Knutselen met strijkkralen? Wist je dat je met strijkkralen veel meer kan doen dan alleen maar mooie 2D-schilderijtjes maken? Daarom ging ik op zoek naar de leukste ontwerpen, van decoratie tot sieraden maar ook functioneel gebruiken zoals vlaggenlijnen, doosjes en pennenbakjes. Van haba strijkkralen, maar ook gesmolten strijkkralen of met behulp van andere materialen. Voor jong en oud om te maken!

Lees ook: Strijkkralen; 25 voorbeelden en patronen van fruit tot dieren
Lees ook: Nieuw: Photopearls; alternatief voor strijkkralen voor eigen foto’s zonder te strijken!

Flamingostandaard

Met ijzerdraad in het silhouet van een flamingo en vervolgens heel veel roze en een paar witte en zwarte kralen maak je deze staande flamingo. Als alternatief kun je ook een cactus maken. De beschrijving vind je op Lady Lemonade.

Oorbellen

Op deze kleine vormen van strijkkralen kun je heel goed een oorbel bevestigen om ze in je oren te dragen.

Dromenvanger

Als je een aantal ronde vormen maakt in verschillende formaten en een paar veertjes, kun je deze aan elkaar knopen, al dan niet met kralen er tussen om zo je eigen dromenvanger te maken.

Sleutelhangers

Armband van ‘gevlochten’ kralen

Je kan een lange smalle band maken en die helemaal rond buigen. Of met dunne draadjes deze armband maken door eerst heel veel kralen te rijgen, en dan een tweede draad af te wisselen. Ook dit voorbeeld is van Mamamaai.

Armband of ketting van gesmolten strijkkralen

Deze strijkkralen smelt je in de oven op 200 graden. Dan blijft er een klein gaatje over waar je met een naald het draad (of elastiek) doorheen rijgt om deze ketting te maken. Hiervan kan je een armband maken of een ketting (met sluiting).

High tea

Voor een echte zoetekauw zijn deze 3D cupcakes, koekjes en taartjes te maken. Die maak je door diverse laagjes strijkkralen op elkaar te lijmen.

 

Onderzetters & dekseltjes

Op een ronde vorm maak je onderzetters of een soort dekseltjes met een gat erin waar precies een rietje doorheen past om vliegen te vermijden.

Strijkkralenbak

Met strijkkralen in de oven maak je deze vrolijke bontgekleurde schalen die je kan gebruiken om bijvoorbeeld je knutselspullen in op te bergen. Nieuwsgierig hoe je deze maakt? De beschrijving vind je op Moodkids.

Spaarpot