Vroeger was het een uitgemaakte zaak: als moeder stopte je met werken. Tegenwoordig is het je eigen keuze of je wel of niet wilt blijven werken. Voor de één zal het duidelijk zijn of gewoon noodzakelijk om te blijven werken, terwijl een ander het liefst thuis bij de kinderen blijft.
Hoe maak je die beslissing? Als je wel blijft werken: voor hoeveel uur doe je dat dan? En als je toch thuisblijft, heb je dan nog ergens recht op als thuisblijfmoeder?
Wel of niet blijven werken
De vraag of je wel of niet blijft werken kan eigenlijk niemand voor je beantwoorden. Zou ook niet moeten trouwens, want zijn we niet zelf daarin ‘de baas’? Allereest zou ik zeggen dat je vooral naar je eigen gevoel moet luisteren.
Niemand kan je dwingen om wel te blijven werken of om juist thuis te blijven! Natuurlijk zijn er wel omstandigheden waar je rekening mee moet houden. Dingen die je jezelf kunt afvragen zijn:
- Is het financieel haalbaar om alleen van het inkomen van je partner rond te moeten komen?
- Hoe zit het bijvoorbeeld met de hypotheek?
- Wat zijn je wensen richting je kind? Wil je hem of haar veel luxe kunnen geven, vaak op vakantie kunnen gaan (en dergelijke) of vind je het belangrijker dat jij er altijd op elk moment voor hem of haar kunt zijn?
- Wat zijn je eigen ambities qua werk?
- Overleg ook met elkaar wat jullie beiden een ideale situatie zouden vinden. Overigens hoeft dit niet te betekenen dat jij dus meteen moet stoppen of minderen…ook je partner kan hierin iets doen!
- Wat zijn jouw/jullie ideeën over de opvoeding? Wil je zelf grotendeels de opvoeder zijn? Vind je het juist goed als je kind veel onder andere kinderen komt? Waarschijnlijk zal het ook invloed hebben hoe jezelf opgegroeid bent of wat er normaal is in jouw omgeving. (Maar doe vooral dat waar jij je het beste bij voelt!)
- Wat doet het met jou als je altijd thuis zit.
De gulden middenweg
Minder dagen gaan werken, maar wel werkzaam buiten de deur blijven, is natuurlijk een gulden middenweg. Of thuis gaan werken tijdens de rustperiodes van je kind zorgt ervoor dat je wel thuis bent, maar je toch wel verdient. Wat ook een goed gevoel kan geven.
Misschien is dit een overweging waard als je er echt niet uitkomt. En laten we ook nog eerlijk zijn: je zit niet aan je beslissing voor altijd vast! Blijf je werken, maar voelt het helemaal niet goed als de baby er eenmaal is? Dan kun je altijd nog besluiten om toch te stoppen of te minderen.
Stop je met werken, maar voel jij je onverwacht toch ongelukkig zo de hele dag thuis? Dan kun je altijd nog een leuke baan opzoeken.
Wat heeft de meeste voordelen?
Ga je zoeken op de voor- en nadelen van thuis blijven of juist van blijven werken, dan komen er heel verschillende verhalen voorbij. Het is maar net wiens onderzoek je leest of het thuisblijven beter is of juist het kind naar een kinderdagverblijf laten gaan.
Een duidelijk antwoord hierop is dan ook niet mogelijk. Hierbij gaat het dan vooral om de voordelen en nadelen voor je kind. Voor jezelf zijn er eenvoudiger antwoorden te vinden op deze vraag.
Voordelen van thuisblijven zijn onder andere:
- Meer rust in het gezin, omdat de baby/het kind niet overal op tijd heen gebracht moet worden en jullie als ouders ook niet zo gehaast zijn.
- Je bent bij de mijlpalen van je kind zelf aanwezig en je bent zelf degene die je kind het meeste ziet.
- Je hoeft je niet schuldig te voelen naar je kind toe (of naar een baas toe)
- Jouw kindje weet dat je er altijd bent. Je biedt je kind een veilig thuis en niet alleen maar een paar dagdelen per week… (beetje extreem gezegd.)
Nadelen van thuisblijven zijn onder andere:
- Geen eigen inkomsten waardoor jij je afhankelijk zou kunnen voelen van je partner.
- Je hebt niet de afwisseling van het werken en contact met collega’s.
- Je kan het gevoel hebben niet meer mee te tellen in de maatschappij.
Voordelen van blijven werken kan zijn:
- Eigen inkomen houden.
- Je bent meer dan alleen moeder…en houdt contact met collega’s en de arbeidsmarkt.
- Je kunt je blijven ontwikkelen op het vlak van je werk.
- Je hebt meer afwisseling.
- Er zijn vrouwen die het zien als een rolmodel zijn voor je dochter.
Nadelen van blijven werken kan zijn:
- Je mist meer van je kind.
- Je kunt je overal schuldig voelen omdat je het gevoel hebt dat je nergens er echt voor kunt gaan. Thuis, werk, misschien ook sociaal omdat je zo druk bent…
- Volle agenda’s en daarmee meer stress binnen het gezin.
Financiële aandachtspunten
Wil je weten of je het financieel wel redt, houd dan rekening met de volgende zaken:
- Hoeveel inkomen is er nu per maand als jij stopt of mindert?
- Hoe hoog zijn de vaste lasten? Zoals hypotheek, boodschappen, gas, water en licht en bijvoorbeeld gemeentelijke heffingen
- De kosten van kinderopvang. Als je minder gaat werken. Stop je, dan vervallen die uiteraard.
- Zorg voor een financieel potje bij onvoorziene uitgaven
- Zorg dat je kunt sparen voor ‘later’ of grote uitgaven
- Hoeveel geld komt er binnen door toeslagen?
- De inkomsten van kinderbijslag of kindgebonden budget neem je ook mee in je berekening
- Je zou ook zaken als hypotheekrenteaftrek mee kunnen nemen in je overweging
Aanrechtgeld
Aanrechtgeld, misschien heb je hier weleens van gehoord. Inderdaad zou je daar als thuisblijfmoeder gebruik van kunnen maken. Je hebt hier recht op als je 21 of ouder bent, langer dan 6 maanden met je partner bent en zelf geen of weinig inkomen hebt.
In dit geval betaal jij geen belasting, maar degene die wel werkt mag dan de algemene heffingskorting toepassen op zijn (of haar natuurlijk) inkomen als hij de gezamenlijke inkomstenbelasting invult. De subsidie wordt dan op de rekening van degene gestort die niets of weinig verdient.
Deze algemene heffingskorting wordt niet alleen ook aangeduid als aanrechtgeld, maar er wordt ook wel gesproken over huisvrouwentoeslag of -subsidie.
Maar: dit voordeel verdwijnt in 2024 en is al afgebouwd sinds 2009. Voor jou zal dit dus niet meer opgaan, want dan moet je voor 1963 geboren zijn!
Heb je ergens recht op als thuisblijfmoeder?
Zijn er dan nog andere zaken waar je wel recht op hebt als thuisblijfmoeder? Omdat jullie minder inkomsten hebben, kan je recht hebben op bepaalde toeslagen. Maar dit heeft dus niet specifiek iets te maken met het feit dat je thuisblijft. Stop je zelf met werken dan heb je geen recht op een werkloosheidsuitkering.
Carrière
- 4 tips om te balanceren tussen moederschap en carrière
- Werkende moeders; huishouden & opvoeding combineren
- Zwangerschapsverklaring voor werkgever
- Zwangerschapsdiscriminatie
- Stoppen met werken na kinderwens
- Minder werken of stoppen na zwangerschapsverlof
- Thuiswerken als alternatief kinderopvang
- Thuiswerken met kinderen
- Werken na zwangerschap; omscholen of herintreden
- Herintreden als moeder
- Outfit sollicitatiegesprek
- Digital Nomad lifestyle
- Jezelf blijven ontwikkelen
- Studeren als moeder
- Journals en planners voor moeders
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024