Skip to Content

Friesland met kinderen; 40x wat te doen kinderactiviteiten & uitjes

Friesland met kinderen; 40x wat te doen kinderactiviteiten & uitjes

In het het hoge noorden, één van de meest bijzondere provincies van het land vind je Friesland. Een waterrijke provincie met stadjes met een geheel eigen sfeer en natuurlijk hun eigen taal: het Fries.

Ik voel me altijd een beetje in het buitenland als ik al die namen in twee talen zie staan. En als de dingen net iets anders aanvoelen dan thuis, dan voelt dat helemaal als vakantie ook al ben je nog steeds in eigen land.

Friesland staat natuurlijk bekend om de meren, maar er is hier natuurlijk nog veel meer te zien en doen! In de zomer bij mooi weer, maar zeker ook slecht weer. Ik was in juni 2015 een week in Friesland. Het moge duidelijk zijn, ik ben dol op Friesland. 

Inhoud toon

IJsboerderij Boere iis – Akkrum

Op de boerderij kunnen bezoekers in de stallen bij de melkkoeien kijken. Natuurlijk mogen de koeien ook geaaid worden. Kinderen kunnen lekker spelen in de speeltuin. Nieuw is de “SPRINGBULTE”, een prachtig springkussen in unieke Friese vlag uitvoering. Verder is er in de speeltuin een zandbak, zijn er speeltractoren, diverse klimtoestellen, wipkippen en kunnen de kinderen mastklimmen leren. Ook kunnen ze bij de geitjes kijken. Het gezellige terras ligt naast de speeltuin. Zo genieten ouders en grootouders van de spelende kinderen en van diverse versnaperingen zoals de Jinshúster wafel, Friese oranjekoek, koffie/thee, frisdranken, diverse belegde broodjes. Pannenkoeken, poffertjes, soep of ijs.

Meer informatie vind je hier.

Speelparadijs Esonstad – Anjum

De speelhal bevindt zich op het Landal park Esonstad, maar is tegen betaling ook toegankelijk voor dagjes gasten of een kinderfeestje. De hal enorm ruim opgezet zodat kinderen hier letterlijk de ruimte krijgen om lekker hun energie kwijt te kunnen. Er zijn diverse hoeken gecreëerd voor kinderen van verschillende leeftijden en met een divers aanbod waar kinderen hun energie kwijt kunnen zodat je je hier absoluut niet hoeft te vervelen. Tot slot vind je hier het atelier. Met een heel gave knikkerbaan, maar ook een fijne ruimte voor het animatieteam voor de activiteiten en om te knutselen, maar ook een aantal spelelementen. Geen attracties maar waar je wordt uitgenodigd om actief te spelen en ontdekken. Bijvoorbeeld met kinetisch zand, knikkerbanen, kapla etc. Perfect ook om nieuw spelmateriaal te ontdekken!

Lees ook: Speelparadijs Esonstad

Attractiepark Duin en Zaathe – Appelscha

Attractiepark Duinen Zathe is een pretpark voor het hele gezin. Met tal van attracties zoals een klimkasteel, luchtkussens, een reuzenglijbaan, autoscooters, de vulkaan en een spookhuis. Maar ook supernova (met 2 onafhankelijk bewegende armen), waarmee je het gevoel ervaart van een surfer tussen metershoge golven en er zijn meerdere achtbanen. Ook is er entertainment in het theater met regelmatig optredens.

Hier vind je meer informatie.

Uitkijktoren Bosbergtoren – Appelscha

Vanaf de Bosbergtoren heb je bij helder weer een schitterend uitzicht over het uitgestrekte Nationaal Park het Drents-Friese Wold. In de verte kun je de steden Leeuwarden, Groningen en Coevorden zien liggen. Deze uitkijktoren van maar liefst 33 meter hoog staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 20 meter hoge stuifduin. Architect Frans Beune heeft deze 33 meter hoge uitkijktoren ontworpen. Het ontwerp is geïnspireerd op een reusachtige dennenstam. De toren is bereikbaar via een wandelpad en in de toren is een lift. Bezoeken tegen betaling.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Bosbergtoren Drents-Friese Wold in Appelscha

Blote voetenpad Drents-Friese Wold – Appelscha

Het blote voetenpad ligt bij het buitencentrum in Appelscha en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. In het buitencentrum krijg je tegen betaling de sleutel van het deurtje waar de route begint. Over een afstand van circa een kilometer kom je allerlei hindernissen tegen en verschillende materialen waar je op blote voeten doorheen gaat. Zeer de moeite waard; voor zowel schoolklassen als het gezin. Verkijk je niet op de afstand; 1 km lijkt korter dan het is zeker op korte voeten! Liever niet op blote voeten? Kies dan voor het kabouterpad.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Blote voetenpad Drents-Friese Wold Appelscha

Heksenmuseum de Heksehoeve – Appelscha

Het Heksenmuseum ligt achter onze oude boerderij ‘De Heksehoeve’ Met een speurtocht ga je door het ruim 1 hectare grote buitenmuseum langs alle mooie bomen, planten en kruiden. Je vind er 27 echte heksenrituelen die je als bezoeker kunt doen, om zo inzichten te krijgen om wensen en dromen waar te maken. Voor kinderen is er een kinderspeurtocht/ heksendiploma met opdrachten. Je leert wichelroede lopen en we doen elke dag als de weergoden het toelaten samen met de bezoekers een wensenritueel bij de vuurplaats. Er is een theeschenkerij met binnen en buitenterras en het magische winkeltje.

Meer informatie vind je hier.

Het Bosbad – Appelscha

Het verwarmde openluchtzwembad heeft een apart gedeelte voor peuters, een groot bad met een speeltoestel in het ondiepe gedeelte en een diep bad met een hoge en een lage duikplank. Probeer de lange glijbaan uit of ga met het hele gezin van de familieglijbaan! Bij Laco Bosbad Appelscha kun je volop genieten van een heerlijke dag in de buitenlucht. Ook uit het water valt er van alles te beleven. Op de ruime zonneweide vind je twee trampolines, wipkippen, een groot springkussen en een speeltoestel. Trek gekregen van het zwemmen en spelen? Bij de kiosk zijn verschillende lekkere versnaperingen te verkrijgen.

Meer informatie vind je hier.

Bospaviljoen & Doolhofpark – Bakkeveen

Het Doolhofpark omvat drie verschillende doolhoven, waar je heerlijk doorheen kan rennen en het een hele klus is om de uitgang te vinden. Tevens is er een traditionele speeltuin, waarbij kinderen zelf in actie moeten komen om de toestellen (schommels, wippen, kabelbaan, familieschommel, etc.) te laten bewegen. Of je kan hier goud komen zoeken in de goudstroom. Tip: een setje schone kleren is geen overbodige luxe. De doolhofspeeltuin is uitermate geschikt voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen hun hart op halen… jeugdsentiment, alom! Een plek om je uren te vermaken! In het Bospaviljoen kan je terecht voor een bakje Italiaanse koffie met vers gebak, heerlijke lunchgerechten, maar ook voor een complete warme maaltijd ben je hier op het juiste adres.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Grillrestaurant de Dwaler & Doolhofpark Bakkeveen met kinderen

Botanische Tuin & Museum de Kruidhof – Buitenpost

Botanische tuin De Kruidhof heeft wandelroutes speciaal voor kinderen: voor de allerkleinsten een trollenpad, voor de grotere kinderen het ontdekpad en een rozenroute. Er is ook een prachtige speeltuin met o.a. een groot klimtoestel, kabelbaan en watertoestellen.

Meer informatie vind je hier.

Aventoer – Burgum

Aventoer in Burgum doet zijn Friese naam meer dan eer aan. Hier is genoeg te beleven voor grote en kleine avonturiers! Het speelpark heeft binnen en buiten activiteiten. Doe de gordel maar om en duik letterlijk in de film. In de 7D-cinema beleef je door middel van special effects en bewegende stoelen een echt filmavontuur. Iets rustiger vertier is er ook. Ga een potje LED-bowlen of speel Glow-in-the-Dark midgetgolf. Buiten wachten allerlei sportieve uitdagingen in het klimpark. Tokkel van een hoogte van maar liefst vijftien meter door het park of bedwing de klimmuur. Voor de kleintjes heeft Aventoer een grote ballenbak.

Meer informatie vind je hier.

Spijkerdorp – Drachten

Avonturen speelplaats van circa 7.500 m2. Het bouwen van eigen hutten is natuurlijk de belangrijkste activiteit in het Spijkerdorp. Voor de jongens en meisjes die al wat ouder zijn is er niks mooier en stoerder dan het bedenken, en vervolgens bouwen van een eigen hut. Ook is er een grote speeltuin.

Meer informatie vind je hier.

Zwartevoetenpad – De kleine wielen

Een spannende route langs speelplekken en met meer dan 30 verschillende ondergronden, die je blote voeten op verschillende manieren masseren. Wie een smartphone of tablet mee neemt kan onderweg ook nog filmpjes kijken over hoe de natuur en het water aangelegd zijn met grote kranen en bulldozers. Deze route is in de Kleine Wielen aangegeven met groene paaltjes en groene stippen op de poefjes en ligt vlakbij Aquazoo.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij de Naturij – Drachten

Op De Naturij vind je een prachtig aangelegde kinderboerderij met allerlei dieren. Je kunt toekijken als ze gevoerd worden, of misschien kun je zelfs wat dieren aaien. Ook is er een grote speeltuin voor de kinderen met veel speeltoestellen en een overdekte speelhal. Neem een kijkje bij het vlinderhuis met een expositie. Ook is er een speciale thematuin en zijn er recreatiepaden waar je een lekkere wandeling kunt maken. En als onderbreking kun je zelfs nog je kunsten laten zien op de midgetgolfbaan. Eindig de dag met een lekker drankje op het terras voordat je op huis aan gaat.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Familiepark & kinderboerderij Naturij Drachten met kinderen bezoeken

Speelbos Hossebos – Drogeham

Klimmen, klauteren en springen in, bij en boven het water, het kan allemaal in het Hossebos van Staatsbosbeheer. Dit speelbos is 1 hectare groot en er zijn 6 speelpoelen met water. Iedere speelpoel is weer anders. Voor de wat oudere kinderen is er een junglebrug en een spinnenwebnet; voor de jongere een waterspiraal met zand en een steiger waarop je met schepnetjes kunnen vissen. Voor elk wat wils dus.

Meer informatie vind je hier.

Kabouterpad – Elfbergen

De boswachter van Gaasterland weet het zeker. In bos Elfbergen wonen kabouters! Kom maar eens kijken. Langs een wandelpad heeft hij tien kabouters neer gezet. En elke kabouter heeft een bijzondere opdracht voor je. Een leuke speurtocht door het bos, waarbij je mag zingen, voelen, ruiken, zoeken en nog veel meer! En wie weet zie je tussen de struiken door wel een kabouter toekijken hoe goed jij je best doet…

Meer informatie vind je hier.

Sanjesfertier – Faenwalden

Binnen in het indoor speelparadijs klauteren kinderen in de spannende griezelapenkooi of bouwen op de grote blokkenzolder. Buiten is er de verkeerstuin, een botenbaan, een monorail en midgetgolf. Bij Sanjesfertier hoort ook nog een dierenpark! Hier wonen wel veertig verschillende soorten dieren, zoals stokstaartjes, prairiehondjes, wallabies, neusberen en kamelen. Volwassenen zitten met met mooi weer lekker op het terras of met minder weer lekker binnen.

Meer informatie vind je hier.

Eise Eisinga Planetarium – Franeker

Heel bekend en leuk voor jong en oud is natuurlijk het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. Sowieso is Franeker een erg gezellig stadje.

Hier vind je meer informatie.

Oranjewoud – Heerenveen

Ook Friesland heeft koninklijk groen: Oranjewoud. Dit koninklijke bos ligt ten oosten van Heerenveen en bestaat uit een verzameling voormalige landgoederen met lange lanen, parken met royale eiken en beuken, een handjevol overgebleven landhuizen, waterpartijen en kleine weilandjes tussen de bossen. In de Overtuin, aan de overkant van Huize Oranjewoud, wandel je over kronkelige paden, langs kunstig gesnoeide hagen, een slangenmuur en kruidentuin. Mooi is ook het museumpark, dat in de oorspronkelijke barokstijl is gereconstrueerd. Met Museum Belvédère, een museum voor moderne kunst in relatie tot het Friese landschap.

Meer informatie vind je hier.

Puzzelmuseum – Joure

Het puzzelmuseum Joure staat boordevol logische puzzels, breinbrekers en raadsels. Er is ook volop gelegenheid om zelf te puzzelen. Tijdens uw bezoek aan het puzzelmuseum wordt u op een leuke en enthousiaste manier verrast door magisch entertainment. Iedereen vindt het leuk om op een ongedwongen manier getuige te zijn van kleine “wonderen”.

Let op: Je kan hier alleen naar binnen op afspraak.

Meer informatie vind je hier.

Swimfun – Joure

In subtropisch zwemparadijs Swimfun vind je alles wat je van een subtropisch zwemparadijs verwacht. Natuurlijk is er een golfslagbad, en zijn er diverse soorten glijbanen waar je alleen of samen van af kan, zoals in de magic oval een bandenglijbaan. Als je van iets meer actie houdt kun je voor de wildwaterbaan gaan die kronkelt door de jungle, grotten en langs watervallen. Er zijn whirlpools en stroomversnellingen. Voor de moeders die even rust willen; je hebt hier ook een uitgebreide spagelegenheid met diverse kruidenbaden, zonnebanken, turkse stoomcabines en meer!

Meer informatie vind je hier.

Speelbos & Escape room – Joure

Binnen spelen was nog nooit zó leuk! Klimmen, glijden, een ballen vulkaan, vier ballen kanonnen en een heuse jungle. Kom je uitleven op het glow in the dark voetbalveld, of te gekke salto’s maken op het springkussen. Liever griezelen in het spookhuis of tikkertje spelen in het doolhof? Ook dat kan! Voor kleine kinderen is er het speciale peutereiland.

Opgesloten in een kamer met een wand vol kisten gevuld met puzzels en breinbrekers. Niet alleen, maar samen met vriendjes en vriendinnetjes en een volwassen begeleider. Wanneer de deur in het slot valt begint de race tegen de klok. Geen paniek, als jullie als team slim aan de slag gaat heb je tijd genoeg om de code te kraken. Durf jij het aan?

Meer informatie vind je hier.

Koppenjan – Jubbega

De Koppenjan in Jubbega is een pannenkoekenrestaurant met veel verrassingen. Kinderfeestjes zijn een daverend succes, want naast heerlijk pannenkoeken eten, heeft De Koppenjan een breed scala aan activiteiten. Doe mee met kaarsen maken, midgetgolfen, jeu des boules of aardewerk beschilderen. Of neem een kijkje in de speelboerderij, die bestaat uit een speeltuin ter grootte van een half voetbalveld waar kinderen tot ongeveer veertien jaar zich heerlijk kunnen vermaken. Om de speeltuin heen lopen diverse schapen, alpaca’s, ezels, geiten, kippen, konijnen en watervogels. Er zijn allerlei kinderfeestjes mogelijk. Bekijk de website voor het gehele aanbod.

Meer informatie vind je hier.

Afsluitdijk Wadden Center – Kornwerderzand

Bezoek bij Kornwerderzand dit nieuwe beleefcentrum. Beleef het verhaal van UNESCO Werelderfgoed De Waddenzee, de Vismigratierivier, de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer. Het Afsluitdijk Wadden Center is meer dan een traditioneel gebouw met daarin een informatiecentrum. Het is een totaalbeleving met daarin onderdelen die Kornwerderzand en de Afsluitdijk tot een bezienswaardigheid maken en gratis toegankelijk!

Naast Afsluitdijk Wadden Center zijn ook het Kazemattenmuseum, de mogelijk verruimde schutsluizen, de te renoveren spuisluizen en de nog te realiseren Vismigratierivier een aanrader om te bezoeken.

Meer informatie vind je hier.

Dark Sky Park – Lauwersmeer

Sinds oktober 2016 heeft Nationaal Park Lauwersmeer het predicaat Dark Sky Park: een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven. Het Lauwersmeer is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor hier ‘s nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Op sommige dagen is hier zelfs het Noorderlicht te zien. In Ulrum is een Sterrenwacht; bezoek en bezichtiging alleen op afspraak.

Meer informatie vind je hier.

AquaZoo Friesland – Leeuwarden

AquaZoo Friesland is met de uitgebreide diercollectie, de natuurlijke uitstraling van het park en de bijzondere dierverblijven waar je tussen de dieren loopt, een van de leukste dagjes dierentuin van Noord-Nederland. Beleef de unieke momenten die je niet snel zult vergeten! Beleef de spetterende zeeberenshow, laat je omringen door los lopende ringstaartmaki’s en wandel over het strand met pinguïns Verder is voor kinderen een speeltuin, kinderboerderij, een spannende speurtocht en worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Hier vind je meer informatie.

De Blauwe Golf – Leeuwarden

Subtropisch zwembad De Blauwe Golf heeft onder andere een golfslagbad en ruim recreatiebad. Voor een heerlijke ontspanning zijn er diverse whirlpools, infrarood sauna en zonnebanken. Er is ook een wildwaterkreek en een kleuterhoek. Het zwembad heeft een 55 meter lange waterglijbaan. Buiten is er een verwarmd buitenbad en speelweide. Eén keer in de twee weken op vrijdag is er een aquadisco en in de vakanties worden er vaak activiteiten georganiseerd.

Meer informatie vind je hier.

Kartbaan – Leeuwarden

Wil je iets actievers en uitdagender? Dan is de kartbaan misschien wel wat. Hier kun je karten over een indoorcircuit van wel 300 meter. Ook kun je hier lasergamen, lasersquashen, karaoke en sumoworstelen. Kinderen vanaf 2,5 jaar mogen al mee in de Duokart.

Hier vind je meer informatie.

Natuurmuseum Fryslân – Leeuwarden

Een echte aanrader is het Natuurmuseum Fryslân, dat huist in een voormalig weeshuis. De collectie is zeer uitgebreid en ook is er een atelier waar dode dieren geprepareerd worden, zodat ze lang kunnen worden bewaard. Terwijl de medewerkers aan het werk zijn, kun je dat bekijken en je mag ze alles vragen! Verder is er een 15 m lange skelet van een potvis te zien die op Ameland was aangespoeld. ‘Friesland onder water’ toont het leven in een boerensloot. Kinderen mogen in het museum veel doen en ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld in een soort schommel als een gans vliegen over de Friese polder. Erg leuk, en niet alleen voor kinderen… Het museum heeft in 2016 de prijs voor het beste Kidsproof Museum gekregen.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Natuurmuseum Fryslan Leeuwarden met kinderen

Kinderboerderij Doniastaete – Leeuwarderadeel

Leer de boerderijdieren kennen op Kinderboerderij Doniastate. Kijken, ruiken, aaien en soms knuffelen. Er is veel te vertellen over de dieren en waar ons voedsel vandaan komt. Daarom dat er bij de meeste dieren een informatiebord hangt. Leuk en leerzaam gaan goed samen. Er zijn niet alleen geitjes, konijnen, kippen, maar ook nog een heleboel andere bijzondere dieren die je niet zo vaak tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan de witbuikegel, een alpaca’s. Naast het aaien en knuffelen van dieren, kan je hier nog veel meer beleven. Zo is er een speeltuin met diverse speeltoestellen waaronder een leuke trapautobaan. Of wat dacht je van een speurtuin en vlindertuin.

Meer informatie vind je hier.

Pannenkoekentrein – Marrum

Achter het station op perron 1 staat de Pannekoektrein ‘onder stoom’ te wachten. De imposante Humboldt stoomlocomotief uit 1914 trekt de twee, compleet in stijl gerestaureerde coupérijtuigen uit 1920 waarin zich het pannenkoekrestaurant bevindt. De conductrice knipt je kaartje en verstrekt de dienstregeling met de meest heerlijke pannenkoeken.

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpad – Opende

In het Westerkwartier ligt een bijzonder pad: het Blotevoetenpad Opende. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit en lopen maar! Op je blote voeten lopen door de modder, over water en gras. Over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Heeft het geregend? Dan is er extra modder! Onderweg kan je uitrusten in één van de hangmatten of op een bankje. Het idee voor het pad is ontstaan door het verhaal van een mevrouw die vroeger het pad liep van haar huis naar de kerk in het dorp.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Blotevoetenpad Opende Groningen

Hege Gerzen – Oudemirdum

Strandpaviljoen en recreatieterrein De Hege Gerzen in Oudemirdum ligt op een unieke locatie in Gaasterland aan het IJsselmeer. Je kunt er terecht voor een heerlijk dagje recreëren aan het strand. Naast een hoog gelegen grazige zonneweide (Hege Gerzen) is er een prachtig zandstrand. Je kunt er zwemmen in het IJsselmeer. Kleedruimten en toiletten zijn aanwezig, de kleedruimten hebben babyfaciliteiten en warm en koud water douches. Er is een voetbal- en volleybalveld. Het grote terras biedt naast een uitgebreid koffie en drankenassortiment; ijsjes, snacks, lunchgerechten, pannenkoeken en plateservice. Voor de kleintjes is er een veilig peuterbad met een glijbaan. Daarnaast zijn er speeltoestellen en een midgetgolfbaan. Ook is er een compressor om bootjes en luchtbedden op te blazen.

Let op: Je betaald entree voor toegang tot het strand.

Meer informatie vind je hier.

Sybrandy’s Ontspanningspark – Oudemirdum

Sybrandy’s Ontspanningspark is een attractiepark in Zuid-west Friesland voor kinderen van 3 t/m 13 jaar. In dit park zijn attracties als de zweefmolen, het loopspookhuis, een superschommel, een springkussen, een skelterbaan, een bootspringschans en diverse leuke en spannende draaimolens. Voor een hapje en een drankje kun je terecht bij de cafetaria en op het terras. Ook zijn er door het park picknickmogelijkheden, waaronder een overdekte picknickzaal. Het park maakt reclame als goedkoopste attractiepark van Nederland.

Hier vind je meer informatie.

Nationaal Vervoers Museum – Ouwsterhaule

In dit museum kom je alles te weten over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland. In woord en beeld wordt dit duidelijk weergegeven in ruime vitrines. Uniformen, documenten, foto’s, schaalmodellen en attributen van de tram, trein en bussen vertellen het verhaal van het openbaar vervoer in Nederland. Er worden rondleidingen gegeven door deskundige en enthousiaste medewerkers die veelal in het openbaar vervoer gewerkt hebben. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de bouw van een modeltreinbaan met h0 modellen van de NS.

Meer informatie vind je hier.

Jonas in de walvis – Sumar

Jonas en de Walvis is een ideale plaats aan het Bergumermeer en een geschikt uitje voor kinderen tot en met 12 jaar.  In de grote Apenkooi kan je je uitleven en klimmen, klauteren, springen en natuurlijk glijden. Ben je uit geklauterd dan hebben wij ook nog een groot luchtkussen en een hele mooie waterspeeltuin met allemaal leuke spuitende objecten, of van de glijbaan. Na al dat spelen en zwemmen kan je terecht in het zelfbedienings-pannenkoekrestaurant met heerlijke pannenkoeken, diverse plates en natuurlijk ook gewoon patat.

Meer informatie vind je hier.

Fries Scheepvaartmuseum – Sneek

In Sneek is het Fries Scheepvaartmuseum een echte aanrader met veel aandacht voor alle soorten scheepvaart, de Friese Admiraliteit, de geschiedenis van Sneek en een collectie over schaatsen en ijssport. In het Fries Scheepvaart Museum zijn twee hoofdafdelingen. In de afdeling Scheepvaart zie je de geschiedenis van de Friese scheepvaart. Scheepsmodellen, schilderijen en scheepsonderdelen zie je hier. Ook is er een afdeling over geschiedenis van de stad Sneek en de Friese Zuidwesthoek. In de collectie Friese Admiraliteit staat een groot kanon, dat afkomstig is van een Fries oorlogsschip. Tot 1795 had Friesland een eigen afdeling van de Admiraliteit (zeemacht). Friesland had geen kamer bij de VOC, maar duizenden Friezen hebben wel op VOC-schepen gevaren.

Hier vind je meer informatie.

Kameleondorp – Terherne

In de Kameleonboerderij is levensgroot het Kameleondorp Lenten nagebouwd. De pratende melkbussen vertellen je over het dorpsmysterie en leiden je door het hele dorp. Hopelijk lukt het jou om het mysterie op te lossen! Stap vervolgens in de rondvaartboot die geduwd wordt door de Kameleon. Een inwoner van Lenten vertelt alles over het dorp, de omgeving en natuurlijk de films en de boeken. Onderweg kun je veldwachter Zwart helpen bij het oplossen van een probleem op het meer.

De rondvaart boot zet je af op het Avontureneiland van Gerben Zonderland, waar je ontvangen wordt door een Kameleonfiguur. Er zijn spannende paden die je leiden over en langs het water, door de bomen en over de moerassen. Blijf jij schoon? Honger of dorst gekregen? In de Opkikker kun je terecht voor een hapje en een drankje, je kan er zelfs je eigen pannenkoek bakken op open vuur. Let op: Op het eiland kan niet gepind worden.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit naar Kameleondorp & eiland Terherne

Meer van Lenten – Terherne

Direct aan het meer gelegen, met de hele dag zon op het terras, aan het water ligt het restaurant Meer van Lenten. Terherne ligt in het gebied van de Friese Meren, en het restaurant is zeer goed bereikbaar, zowel met de boot ( het restaurant heeft eigen aanlegsteigers), als met de auto en de fiets. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Sneekermeer. Naast het restaurant is er een speciale speeltuin in het zand ingericht. Er staan allerlei speeltoestellen in waar de kinderen zich op kunnen uitleven en prikkelt om te gaan spelen. De speeltuin is geheel omgeven door een groot hek. Na het spelen in het zand kunnen de kinderen makkelijk zelf hun handen en voeten afspoelen bij een lage spoelbak net om de hoek binnen. Binnen is er een speciale kinderkamer ingericht. Hier kunnen de kinderen zich uitstekend vermaken. Ideaal in combinatie met een bezoekje aan het Kameleondorp Terherne.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Restaurant Meer van Lenten aan het Sneekermeer in Terherne

Park Vijversburg – Tietjerksteradeel

In het drassige gebied Frijlân worden kinderen uitgedaagd om in contact te komen met de natuur. Tussen de wilgen op zoek gaan naar een eigen plekje om te spelen of op een vlot een spannende oversteek maken. Om je kinderen hoef je je niet ongerust te maken, zij vermaken zich wel. Je vindt er allerlei speelse elementen, zoals een futuristische boomhut en een waterlabyrint. De beplanting op de heuvels in het ontdekkingsgebied voor kinderen is aangelegd door tuinarchitect Piet Oudolf.

Meer informatie vind je hier.

Waddeneilanden

Vier van de vijf grotere waddeneilanden; Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog behoren tot de provincie Friesland. Via de boot vanaf Harlingen of Lauwersoog kan je deze eilanden bereiken. Niet op alle eilanden zijn auto’s toegestaan en kan je fietsen huren of ter voet het eiland ontdekken. Van de duinen tot en met natuurgebieden of de vuurtorens zoals de bekende Brandaris.

Hier vind je meer informatie.

Ameland

Aan de Noordzeekust vind je het strand van Ameland, maar liefst 27 km lang. Op de fiets kan je langs de duinen fietsen en vind je overal parkeerplaatsen om je fiets neer te zetten. Bij de strandtenten waar we zijn geweest was het ook mogelijk om een strandrolstoel te huren, zodat je ook als invalide het strand op kan. Als het hard waait is het wel verstandig om het strand te vermijden om te voorkomen dat je volledig gezandstraald wordt en dagen later nog zand uit je oren kan vissen.

Meer informatie vind je hier.

Schiermonnikoog

De stranden van Schiermonnikoog zijn breed, heel breed. Het strand is 18 kilometer lang en op veel plaatsen meer dan een kilometer breed. De stranden worden dan ook gerekend tot de breedste stranden van Europa. Je vindt er ruimte en rust, helemaal vanaf paal 7. Voor een stuk bewaakt strand kunt u terecht nabij paal 6. Dat is de strandopgang aan het einde van de Prins Bernhardweg. Een aanrader is ook een bezoekje aan het strandpaviljoen De Marlijn.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Wadlopen met kinderen op de Engelsmanplaat

Overnachten in Friesland

Lees hier meer over onze ervaringen in;

Linda van Aken
  1. Andrea says:

    Ik mis alleen nog recreatiegebied de Potten in Sneek. Daar kunnen oudere kinderen met een kabel waterskiën.

Comments are closed.