Skip to Content

Wat je kind wel of niet kan eten of doen na het plaatsen van een beugel?

Wat je kind wel of niet kan eten of doen na het plaatsen van een beugel?

Het plaatsen van een beugel kan voor wat ongemak zorgen, vooral in de eerste dagen. Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen geschikt zijn en welke vermeden moeten worden om pijn of schade aan de beugel te voorkomen. Hier zijn enkele tips over wat je kind wel of niet kan eten of doen na het plaatsen van een beugel.

Voedingsmiddelen die geschikt zijn na het plaatsen van een beugel

  • Zachte voedingsmiddelen: In de eerste dagen na het plaatsen van een beugel kan het handig zijn om zachte voedingsmiddelen te eten. Denk aan puree, yoghurt, pudding, smoothies, milkshakes en soep. Deze voedingsmiddelen vereisen minder kauwen en belasten de beugel niet te veel.
  • Pasta en rijst: Deze voedingsmiddelen zijn zacht en gemakkelijk te kauwen. Kies voor goed gekookte pasta of rijst zonder harde stukjes.
  • Zacht vlees en vis: Gebakken of gestoomde vis en mals vlees zijn goede opties. Vermijd echter harde vleessoorten of vlees met bot, zoals kippenvleugels of spareribs.
  • Groenten: Kook groenten goed zodat ze zacht zijn en gemakkelijk te kauwen. Vermijd rauwe groenten die moeilijker te kauwen zijn, zoals wortels of appels.
  • Fruit: Kies voor zacht fruit, zoals banaan, meloen, perzik of gepureerde appelmoes. Snijd fruit in kleine stukjes om het gemakkelijker te maken om te eten.
  • Zachte broodproducten: Boterhammen zonder korstjes, pita, wraps en zachte broodjes zijn goede opties. Vermijd harde broodjes of stokbrood.

Voedingsmiddelen die vermeden moeten worden na het plaatsen van een beugel

  • Harde voedingsmiddelen: Vermijd voedingsmiddelen die veel kracht vereisen om te kauwen, zoals hard snoep, noten, chips, popcorn, harde broodjes en hard fruit.
  • Plakkerig voedsel: Voorkom het eten van plakkerig voedsel zoals kauwgom, toffees, karamel en taaie snoepjes. Deze kunnen de beugel beschadigen of vast komen te zitten.
  • Harde stukjes: Let op voedingsmiddelen met harde stukjes, zoals olijven met pitten, kersen met pit, vlees met bot of vis met graten. Deze kunnen de beugel beschadigen of ongemak veroorzaken.
  • Kleverige voedingsmiddelen: Vermijd kleverige voedingsmiddelen zoals pindakaas, jam of honing. Deze kunnen moeilijk te verwijderen zijn en kunnen tandbederf veroorzaken.

Andere aandachtspunten na het plaatsen van een beugel

Goede mondhygiëne

Het is belangrijk om extra aandacht te besteden aan mondhygiëne na het plaatsen van een beugel. Poets regelmatig je tanden, flos en gebruik eventueel mondwater zoals voorgeschreven door je orthodontist.

Pijnverlichting

Het is normaal dat je kind enige pijn of ongemak ervaart na het plaatsen van een beugel. Overleg met de orthodontist of het gebruik van pijnstillers zoals paracetamol geschikt is om de pijn te verlichten.

Beperk harde activiteiten

Het is raadzaam om activiteiten te vermijden die de beugel kunnen beschadigen, zoals trompetspelen, bijten op penpunten of nagelbijten.

Het is belangrijk om de instructies van de orthodontist op te volgen en eventuele vragen of zorgen met hen te bespreken. Met de juiste zorg en voedingskeuzes kan je kind comfortabel en zonder problemen door de periode met een beugel heen komen.

Linda van Aken