Utrecht met kinderen; de leukste activiteiten en uitjes

Door Linda werd ik gevraagd naar mijn top 10 van uitjes in de provincie Utrecht. Natuurlijk weet ik wel wat leuke uitjes te verzinnen. Ik doe ook mijn best om er ook educatieve uitjes tussen te stoppen. Waarom? Laat ik me dan eerst even voorstellen. Ik ben Maike Douglas, 30 jaar en blog op mamamaike en jufmaike. Ik ben moeder van een eenjarig zoontje en enthousiaste leerkracht in groep 1/2.

Lees ook: 20 originele en goedkope budget uitjes onder de 10 euro

 1. Spoorwegmuseum, Utrecht

Mijn absolute favoriet, daar ben ik zeker elk jaar te vinden: het Spoorwegmuseum . Inmiddels ook te bezoeken met de Museumkaart. In het Spoorwegmuseum zijn allerlei treinen te vinden. Er is een spannende tocht met koptelefoon waar je ook wat van de geschiedenis van de trein hoort. En er is een kleine achtbaan waar je natuurlijk over rails rijdt. Vergeet ook niet de speeltuin waar je op een klein treintje doorheen kan rijden. En je kunt met een speciale trein vanaf Utrecht CS naar het museum. Voor kleine kinderen is het al indrukwekkend genoeg, al die treinen. Maar voor wat oudere kinderen is al helemaal veel te spelen. Met regelmatig een voorstelling is er voor elk wat wils. In mei is er bijvoorbeeld een Thomas de trein weekend. Wij gaan er binnenkort maar weer eens naar toe.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit Spoorwegmuseum Utrecht

Top 10 uitstapjes Utrecht - Mamaliefde

2. Dierentuin Amersfoort

Amersfoort heeft een prachtige dierentuin. Met twee grote speeltuinen hebben de kinderen volop te spelen. Breng eens een bezoekje aan het grote dinobos en pas op voor ‘loslopende’ dinosaurussen. Ook hier kom ik elk jaar wel een keer. Zoonlief vindt het prachtig, al die dieren kijken. En met het dinobos erbij blijft het de komende tijd zeker leuk om alles te blijven ontdekken voor hem.

Hier vind je meer informatie of hier een uitgebreide review van het vernieuwde park inclusief tips waar parkeren dierentuin Amersfoort.

3. Ouwehands Dierenpark Rhenen

Nog net in provincie Utrecht, staat Ouwehands dierenpark. Deze mooie dierentuin staat bekend om het berenbos. En wat dacht je van de apenspeeltuin? Een indoor speeltuin waar je volop kunt klimmen. En pas op dat je niet in het water valt! Ik kwam er als kind al elk jaar. Rhenen ligt dicht bij Amerongen, waar ik opgegroeid ben. Ik vind het fantastisch om te zien dat al die beren zoveel vrijheid hebben. Ze zijn gekocht van vervelende handelaren, die ze bijvoorbeeld lieten dansen voor publiek. In Ouwehand mogen ze rustig hun oude dag slijten.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit Ouwehands Dierenpark Rhenen

4. Militair museum, Soest

Het militair museum is nog maar net open. Er zijn vliegtuigen, trucs en vrachtwagens te bewonderen uit de oorlogen waar Nederland bij betrokken was of geholpen heeft. Zoonlief vond de grote vliegtuigen en wagens bijzonder om naar te kijken. Hij houdt erg van vrachtwagen, maar vliegtuigen waren natuurlijk helemaal tof om te zien. Rond het museum kun je goed wandelen in de natuur met de kinderwagen. Je kunt ook iets verderop op hetzelfde park naar de zweefvliegtuigen kijken. Voor de wat oudere kinderen zijn er interactieve (militaire) spelen te vinden in het museum.

Hier vind je meer informatie.

Top 10 uitstapjes Utrecht - Mamaliefde

5. Kasteel Groeneveld, Baarn (tentoonstelling Charlotte Dematons)

Kasteel Groeneveld ligt midden in de bossen van Baarn. Een prachtige omgeving waar je goed kunt wandelen. In het kasteel is regelmatig een tentoonstelling. Zo is er nu de tentoonstelling over Nederland. Het boek van Charlotte Dematons.

Lees meer over mijn ervaringen in het kasteel op jufmaike.nl.

6. Nijntje museum (Dick Bruna huis)

Midden in het centrum van Utrecht staat het Dick Bruna Huis. In de volksmond ook wel het Nijntje museum genoemd. Bekend geworden door Dick Bruna die nog steeds in Utrecht woont en werkt. Zoonlief begint Nijntje te ontdekken, dus hier moeten we nodig eens naar toe. Door de verschillende speelmaterialen en de werken die te zien zijn, is het leuk voor de allerkleinsten, maar ook voor de kinderen die net naar school gaan.

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Dagje uit naar het Nijntje Museum

7. Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen is totaal gerenoveerd en eindelijk weer te bezoeken. Een kasteel bekijken blijft interessant om te doen voor kinderen. Al moet je er niet meer achter elkaar bezoeken, weet ik uit ervaring van toen ik zelf kind was ;). In de wintermaanden kun je alleen met rondleiding, maar nu mag je het kasteel ook zelf bezoeken. De tuin is prachtig aangelegd en er zijn regelmatig voorstellingen te vinden. Als kind kan ik me nog heel goed de berenmarkt herinneren die er toen elk jaar was.

Hier vind je meer informatie.

Top 10 uitstapjes Utrecht - Mamaliefde

8. Kinderboerderij de Brink, Zeist

Naar deze kinderboerderij gaan zoonlief en ik praktisch elke week heen nu het zo mooi weer is. Ze hebben veel dieren, bijvoorbeeld ook koeien en een aantal paarden. Een prachtige omgeving en een grote loopweide voor kippen. Voor de kleinsten is de speeltuin ontzettend leuk. Twee schommels met banden, zodat ook baby’s en dreumessen erop kunnen. De speeltuin zelf is een grote zandbak met auto’tjes, fietsen (ook met stang) en tractors. Ook is er een kleine zandbak waar allerlei schepjes, vormpjes en emmertjes liggen. Mijn zoontje vindt het er fantastisch! Er zijn altijd volop kinderen te vinden van allerlei leeftijden, dus ook genoeg speelkameraadjes voor hem.

Hier vind je meer informatie.

9. Utrechtse heuvelrug

Als je op de Utrechtse Heuvelrug geboren bent, kun je niet zonder bos. In elk dorp is wel een stuk bos in de buurt te vinden. En alle plekken zijn mooi. Gratis, prachtig om te picknicken en natuurlijk heerlijk om te spelen.

Hier vind je meer informatie.

10. Doornse Gat, Doorn

Als kind kwam ik al graag in het Doornse Gat. Menig kinderfeestje is hier gevierd. Het Doornse gat bestaat uit veel gras waar je voor een dag je caravan of tent mag neer zetten. Er is een grote zandheuvel waar ik als kind vaak naar beneden gerold ben en genoeg plek om te spelen en te wandelen. Wat schepjes mee, picknick kleed, eten en drinken mee en je bent voor een dag voorzien.

Hier vind je meer informatie.

Bedankt Maike voor het delen van jouw top tien uitstapjes in de provincie Utrecht. Heel erg leuk om te lezen wat er allemaal valt te doen in wat volgens mij de kleinste provincie is van Nederland. Zo ben ik zeer regelmatig in Baarn geweest, op het scoutingterrein naast kasteel Groeneveld maar nog nooit naar binnen geweest. Dat ga ik dus zeker onthouden voor de volgende keer.  Andere ouders die in de vakantie hierheen gaan kunnen vast hun voordeel doen met jouw tips.

Heb je zelf nog een leuk uitje in de provincie Utrecht dat er niet bij staat? Laat het me weten, dan ga ik het bezoeken!

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Utrecht met kinderen; Kinderuitjes en activiteiten om te doen tijdens dagje weg
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comment ( 1 )

  • Wat een leuke tips! We komen regelmatig in het spoorwegmuseum en het Nijntje huis. Kasteel Groeneveld is ook geweldig met mooie tentoonstellingen.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top