De kinderen meer aan het lezen krijgen, is hier thuis niet nodig. Ze hebben alle drie een redelijke collectie in de kast staan en May wil het liefst elke dag voorgelezen worden over Boy en zijn kleine walvis. Toch vinden we het ieder jaar leuk om extra aandacht te geven aan boeken tijdens de Kinderboekenweek. Bol.com hielp ons dit jaar een handje: hun Kinderboekenweekfeest gaf vorige week woensdag alvast een opwarmertje. Geheel in griezelstijl natuurlijk!

Het Bol.com Kinderboekenweekfeest 2017 in de Snorfabriek

Hoewel Rose het laatste deel van onze route met haar ogen dicht beleefde, verliep het allemaal vrij voorspoedig. Gelukkig was ze snel wakker toen ze hoorde dat we bij het feestje waren. En eenmaal binnen zag ik dat de twijfel, die ik vooraf voelde omtrent het thema (zou griezelen allemaal niet te eng worden?), volkomen ongegrond was.

Veel te doen

Ik stond even wat overweldigd om me heen te kijken. Overal waar ik keek zag ik knutseltafels, een rij bij YouTuber en presentatrice Jill, een springkussen en levensechte kinderhelden. Even wist ik niet goed hoe en waar te beginnen. Ook de kinderen leken wat beduusd. Ze wilden van alles (en het liefst tegelijk). Uiteindelijk nam ik ze mee en begon een rondje door de hallen. Zo konden ze zien wat er allemaal te doen was en kregen we iets meer overzicht.

Tekenen en knutselen

Op verschillende plekken kon je iets knutselen of een kleurplaat kleuren. We begonnen bij Silvester, uiteraard die van de gelijknamige kinderboekenserie. De illustratrice van deze boeken had een speciale kleurplaat gemaakt: Silvester stond in het midden en was bang, maar waarvoor? De kinderen mochten hun eigen fantasie gebruiken en zelf bedenken wat achter hem stond. Rose ging meteen enthousiast aan de slag met een spook en plakoogjes, ondertussen lekker kauwend op wat snoepjes.

Daarna liepen we verder. Je kon vogelhuisjes beplakken, lekkere hapjes maken, een ster versieren met glitters en je eigen tovenaarsstok mooi maken bij Harry Potter. Omdat het daar een beetje een rommeltje was en ik vreesde voor mijn eigen witte shirt, sloegen we dat even over en liepen door naar Jill. Daar hebben de dames een tijdje zitten kleuren en plakken met de edelstenen.

Meet & Greets

Ik noemde Jill al even. Nu kende ik haar eigenlijk alleen maar van televisie, waar ze bij Zapp een knutselprogramma heeft. Echt torenhoge bewondering voor haar geduld, rust en vriendelijke woorden voor iedereen. Ook zag ik een levensechte Geronimo Stilton zitten. En daarnaast kon je op de foto met Bobbi (het beertje van de bekende boekenserie), Dikkie Dik, Nijntje en Peppa Pig. Rose natuurlijk door het dolle heen: die wilde wel met iedereen op de foto. Ze vond het zo leuk dat ze voor allemaal een tekening maakte.

Quiz

Je kon op twee plekken meedoen aan een quiz. Een Pubquiz van Wittegijt (Brabants voor Weet jij het?) en eentje onder leiding van Filemon Wesselink. Wij sloegen dit even over, omdat ik het idee had dat Rose veel liever zou glitteren en kleuren.

Springen

In de hoek van de hal waar je binnenkwam, stond een springkussen. Wel lekker met al die suikers, die konden er meteen weer uitgesprongen worden. Al vonden Rose en June het dit keer minder interessant, omdat er zoveel leuks te doen was. Dus na een halve minuut stonden ze weer naast me, klaar voor het volgende onderdeel van onze wandeling.

Boeken

Wat is immers een Kinderboekenweekfeest zonder boeken? Overal stonden standjes waar je langs kon lopen waar de leukste kinderboeken uitgestald stonden. Hier zijn we wel een beetje voorbij gelopen, maar hebben niks gekocht. Verder werden Rose en June gevraagd om te komen lezen (op film) in de griezelkas. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat!

Foto’s

Bij de Lumies kon je een foto laten maken, maar ook tussendoor liep een meisje met haar Instax-camera. Ik was meteen om: die wil ik ook! Leuk aandenken aan een heel gezellige dag vol kleur en glitters!

Moe, maar voldaan

Aan het eind van de rit nam ik twee vermoeide, maar zeker voldane kinderen weer mee naar huis. En daar doe je het allemaal voor toch? Ze hebben een geweldige dag gehad, het was gelukkig niet te druk waardoor je alles kon doen waar je zin in had, we maakten mooie foto’s met allerlei helden en heerlijk kunnen snacken. En als kers op de taart ontvingen we twee leuke goodiebags met o.a. Cirrus Flux, Liefje, liefje, Hartediefje en een boekje van Peppa Pig. Onze dag kon niet meer stuk! Al zat June een beetje te mopperen dat ze al meteen naar bed moest bij thuiskomst, maar dat kwam eigenlijk omdat ze het nog even wilde nakletsen.

Kinderboekenweek

Al sinds 1955 wordt de Kinderboekenweek georganiseerd om lezen bij kinderen te promoten. Tien dagen lang krijg je bij een besteding van € 10,00 het Kinderboekenweekgeschenk cadeau. Zowel scholen als bibliotheken besteden extra aandacht aan boeken. Dit jaar schrijft Janneke Schot het Kinderboekenweekgeschenk dat past bij het griezelthema van 2017: Kattensoep.