Centraal in het land ligt de kleinste provincie van Nederland; Utrecht. Naast de stad Utrecht behoren ook Amersfoort en Soest tot de provincie. Je vindt hier meerdere kastelen die zeker de moeite waard zijn. Ook zijn er een aantal dierentuinen en leuke musea in de stad te vinden.

Lees ook: 20 originele en goedkope budget uitjes onder de 10 euro

Kasteel Amerongen – Amerongen

Kasteel Amerongen is totaal gerenoveerd en eindelijk weer te bezoeken. Een kasteel bekijken blijft interessant om te doen voor kinderen. Al moet je er niet meer achter elkaar bezoeken, weet ik uit ervaring van toen ik zelf kind was ;). In de wintermaanden kun je alleen met rondleiding, maar nu mag je het kasteel ook zelf bezoeken. De tuin is prachtig aangelegd en er zijn regelmatig voorstellingen te vinden. Als kind kan ik me nog heel goed de berenmarkt herinneren die er toen elk jaar was.

Hier vind je meer informatie.

Dierenpark Amersfoort – Amersfoort

Top 10 uitstapjes Utrecht - Mamaliefde

Amersfoort heeft een prachtige dierentuin. Met twee grote speeltuinen hebben de kinderen volop te spelen. Breng eens een bezoekje aan het grote dinobos en pas op voor ‘loslopende’ dinosaurussen. Ook hier kom ik elk jaar wel een keer. Zoonlief vindt het prachtig, al die dieren kijken. En met het dinobos erbij blijft het de komende tijd zeker leuk om alles te blijven ontdekken voor hem.

Hier vind je meer informatie of hier een uitgebreide review van het vernieuwde park inclusief tips waar parkeren dierentuin Amersfoort.

Lees ook: Dagje uit Dierenpark Amersfoort

Mondriaanhuis – Amersfoort

Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van Piet Mondriaan (1872-1944). Piet Mondriaan werd hier geboren en bracht er zijn kinderjaren door. Na het vertrek van de familie Mondriaan herinnerde er op deze plek lange tijd niets aan de wereldberoemde schilder, tot de architect Leo Heidenrijk en zijn vrouw Cis er in 1994 het Mondriaanhuis van maakten en het openstelden voor publiek. In het Doe-het-zelf-atelier ga je aan de slag met één van de opdrachten of bedenk je zelf een kunstwerk. In het atelier worden regelmatig workshops gehouden en voor de kleinsten is er een Legowand van vijf meter lang.

Meer informatie vind je hier

Verkeerstuin – Amersfoort

Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen heerlijk overdekt spelen, verkeerslessen volgen en lekker rondrijden met skelters, de step, loopfietsjes en andere vervoersmiddelen. Maar pas op, er gelden wel verkeersregels!

Meer informatie vind je hier

Kasteel Groeneveld – Baarn

Kasteel Groeneveld ligt midden in de bossen van Baarn. Een prachtige omgeving waar je goed kunt wandelen. In het kasteel is regelmatig een tentoonstelling. Zo is er nu de tentoonstelling over Nederland. Het boek van Charlotte Dematons.

Meer informatie vind je hier.

Doornse Gat – Doorn

Als kind kwam ik al graag in het Doornse Gat. Menig kinderfeestje is hier gevierd. Het Doornse gat bestaat uit veel gras waar je voor een dag je caravan of tent mag neer zetten. Er is een grote zandheuvel waar ik als kind vaak naar beneden gerold ben en genoeg plek om te spelen en te wandelen. Wat schepjes mee, picknickkleed, eten en drinken mee en je bent voor een dag voorzien.

Hier vind je meer informatie.

Nationaal Bomenmuseum – Doorn

Het Nationaal Bomenmuseum in Doorn is de grootste bomentuin van Nederland met een wereldberoemde collectie bomen en struiken uit alle windstreken op aarde. Het Bomenmuseum is 27 hectare groot en dateert uit 1925. De bomentuin is aangelegd in landschapsstijl met kronkelende paden, slingerende waterpartijen en prachtige doorkijkjes. Een kleurrijke en fascinerende wereld, waar van alles te ontdekken en te beleven valt.

Meer informatie vind je hier.

Geertjes Hoeve – Haarzuilens

Iedereen is elke dag welkom om een bezoekje aan onze boerderij te brengen en wat van het boerenleven op te snuiven. Hier is het altijd leuk voor kinderen: dieren, trekkers en lekkers. Alle dieren zijn toegankelijk voor bezoek. Dit is al een belevenis op zich en de entree is vrij. Stiekem genieten niet alleen de kinderen… Wat is er nu mooier dan een varken met big of genieten van de zon op het terras? Ervaar al het moois dat het platteland ons biedt.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel de Haar – Haarzuilens

Of je Kasteel de Haar nu bezoekt om het park, de wonderlijke geschiedenis, de tentoonstellingen, de tuinen, de hertjes of om te trouwen, je waant je even in een andere wereld. Achter elke deur, elk detail, elke bloem uit de kleurrijke tuinen, schuilt wel een verhaal. Over andere tijden, andere culturen, andere figuren. De Haar is het grootste kasteel van Nederland, dat ooit privébezit was van de familie van Zuylen en waar haar nazaten nog steeds jaarlijks verblijven. Ook de internationale jetset uit de vorige eeuw, met haar uitbundige levensstijl, bezocht met regelmaat het kasteel. Van Coco Chanel tot Roger Moore, zij lieten hun sporen na in de luxueuze kamers van de meest weelderige plek die Utrecht rijk is.

Meer informatie vind je hier.

Boerderij de Boerinn – Kamerik

Kom langs op Boerderij De Boerinn voor een gezellige dag met vrienden of familie. Met meer dan twintig activiteiten binnen en buiten is er voor ieder wat wils. Of je nu een leuke activiteit wilt doen, spelen in de speeltuin in het midden van de boomgaard, bij de dieren wil kijken of een groot feest wilt geven of samen aan het water nog wilt barbecueën, het kan er allemaal.

Hier vind je meer informatie

Ouwehands Dierenpark – Rhenen

Nog nét in de provincie Utrecht, staat Ouwehands dierenpark. Deze mooie dierentuin staat bekend om het berenbos. En wat dacht je van de apenspeeltuin? Een indoorspeeltuin waar je volop kunt klimmen. En pas op dat je niet in het water valt! Ik kwam er als kind al elk jaar. Rhenen ligt dicht bij Amerongen, waar ik opgegroeid ben. Ik vind het fantastisch om te zien dat al die beren zoveel vrijheid hebben. Ze zijn gekocht van vervelende handelaren, die ze bijvoorbeeld lieten dansen voor publiek. In Ouwehand mogen ze rustig hun oude dag slijten.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Ouwehands Dierenpark Rhenen; met korting naar de dierentuin

Militair museum – Soest

Het militair museum is nog maar net open. Er zijn vliegtuigen, trucs en vrachtwagens te bewonderen uit de oorlogen waar Nederland bij betrokken was of geholpen heeft. Zoonlief vond de grote vliegtuigen en wagens bijzonder om naar te kijken. Hij houdt erg van vrachtwagen, maar vliegtuigen waren natuurlijk helemaal tof om te zien. Rond het museum kun je goed wandelen in de natuur met de kinderwagen. Je kunt ook iets verderop op hetzelfde park naar de zweefvliegtuigen kijken. Voor de wat oudere kinderen zijn er interactieve (militaire) spelen te vinden in het museum.

Hier vind je meer informatie.

Nijntje museum (Dick Bruna huis) – Utrecht

Midden in het centrum van Utrecht staat het Dick Bruna Huis. In de volksmond ook wel het Nijntje museum genoemd. Bekend geworden door Dick Bruna die in Utrecht woonde en werkte. Zoonlief begint Nijntje te ontdekken, dus hier moeten we nodig eens naar toe. Door de verschillende speelmaterialen en de werken die te zien zijn, is het leuk voor de allerkleinsten, maar ook voor de kinderen die net naar school gaan.

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Dagje uit naar het Nijntje Museum

Play-in – Utrecht

Een uniek concept met een indoorspeelparadijs, een jumphal en een klimhal zodat er voor alle leeftijden iets uitdagends te doen is. Kinderen genieten uren in de bijzondere speeltuin Kids-in met een onderwaterthema, dagen zichzelf uit op de spectaculaire trampolines bij Jump-in of op de spannende klimwanden van Climb-in. Ouders, verzorgers doen gezellig mee, of nemen plaats in één van de twee horecapunten met een fantastisch uitzicht op de activiteiten.

Meer informatie vind je hier.

Spoorwegmuseum – Utrecht

Mijn absolute favoriet, daar ben ik zeker elk jaar te vinden: het Spoorwegmuseum . Inmiddels ook te bezoeken met de Museumkaart. In het Spoorwegmuseum zijn allerlei treinen te vinden. Er is een spannende tocht met koptelefoon waar je ook wat van de geschiedenis van de trein hoort. En er is een kleine achtbaan waar je natuurlijk over rails rijdt. Vergeet ook niet de speeltuin waar je op een klein treintje doorheen kan rijden. En je kunt met een speciale trein vanaf Utrecht CS naar het museum. Voor kleine kinderen is het al indrukwekkend genoeg, al die treinen. Maar voor wat oudere kinderen is al helemaal veel te spelen. Met regelmatig een voorstelling is er voor elk wat wils. In mei is er bijvoorbeeld een Thomas de treinweekend. Wij gaan er binnenkort maar weer eens naar toe.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Spoorwegmuseum Utrecht met kinderen; vanaf welke leeftijd is dit leuk van peuters en kleuters

Maximapark & Bosspeeltuin – Vleuten

De natuurlijke en avontuurlijke Bosspeeltuin ligt naast Anafora. Het is een plek waar kinderen in alle vrijheid op ontdekkingstocht kunnen gaan en hun fantasie kunnen volgen. De bijna uitsluitend houten speeltoestellen zijn bedoeld voor kinderen tot 12 jaar en nodigen uit tot samen ontdekken en samen spelen. Er staat een hek om de gehele speeltuin. De enige in- en uitgang grenst aan het terras van Anafora.

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Maximapark & bosspeeltuin

Kinderboerderij de Brink – Zeist

Top 10 uitstapjes Utrecht - Mamaliefde

Naar deze kinderboerderij gaan zoonlief en ik praktisch elke week als het mooi weer is. Ze hebben veel dieren, bijvoorbeeld ook koeien en een aantal paarden. Een prachtige omgeving en een grote loopweide voor kippen. Voor de kleinsten is de speeltuin ontzettend leuk. Twee schommels met banden, zodat ook baby’s en dreumessen erop kunnen. De speeltuin zelf is een grote zandbak met auto’tjes, fietsen (ook met stang) en tractors. Ook is er een kleine zandbak waar allerlei schepjes, vormpjes en emmertjes liggen. Mijn zoontje vindt het er fantastisch! Er zijn altijd volop kinderen te vinden van allerlei leeftijden, dus ook genoeg speelkameraadjes voor hem.

Hier vind je meer informatie.

Nationaal Park Utrechtse heuvelrug

Als je op de Utrechtse Heuvelrug geboren bent, kun je niet zonder bos. In elk dorp is wel een stuk bos in de buurt te vinden. En alle plekken zijn mooi. Gratis, prachtig om te picknicken en natuurlijk heerlijk om te spelen.

Hier vind je meer informatie.

Door Linda werd ik gevraagd naar mijn top 10 van uitjes in de provincie Utrecht. Natuurlijk weet ik wel wat leuke uitjes te verzinnen. Ik doe ook mijn best om er ook educatieve uitjes tussen te stoppen. Waarom? Laat ik me dan eerst even voorstellen. Ik ben Maike Douglas, 30 jaar en blog op jufmaike. Ik ben moeder van een eenjarig zoontje en enthousiaste leerkracht in groep 1/2.

Heb je zelf nog een leuk uitje in de provincie Utrecht dat er niet bij staat? Laat het me weten, dan ga ik het bezoeken!

Lees ook: Drenthe met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Flevoland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Friesland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Gelderland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Groningen met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Noord-Brabant met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Noord-Holland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Noord-Limburg met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Overijssel met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Zeeland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Zuid-Holland met kinderen; uitjes & activiteiten

Volg me op

Maike Douglas

Leerkracht basisonderwijs at Juf Maike
Ik ben Maike Douglas en werk drie dagen in de week als leerkracht van groep 1/2 en ICT-coördinator.
Op jufmaike.nl schrijf ik over het onderwijs, mijn klas, spelend leren, ontwikkeling thuis en deel ik lesmateriaal.
Maike Douglas
Volg me op
Summary
Review Date
Reviewed Item
Utrecht met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, kinderuitjes, bezienswaardigheden dagje weg, museum, dierentuinen, gratis uitjes en meer!
Author Rating
51star1star1star1star1star