Skip to Content

Gaatjes tand of kiezen herkennen en vullen bij kinderen

Gaatjes tand of kiezen herkennen en vullen bij kinderen

Het is van groot belang dat de tanden en kiezen van kinderen heel goed verzorgd worden. Je zou misschien denken dat gaatjes in het melkgebit niet zo erg zijn, omdat de tanden daarna toch gewisseld worden; niets is minder waar, want gaatjes in het melkgebit hebben wel degelijk invloed op het volwassen gebit.

En juist het melkgebit is vatbaar voor gaatjes, omdat bij het doorkomen van de tanden en kiezen het tandglazuur nog niet op zijn hardst is.

Er zijn verschillende oorzaken van gaatjes in de tanden en kiezen van kinderen. De gaatjes zijn niet altijd gemakkelijk te zien, maar er is een aantal symptomen waaraan je de gaatjes bij je kind kunt herkennen.

Een gaatje in het melkgebit wordt niet altijd gevuld, maar het is wel belangrijk dat er een behandeling plaatsvindt bij een mondhygiënist of een tandarts. Het allerbeste is natuurlijk om te voorkomen dat je kind gaatjes krijgt! Ook daarvoor geef ik een aantal bruikbare tips.

Oorzaken van het ontstaan van gaatjes bij kinderen

De twee grootste oorzaken van het ontstaan van gaatjes bij kinderen zijn een slechte gebitsverzorging en een teveel aan suiker.

Slechte gebitsverzorging

Wist je dat kinderen onder de 10 jaar eigenlijk de juiste motoriek nog niet hebben om zelf hun gebit te verzorgen? Daarom is het tandenpoetsen van het gebit van kinderen grotendeels de verantwoordelijkheid van de ouders.

Als ouder is het belangrijk om kinderen te leren hun tanden goed te poetsen, maar voor de zekerheid moet het echt nog wel een keer nagepoetst worden.

Teveel suiker

In de mond wordt suiker door bacteriën omgezet in zuur, wat het tandglazuur van de tanden en kiezen aantast. Het tandglazuur lost zelfs op door suiker; het kan vanzelf weer herstellen, maar daarvoor is wat tijd nodig.

De hele dag eten of drinken is dus niet verstandig, want het tandglazuur krijgt onvoldoende tijd om te herstellen, waardoor gaatjes kunnen ontstaan.

Zowel kinderen als volwassenen wordt aangeraden maximaal zeven eet- en drinkmomenten per dag te hebben.

Symptomen van gaatjes

Je kunt gaatjes in de tanden en kiezen van je kind soms met het blote oog zien, maar vaak ook niet. Hoe kom je er dan achter dat je kind een gaatje heeft?

Let dan eens op de volgende symptomen van gaatjes in de tanden of kiezen:

  • Pijn aan de tanden en/of kiezen: als je kind al kan praten, zal hij waarschijnlijk zelf tegen je zeggen dat hij pijn heeft aan zijn gebit.
  • Jongere kinderen kunnen dit duidelijk maken door bijvoorbeeld meer te huilen dan normaal.
  • Gevoeligheid van de tanden en/of kiezen: als je kind last heeft van gevoelige tanden, zal hij een naar gevoel krijgen bij bijvoorbeeld het drinken van warme thee of het eten van iets kouds.
  • Opvallende plekjes: soms kun je witte, kalkachtige plekjes of donkere plekjes zien op de tanden of kiezen van je kind. Het is belangrijk om regelmatig zelf het gebit te controleren tijdens het tandenpoetsen, zodat je er snel bij bent als er tóch een gaatje zit.
  • Slechte adem: soms ruik je het ook wanneer er sprake is van een gaatje, want de bacteriën kunnen een slechte adem veroorzaken.

Wat als je kind toch een gaatje heeft?

Een gaatje in het melkgebit van je kind hoeft niet altijd opgevuld te worden, maar wél is een behandeling nodig door een mondhygiënist of tandarts.

Maak dus wel altijd een afspraak als je vermoedt dat je kind een gaatje in zijn of haar tanden of kiezen heeft, en ga twee keer per jaar op controle.

Op kleine gaatjes wordt meestal fluoridegel- of lak aangebracht zodat het gaatje niet groter wordt en verder geen schade meer kan aanrichten. Bij grotere gaatjes moet er wel geboord worden en wordt het gaatje opgevuld.

Hoe voorkom je gaatjes in tanden of kiezen bij kinderen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Je kunt dus het beste voorkomen dat je kind gaatjes krijgt in zijn tanden of kiezen, want een behandeling door de mondhygiënist of tandarts is nooit leuk.

Bovendien kan het hebben van gaatjes in het melkgebit dus ook invloed hebben op het volwassen gebit. Er zijn eigenlijk drie belangrijke zaken die gaatjes in de tanden en kiezen van kinderen kunnen voorkomen: tandenpoetsen, voeding, en controles.

Tandenpoetsen

Gebruik voor het poetsen van de tanden van je kind een speciale tandenborstel voor kinderen én een kindertandpasta met fluoride. Zorg dat je de binnenkant, buitenkant en bovenkant poetst en de achterkant van de achterste kiezen.

Het beste is om wel de tandpasta te laten uitspugen, maar om niet na te spoelen met water. Maak van het tandenpoetsen een dagelijks ritueel: in de ochtend, eventueel in de middag, en in de avond.

Voeding

Zoals hierboven al werd gemeld, is suiker slecht voor het gebit. Het tast het tandglazuur aan, waardoor gaatjes kunnen ontstaan.

Natuurlijk hoef je niet meteen alle suikers te verbannen, want het zit nu eenmaal in erg veel producten. Niet alleen snoep bevat suiker, maar bijvoorbeeld ook fruit.

Gun het gebit na het eten van suiker wat rust; dat kun je doen door maximaal zeven eet- en drinkmomenten per dag te hebben, inclusief drinken. Water mag je natuurlijk de hele dag door drinken. Geef ’s avonds geen fles met bijvoorbeeld melk of limonade mee naar bed, maar kies voor water.

Controle door tandarts

Het wordt geadviseerd om elk half jaar naar de mondhygiënist of tandarts te gaan om het gebit goed te laten controleren.

Je kunt je kind al van kleins af aan meenemen naar de tandarts als je zelf voor een controle gaat. Je kind leert zo ook dat een bezoek aan de tandarts erbij hoort en dat je dit elk half jaar hoort te doen.

Geef als ouder dus het goede voorbeeld; bovendien krijgen kinderen een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist compleet vergoed vanuit de basisverzekering.

Gaatjes tand of kiezen herkennen en vullen bij kinderen - Mamaliefde
Jisca