaast doe ik veel sensorisch spel met zoon: spelen met zand, scheerschuim enzovoorts. Allemaal dingen waar je ‘geen resultaat’ mee hebt (hoewel de foto;s fantastisch zijn ;-))

  Van de kleuterschool krijgen we best mooie werkjes mee. De werkjes die ik het mooist vindt zijn die, waar de hand van de juf niet teveel inzit. De dingen die zoon maakt vind ik mooi genoeg, dat hoeft van mij niet in een door de juf uitgeknipte vorm.
  Bespaarzuinig onlangs geplaatst…AardbeienMy Profile

 • Leuke blog! Ik moet eerlijk bekennen dat ik met de oudste toen hij klein was veel meer met hem knutselde dan nu bijvoorbeeld met F… voor de omas hebben ze vorige week trouwens wel ieder een schilderij op hout gemaakt. F vond het geweldig! Lekker kliederen met zn handen in de verf haha. Het zat echt overal!
  Kaboutertuin onlangs geplaatst…Moestuin tip tegen slakkenMy Profile

 • Knutselen, heerlijk! Ik hou van het geklieder, het ontdekken en de trotse gezichtjes als ze dan iets afgewerkt hebben en het aan de keukenkast hangt. Ja. ze worden vies, de keuken lijkt wel ontploft en dagen later vind je nog overal snippers en verfrestjes. Maar ze halen er zo veel uit. Ze leren experimenteren. Ze leren dat iets niet perfect moet zijn vooraleer het mooi kan gevonden worden. En af en toe, dan maken ze echt pareltjes, net omdat ze de vrijheid krijgen om te experimenteren. Over zo’n pareltje, daar schreef ik een blog: http://compleetgeluk.be/2015/04/15/iedere-dag-knutseldag-3-een-schilderij-voor-in-de-hal/
  Annelore onlangs geplaatst…Sla eens een balletje in het pinksterweekendMy Profile

 • Een fantastische manier om tijd door te brengen met je kleintje, en ook nog eens een mooi aandenken hieraan te hebben. Leuk blog, ik ben benieuwd naar de volgende artikelen!
  Vr. groeten,
  Marieke van Zwieten

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.