Skip to Content

Ouwehands Dierenpark Rhenen review met kinderen

Ouwehands Dierenpark Rhenen review met kinderen

Bobo’s verjaardagsfeest in Ouwehands Dierenpark Kun je het je nog herinneren, dat je als klein kleutertje de Bobo las? Het leukste tijdschrift voor kleuters over dat vrolijke blauwe konijn? Bobo is nu nog steeds populair en vierde op afgelopen weekend alweer zijn 45ste verjaardag in Ouwehands Dierenpark.

En wie jarig is trakteert. Samen met alle jonge bezoekers maakt hij vandaag een mega grote taart gevuld met tientallen kilo’s wortel, brood en pindakaas. Speciaal voor de olifanten! Samen met onze dochter Lola, mijn vriend en opa en oma mocht ik vandaag speciaal voor Mamaliefde op Bobo’s verjaardagsfeestje komen! 

Dagenlang hebben we naar vandaag uitgekeken. Lola is dol op dieren, maar ze is toch pas één keer eerder naar een echte dierentuin geweest toen ze pas negen maanden oud was.

Nu, alweer ruim 7 maanden later krijgt ze alles natuurlijk een stuk bewuster mee en herkent ze sommige dieren echt. We hebben er zin in!

Dagje Ouwehands Dierenpark

In de ochtend was het nog bewolkt en vrij fris met als gevolg dat de giraffen buiten stonden en heel dicht bij het hek stonden te eten. Dat de tijgers actief aan het rondlopen waren net als andere dieren. Later op de dag toen het zonnetje vrolijk was gaan schijnen hadden ze allemaal lui een plekje in de schaduw opgezocht en zat er weinig actie meer in. Dus ook op een bewolkte dag heeft het zeker zo zijn voordelen om een bezoekje te brengen aan een dierentuin. Nu zijn we al een paar keer in Ouwehands Dierenpark geweest, maar voor het eerst midden in de zomer. En wat ziet het er dan schitterend uit, met overal vrolijkgekleurde bloemen en ik heb ook het gevoel dat het onderhoud echt op zijn best is.

Ravotopia

Omdat we er heel vroeg waren hadden we de meeste dieren al bezocht voordat we naar de panda’s gingen. Zodat we daarna terugliepen naar Ravotapia waar we wat konden eten en de kinderen lekker kunnen spelen. Nu had ik na de ervaring van de vorige keer zwemkleding meegenomen, maar had dochterlief voordat ik haar kon omkleden al een duik genomen in het water en helemaal nat. Gelukkig had ik een reservejurkje mee. Zoonlief wilde maar één ding en dat was rondjes maken in het treintje, dat vond hij echt helemaal geweldig. Daarna bezochten we nog even de kinderboerderij, in dat deel was ik nog nooit geweest omdat de kinderen dan vaak moe zijn en we dus weer huiswaarts gaan.

Speeltuin Afrikaanse speelsafari

Nu het zonnetje was gaan schijnen wilden ze ook nog graag even spelen in de Afrikaanse speelsafari. En natuurlijk bij voorkeur in het midden op het eiland met de waterpomp. Zoonlief durfde zelf niet over de wiebelbrug dus ging ik met hem mee. Het was daar nog even schrikken toen dochterlief met haar voet vast kwam te zitten. Ik ben de vader, die nog voor ik me kon omdraaien (ik stond al bovenaan met zoonlief) zich tussen het hek door had gewurmd en op zijn knieën in het water zat om haar voet los te maken, enorm dankbaar!

Zeeleeuwenshow Elements

We gingen ook naar de zeeleeuwenshow Elements. Ook dat was voor mij nieuw, het was even schrikken toen ik de enorme rij zag staan buiten. Al een half uur voordat de show begint staan de eerste mensen te wachten. Gelukkig is er meer dan genoeg zitplaats en kan je aan beide zijden plaatsnemen op de tribunes. Het was echt heel leuk gedaan waarbij informatieve elementen, bijvoorbeeld over de herkomst door Bamboo Bill werden afgewisseld met ‘kunstjes’ van de zeeleeuwen en special effects met lichten en muziek. Daardoor was het heel anders dan alle andere presentaties en shows met zeeleeuwen en echt een aanrader. Er is een uitgebreid programma, zo kan je in de theatertent ook kijken naar een familievoorstelling met Bamboo Bill. Die nu ook een verhaal heeft dat past bij de komst van de panda’s. Die hebben wij echter niet gezien. Wel kwamen we met toeval langs de zeehondjes toen zij gevoed werden.

Panda’s in Nederland; Pandasia

De eisen die er worden gesteld voor deze samenwerking, zowel op financieel gebied als de verblijfplaats zijn dan ook enorm en worden nauwgezet gecontroleerd. Maar nu is het dan toch zo ver, sinds 30 mei 2017 zijn er ook in Nederland twee pandaberen te bewonderen. In Ouwehands Dierenpark om precies te zijn. Officieel zijn ze hier voor 15 jaar, daarna gaan ze weer terug naar China. De reuzenpanda is namelijk een beschermde diersoort; er zijn er nog maar 1850 over in de hele wereld. Daarom worden er heel strenge eisen aan gesteld. De panda’s hebben allebei een eigen verblijf, maar mogen drie dagen per jaar bij elkaar. Dat is namelijk de periode dat de vrouwtjespanda vruchtbaar is en ze hopen natuurlijk dat er een babypanda komt. Die na een paar jaar ook terug zal moeten naar China. Bron

De panda’s verblijven niet in zomaar een verblijf, er is hard gewerkt om het verblijf een Aziatische sfeer van een tempel mee te geven. Daarvoor is er gebruik gemaakt van traditionele Chinese bouwtechnieken en authentieke kleurstellingen en is het geheel voorzien van Chinese voorstellingen dat onderdeel uitmaakt van een groter Aziatisch leefgebied. Het reuzenpandaverblijf is 3.400 m² en bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje. Deze zijn door een houten brug met elkaar verbonden. Daarnaast bevinden zich er meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor bamboeopslag en een kliniek. Een restaurant met Chinees-Aziatische uitstraling en een ‘pandashop’ maken ook onderdeel uit van het project. De Chinese delegatie noemde tijdens de inspectie het verblijf niet voor niets “het grootste en mooiste pandaverblijf ter wereld”! Ook is de infrastructuur verbeterd en is er een tweede parkeerplaats bijgekomen.

Afgelopen week mochten wij dit verblijf dan met eigen ogen aanschouwen, het was even lastig omdat we eerder dan aangegeven bij de panda’s kwamen. Ondanks dat we rustig aan hadden gedaan en overal hadden gekeken. Er wordt echter streng op gecontroleerd, dus gingen we eerst toch nog maar door het Berenbos heen wat ook altijd heel indrukwekkend was. Daarna was het tijd om naar binnen te gaan.

Buiten stond er een professor op ons te wachten, hij is voorzien van een headset zodat je kan luisteren naar wat hij te vertellen heeft over de panda’s. Dan loop je schuin naar boven waar in het centrum een stalletje is met medewerkers die je uitleg geven over de reuzenpanda’s. En kijk je door het glas zo naar het binnenverblijf. Xing Ya (het meisje) lag binnen lekker lui bovenop een soort uitkijkplateau. Het hok is echt schitterend, een klein speelparadijs waar de kinderen rustig een tijdje zouden kunnen spelen. Achter haar loop je schuin omhoog zodat je uitzicht hebt op het buitenverblijf waar ze ook heerlijk kunnen spelen en luieren. Bovenop het verblijf van het vrouwtje zit een Chinees restaurant met een Chinees geïnspireerde menukaart zoals noodles, maar ook Chinese hamburgers.

Dan loop je over de brug naar de andere kant waar je terecht komt in een giftshop met werkelijk alles wat je maar kan bedenken met pandaberen. De prijzen vielen me eerlijk gezegd nog mee. Daarna loop je buiten langs het verblijf van Wu Wen (mannetje) die lekker onder een afdakje lag in de schaduw. Vlak nadat wij er waren kwam hij in actie en liep een paar rondjes door het buitenverblijf. Om vervolgens te graven tussen de bamboestokken die onder het afdakje lagen om er met een wortel vandoor te gaan (wie zegt dat panda’s alleen maar bamboe eten) en in een hoekje te gaan zitten om op te eten.

Juist het hele gebouw en de sfeer maakt het toch wel een unieke ervaring om deze reuzenpanda’s te bekijken.

Worteltjes taart maken voor de jarige olifanten

Na een uurtje wordt ze weer wakker en zijn we op het jungle plein waar er speciaal voor Bobo’s verjaardag extra feestelijke activiteiten zijn gepland. Door het hele park kun je dit weekend een heuse Bobo speurtocht doen waarbij je verschillende vragen moet beantwoorden over de dieren in het park. Ook kunnen alle kinderen vandaag helpen met het maken van de verjaardagstaart van Bobo voor de olifanten. Vier grote bruine platte broden worden versierd met pindakaas en schijfjes wortel en iedereen mag meehelpen. Lola vind de taart ook erg bijzonder en ik moet haar tegenhouden om geen worteltje er af te snoepen.

Dan is het tijd om naar de olifanten te gaan want om 4 uur mogen zij de zelfgemaakte taart van Bobo’s verjaardag opeten. Buiten de hekken van het olifantenterrein staan tientallen kinderen vol spanning met hun ouders te wachten op het grote moment dat de taarten worden opgegeten. Ondertussen heeft 15 minuten van te voren Bamboo Bill (de avonturier van het park) al door zijn luidsprekers omgeroepen dat het zo ver is en zijn Bobo en zijn vriendjes ook al gearriveerd. En dan is het wachten geblazen. Wachten op de verzorgers die de taart nog moeten brengen en deze neerleggen als een ware feestmaaltijd en daarna snel weer weg moeten zodat de olifanten kunnen komen. Veel kinderen en ouders vinden het na tien minuten wel leuk geweest en hebben geen zin meer om te wachten. Een paar minuten na 4 uur komen dan eindelijk de olifanten tevoorschijn en wordt er gesmikkeld van de lekkere worteltaart. Hmmm, dat is pas een lekkere taart! De kinderen zingen samen “Lang zal hij leven” en al snel daarna gaat iedereen weer zijn eigen gang. Er is immers zo veel te zien in de dierentuin.

Naar huis

Na zo’n dag waren we de stad Rhenen nog niet uit of we hadden al twee slapende kinderen op de achterbank, vol met indrukken die ze even moesten verwerken. Eenmaal thuis is het bezoek nog niet afgelopen, je ontvangt namelijk per mail een persoonlijk filmpje waarin je wordt bedankt voor je komst en ze aangeven hoe je de Ouwehands Zoo Foundation kan steunen in kleinschalige projecten om bedreigde diersoorten te beschermen.

Ben jij er al eens geweest en wordt bij jou thuis ook de Bobo gelezen?

Linda van Aken