Skip to Content

RVS kronen kinderen; prinsessen en piraten kapjes bij slechte tanden en kiezen

RVS kronen kinderen; prinsessen en piraten kapjes bij slechte tanden en kiezen

Kinderen met slechte tanden kunnen te maken krijgen met zogenaamde rvs-kronen, ook wel prinsessenkapjes genoemd. Deze rvs-kronen zijn een oplossing om pijn en verdere schade aan het gebit van kinderen te voorkomen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat rvs-kronen zijn, waarom ze worden gebruikt en hoe ze kunnen helpen bij het behoud van een gezond gebit bij kinderen.

Wat zijn rvs-kronen?

Rvszkronen, ook wel prinsessen- of piratenkronen genoemd, zijn kleine kapjes die over de kiezen van kinderen worden geplaatst om ze te beschermen. Deze kapjes zijn gemaakt van metaal en bedekken de aangetaste of verzwakte kiezen, waardoor verdere slijtage en pijn wordt voorkomen.

Rvs-kronen zijn een alternatief voor het vullen van gaatjes of het trekken van tanden bij kinderen met een slecht gebit.

Waarom worden rvs-kronen gebruikt?

RVS-kronen worden gebruikt om de kiezen van kinderen te beschermen tegen verdere schade en pijn. Kinderen met zwak glazuur, genetische afwijkingen of andere tandheelkundige problemen kunnen vatbaar zijn voor gaatjes en andere gebitsproblemen. Het plaatsen van rvs-kronen kan voorkomen dat deze problemen verergeren en kan het kind helpen om een gezond gebit te behouden.

Voordelen van rvs-kronen

  • Pijnverlichting: RVS-kronen kunnen pijn en ongemak verminderen die worden veroorzaakt door aangetaste of verzwakte kiezen.
  • Bescherming: De kapjes beschermen de kiezen tegen verdere slijtage en kunnen helpen om verdere schade aan het gebit te voorkomen.
  • Esthetiek: RVS-kronen kunnen eruitzien als normale tanden, waardoor het uiterlijk van het gebit wordt verbeterd en het kind met meer zelfvertrouwen kan lachen en praten.
  • Behoud van melktanden: In sommige gevallen kunnen rvs-kronen melktanden behouden die anders mogelijk getrokken zouden moeten worden.

Plaatsing van rvs-kronen

De plaatsing van rvs-kronen gebeurt meestal bij een tandarts die gespecialiseerd is in kindertandheelkunde. De tandarts beoordeelt de conditie van de kiezen en bepaalt of rvs-kronen de beste oplossing zijn.

Vervolgens worden de kiezen voorbereid door ze te reinigen en te polijsten. Het kapje wordt op maat gemaakt en op de kies geplaatst. Dit kan vaak in één tandartsbezoek worden gedaan.

Verzorging van rvs-kronen

Het is belangrijk om de rvs-kronen goed te verzorgen om ze in optimale conditie te houden. Net als bij normale tanden en kiezen is het belangrijk om regelmatig te poetsen, minstens twee keer per dag.

Het is ook raadzaam om regelmatig controleafspraken bij de tandarts te maken om ervoor te zorgen dat de rvs-kronen goed functioneren en eventuele problemen tijdig te kunnen behandelen.

RVS-kronen, ook wel prinsessen- of piratenkroontjes genoemd, kunnen een effectieve oplossing zijn voor kinderen met slechte tanden. Ze bieden pijnverlichting, beschermen de kiezen tegen verdere slijtage en kunnen helpen om het gebit van het kind gezond te houden.

Het is belangrijk om advies in te winnen bij een tandarts gespecialiseerd in kindertandheelkunde om te bepalen of rvs-kronen geschikt zijn voor jouw kind. Met de juiste zorg en regelmatige tandartscontroles kunnen rvs-kronen helpen om het gebit van jouw kind te behouden en bij te dragen aan een gezonde glimlach.

Medische disclaimer - Mamaliefde.nl
Linda van Aken