Op Pinterest, Instagram of bij het kinderdagverblijf zie je ze misschien wel eens voorbijkomen. Die perfecte knutselwerkjes van baby’s en kinderen; sneeuwpoppen in de winter, schaapjes met watjes in de lente en in de zomer regenbogen in de juiste volgorde. Dat je jezelf vertwijfeld afvraagt waarom jouw kinderen dat nog niet doen. Dat je denkt dat je baby nog te jong is om te knutselen. Of dat als je geluk hebt er meer dan een potloodstreep op papier staat. En dan zal je vast voor je gevoel bergen hebben moeten verzetten. Want kleurtjes uit het bakje halen en er weer in doen, sabbelen op verf en ga zo maar door is natuurlijk veel leuker dan het maken van een kunstwerk.

Dan geven het ouders op, laten ze het over aan professionals zoals pedagogisch medewerksters om lekker creatief aan de slag te gaan. Dat vind ik heel erg jammer, want knutselen en creatief bezig zijn gaat veel verder dan het kunstwerk dat er uiteindelijk wordt geproduceerd. Het gaat niet om het resultaat, maar om het proces. Iets waar ik zelf ook nog wel eens op wordt gewezen. Aangezien ik mezelf totaal niet creatief vind, tenminste als je kijkt naar het resultaat. Maar wel regelmatig een poging doe voor een nieuwe diy.

Lees ook: leukste peuteractiviteiten, ook voor kleuters of dreumesen van 1 en 2 jaar. Geschikt binnen, buiten of kinderopvang.
Lees ook: Knutselen met papier en karton; voorbeelden en ideeën om iets leuks te maken

Knutselen vanwege de knutselwerkjes

Zelf vind ik het erg jammer als er alleen gekeken wordt naar het resultaat. Een schaap hoeft niet wit te zijn, met wattige bolletjes, een kop en vier poten onderaan het lijf. Het plakken vinden kinderen vaak een erg leuk ‘werkje’ om te doen. Natuurlijk kan je dat een beetje sturen door een lijfje te tekenen en een keer voor te doen hoe je een bolletje in het lijfje plakt. Als je kind nog jong is kan je nog iets meer sturen door alleen in het lijfje wat lijm te smeren. De bolletjes die naast het lijfje worden neergelegd zullen dan niet blijven liggen. En als je kind klaar is, kan je natuurlijk nog even die poten verschuiven zodat ze helemaal goed zitten.

Iets wat er op sommige kinderdagverblijven gedaan wordt, met als gevolg dat je tig keer precies hetzelfde kunstwerkje ziet hangen. Iets wat ten koste gaat van de tijd die er aan de kinderen wordt besteed. En je minder goed ziet wat de ontwikkeling is van je kind. Dat het van een gelukstreffer kras op papier via het echte kraswerk, naar cirkels, kopvoeters tot hele landschappen en driedimensionaal kleuren gaat.

Lees ook: Creatief met je baby?

Knutselen om het proces

Als ik ga knutselen met de kinderen gaat het me niet altijd om het resultaat. Waar het wel om draait? Om het lekker bezig zijn, om het lekker een beetje ‘aanmodderen’. Creatief bezig zijn is goed voor de ontwikkeling van je kind. Het bevordert de fantasie, maar ook het ruimtelijk inzicht, de fijne motoriek en ga zo maar door. Tijdens het knutselen kun je met je kind praten over van alles en nog wat. Hoor je waar het zich mee bezig houdt. Of kun je oefenen met het herkennen van kleurtjes. Wat helpt is door er zelf naast te gaan zitten en ook lekker creatief te zijn. Grote kans dat je kind het dan ook langer volhoudt. Is je kind het na vijf seconden al zat, is dat ook goed. Volgende keer beter. Het moet wel leuk blijven, zodat je kind het de volgende keer weer ziet zitten.

Geschikte knutselmaterialen om mee te experimenteren

Knutselen hoeft trouwens ook niet altijd met verf, potloden en papier. Er zijn heel veel andere materialen die hier prima voor geschikt zijn en er meer een soort activiteit van maken. Denk maar eens aan:

Voordat jullie denken dat de kinderen hier iedere dag creatief bezig zijn. Eerlijk is eerlijk, ik moet er niet aan denken. Onze dochter de laatste tijd wel vaker, maar dat komt omdat ze dat zelf kan aangeven dat ze graag wil ‘stickeren’ of ‘verven’. Maar soms is dat ook gewoon nee, en ga ik er stiekem wel vanuit dat ze dat op de peuterspeelzaal doen. Gelukkig gaat het daar ook niet om het resultaat en krijg ik regelmatig plakwerkjes mee naar huis waar drie dingetjes op geplakt staan of vijf krassen op getekend zijn.

Knutselideeën; voorbeelden & inspiratie van de leukste knutselwerkjes

knutsel ideeën

Canvas met plakletters van schilderstape, weghalen en ze steken wit af tegen de kleurrijke achtergrond.

knutsel ideeën

Lieveheerstbeestje afdruk van een voetje

knutsel ideeën

Verven met watjes

knutsel ideeën

Spelen met herfstbladeren en transparant plakzeil

knutsel ideeën

Tanden poetsen met verf

knutsel ideeën

Verrekijker van wc-rollen

knutsel ideeën

Pinguïn met witte verf op zwart papier

knutsel ideeën

Ijsje met gekleurde bolletjes

knutsel ideeën

Slang van papierketens

knutsel ideeën

Paraplu

knutsel ideeën

Maskers van papieren bordjes

Lees ook: Masker maken en knutselen met kinderen; van kartonnen bordjes tot vilten Carnaval masker

knutsel ideeën

Egeltjes van gekleurde herfstbladeren

knutsel ideeën

Pompon herfstbladeren (of lentebloemen)

knutsel ideeën

Regenwolk met watjes en stroken crêpe papier

knutsel ideeën

Stempelen met wc-rollen

knutsel ideeën

Ijsjes knutselen

knutsel ideeën

Vingerprint bloem

knutsel ideeën

Vliegtuig van kosteloze materialen (wasknijper & ijslolliestokjes)

knutsel ideeën

Scheuren en plakken met de kleuren van de regenboog

knutsel ideeën

Traktors van wc-rollen en doppen

knutsel ideeën

Prinsesjes van ijslolliestokjes

Knutsel jij regelmatig met je kind?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'