Skip to Content

Mama cafe Nederland; ontmoetingsplek voor moeder & kind

Mama cafe Nederland; ontmoetingsplek voor moeder & kind

In veel plaatsen in Nederland vind je tegenwoordig een Mama café. Hier komen mama’s, maar soms ook papa’s, al dan niet met hun baby of ouder kindje, wekelijks of maandelijks samen om gezellig met elkaar te kletsen onder het genot van een lekker kopje koffie of thee.

Een Mama café is de ideale manier om je sociale netwerk te verbreden en om regelmatig de deur uit te gaan met je kindje. Maar ook tijdens de zwangerschap kan het fijn zijn om al leuke contacten op te doen in een Mama café en om ervaringen uit te wisselen.

Sommige Mama cafés organiseren regelmatig bijeenkomsten waarbij professionals langskomen om een praatje houden over iets wat te maken heeft met zwangerschap en het ouderschap in het algemeen. Het mama café is opgericht door Annemarie Oorthuizen en Tamara Peers en begon in Delft.

Kom in contact met andere mama’s

Zeker als je voor het eerst moeder bent geworden, komt er veel op je af. Alles is nieuw en je zult moeten wennen aan je nieuwe leven met je baby.

Soms zijn de eerste paar weken of maanden behoorlijk zwaar en heb je je draai nog niet helemaal gevonden; dan is het fijn om hier met andere moeders over te kunnen praten. Dit is vooral waar een Mama café om draait: het in contact komen met andere moeders en ervaringen en tips met elkaar uitwisselen.

Het is natuurlijk altijd fijn om ergens je ei kwijt te kunnen, of dat je bij iemand terecht kan als je vragen hebt over bijvoorbeeld de opvoeding. Bij een Mama café kunnen leuke vriendschappen ontstaan die je anders misschien niet had gehad.

Als jonge moeder kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de vriendinnen en kennissen om je heen nog niet bezig zijn met zwanger worden en dus nog in een andere levensfase zitten. Dat hoeft zeker geen probleem te zijn, maar je wilt toch ook met andere moeders kunnen praten over alles wat te maken heeft met het ouderschap.

Een mama cafe ook leerzaam!

Veel Mama cafés laten regelmatig een spreker langskomen. Zo komen er veel verschillende onderwerpen aan bod, zoals borstvoeding, draagdoeken, de eerste hapjes, omgaan met meerdere kinderen, of bijvoorbeeld het slaapgedrag van je kindje.

Je kunt zo veel nieuwe informatie leren en meteen terecht bij deze professional wanneer je vragen hebt over een bepaald onderwerp.

De drempel om je vraag te stellen is een stuk lager bij een Mama café dan wanneer je zelf het initiatief moet nemen om bijvoorbeeld de huisarts of het consultatiebureau te bellen bij een probleem of vraag.

Je kunt meestal zelf bepalen of je wilt deelnemen aan de informatiebijeenkomst over het betreffende onderwerp; vaak kun je ook gewoon aan een ander tafeltje gaan zitten als je het onderwerp niet interessant vindt of als het voor jou niet meer of nog niet relevant is.

De professionals die langskomen zijn bijvoorbeeld mensen uit de kraamzorg, verloskundigen, lactatiekundigen, slaap- en opvoedcoaches of mensen van het consultatiebureau.

Je kindje vermaakt zich wel

Een Mama café is natuurlijk niet alleen voor de mama’s, maar ook voor hun kindje(s)! Daarom mag je verwachten dat er zaken aanwezig zijn zoals een box, een wipstoeltje, een mogelijkheid om je kindje te kunnen verschonen, en natuurlijk veel speelgoed zodat je kind zich lekker bezig kan houden en met andere kindjes kan spelen.

Vaak is alles gericht op baby’s en jonge kinderen, dus je hoeft je waarschijnlijk geen zorgen te maken dat je kindje iets te pakken krijgt dat gevaarlijk is of niet voor zijn leeftijd geschikt is.

Zo kun je jouw kind lekker zijn gang laten gaan terwijl je zelf geniet van een kop koffie of thee en met andere moeders kunt kletsen.

Een voordeel van zoveel vrouwen bij elkaar is ook dat iedereen wel een beetje op elkaar let; een Mama café is natuurlijk geen kinderopvang, maar even een oogje in het zeil houden als jij naar het toilet bent of even een telefoontje moet plegen, is vaak geen enkel probleem.

“Mijn” Mama café

Ik ga nu al ruim een jaar naar het Mama café in mijn woonplaats Gorinchem. Ik ging voor de eerste keer toen mijn zoontje twee maanden oud was. Ik had toen natuurlijk meteen veel bekijks, want zo’n kleine, schattige baby wil iedereen natuurlijk wel even bewonderen of vasthouden!

Voor mijzelf was dat ook geen probleem, want de eerste maanden van het moederschap vielen mij nogal zwaar. Ik was daarom maar wat blij als iemand hem even van mij kon overnemen zodat ik mijn handen heel even vrij had. Ik werd meteen warm ontvangen in mijn Mama café en kom er sindsdien elke vrijdagochtend.

Ik ben hartstikke blij met alle contacten die ik hierdoor heb gekregen en er zijn ook zeker wel vriendschappen ontstaan!

Maar ook om wekelijks even de deur uit te gaan met mijn zoontje is heel prettig. Zeker als je geen baan hebt, kunnen de muren weleens op je af komen. Ook voor mijn zoontje is het natuurlijk fijn om regelmatig de deur uit te gaan.

Toen hij nog erg klein was, hield ik hem nog veel bij me. Ik geef borstvoeding en in het begin dronk hij vrij regelmatig, maar vond ik het niet fijn om hem buitenshuis de borst te geven.

Daarom had ik vaak een flesje met afgekolfde melk mee wat hij dan kreeg. Zijn slaapje deed hij dan lekker bij mij op schoot, of soms nam één van de gastvrouwen van het Mama café hem van mij over en wiegde hem in slaap.

Later begon hij echt te spelen met het speelgoed wat daar aanwezig is; tegenwoordig is hij dol op het speelkeukentje en de loopfietsjes die ze daar hebben!

Ik ben zelf een vrij jonge moeder en in mijn directe omgeving heb ik eigenlijk geen vriendinnen, kennissen of familie met baby’s; daarom vind ik het erg prettig dat ik die contacten nu wel heb gekregen.

Naast dat ik er wekelijks kom, of soms zelfs twee keer per week omdat er op de woensdag een peutercafé is met veelal dezelfde moeders, ben ik ook actief als vrijwilliger voor het Mama café in Gorinchem. Ik help regelmatig mee met allerlei dingen en vind dit erg leuk om te doen.

Ook leuk voor ouders

Het mooie aan het mama café is niet alleen dat kinderen gezellig kunnen spelen, maar ook ouders ervaringen kunnen uitwisselen.

Zo was ik in gesprek met een moeder die een dochter had die net een weekje ouder is dan baby boy over de bibliotheek. Zij komt zelf uit Duitsland en was dus niet bekend met het feit dat je hier van de gemeente een jaarabonnement krijgt als je baby tussen de drie en vier maanden oud is. Scheelt haar weer geld!

Een andere moeder is in verwachting van haar tweede kindje en ziet er een beetje tegenop om twee jonge kinderen te hebben. Geen probleem, moeder drie, ook met twee kinderen, had een ringsling bij zich om te demonstreren hoe dat werkt.

Laatst hebben we er ook een gesprek gehad over peuterspeelzalen en wanneer en hoe je een basisschool kiest. Erg nuttig dus allemaal. En dat onder het genot van een hapje en drankje dat het personeel van het café komt brengen.

Jisca