Eén van de mooiste seizoenen vind ik de herfst. De kleuren die in de natuur tevoorschijn komen, het geel, rood, bruin en oranje geven een warm en knus gevoel. Bij het zien van deze kleuren weet je namelijk dat het kouder gaat worden buiten en dat je weer lekker binnen bij de haard kan kruipen met je mooie dekentjes. Niet verkeerd hoor! De herfst vraagt ook om lekkere geuren en mooie gerechten. Stoofschotels, stamppotten, haché, dikke gevulde soepen. Geurend van nootmuskaat, kruidnagels en kaneel. Bij de herfst denk ik ook aan pompoen. Ook hier kun je in de keuken veel warme herfstrecepten mee maken. En als je het vruchtvlees er voorzichtig genoeg weet uit te halen kun je met de pompoen zelf natuurlijk ook leuke creaties maken. Gezellig voor op de tuintafel of om mee te griezelen tijdens Halloween.

Knutselen met jonge kinderen

Pompoen knippen en plakken

Kleine kinderen vinden het heerlijk om te stoeien met schaar en lijm. Laat ze bijvoorbeeld zelf uit wit karton tanden en ogen knippen en de rest met lijm op de oranje pompoen plakken. En nee, dat hoeft geen keurige rij tanden te worden waar een tandarts jaloers op is. Juist niet!! Hoe schever het gebit hoe enger je griezel.

De beschrijving vind je hier.

Bordje van papier

Met weinig middelen kom je een heel eind. Hier heb je eigenlijk alleen maar een papieren bordje voor nodig, verf het oranje en met zwart karton knip je wat ogen en neus en mond en met groen maak je de steel om het af te maken. Een heerlijk werkje wat voor jong en oud te doen is.

De beschrijving vind je hier.

Stempelen

Ook hier vind je een leuke knutselactiviteit die jonge kinderen goed kunnen doen. Stempelen met appels en als de oranje afdrukken goed opgedroogd zijn, verder versieren met gezicht en steeltje.

De beschrijving vind je hier.

Glazen potten

Van grote glazen potten met wat crêpepapier of vloeipapier kun je deze grappige lantaarns maken. Met een waxinelichtje op batterijtjes heb je een veilig lichtje in huis.

De beschrijving vind je hier.

Houten hangers

Deze houten hangers kun je beschilderen tot leuke oranje pompoenen. Bind ze aan elkaar tot een mooie slinger of houd de hangers apart van elkaar en schik ze in een mooie tak.

De beschrijving vind je hier.

Lampion knutselen

Als je van die lampionstokjes los koopt kun je er een leuke activiteit van maken om met je kind een eigen lantaarn of lampion omheen te knutselen. Bijvoorbeeld deze mooie pompoen van stroken papier.

De beschrijving vind je hier.

Pompoengriezels maken van ijslolliestokjes

Met (voldoende) ijslollystokjes maak je deze vrolijke pompoengriezels. Tip: Ipv een pijpenrager kun je het groene kroontje en steeltje ook met een echt vetplantje afmaken.

De beschrijving vind je hier.

Pompoen maken van draadjes

Als je een (kleine) ballon opblaast en insmeert met lijm (behangplaksel) en dan daarna met oranje en/of geel touw omwikkelt en dit laat drogen dan heb je ook leuke pompoenen van draadjes.

De beschrijving vind je hier.

Pompoen uithollen

Een pompoen uithollen dat is denk ik wel een bekend fenomeen. Toch zal ik je dit stappenplan niet willen onthouden. Het blijft ieder jaar weer een hele klus om dit karwei te klaren.

De beschrijving vind je hier.

Een ander kleurtje

Dat een pompoen niet altijd oranje hoeft te zijn bewijst deze website. Verf je pompoen aan de buitenkant bijvoorbeeld helemaal wit en maak er met zwart een gezicht op. Geen gedoe met uithollen en toch leuk om neer te zetten.

De beschrijving vind je hier.

Gaatje boren

Heb jij wel eens een gaatje mogen boren met een echte boormachine? Nee? Dan is dit je kans! Vraag aan je vader of moeder of je mag oefenen op een pompoen en als beloning krijgen je ouders er een prachtige lantaarn voor terug om in de tuin te zetten. Magisch zal deze licht geven.

De beschrijving vind je hier.

Een sierlijk lampje

En nee je hoeft niet altijd een spook of griezel van je pompoen te maken. Laat je creativiteit de loop en maak er een sierlijke lantaarn van.

De beschrijving vind je hier.

Griezelgrot

Of maak er een heus kunstwerk van zoals dit griezelige tafereel met spinnen en skelet.

De beschrijving vind je hier.

Decoratie

Niet bang zijn

Niet iedereen vind het leuk om te griezelen. Soms kun je er dan beter voor kiezen om het luchtig en grappig te houden. Zo maak je met deze pompoencreatie iedereen aan het lachen (in plaats van te huilen). Leuk idee voor St. Maarten als er kinderen langs de deur komen voor snoep.

De beschrijving vind je hier.

Pompoendecoratie tuin

Als je tuinafval niet meteen weggooit kun je dit ook gebruiken om je pompoengriezel wat meer aan te kleden. Bijvoorbeeld het lange gras wat je pas hebt gemaaid kun je in een hoekje van de tuin laten drogen en als het een soort stro is, kun je dit verwerken als haar.

Plantje

Of zet er een grasplantje in als je geen gras hebt om te maaien. Zo kun je ook een leuke grappige creatie maken.

De beschrijving vind je hier.

Een pompoen vaasje

Een cactus, een vetplantje of een klein bosje bloemen kun je in een pompoen zetten. Zo heb je een echt herfststuk op tafel staan.

De beschrijving vind je hier.

Pompoen waxinelichthoudertje

Ook met kleine pompoens kan je heel creatief zijn. Zoals deze uitgeholde waxinelichthouders.

De beschrijving vind je hier.

Gehaakte pompoenen

Ter decoratie in huis, op de tafel of in de vensterbank is het gezellig om hier en daar wat pompoenen neer te zetten. Maar dan mag de pompoen wel een paar maten kleiner anders staat dit wel erg apart. En na een paar weken zal een echte pompoen een rottingsproces op gang gaan zetten waar je waarschijnlijk ook niet vrolijk van wordt. Kies dan voor decoratie wat niet kan vergaan. Haak bijvoorbeeld een paar leuke pompoenen, in de grootte die jij mooi vindt. Hier kun je weken plezier van hebben, zonder troep!

De beschrijving vind je hier.

Pompoen maken van papier maché

Ook met dit werkje heb je een pompoen die weken goed blijft. Een flinke ballon met touw ombinden en met papier maché omtoveren tot een mooie pompoen, in je eigen gewenste kleur verven en een leuk gezicht erop maken.

De beschrijving vind je hier.

Pompoen maken van stof / jute

Zoals je hier op de website kunt zien mag je je oude trui ook gebruiken om tot pompoen om te toveren. Gooi het dus nog niet meteen weg, maar kijk even mee hoe je van een stuk mouw en wat (jute)touw een mooie pompoen maakt. Ga nog even een heerlijke wandeling buiten maken (liefst in het bos) en zoek meteen even wat mooie takken en bladeren om je herfsttafereel op tafel verder aan te kleden.

De beschrijving vind je hier.

Lees ook

Isabell
Laatste berichten van Isabell (alles zien)