Skip to Content

Groningen met kinderen; 23x wat te doen kinderactiviteiten & uitjes

Groningen met kinderen; 23x wat te doen kinderactiviteiten & uitjes

In het noorden van het land, tegen de grens met Duitsland aan en grenzend aan Friesland en Drenthe, vind je de provincie Groningen met gelijknamige hoofdstad.

Houd er rekening mee dat als je hier heen gaat op vakantie de afstanden wat langer kunnen zijn dan in de Randstad. Het aanbod van activiteiten is heel divers, van historische bezienswaardigheden tot kindvriendelijke musea, leuke uitstapjes in de natuur en pretparken.

Buitenspeeltuin ’t Speulparadies – Beerta

Er is volop vermaak: Er is een grote dierenweide met konijnen, schapen, geiten, alpaca’s en vele andere dieren.De speeltuin is compleet en avontuurlijk met een springkussen, glijbaan, skelters, klimrekken etc. Tevens is de speeltuin aangepast voor mensen met een beperking.Voor de volwassenen is er een terras met zicht op de spelende kinderen. Tegen betaalbare prijzen kunt u genieten van diverse versnaperingen.’t Speulparadies is een geschikte locatie voor kinderfeestjes of schoolreisjes.

Meer informatie vind je hier.

Vesting Bourtange – Bourtange

Breng je een bezoek aan Westerwolde dan mag vestingdorp Bourtange niet op het programma ontbreken. In Bourtange vindt je een reconstructie van de oorspronkelijke vesting van 1742. Wandel over de ophaalbrug het vestingdorp in en stap het verleden binnen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Vesting Bourtange met kinderen; van wandelen tot musea, restaurant en winkels

Het Groninger Museum – Groningen

Met wat oudere kinderen is het leuk om het Groninger Museum te bezoeken. Een prachtig gebouw, direct aan het station aan het water gelegen, met altijd wisselende exposities, zodat er altijd wat nieuws te ontdekken valt. Het museum heeft een paar verschillende verdiepingen, zowel boven als onder water en hierdoor heb je niet het idee dat je ruimte na ruimte hetzelfde ziet, wat je bij veel traditionele museums wel hebt.

Voor kinderen vanaf 6 jaar worden er ook diverse puzzelspeurtochten door het museum georganiseerd, dus die hoeven zich ook niet te vervelen! Kinderen t/m 5 jaar zijn gratis, 6 t/m 16 jaar is €3 en voor volwassenen bedraagt de entree €13.

Meer informatie vind je hier.

Natuurbad – Engelbert

In Engelbert kan je nog heerlijk genieten van de ouderwetse sfeer van een openlucht zwembad. De ervaren zwemmers kunnen gebruik maken van de duiktoren van maar liefst 5 meter hoog, waar op verschillende hoogtes duikplanken zijn aangebracht. Voor het zonnebaden zijn er diverse zonneweides.  Verder vind je hier een gezellige kantine voor een hapje en een drankje. Behalve zwemmen kun je ook zeilen en surfen op de Engelberter Plas.

Meer informatie vind je hier.

Nederlands Stripmuseum – Groningen

Leuk om te combineren met een dagje winkelen in de stad Groningen is het Nederlands stripmuseum. In dit museum is van alles te vinden over natuurlijk: Strips! Want hoe komt zo’n strip nou tot stand? Je kunt via verschillende video-installaties met bekende striptekenaars meekijken in het ontstaan van striptekeningen, maar het museum beschikt ook over allerlei spelletjes, oude strippagina’s en nog veel meer!

Meer informatie vind je hier.

Oerrr Kardinge – Groningen

Uitleg over wat je allemaal in de speelnatuur van Kardinge kan doen is bijna niet nodig. Het ontdekken van de speelnatuur gaat hier bij de kinderen vanzelf. Water, zand, boomstammen, stapstenen en wilde bloemen, wat wil je nog meer? Pomp water op met de waterpomp bovenop een oude wierde en loop met je blote voeten door de modder. De speelnatuur van Kardinge is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. De speelnatuur is zo ingericht dat alle kinderen samen kunnen spelen.

Meer informatie vind je hier.

Legio Museum – Grootegast

In Grootegast ligt het Legio museum; het museum ligt aan de legolaan en dit speelgoed staat hier ook centraal! Je kan hier kijken, spelen en bouwen! In de vitrines zie je een uitgebreide collectie van het eerste begin van Lego met houten speelgoed tot en met de nieuwste sets en series. Er zijn diverse displays van werelden die compleet zijn gebouwd zoals fabuland of treinen vanuit de jaren 70! Natuurlijk zijn er ook meerdere bouwtafels, waar je met primo, duplo en lego kan bouwen. En zelfs een aantal Playstations voor de digtale games.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: De leukste museums voor kinderen in Nederland

Beachclub Kaap Hoorn – Haren

Wie aan Groningen denkt, denkt niet meteen aan strand. Toch is er een plekje aan het Hoornsemeer waar die gedachte nog helemaal niet zo gek is. Bij Beachclub Kaap Hoorn Groningen kun je het hele jaar door terecht voor het zand tussen je tenen. Een prachtig plekje waar de kinderen zich prima vermaken door de vele speeltoestellen. De uitstekende ligging aan het Hoornsemeer zorgt voor een setting die meteen doet denken aan vakantie. Op slechts een paar minuten rijden van het centrum van Groningen.

Meer informatie vind je hier.

Hoornse plas – Haren

Dit is echt een onwijs mooi pareltje volgens Yvonne. Verstopt in Groningen. Eigenlijk is hier alles voor een perfecte dag ontspanning aanwezig. Veel gras om lekker in te zitten of te op één van de velden te voetballen, zand bij het water om lekker te graven en zandkastelen te bouwen. En een grote plas (meer) om in te zwemmen, dit is voor de kleintjes afgezet met drijvers in het water. En dit alles is tussen bomen en zo ben je dus echt helemaal afgesloten van de stad. Je kan er ook heerlijk wandelen. Er is een leuke speeltuin, ook een deel in het water bij. En een restaurant in de buurt (Kaap Hoorn) en op warme dagen zijn de loketten, waar je ijsjes en snacks kan kopen, open.

Meer informatie vind je hier.

Hortus Botanicus – Haren

Dit is 1 van de oudste botanische tuinen van Nederland en er is ontzettend veel te zien en te doen voor zowel kinderen als volwassen! Zo is er een Keltische tuin en een Chinese tuin ( met Chinees theehuis).

Voor kinderen worden er allerlei belevingstochten georganiseerd, waarbij je bijvoorbeeld op zoek gaat naar insecten, mee kunt kijken in een bijenstal naar het werk van een imker en een heuse schattenjacht naar een oude Inca-schat!

Meer informatie vind je hier.

Activiteitencentrum  & kabouterpad Lauwersoog

Zo vogel je hier uit hoe trekvogels het Lauwersmeer als tankstation gebruiken in de Oost Atlantische trekroute. Of neem een kijkje in de geheimen van de nacht en word een ster in de duisternis. Vanuit het centrum loop je zo de natuur in. Je vindt er verschillende wandelroutes en het is startpunt voor excursies, zo kan je hier het kabouterpad lopen. Naast het centrum ligt een spelbos en nestbouw-bos waar kinderen met natuurmaterialen zelf een eigen nest bouwen en lekker spelen.

Meer informatie vind je hier.

Familiepark Nienoord – Leek

Op dit park is werkelijk van alles te doen! Er is een groot zwemparadijs, een attractiepark, een landgoed, met een prachtig bos en een borg, een museum en nog veel meer! In het park worden regelmatig leuke dingen georganiseerd zoals ´wipe out´banen in het zwembad en discozwemmen. Kortom een hele dag vol plezier voor jong en oud! Voor de tarieven is het handig om even de site te raadplegen, dit verschilt namelijk per gedeelte van het park.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Landgoed Nienoord met kinderen; familiepark, zwemkasteel, treinen, kasteel borg en museum

DoeZoo – Leens

Spelenderwijs maken de bezoekers kennis met deze dieren en ontdekt men welke plaats de diverse insecten in de kringloop innemen. Behalve een groot aantal insecten herbergt het centrum ook insectenetende planten en -dieren, zoals hagedissen, neusberen, kikkers, spinnen en slangen. DoeZoo organiseert veel kinderactiviteiten. Het biedt alles voor een leuk en leerzaam dagje uit. In de expositieruimte is een boeiende videopresentatie te zien. Er is een uilenpad en je kunt er stinkdieren kijken (en ruiken?). En wat is eigenlijk het verschil tussen bijen en hommels? Hoe leven zij? Zet net als sommige insecten de ogen op stokjes en je vindt de antwoorden in Insektenwereld.

Meer informatie vind je hier.

De Leeuwenborg – Nieuw Scheemda

Tot ongeveer tien jaar is hier een leuk speelparadijs te vinden. Voor de jongsten is er een apart, afgesloten gedeelte. Je kunt hier ook feestzalen huren, wat natuurlijk een uitkomst kan zijn voor een familiefeest met veel kinderen… Let wel even op: deze speeltuin is niet iedere dag geopend!

Meer informatie vind je hier.

Zeehondencentrum Pieterburen – Pieterburen

Met een bezoek aan het Zeehondencentrum in Pieterburen breng je een bezoek aan een echt zeehondenziekenhuis! In Pieterburen vind je dieren die in de problemen zijn gekomen en hier worden behandeld en verzorgd door specialisten en vrijwilligers vanuit de hele wereld.
Er zijn volop activiteiten waarbij je alles kunt leren over zeehonden en natuurlijk hun leefgebied: Werelderfgoed de Waddenzee.

Buiten kun je ook zeehonden bekijken in hun bassins terwijl je ondertussen op het terras zit of lekker vies wordt van de Waddenspeelplaats. Je kunt een rondleiding achter de schermen krijgen of misschien de Waddenzee op met de Happy Seal. Want regelmatig zijn er tochten om zeehonden in het wild te spotten of herstelde zeehonden vrij te laten. Dankzij de bezoekers van het Zeehondencentrum is het voor het team mogelijk dag en nacht klaar te staan voor dieren in nood. Jouw bezoek is dus heel belangrijk voor de zeehonden en het Zeehondencentrum!

Meer informatie vind je hier.

Maïsdoolhof & Bloemenboerderij – Saaxumhuizen

In het dorpje Saaxumhuizen bevond zich de bloemenboerderij. Een boerderij met allerlei leuke activiteiten zoals een huis Maïsdoolhof en een grote bloemenpluktuin! Ook worden er diverse leuke spelletjes georganiseerd zoals ‘klompjesgolf’ en ‘Boerenbowlen’ Ook zijn er genoeg dingen om mee te spelen zoals trampolines, skelters en botsfietsen.

De boerderij beschikt ook over een heuse boerderijwinkel waar echte streekproducten worden verkocht zoals Martinitorendrop, koolzaadzeep en nog veel meer. Ook zijn er allerlei soorten kazen te koop zoals brandnetelkaas en verschillende soorten boeren- en kruidenkazen.

Meer informatie vind je hier.

Wonderwereld – Ter Apel

In de bossen van Ter Apel vind je een wondere wereld vol spanning en avontuur. Beleef de fantastische sprookjeswereld van Greurt de Groninger reus, tante Beppie de heks en Zwammer het paddenstoelenmannetje. Wonderwereld biedt plezier voor jong en oud. Sprookjes, speurtochten, speellanschap en veel bijzondere dieren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Wonderwereld (Ter Apel in Groningen)

Doemuseum – Veendam

Het Doe Museum is precies wat de naam zegt: een museum waar je naar kunst kunt kijken én van alles kunt doen! Je vindt er prachtige tentoonstellingen en overal in het museum zijn er plekken waar je zelf creatief aan de slag kunt gaan. Naast het creatieve stuk is er volop ruimte voor spel. Struin langs de exposities van schilderijen, beelden en fotografie. Met de technieken die onze kunstenaars gebruiken kun je ook zelf aan de slag. Bouw een meesterwerk van LEGO of boetseer er één van klei. Ga schilderen in het schilderatelier of maak een prachtig graffitikunstwerk. Doe één van onze vijf leuke speurtochten of maak een museaal ritje op een Pony Cycle. Alle doe-activiteiten zijn zo georganiseerd dat je ze zelfstandig of voor kids samen met je begeleider kunt uitvoeren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Doemuseum in Groningen

Openluchtmuseum Het Hoogeland – Warffum

Kinderen luieren in een warme bedstee, ouders gluren even in een ouderwetse woonkamer. Openluchtmuseum Het Hoogeland is eigenlijk een soort tijdmachine. De bestemming? Honderd jaar terug! In de twintig gebouwen op het terrein van het museum heeft de tijd stil gestaan. Het is net alsof de bewoners slechts even weg zijn geslopen. Neem snel een kijkje in hun dorp, huis en leven!

Meer informatie vind je hier.

Adventurepark Waddenfun – Wehe den hoorn

Op ongeveer 20 minuten van de stad Groningen ligt het Waddenfun Adventure park. Een klimpark met 45 bruggen, ziplines en de mogelijkheid tot klimmen op 3 verschillende niveaus! Ook kun je er leren boogschieten en worden er vaak allerlei activiteiten georganiseerd. Waaronder veel teamspelletjes, dus ook leuk om hier met een grotere groep te komen! Het adventurepark is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. De entreeprijzen zijn t/m 15 jaar €15 euro en daarboven €17.50. Beide Incl. Consumptie.

Meer informatie vind je hier.

Vesting Bourtange – Westerwolde

Vlakbij de Duitse grens ligt de vesting Bourtange. Gebouwd in 1580 in opdracht van Willem van Oranje, om de stad Groningen (tijdens de Tachtigjarige oorlog) te beschermen tegen de Spanjaarden. De vesting ligt namelijk op de plek waar vroeger de enige weg naar de stad Groningen liep.

In de vesting is nu nog heel veel te zien, zoals de oude uitkijktorens, kanonnen, de ophaalbruggen en veel informatie over hoe de mensen in die tijd leefden. Op 6 en 7 juni vindt ‘De slag om Bourtange’ plaats, een groot rollenspel waarbij acteurs en inwoners van de stad de slag uitbeelden in originele kledij en onder begeleiding van o.a. kanonschoten. Erg leuk om een keer te zien!

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij Winschoten – Winschoten

Een dagje naar de kinderboerderij doen we allemaal wel eens met kinderen, echter is dit niet zomaar een kinderboerderij, maar echt één waar van alles te doen is, waardoor het leuk is voor alle leeftijden! Zo is het mogelijk om een rondrit met paard en wagen te maken, lekker te spelen in de speeltuin en natuurlijk mag je alle aanwezige dieren aaien en bekijken! Er worden vaak diverse themadagen georganiseerd zoals een Duitse dag en een schaapscheerderfeest! Erg leuk om een keer bij aanwezig te zijn! De entree tot de kinderboerderij is gratis! Altijd mooi meegenomen!

Meer informatie vind je hier.

Landgoed Tenaxx – Wedde

Landgoedpark Tenaxx beslaat 30 hectare in Westerwolde. Het doel van het park is tweeledig. Enerzijds is het een dinopark, anderzijds een bomenpark (arboretum). Uiteindelijk gaat het erom te laten zien dat dinosaurussen en bomen in tientallen miljoenen jaren gezamenlijk geëvolueerd zijn.

Het bomenpark laat op allerlei manieren zien hoe de bomen en planten hun intelligentie ontwikkeld hebben, ook in de strijd met de dinosauriërs. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke variatie. Die wordt in het bomenpark getoond door de verzameling van treurvormen. Die bedraagt op dit moment zo’n 650 soorten en is daarmee de grootste verzameling treurbomen ter wereld.

In het dinopark gaat het in eerste instantie om kindervermaak. Dat wordt verzorgd doordat de kinderen de dino’s alleen in een zoektocht door de bossen kunnen vinden. Zij worden daarbij opgeschrikt door de vervaarlijke dinogeluiden. Ook kunnen kinderen zich op allerlei andere manieren vermaken: dino-opgraving, survivalrun, bootjesvijver etc.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dinopark Landgoed Tenaxx met kinderen

Wat is jouw favoriet uitje in Groningen?

Linda van Aken