In deze stap-voor-stap wil ik graag uitleggen hoe je haren kan invlechten, ook met tips en voorbeelden voor kinderen. Als klein kind deed mijn moeder dit bij mij, niet alle moeders konden dat dus het was toch wel een beetje bijzonder om met een invlecht op school aan te komen. Ook naar oma kregen we vaak een invlecht in omdat zij dit zo mooi vond. Of het er nu één was of twee naast elkaar. Veel verschil maakt dat niet uit. Al snel leerde ik hoe bij mezelf mijn haren kon invlechten en heb dit met enige regelmaat gedaan. Onze dochter werd geboren met een flinke bos haar, zes maanden oud was ze toen ik het voor het eerst kon invlechten.

Stap voor stap uitleg haren invlechten bij kind

1. Wat heb je nodig om haren invlechten?

Als eerste leg ik de spullen klaar die ik nodig heb voor het kammen en vlechten van het haar. In principe doe ik dit aan de ontbijttafel zodat ze afgeleid is door het eten en drinken. Wat ik zelf gebruik is;

 • Tangle Teezer / borstel
 • fijne kam, eventueel met ijzeren punt
 • spuitfles met water
 • Stoffen elastiekje

Ik gebruik stoffen elastiekjes omdat deze het haar minder beschadigen dan een plastic elastiekje. Ik hoop dat de uitleg helder is, voor de zekerheid heb ik er een filmpje van gemaakt waarin ik het laat zien en hieronder deel.

2. De voorbereidingen

Als eerste spuit ik het haar nat met water, dit is een oud flesje van mezelf dat ik heb gevuld met water uit de kraan met niets eraan toegevoegd. Doordat je het nat maakt is het makkelijker om door te borstelen en gaat het haar minder snel kapot. Afhankelijk of ik één of twee vlechtjes ga maken, scheid ik de haren in het midden. Dit keer maak ik één vlecht. Bij twee vlechtjes bind ik de helft vast terwijl ik aan de andere kant werk.

3. Invlechten maar

 • Als je gaat vlechten begin je met het verzamelen van een plukje haar. Ik begin niet helemaal vooraan aangezien ik dat er vanaf de voorkant niet zo mooi vind uitzien. Bij mezelf begin ik achter mijn oren met een scheiding te maken, onze dochter heeft daar een soort van natuurlijke scheiding die ik aanhoud om een halve cirkel van te maken.
 • Van deze pluk maak je met twee vingers drie gelijkwaardige plukjes die je in één hand vasthoudt gespreid tussen je vingers.
 • Met de andere hand pak je een pluk vanaf de zijkant (maakt niet uit links of rechts) en slaat deze OVER het middelste plukje heen en wordt dus zelf in het midden.
 • Het makkelijkste vind ik om dan het middelste plukje los te laten.
 • Dan begin je aan de andere zijkant en sla je die er overheen naar het midden toe.
 • Na twee keer ga je er plukjes bij pakken vanaf de zijkant. Zelf doe ik dit met mijn vingers, dit is vaak net iets makkelijker dan met een kam. Wil je de haren echt strak hebben kun je het ook met een kam doen.
 • Vanaf de zijkant pak je een plukje die je gladstrijkt en combineer je met het plukje dat nu aan de beurt is om naar binnen te brengen. Dit doe je hetzelfde aan de zijkant tot je helemaal beneden bent aangekomen. Dan ga je verder zoals je normaal ook bij een vlecht doet en knoopt op het einde er een elastiekje in.

Overzicht soorten vlechten en invlechten

Naast de standaard invlechten zijn er nog veel meer varianten mogelijk.

Opvlecht

Een net iets andere techniek dan de invlecht is de opvlecht. In plaats van dat je van boven naar beneden werkt, haal je de plukjes haar van beneden naar boven waardoor het lijkt alsof de vlecht op het haar ligt.

Schuine vlecht (Elsa)

In principe is dit een heel eenvoudige invlecht. Het lastige is echter dat de haartjes lang genoeg moeten zijn. Twee vlechtjes is vaak makkelijker dan een. Het grootste probleem; loslatende plukjes.

 • Je begint aan een kant op het voorhoofd met invlechten.
 • Vervolgens pak je vanaf de voorkant van het hoofd telkens een strookje erbij.
 • Dit herhaal je aan de zijkant van het hoofd.
 • Bij wat langere haren krijg je zo telkens een mooie haaksstaande plukjes die in het midden bij elkaar komen.

Peuter kapsels: Kort haar vlechten: schuine invlecht - Mamaliefde

De diagonale vlecht heb ik eerder al gedeeld met andere vlechtjes. Heel veel anders is deze niet. Behalve dat ik de vlecht op het einde in een soort cirkel heb