Knutselen met strijkkralen? Wist je dat je met strijkkralen veel meer kan doen dan alleen maar mooie 2D-schilderijtjes maken? Daarom ging ik op zoek naar de leukste ontwerpen, van decoratie tot sieraden maar ook functioneel gebruiken zoals vlaggenlijnen, doosjes en pennenbakjes. Van haba strijkkralen, maar ook gesmolten strijkkralen of met behulp van andere materialen. Voor jong en oud om te maken!

Lees ook: Strijkkralen; 25 voorbeelden en patronen van fruit tot dieren
Lees ook: Nieuw: Photopearls; alternatief voor strijkkralen voor eigen foto’s zonder te strijken!

Flamingostandaard

Met ijzerdraad in het silhouet van een flamingo en vervolgens heel veel roze en een paar witte en zwarte kralen maak je deze staande flamingo. Als alternatief kun je ook een cactus maken. De beschrijving vind je op Lady Lemonade.

Oorbellen

Op deze kleine vormen van strijkkralen kun je heel goed een oorbel bevestigen om ze in je oren te dragen.

Dromenvanger

Als je een aantal ronde vormen maakt in verschillende formaten en een paar veertjes, kun je deze aan elkaar knopen, al dan niet met kralen er tussen om zo je eigen dromenvanger te maken.

Sleutelhangers

Armband van ‘gevlochten’ kralen

Je kan een lange smalle band maken en die helemaal rond buigen. Of met dunne draadjes deze armband maken door eerst heel veel kralen te rijgen, en dan een tweede draad af te wisselen. Ook dit voorbeeld is van Mamamaai.

Armband of ketting van gesmolten strijkkralen

Deze strijkkralen smelt je in de oven op 200 graden. Dan blijft er een klein gaatje over waar je met een naald het draad (of elastiek) doorheen rijgt om deze ketting te maken. Hiervan kan je een armband maken of een ketting (met sluiting).

High tea

Voor een echte zoetekauw zijn deze 3D cupcakes, koekjes en taartjes te maken. Die maak je door diverse laagjes strijkkralen op elkaar te lijmen.

 

Onderzetters & dekseltjes

Op een ronde vorm maak je onderzetters of een soort dekseltjes met een gat erin waar precies een rietje doorheen past om vliegen te vermijden.

Strijkkralenbak

Met strijkkralen in de oven maak je deze vrolijke bontgekleurde schalen die je kan gebruiken om bijvoorbeeld je knutselspullen in op te bergen. Nieuwsgierig hoe je deze maakt? De beschrijving vind je op Moodkids.

Spaarpot

Het is even doorwerken, maar van zes vierkantjes maak je deze kubusjes. Daar kan je een doosje van maken, of door in een een spleetje te houden kan je er ook een spaarpot van maken.

Pennenbakje

Dit pennenbakje is gemaakt van zoutdeeg waarin strijkkralen zijn gedrukt. Los van elkaar of juist in kleine tekeningen. Het voorbeeld is van Mamamaai.

Strijkkralenmandje

Deze 3D-bak is perfect om wat andere vormpjes in te bewaren of een paar sieraden.

Strijkkralenfotolijstje

Dit fotolijstje is gemaakt van een dubbele rij kralen met op de hoek een bloemetje. Aan de achterkant plak je karton en een steuntje om hem neer te zetten.

Boekenlegger

Deze kralen moet je proberen zo plat mogelijk maken zodat je er een boekenlegger van kan maken.

Paperclips

Deze paperclips zijn supergirly om bijvoorbeeld te gebruiken als bladwijzer. Met een kusmondje, strikje of lipstick.

Borduurwerk

Heel creatief is dit schilderijtje waarbij de kralen dusdanig licht zijn gesmolten zodat er gaatjes open blijven en je het kan gebruiken als basis om te borduren. Het vogeltje heeft hetzelfde patroon.

3D-huis met meubeltjes

Dit is echt een uitdaging, om van diverse platen een enorm 3D-huis te maken vol kleine details. Een klein kasteeltje.

Compleet met kleine meubeltjes.

Slinger

Van kleine ringetjes maak je deze vrolijkgekleurde slinger.

Vlaggenlijn

Heb je een feestje te vieren? Dan is het een leuk klusje om deze vlaggenlijn te maken met zigzagprofiel.

Led-light

De elektrische draad wordt gebruikt om te rijgen met kralen. Bij de ledlampjes wordt dit afgewisseld met een ster.

Paashangers

Van ijzerdraad maak je deze eivorm, met een keukentje past dit goed in de paastak.

Koningsdagspeldje

Dit speldje is speciaal voor Koningsdag, maar je kan ook altijd andere figuurtjes gebruiken om een broche van te maken.

Kerstballen

Niet alleen voor in de paastak, maar ook voor de kerstboom kan je leuke decoratie maken van strijkkralen. Waarbij kerstballen natuurlijk wel heel erg klassiek zijn. Afgewisseld met kerststerren in de boom of als piek bovenaan de boom.

Heb jij al eens wat anders gemaakt dan 2D-schilderijtjes?

Knutselen met strijkkralen; pinterest inspiratie van gesmolten armbanden tot flamingo's. Ideaal voor een creatief middagje. Ook geschikt voor volwassenen! - Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'

Latest posts by Linda (see all)