Stap voor stap uitleg om je haren in te vlechten

In deze stap-voor-stap wil ik graag uitleggen hoe je de haren van je kind kan invlechten. Als klein kind deed mijn moeder dit bij mij, niet alle moeders konden dat dus het was toch wel een beetje bijzonder om met een invlecht op school aan te komen. Ook naar oma kregen we vaak een invlecht in omdat zij dit zo mooi vond. Of het er nu één was of twee naast elkaar. Veel verschil maakt dat niet uit. Al snel leerde ik hoe ik zelf mijn haar kan invlechten en heb dit met enige regelmaat gedaan. Onze dochter werd geboren met een flinke bos haar, zes maanden oud was ze toen ik het voor het eerst kon invlechten.

1. Wat heb je nodig om haren in te vlechten?

Als eerste leg ik de spullen klaar die ik nodig heb voor het kammen en vlechten van het haar. In principe doe ik dit aan de ontbijttafel zodat ze afgeleid is door het eten en drinken. Wat ik zelf gebruik is;

 • Tangle Teezer / borstel
 • fijne kam, eventueel met ijzeren punt
 • spuitfles met water
 • Stoffen elastiekje

Ik gebruik stoffen elastiekjes omdat deze het haar minder beschadigen dan een plastic elastiekje. Ik hoop dat de uitleg helder is, voor de zekerheid heb ik er een filmpje van gemaakt waarin ik het laat zien en hieronder deel.

2. De voorbereidingen

Als eerste spuit ik het haar nat met water, dit is een oud flesje van mezelf dat ik heb gevuld met water uit de kraan met niets eraan toegevoegd. Doordat je het nat maakt is het makkelijker om door te borstelen en gaat het haar minder snel kapot. Afhankelijk of ik één of twee vlechtjes ga maken, scheid ik de haren in het midden. Dit keer maak ik één vlecht. Bij twee vlechtjes bind ik de helft vast terwijl ik aan de andere kant werk.

3. Invlechten maar

 • Als je gaat vlechten begin je met het verzamelen van een plukje haar. Ik begin niet helemaal vooraan aangezien ik dat er vanaf de voorkant niet zo mooi vind uitzien. Bij mezelf begin ik achter mijn oren met een scheiding te maken, onze dochter heeft daar een soort van natuurlijke scheiding die ik aanhoud om een halve cirkel van te maken.
 • Van deze pluk maak je met twee vingers drie gelijkwaardige plukjes die je in één hand vasthoudt gespreid tussen je vingers.
 • Met de andere hand pak je een pluk vanaf de zijkant (maakt niet uit links of rechts) en slaat deze OVER het middelste plukje heen en wordt dus zelf in het midden.
 • Het makkelijkste vind ik om dan het middelste plukje los te laten.
 • Dan begin je aan de andere zijkant en sla je die er overheen naar het midden toe.
 • Na twee keer ga je er plukjes bij pakken vanaf de zijkant. Zelf doe ik dit met mijn vingers, dit is vaak net iets makkelijker dan met een kam. Wil je de haren echt strak hebben kun je het ook met een kam doen.
 • Vanaf de zijkant pak je een plukje die je gladstrijkt en combineer je met het plukje dat nu aan de beurt is om naar binnen te brengen. Dit doe je hetzelfde aan de zijkant tot je helemaal beneden bent aangekomen. Dan ga je verder zoals je normaal ook bij een vlecht doet en knoopt op het einde er een elastiekje in.Verschillende soorten invlechten

Naast de standaard invlechten zijn er nog veel meer varianten mogelijk.

Opvlecht


Een net iets andere techniek dan de invlecht is de opvlecht. In plaats van dat je van boven naar beneden werkt, haal je de plukjes haar van beneden naar boven waardoor het lijkt alsof de vlecht op het haar ligt.

Diagonale invlecht


In principe is dit een heel eenvoudige invlecht. Het lastige is echter dat de haartjes lang genoeg moeten zijn. Twee vlechtjes is vaak makkelijker dan een. Het grootste probleem; loslatende plukjes.

 • Je begint aan een kant op het voorhoofd met invlechten.
 • Vervolgens pak je vanaf de voorkant van het hoofd telkens een strookje erbij.
 • Dit herhaal je aan de zijkant van het hoofd.
 • Bij wat langere haren krijg je zo telkens een mooie haaksstaande plukjes die in het midden bij elkaar komen.

Peuter kapsels: Kort haar vlechten: schuine invlecht - Mamaliefde

De diagonale vlecht heb ik eerder al gedeeld met andere vlechtjes. Heel veel anders is deze niet. Behalve dat ik de vlecht op het einde in een soort cirkel heb gedraaid en met een schuifspeldje achter op het hoofd heb vastgezet.

Feestelijke peuter kapsels; diagonale invlecht met bloem - Mamaliefde

Hartjesinvlecht

Met Valentijn heb ik al een poging gedaan om een hartjesvlecht te maken. De haartjes aan de onderkant waren hier echter te kort voor. Later zag ik een foto waarbij het haar aan de onderkant niet helemaal was doorgevlochten. Dat moest ik natuurlijk ook proberen en zag er een stuk beter uit.

 • Met een kam maak je een scheiding in het haar.
 • De ene helft zet ik even vast met een elastiekje.
 • Bij de andere helft begin ik op het achterhoofd en werk dan langs de scheiding naar voren.
 • Vervolgens vlecht je door langs het voorhoofd.
 • Vanaf de oren stop je met de invlecht (of opvlecht) en maak je een gewone vlecht.
 • Dit herhaal je aan de andere kant.
 • De twee kleine vlechtjes pak je vervolgens samen in een elastiekje.

Peuter kapsels: Kort haar vlechten: Hartjesvlecht- Mamaliefde

Twee cornrows

Peuter kapsels: Kort haar vlechten: Hartjesvlecht- Mamaliefde

Dit kapsel heeft oma ‘bedacht’. Natuurlijk moest ik het daarna zelf proberen.

 • Je begint met een scheiding.
 • Vervolgens vlecht je de ene helft in tot halverwege het hoofd.
 • Dit herhaal je aan de andere kant.
 • Dan voeg je de twee vlechtjes samen in het midden.

Een variant op de dubbele invlecht die je eerder hebt gezien. Deze is gecombineerd met een lint. Niet meegevlochten maar zigzag tussen beide vlechtjes gewoven.
Peuter kapsels: Kort haar vlechten: dubbele invlecht met lint - Mamaliefde

Watervalvlecht


Dit is alvast een voorproefje voor mij op de wat ingewikkelder vlechten die je tegenwoordig ziet. De zogenaamde watervalvlecht, waarna je na ieder plukje dat je meepakt een plukje loslaat. Ik heb hem nu twee keer geprobeerd en deze is nog vrij ingewikkeld. Komt dus zeker een vervolg op!

Peuter kapsels: Kort haar vlechten: watervalvlecht - Mamaliefde

Zijwaartse vissengraat

Het is even oefenen, vooral het begin is erg lastig omdat ik snel geneigd ben om terug te vallen in de basic invlecht. Als ik even niet oplet zit ik zo met drie strengen in mijn hand. Terwijl het eigenlijk heel eenvoudig is, door iedere keer een plukje naar de andere kant te leggen. In het midden laat ik het haar loshangen. Zo krijg je een beetje een haarband idee, maar toch anders. Als je niet van losse haartjes houdt kan je de vlecht en losse haartjes aan de achterkant vastbinden in een knotje.
Feestelijke peuter kapsels: zijwaartse vissengraat - Mamaliefde

Laddervlecht

Voor deze vlecht zijn de haartjes nog net iets aan de korte kant. Het is mogelijk, maar met langer haar wordt het veel mooier. Je begint door een staart te maken. Vervolgens maak je met een derde van de staart een vlecht waarbij je een paar slagen een plukje laat vallen. Aan het einde maak je het vlechtje vast met een elastiekje. Vervolgens maak je een tweede vlechtje met een kwart van het haar. Na een paar slagen neem je er een plukje bij die je hebt laten vallen. Voor een mooi effect waarbij de losse haartjes van de staart worden gevangen neem je een plukje voorlangs en de ander achterlangs.
Feestelijke peuter kapsels: laddervlecht - Mamaliefde

Opwaartse / ondersteboven invlecht met knot

Dit is een vrij lastig kapsel met twee uitdagingen. Ten eerste het tegen de haarrichting invlechten. Het makkelijkste doe je dit door je kind naar beneden te laten kijken en dan aan de voorkant gaan zitten. Om te zorgen dat de haartjes netjes komen te zitten zoals jij ze wil in plaats van zoals ze gewend zijn helpt het om ze eerst even wat nat te sprayen. De tweede uitdaging is het naar beneden laten kijken van je kind; mijn oplossing was door peuter op de kinderstoel te laten zitten en op de grond de telefoon neer te leggen met een Bumba filmpje. Kon ik rustig vlechten. Als je bovenop het hoofd bent zet je dit eerst vast met een elastiekje. Vervolgens bind je alles samen in een staart. Dan kan je er een wrap omheen doen om de knot meer body te geven. Met een hairloop kan je eenvoudig het restje haar wegwerken.
Feestelijke peuter kapsels: Opwaartse vlecht met knot - Mamaliefde

Diadeemvlecht


Dit is een van mijn persoonlijke favoriete kapsels. Zeker nu haar haren lang genoeg zijn hiervoor. Je begint met een kleine staart achterop het hoofd. Overal laat je er haartjes omheen los. Voor een beetje opvulling gebruik je een wrap om de staart. Dan begin je aan de achterkant met een invlecht waarbij je telkens een plukje haar uit het staartje en een plukje van de zijkant van het haar meeneemt in de invlecht. Je gaat zo helemaal rond tot je weer achteraan het hoofd bent aangekomen. Als je ‘zuinig’ doet kan je nog wat doorvlechten zodat er overal gelijke plukjes te zien zijn. Het vlechtje dat je overhoudt steek je onder de vlecht door en zet je eventueel vast met een elastiekje.
Feestelijke kapsels: Kroontjesvlecht - Mamaliefde

Zeemeerminnen vlecht

Infinity vlecht

Frozen Elsa invlecht

4 strengen invlecht

Rits (zipper) invlecht

Nog meer voorbeelden van invlechten bij een kind

Meer voorbeelden van vlechten vind je hier en hier. Bij Mama’s Liefste vind je ook hele leuke vlechten in het kader van Valentijn.

Vlecht jij het haar van je dochter wel eens in?

Volgende
Vorige

Comments ( 6 )

 • Handig het filmpje. Ga het even opslaan 😉
  Ik heb het al eens geprobeerd maar lukte me niet goed… eens goed te tijd voor nemen.

 • Haar van mijn dochter is nog kort. Voor nu even een schuifje of een haarbandje.

  • Kan ook heel lief staan!

 • Leuk gedaan! Ik ben zo’n moeder die het niet kan maar ik wil het wel graag leren! Ik ga er binnenkort dus even voor zitten 🙂

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.