Skip to Content

Hoe zorg je voor meer verbinding met je kind? 

Hoe zorg je voor meer verbinding met je kind? 

Als ouder wil je uiteraard een fijne verbinding hebben met je kind. Wat kun je doen om die verbinding goed te laten zijn of te laten groeien? Veel zul je vast al uit jezelf toepassen, want we snappen allemaal wel dat veel draait om liefde en aandacht. Maar wat kun je dus allemaal doen?

Wat is verbinding?

Allereerst: wat is nu eigenlijk verbinding? Het is een gevoel dat je ervaart en waardoor jij je dus met de ander verbonden voelt. Jullie voelen een fijne connectie met elkaar.

Hierbij is het nodig dat jij je gezien voelt. Dat je weet dat de ander je respecteert en zonder bijbedoelingen naar je luisteren wilt. Vaak zorgt het delen van iets al voor een vorm van verbinding.

Zoals koorleden onderling. Natuurlijk is de verbondenheid tussen ouder en kind heel natuurlijk en bijzonder. Maar die verbinding wordt nog veel mooier als je er ook in wilt investeren. Zodat je kind niet zachtjes aan van je afdrijft, zeg maar…

Liefde

Uiteraard is liefde het toverwoord. Laat je kind voelen dat je van hem houdt en dat je er voor hem bent. Dat je gewoon blij bent omdat hij er is en niet omdat hij iets moet presteren ofzo.

Wees er voor hem als hij met een ongemakje bij je komt. Poeier je hem nu af, want ach, het stelt niks voor…dan komt hij ook niet meer naar je toe als er echt iets aan de hand is als hij groter is!

Je hebt immers toch geen tijd voor hem/je neemt hem toch niet serieus.

Aandacht, maar hoe doe je dat goed?

Echte aandacht, dat is waar het om gaat. Maar dan ook échte aandacht. Heb je het zelf druk, loopt je hoofd om door allerlei to-do-lijstjes en de zorg voor alles en iedereen of neemt je werk veel van je energie weg? Je loopt al snel het risico dat je eigenlijk helemaal niet echt met je aandacht bij het nu bent.

En dan kun je nog zo doen alsof je luistert, je kind voelt vaak wel aan dat je helemaal niet echt met hem of haar bezig bent.

Probeer in het nu te leven en echt je aandacht op dat wat je kind doet of vertelt te richten. En leg je smartphone weg! Ongemerkt kijk je er toch naar…

Zit zelf goed in je vel

Je kunt pas iets uitdelen als je het zelf hebt, zeggen ze weleens. Goed voor jezelf zorgen is een heel mooie stap. Nog mooier is het als je ook zelf echt lekker in je vel zit.

Van jezelf leren houden kan daarbij een krachtige tool zijn, die allesbehalve egoïstisch is. Juist dan sta je sterk en kun jij je kind heel veel geven. Zowel liefde als daadkracht. 

Tijd hebben voor je zoon of dochter

Je kind laten voelen dat hij (of zij) belangrijk voor je is doe je ook door tijd voor hem vrij te maken. Laat hem voelen dat je er helemaal voor hem bent en dat hij belangrijk genoeg is om andere dingen neer te leggen. 

Samen dingen doen

Samen dingen doen verbindt. Heel simpel. (Dat geldt trouwens ook voor je partner). Samen iets lekkers maken of een toren bouwen is mogelijk. Maar af en toe lekker samen op stap is natuurlijk helemaal leuk. Wissel dit lekker af. Want zowel thuis als erop uit gaan en samen bezig zijn is prima en beiden hebben hun eigen charmes.

Heb je meerdere kinderen?

Echt één-op-één contact zou je eigenlijk moeten inplannen met ieder kind, zo af en toe. Daarmee wordt het nog meer een bijzondere beleving samen en je kind krijgt zo alle aandacht. Grote kans dat er ook heel andere gesprekken kunnen ontstaan. 

Praat met elkaar

En dan sluiten we meteen even aan op voorgaande opmerking. Samen praten is uiteraard ook een vorm van verbinden. Door tijd voor elkaar vrij te maken kun je ook toekomen aan gesprekken die je anders niet zou hebben. Gesprekken worden sneller vertrouwelijk als je weet dat er niet zomaar iemand binnen kan komen lopen, bijvoorbeeld. 

Raak elkaar aan

Elkaar aanraken is een levensbehoefte. We weten allemaal vast wel dat daarom kleine baby’s op de blote huid van mama of papa wordt gelegd. Maar eigenlijk blijft die honger bestaan. We willen (bijna) allemaal een arm om ons heen of op zijn tijd een knuffel. Iemand even knuffelen verbindt! En wees even eerlijk: het is toch ook fijn om je kind een knuffel te geven?

Natuurlijk houd je hierbij de grenzen van je kind in de gaten, anders werkt het averechts.

Maar je kent zelf je kind het beste en je hebt vast wel door als hij op een leeftijd komt dat hij het niet meer wil of eigenlijk wel, maar niet waar anderen bij zijn, bijvoorbeeld. Maar bij je jonge kinderen: knuffel er maar lekker op los! 

Geef troost

Waarschijnlijk een open deur, maar is er iets waardoor je kind verdrietig is, pijn heeft of bang is? Doe het niet af als ‘aanstellerij’, maar bied troost!

Even een knuffel of een zoen op de zere plek is zeker bij kleine kinderen vaak al genoeg. Zeg geen dingen zoals ‘zo erg is het niet’, want eigenlijk erken je daarmee zijn ‘pijn’ niet en zeg je toch dat hij zich aanstelt, dat je hem niet snapt. Gewoon even troosten en dan kun je hem met iets leuks afleiden zodat hij het vast snel weer vergeten is… (als we het over heel kleintjes hebben).

Lees ook: Kind troosten; wat te doen als je kind verdrietig of overstuur is

Samen muziek maken

Samen lekker muziek maken, dansen en zingen. Het is ontzettend leuk om te doen én je bent echt samen bezig.

Je kunt immers geen muziek samen maken als je niet op elkaar let. Of samen een liedje zingen wil ook zeggen dat je moet opletten wat de ander aan het doen is, wil je het goed doen.

Is je kind al ouder? Samen bezig zijn met een muziekinstrument is eveneens leuk.

Neem je kind serieus

Dit geldt natuurlijk voor ieder kind, maar is ook een valkuil voor ouders van pubers. Je stelt regels op in huis en weigert te luisteren naar zijn argumenten. Niet doen!

Natuurlijk ben jij de baas in huis en bepaal jij bepaalde grenzen. Maar ook je kind heeft recht op zijn eigen meningen en ideeën. Dus daar luister je naar.

En als jullie het over bepaalde dingen niet eens zijn, kunnen jullie ook samen kijken naar hoe het dan kan zodat jullie beiden ermee kunnen leven.

Ja, jij bent uiteindelijk degene die bepaalt, maar als je wel openstaat voor de oplossingen van je puber, dan maak je verbinding omdat je hem serieus neemt en je kunt tot verrassende oplossingen komen die wél werken.

Waarom? Omdat je kind nu veel meer begrijpt waarom én zelf onderdeel is geweest van deze ingestelde regel. Zijn wil om die ook na te leven zal dan veel groter zijn.

Dus een mooie win-winsituatie.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)