Skip to Content

Cats de musical Nederland review met kinderen

Cats de musical Nederland review met kinderen

Al vanaf jongst af aan nemen we de kinderen mee naar het theater en voorstellingen. Van speciale voorstellingen voor baby’s en peuters, waarbij je op de grond zit en ze lekker rond mogen kruipen tijdens de voorstelling, tot en met de wat kortere voorstellingen met bekende figuren in het theater.

Gelukkig hebben ze deze liefde voor het theater van ons overgenomen en kunnen ze hier echt met veel plezier naar kijken. Nu ze iets ouder worden durf ik ze ook mee te nemen naar de grotere, bekendere voorstellingen.

Zo zijn we vorig jaar bij The Lion King geweest in het Circustheater, waar ze het nu nog steeds over hebben (zeker als ze de gele tram voorbij zien rijden), dus toen ik de vraag kreeg of we naar Cats de Musical wilden komen zei ik natuurlijk meteen ja. 

Cats de Musical in Nederland

De musical Cats is al sinds 1981 zien en is geschreven door Andrew Lloyd Webber (één van de grootste namen ooit in de internationale musicalwereld) en is gebaseerd op het boek Old Possum’s Book of Practical Cats van Thomas Stearns Eliot.

In 1981 ging de musical in première in Londen, Engeland en een jaar later op Broadway in New York. Jarenlang heeft deze musical zowel op Broadway als in West End de titel van langstlopende show gedragen.

Maar om hem te zien moest je in principe naar het buitenland. Er is twee keer een tour geweest door Nederland, met een Nederlandse vertaling waarin veel Nederlandse musicalsterren hebben gedebuteerd.

Dit jaar is het spektakel voor de derde keer in Nederland, maar dan in de originele Engelse taal en met de originele cast van de West Endproductie.

Tijdens de liedjes worden deze wel ‘ondertiteld’ bovenin de zaal zodat je kan meelezen. Heel lang blijft hij niet in Nederland, dus wil je hierheen, moet je er snel bij zijn!

De komende weken is hij ook nog te zien in Groningen en in Breda.

Cats de musical Nederland review met kinderen - Mamaliefde

De eerste week draaide hij in het Nieuwe Luxor in Rotterdam en mochten wij afgelopen zondag bij de matineevoorstelling aanwezig zijn.

Ideaal als je met kinderen van plan bent om een bezoekje te brengen, omdat het dan niet te laat wordt.

We waren dan ook niet de enige, aangezien we er ruim op tijd waren en het mooi weer was en de marathon voor de deur ging, zijn we eerst nog even een ijsje gaan eten en zagen we al aardig wat kinderen naar binnen lopen.

Ook in de foyer en in de zaal waren er meerdere kinderen aanwezig. Al is twaalf uur wel precies lunchtijd, dus waren ze blij toen de pauze kwam en ze even wat konden eten.

Meer informatie over deze show vind je hier.

Het verhaal van Cats & Cast

Cats de musical Nederland review met kinderen - Mamaliefde

“Het verhaal speelt zich af op de meest speciale avond van het jaar, waarop de ‘Jellicle’- katten hun grote bal vieren. Eén van hen zal door Old Deuteronomy worden uitverkoren om opnieuw te worden geboren en een nieuw kattenleven te gaan beginnen.

Grizabella, de glamourkat die jarenlang de wijde wereld heeft verkend, keert juist deze avond naar huis terug. Ze wil dolgraag weer contact met haar familie, maar tot haar verdriet willen ze niets van haar weten.

Het kattenfeest wordt wreed verstoord wanneer Old Deuteronomy wordt ontvoerd door de schurkachtige Macavity. De katten bundelen hun krachten en bevrijden hun leider.

En deze wijze oude kater kiest uitgerekend Grizabella om herboren te worden…”

Eerlijk gezegd moest ik er zelf even in komen en heb ik deze verhaallijn niet helemaal meegekregen, en vraag ik me af hoe de kinderen dat hebben ervaren. Wat ik zelf meekreeg is dat Old Deuteronomy (volgens mijn dochter de kattenkoning) iemand moest kiezen om herboren te worden.

Vervolgens werden er een aantal katten voor deze eer aangedragen en voorgesteld aan het publiek door middel van dans en soms ook zang. Iedere kat hierbij een eigen genre, van jazz tot klassiek, van rock tot tapdans of acrobatiek, met groep, als solo of individueel.

Hierdoor blijft de musical interessant en afwisselend.. Op een gegeven moment komt Grizabella op het toneel en het is duidelijk dat niemand iets van haar moet hebben. Dit heeft ook veel indruk gemaakt op de kinderen die het zielig vonden dat niemand haar aardig vond en dat ze gepest werd.

Er zaten ook een aantal ‘boeven’ bij, waarbij het heel grappig was dat de kinderen dit meteen herkenden vanwege hun kostuum met een soort zwart-wit strepenpatroon en een plunjezak.

Wat opvalt is het acteertalent van de cast; van de gezichtsuitdrukkingen en mimiek tot de bewegingen en de volledige controle over het lichaam tijdens het dansen of stem tijdens het zingen is echt bijzonder. Dat brengt het verhaal echt tot leven.

De special effects zoals het schouwspel van de lichten aan het begin nog voor er iemand op het podium staat, tot en met op het einde dat het decor omhoog gaat, maken het echt helemaal af.

Naar Cats de musical met kinderen?

Cats de musical Nederland review met kinderen - Mamaliefde

Om eerlijk te zijn vond ik het toch een beetje spannend om de kinderen mee te nemen. Ik had wisselende verhalen gehoord over de musical en of het wel / niet geschikt zou zijn met kinderen.

De adviesleeftijd is trouwens vanaf 6 jaar en het verhaal wordt aanbevolen voor jong en oud. Toch is het wel fijn als ze iets Engels begrijpen of zelf kunnen lezen.

Gelukkig werd ik al vanaf de binnenkomst op mijn gemak gesteld, zo stond er iemand klaar met zitverhogers om uit te reiken, konden we de jassen gratis kwijt bij de garderobe en was het personeel allemaal echt heel erg vriendelijk vooral ook richting de kinderen.

En als er dan nog meer gezinnen zijn met kinderen stelt dat toch wel een beetje gerust.

De gehele musical, inclusief pauze, duurt 2 uur en 20 minuten. Dit kan dus voor veel kinderen een behoorlijke zit zijn.

Wat vonden de kinderen er van?

Zelfs als ze niet kunnen lezen en het Engels niet verstaan, maakt de musical een grote indruk op de kinderen. Dat begon al op het moment dat we de zaal inkwamen.

De rode doeken waren open, zodat je meteen het decor op het toneel kan zien.

Zo herkenden de kinderen dat het verhaal zich op de vuilnisbelt afspeelt gedurende de nacht onder de grote volle maan. Tijdens de musical is er wel veel interactie met het decor, maar zijn er geen decorwisselingen. De locatie blijft gelijk.

Het schouwspel met de lichten aan het begin, de acteurs die regelmatig door de zaal heen lopen, een keer was er een kat die echt de volledige aandacht voor onze zoon had en de interactie met hem opzocht.

Gelukkig vond hij dat dit keer niet spannend. De indrukwekkende liedjes waarbij je soms zelf niet eens alles verstaat en natuurlijk de dansen. Zoonlief vond het allemaal prachtig en indrukwekkend, bij dochter ging het wat dieper en zij kreeg ook heel veel mee van de emoties die in het verhaal zitten.

De acteurs weten dit ondanks hun kattenrol dus heel goed over te brengen op het publiek. Ze had vooral heel erg medelijden met Grizabella en was opgelucht dat dat op het einde toch goed kwam.

Zij probeerde ook echt het verhaal te volgen en vroeg een aantal keer wat er gezegd werd, waarbij ik eerlijk moet bekennen dat ik ook niet alles kon verstaan en dat het meelezen met de ondertiteling bovenin toch wat lastig is omdat je dan mist wat er op het toneel gebeurt.

Wat echt heel erg indrukwekkend was, was het lied Memories dat door Grizabella werd gezongen. Dit was ook duidelijk het klapstuk van de musical, het publiek hield niet op met klappen tot ze op het toneel weer verder gingen spelen.

Al vonden de kinderen het lied van de RumTumTiger ook erg leuk en energiek. In het verhaal zit er een harde knal op het moment dat Macavity verdwijnt en een paar knallen als de tovenaarskat zich voorstelt.

Vooral die harde knal was wel even schrikken, voor het hele publiek want je hoorde en zag iedereen direct weer erbij zijn ;-)

Heel fijn was ook dat toen het pauze was en we in de foyer kwamen hier meerdere stands stonden opgesteld met flesjes drinken zodat je meteen kon pakken en niet in een rij hoeft te wachten.

Voor het eten moesten we toch even in de rij, en dat duurde wel even voor manlief klaar was.

Gelukkig kon ik met de kinderen toch even naar buiten het balkon op aan de achterkant met uitzicht over het water want het was tenslotte heerlijk weer!

Na de pauze gaat het verhaal weer verder, gelukkig is het na de pauze iets korter dan daarvoor want ik merkte dat op een gegeven moment toch wel de aandacht verslapte bij de kinderen. Al was dat op het einde weer helemaal terug.

Linda van Aken