Zelf heb ik altijd wel graag in de keuken gestaan. Al jong leerde ik bij scouting om te koken. Dit deed ik later thuis ook voor het gezin, en toen ik op mezelf ging wonen. In mijn studententijd werd er ook regelmatig gekookt voor de hele groep (circa 30 man). Daardoor heb ik zeer divers leren koken en ook veel inspiratie op gedaan. Nu ik ook regelmatig blogjes lees neem ik ook de origineelste gerechten mee om zelf na te maken. Heerlijk vind ik dat. Vooral de eenvoudige recepten zonder al teveel ingrediënten. Voor de meer uitdagende recepten kijk ik wel naar Masterchef Australië. Die liefde probeer ik ook door te geven aan mijn kinderen. De keuken is verboden terrein voor hun, en daarom extra aantrekkelijk. Overdag zit de deur dicht. Soms mogen ze echter onder begeleiding komen helpen.

Een voorproefje hiervan heb je al gezien tijdens het maken van de gezonde traktatie als onderdeel van de mamachallenge. Waarin onze peuter mocht helpen met maken van de chocolade bieten muffins. Het leek ons leuk om afgelopen week, toen we drie jaar waren getrouwd ook te gaan uit eten. Helaas was het al kwart voor zeven toen we nog jassen moesten gaan aantrekken… Veel te laat om met kinderen er nog op uit te moeten. Manlief heeft dus snel boodschappen gedaan om samen met onze dochter pannenkoeken te gaan bakken.

Voorbereiding en veiligheid

Voorbereiding en veiligheid is key. Als je het een beetje handig aanpakt scheelt het ook nog eens veel rommel. Zo doen we altijd een keukenschort voor en laten we haar op een krukje staan. In het begin durfde ze hier niet vanaf te klimmen, heel fijn was dat. De ingrediënten en keukenmaterialen zet ik zoveel mogelijk klaar voordat we gaan beginnen.

Dit kan jouw kind ook!

Toen ze anderhalf was zijn we een beetje begonnen met het laten helpen in de keuken. Er zijn een aantal handelingen die ze namelijk prima kan uitvoeren. Denk maar eens aan;

  • Het scheppen van een poeder in een kom, bijvoorbeeld van de weegschaal.
  • Het aanzetten van de keukenmachine door op een knopje te drukken / draaien.
  • Met een garde wat kloppen door een kom, je zal wel zelf even moeten nakloppen.
  • Het leegschenken van een kopje water in een
  • Het uitsteken van koekvormpjes / rollen van croissantjesdeeg.
  • Oefenen met snijden van zachte materialen met een plastic mes

Er zijn ook een aantal handelingen die ik haar liever niet laat doen. Zo mag ze niet in de buurt van de oven komen. Die is ‘au, heet’. Dit heb ik haar een keer laten voelen tijdens het opwarmen, natuurlijk zonder dat haar handen zouden verbranden. Dan weet ze ook waarom we dat niet willen hebben. Bij het vuur mag ze alleen als ik er achter sta en dan zet ik de pannen op de achterste pitten en dan (tijdelijk) de pan waar ze in mag roeren vooraan.

Gerechtjes

Wat voor gerechten geschikt zijn om samen met je kind te maken;

Hier vind je meer handige recepten voor kinderen.

Het voordeel van laten helpen in de keuken is dat ze weet wat ze eet. En het in de toekomst net zo goed blijft gaan met eten. Natuurlijk wisselt het ook hier in huis sterk wat ze wel / niet eet. We laten haar wel alles proeven en mag dan zelf kiezen hoeveel ze eet.

En natuurlijk niet vergeten; proeven en aflikken hoort erbij. De ene keer gaat het om het aflikken van het deegbeslag en de volgende keer een blaadje spinazie.

Mogen jullie kinderen helpen in de keuken? Wat maken jullie dan graag?