Skip to Content

Zwanger worden met hulp van spermadonor

Zwanger worden met hulp van spermadonor

Zomaar zwanger worden is niet voor iedereen weggelegd. Heb je een kinderwens, dan kunnen er meerdere redenen zijn die ervoor zorgen dat dit voor jou niet zomaar realiseerbaar is. Bij meerdere oorzaken zou een spermadonor een uitkomst kunnen zijn. Misschien heb je geen partner of is jouw partner onvruchtbaar?

Maar ook voor bijvoorbeeld lesbische koppels kan een spermadonor een uitkomst zijn. Hoe gaat het zwanger worden met hulp van een spermadonor in zijn werk? Waar moet je rekening mee houden? Hoe zit het met de anonimiteit van de donor?

Voor wie is spermadonatie bedoeld?

Er zijn drie doelgroepen die in aanmerking komen om gebruik te maken van spermadonatie. Dit zijn:

  • Alleenstaande vrouwen
  • Vrouwen met een vrouw als partner
  • Vrouwen met een man die geen of te weinig zaadcellen heeft óf waarbij een ernstige, erfelijke ziekte aanwezig is

Van wie is de spermadonatie?

Spermadonatie is uiteraard het doneren van sperma. Spermabanken zijn hiervoor in het leven geroepen. Gebruik maken van een spermadonor zal dan ook vaak via een spermabank lopen. Maar uiteraard kun je ook in je eigen kennissenkring rondkijken en vragen of er iemand jou zou willen helpen.

Aan de ene kant voelt dit misschien vertrouwder, omdat je een beeld hebt bij de vader. Aan de andere kant kun je ook juist daardoor afgeschrikt worden. Want hoe zal dit gaan lopen als je kindje er eenmaal is?

De spermabank

Wil je liever een anonieme donor, zodat je niet bang hoeft te zijn voor bemoeienis van de biologische vader, dan is de keuze van de spermabank natuurlijk de meest logische.

Helaas ben je niet de enige en zijn de wachtlijsten doorgaans erg lang. Bij de spermabank krijg je niet te horen wie de donor is.

Wel kun je op basis van bepaalde gegevens de donor uitkiezen. Zo kun je zien welke uiterlijke kenmerken de donor heeft, wat zijn karakter is, maar ook heel andere factoren zoals hobby, werk en opleiding. De donor weet trouwens ook niets van jou.

Voordelen van de spermabank

De anonimiteit van de donor kan voor jou natuurlijk een groot voordeel zijn. Daarnaast wordt het sperma ingevroren bewaard. De donor wordt zowel aan het begin als na een half jaar getest op SOA’s. Hierdoor heb je dus zekerheid dat het sperma veilig is.

De rechten van het kind

Is je kind 16 jaar geworden, dan heeft hij het recht om te weten wie zijn biologische vader is. Hij kan deze persoonsgegevens dan op gaan vragen. Hiervoor is gekozen omdat is gebleken dat kinderen een ware identiteitscrisis kunnen overhouden als ze niet weten van wie ze afstammen.

Sperma van een bekende

Een heel ander verhaal is een spermadonor vinden onder bekenden. Omdat dit buiten instanties omgaat, hebben hier geen extra regeltjes invloed.

Van wie jij zwanger wilt worden, moet je immers helemaal zelf weten. Dat het dan niet op de gewone manier gaat, maar via spermadonatie is vers twee. En daarmee kom je wel direct op glad ijs.

Even in een dolle bui zoiets afspreken en er later achter komen dat de bekende opeens wel de vader uit gaat hangen, bijvoorbeeld. Je zal de eerste niet zijn die hierachter komt.

Zorg dan ook dat alles netjes vooraf wordt afgesproken (denk aan zaken als de rol die de biologische vader wel of niet speelt, wanneer het kind het mag weten enz.) en leg dit gewoon keurig netjes vast in een contract.

Zo voorkom je een hoop ellende, ook voor je kindje. Zo kan de donor niet opeens zeggen dat hij niet bekend wil worden, terwijl jullie dit wel hadden afgesproken, bijvoorbeeld.

Voordelen van een bekende donor

De voordelen van een bekende donor zijn er uiteraard ook. Zo hoef je niet te wachten tot je aan de beurt bent. Daarnaast weet je veel meer van de donor zelf.

Kiezen voor een donor die bijvoorbeeld familie is van je partner, kan zeker fijn voelen, omdat het zo toch meer eigen voelt voor je partner.

Freya

Wordt er gekozen voor spermadonatie terwijl er wel een mannelijke partner in het spel is, dan zal er rekening gehouden moeten worden met zijn gevoelens. Voor hem kan het immers behoorlijk confronterend werken.

Praat er over en zorg dat hij zich niet gepasseerd voelt. Maar ook voor de vrouw zelf kan er extra belasting zijn. Ze kan zich ongemakkelijk voelen naar de partner toe of ongelukkig gaan voelen als iedere keer weer de behandeling niet aanslaat.

Lotgenotencontact kan hierbij zeker helpen. Bij Freya.nl kunnen ze je helpen!

Hoe word je zwanger met donorzaad?

Je hebt de keuze uit zelfinseminatie of dat je een inseminatie laat uitvoeren in de kliniek. Bij zelfinseminatie kan je partner dus ook een rol spelen, wat het misschien weer een extra mooie dimensie geeft, maar helaas is dit niet altijd even goed te doen. Bij gebruik van sperma via een spermabank zal je altijd in de kliniek geïnsemineerd worden.

In dit geval wordt er met een spuitje en een flexibele, dunne canule het sperma ingebracht. Dit kan in de baarmoederhals of zelfs laag in de baarmoeder zelf zijn. Kunstmatige inseminatie (KID) in een kliniek wordt gedaan onder de meest gunstige omstandigheden en uiteraard met gezond sperma.

Hierdoor ligt de slagingskans niet veel lager (of hoger) dan bij een gewone bevruchting. De helft van de vrouwen is ongeveer na 6 pogingen zwanger.

Andere methoden

Ook nu kunnen er redenen zijn waarom KID niet lukt. Ook deze vrouwen kunnen immers zelf met bepaalde problemen kampen. Andere manieren om toch zwanger te worden met behulp van spermadonor zijn dan ook mogelijk.

Zo kan er uiteindelijk gekozen worden voor bijvoorbeeld IVF of ICSI. Ook kan er gekozen worden om eerst een hormoonbehandeling te geven voor men overgaat op de inseminatie.

Vergoeding

De kosten voor KID werd vergoed vanuit het basispakket, maar dit is in 2020 veranderd. Per 1 april dit jaar wordt het alleen nog vergoed als er een medische oorzaak is. Met andere woorden: alleenstaande vrouwen en lesbische paren komen hier dus niet meer voor in aanmerking!

Er is echter een subsidieregeling getroffen voor vrouwen zonder man. Maximaal 12 KID-behandelingen kunnen er dan worden uitgevoerd. Overigens wordt het wel weer vergoed vanuit het basispakket als er gaandeweg toch medische oorzaken zijn.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)