Skip to Content

Wat als je kind een beugel krijgt

Wat als je kind een beugel krijgt

Het moment is daar: je kind heeft net een nieuwe beugel gekregen. Dit kan een spannende en soms ook pijnlijke ervaring zijn. Het is belangrijk om te weten hoe jij jouw kind kunt helpen om comfortabeler door deze periode te komen. Hier zijn enkele tips en adviezen voor ouders om te volgen wanneer hun kind een nieuwe beugel krijgt.

Wees voorbereid op mogelijke pijn

Verschillende ouders geven aan dat hun kinderen pas na een dag of zelfs twee dagen na het plaatsen van de beugel pijn begonnen te ervaren. Het is essentieel om te weten dat dit normaal is. Wees voorbereid op mogelijke pijn en ongemak en zorg ervoor dat je kind weet wat te verwachten.

Paracetamol kan verlichting bieden

Wanneer de pijn begint, kan het geven van paracetamol helpen om de pijn te verlichten. Zorg ervoor dat je de dosering volgens de instructies op de verpakking volgt en raadpleeg indien nodig een arts. Paracetamol kan helpen om de scherpe randjes van de pijn af te halen.

Zachte voedingsmiddelen zijn handig

De eerste dagen met een nieuwe beugel kunnen kauwen en bijten moeilijk en pijnlijk zijn. Het kan nuttig zijn om zachte voedingsmiddelen in huis te hebben, zoals vla, pap, soep, en yoghurt. Deze zijn gemakkelijker te eten en veroorzaken minder ongemak.

Gebruik orthodontische wax

Orthodontische wax is een handig hulpmiddel om scherpe randen van de beugel te bedekken, vooral wanneer ze wondjes in de mond veroorzaken. Je kunt orthodontische wax bij de orthodontist verkrijgen. Het aanbrengen ervan kan het comfort van je kind aanzienlijk verbeteren.

Informeer bij de orthodontist

Als jouw kind ernstige pijn ervaart of als er problemen zijn met de beugel, aarzel dan niet om contact op te nemen met de orthodontist. Ze kunnen nuttig advies geven en eventuele problemen snel verhelpen.

Let op de voeding

Na het plaatsen van een nieuwe beugel is het belangrijk om aandacht te besteden aan wat jouw kind eet. Vermijd harde en kleverige voedingsmiddelen die de beugel kunnen beschadigen. Moedig je kind aan om kleine, zachte happen te nemen en hun eten grondig te kauwen.

Blijf geduldig en ondersteunend

Het kan even duren voordat je kind gewend is aan de beugel en de pijn vermindert. Blijf geduldig en ondersteunend gedurende deze periode. Het kan helpen als je met hen praat over wat ze doormaken en hen aanmoedigt om goed voor hun beugel te zorgen.

Regelmatige controle afspraken

Zorg ervoor dat je kind alle geplande controleafspraken bij de orthodontist bijwoont. Deze afspraken zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de beugel correct werkt en eventuele aanpassingen worden gemaakt als dat nodig is.

Goede mondhygiëne handhaven

Het handhaven van een goede mondhygiëne is essentieel tijdens het dragen van een beugel. Leer je kind hoe ze hun tanden, beugel en mond goed moeten schoonmaken. Een gezonde mond is cruciaal voor een succesvolle orthodontische behandeling.

Wees positief en bemoedigend

Ten slotte is het belangrijk om positief en bemoedigend te blijven. Herinner je kind eraan dat de beugel een stap is naar een mooie en gezonde glimlach. Moedig hen aan om vol te houden en laat hen weten dat je er altijd bent om hen te ondersteunen.

Het proces van het dragen van een beugel kan uitdagend zijn, maar met de juiste zorg en ondersteuning kan jouw kind comfortabeler door deze fase gaan. Onthoud dat elke persoon anders reageert op een beugel, dus wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de ander.

Linda van Aken