Skip to Content

Broer zus relatie stimuleren liefde

Broer zus relatie stimuleren liefde

De relatie tussen broertjes en zusjes is bijzonder. Het is een relatievorm met zijn eigen unieke waardevolle eigenschappen. Het bepaalt zelfs hoe je in het leven zal staan!

Waarom dit zo belangrijk is, vertellen we in dit artikel. Maar gewoon voor het moment nu, vertellen we ook wat je kunt doen om het gezellig te hebben thuis…

Want eerlijk is eerlijk: altijd ruziënde kinderen om je heen is nou niet bepaald iets om blij van te worden.

Waarom zijn broer- en zusrelaties zo belangrijk?

Dr. Jonathan Caspi uit Amerika heeft onderzoek gedaan naar de relaties tussen broers en zussen. Hij heeft zich heel erg gespecialiseerd in dit onderwerp en dankzij hem is er dan ook veel bekend geworden over de invloed van deze relaties op mensen.

Niet alleen leuk om voor jezelf eens na te gaan of het klopt, maar het kan je ook gewoon veel over jezelf vertellen. Waarom doe je wat je doet? Soms kan dat een behoorlijke eye opener zijn.

Volgens deze man gaat de invloed van deze broer- en zussenrelaties zelfs zo ver dat je zelf anders was geweest als je een andere broer of zus had gehad. Dit komt o.a. omdat je al vanaf je jongste jaren optrekt met je broer of zus. Jullie zullen dus veel samen meemaken en je zult de ander als referentiekader hebben.

En dat schijnt ook in de rest van je leven zo te blijven. Ook grappig om te weten: uit bovenstaande zou je denken dat je dus op elkaar lijkt. Ook al omdat je toch dezelfde genen deelt en dus datzelfde verleden.

Maar het blijkt zo te zijn dat je juist je best doet om NIET op elkaar te lijken! Dit in het bijzonder als het om twee mensen van hetzelfde geslacht gaat. Het kan ook zo werken als een broer en een zus in leeftijd heel dicht bij elkaar liggen. Dit is maar een kleine greep, want deze invloeden gaan natuurlijk nog veel verder.

Tel daarbij op dat een broer/zusrelatie wezenlijk van gewone vriendschappen verschilt, omdat ze nog veel onvoorwaardelijker zijn (je blijft toch familie, ook al ben je de ander af en toe behoorlijk zat…).

Een relatie om gewoon zuinig mee te zijn, want juist in tijden van nood kan een fijne broer- of zusrelatie zo waardevol zijn.

Meer hierover lezen kun je bijvoorbeeld op assertief.nl of nog uitgebreider door een boek van Dr. Caspi te kopen, bijvoorbeeld Sibling Aggression (hier wel in het Engels).

Altijd ruzie

Het komt nog wel eens voor dat broertjes en zusjes ruzie hebben. Is op zich niet direct verkeerd, trouwens. Het is meteen een veilige leerschool voor je kinderen hoe je om moet gaan met conflicten, voor jezelf opkomen, ruzies moet beëindigen en bijvoorbeeld hoe je ‘sorry’ zegt.

Maar altijd ruzie tussen de kinderen is voor niemand fijn. Niet voor jou, maar net zo goed niet voor de kids zelf. Wat kun je nu doen om de relatie tussen de kinderen fijn te krijgen?

Leren omgaan met de ander

Allereerst zullen je kinderen moeten leren hoe je met een ander omgaat. Daar kun jij prima bij helpen door uiteraard het goede voorbeeld te geven. Ben je het niet eens met iets, hoe reageer jij dan?

Ga je zelf direct schreeuwen of kun je soms het niet laten om een tik te verkopen? Beiden niet goed. En je geeft het verkeerde voorbeeld. Want als mama of papa het zo doet, dan hoort het zo.

Maar er is meer: leg uit hoe het wel moet. Heeft je zoon zijn zusje een tik verkocht? Word niet alleen maar boos, maar vraag hem waarom hij zo reageert. Laat hem proberen zijn gevoelens uit te leggen of help hem daarbij.

Daarna geef je aan hoe hij dat in een volgende situatie aan moet aanpakken. Dat hij dan niet slaat, maar benoemt waarom hij iets niet wil, bijvoorbeeld. Met andere woorden: leer je kinderen hoe je sociaal met elkaar omgaat.

Leren ruzie maken

Ruzie maken is, zoals gezegd, iets wat je moet leren en waar doe je dat veiliger dan thuis? Maken ze ruzie, dan grijp je pas in als het nodig is.

Zodra er fysiek geweld aan te pas komt grijp je in en probeer je dus uit te leggen hoe het wel moet, zoals hierboven beschreven.

Is je kind te verhit? Doe het dan als het weer is afgekoeld en er meer van je gesprek bij hem of haar zal binnenkomen…

Voorkom competitie

We hebben vaak de neiging om onze kinderen bepaalde eigenschappen toe te dichten. Zo zeg je misschien van je zoon dat hij zo goed kan voetballen, terwijl zijn zusje wat onhandig is…

Als je kinderen dit steeds horen, terwijl je dat aan je vriendinnen vertelt, kan je dochter zichzelf, zonder dat jij je dat bewust bent, een kluns voelen door jouw verhaal.

Hierdoor kan ze zichzelf minderwaardig gaan voelen, maar het kan ook zijn dat het juist de competitie aanwakkert en ze er alles aan doet om jou te laten zien dat ze wel handig is.

Nog zo’n instinker is het vergelijken van de kinderen onderling. Dat je tegen je ene kind verzucht waarom het nou niet net zo netjes is als je andere kind.

Niet doen! Zeker als er meerdere dingen spelen, waarbij broers en zussen de noodzaak zien om zich te moeten bewijzen, dan kan het leven een stuk minder leuk worden. Zeker als je kind het gevoel heeft dat het daardoor jouw liefde kan verdienen.

Onvoorwaardelijke liefde voor allemaal

Hierop inhakend: voorkom dat ze het gevoel hebben dat ze iets moeten presteren voordat ze aandacht krijgen. Aandacht hoef je niet te verdienen, die krijg je. Dus een competitiestrijd met elkaar is overbodig als het om de liefde van papa of mama gaat!

Bij een ruzie kies je ook niet voor 1 van de 2, maar je zoekt met beide kinderen naar een oplossing.

Positief benaderen!

Dat een positieve omgeving zal helpen, dat geldt natuurlijk voor ieder probleem. Dat complimenten geven kan helpen, is ook in veel gevallen zo. En dat geldt hier dus ook bij.

Zijn de broertjes en zusjes lekker samen aan het spelen? Zeg gewoon eens dat je dat zo leuk vindt. Leg de nadruk op hun leuke band samen. En niet op het feit dat ze elkaar (alweer) in de haren vliegen…

Laten helpen

Komt er een klein broertje of zusje, dan kun je niet altijd voorkomen dat je alweer met de baby bezig bent. Je kunt je oudere kind helpen door hem of haar actief te betrekken.

Geef hem of haar kleine klusjes en vertel dat je zo trots op hem bent dat hij of zij je zo goed helpt. Vertel de baby hardop hoe leuk zijn broer of zus is.

De baby zal er nog niet jaloers op zijn, maar je peuter/kleuter zal zich heel groot voelen…en glimmen van geluk.

Samenwerken stimuleren

Probeer dingen te doen waarbij ze elkaar nodig hebben. Leuke activiteiten waarbij ze met elkaar bijvoorbeeld tegen jou de strijd aan moeten gaan. Voorkom dat er 1 iemand dan ondersneeuwt, maar dat ze echt samen aan de bak gaan!

Even alle aandacht alleen

Je kind laten voelen dat het er helemaal toe doet, gewoon zoals hij of zij is: je kunt dit prima doen door af en toe met 1 kind op pad te gaan.

Even alle aandacht voor dit zoontje of dochtertje. Uiteraard doe je dat dan wel bij allemaal, want anders is het echt een punt van competitie en nog erger.

Leg uit waarom

Heeft 1 van je kinderen iets nieuws nodig of misschien wel iets groots?

Leg uit waarom dat is, zodat je andere kinderen snappen dat dit niet is om die zoon of dochter voor te trekken. Zijn broeken zijn te klein geworden, dus hij moet wel nieuwe kleren. Hij moet een bril omdat hij anders het niet goed kan zien. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Samen logeren

Misschien vinden je kinderen het leuk om bij anderen te logeren. Misschien is het een idee om ze juist wel samen te laten gaan. Vinden ze het toch een beetje eng, dan zullen ze juist bij elkaar steun zoeken!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)