Skip to Content

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby’s, peuters en kinderen

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby’s, peuters en kinderen

Het lijkt steeds meer een trend te worden; een afkeer voor plastic en kleurrijk speelgoed vol muziekjes, geluidjes en lichtjes dat voor een overschot aan prikkels zou zorgen. In plaats daarvan wordt er veel meer gekozen voor houten speelgoed of speelgoed gemaakt van andere natuurlijke materialen.

Bij voorkeur in neutrale kleuren en voor meerdere doeleinden geschikt zodat kinderen worden gestimuleerd om zelf spel te ontdekken.

Om eerlijk te zijn; ik was ook zo’n moeder en had een heel mooie houten babygym en een neutraal muziekdoosje. Paste ook heel mooi in het interieur, maar de kinderen hadden er niets mee. Terwijl het plastic ‘gedrocht’ dat bij oma boven de box hing veruit favoriet was.

Sindsdien probeer ik dus een evenwicht te creëren in beide soorten speelgoed. Naarmate ze ouder worden merk ik dat plastic speelgoed met batterijen ook onmisbaar is om hun ontwikkeling te stimuleren.

Daarom dus een overzicht van (plastic) speelgoed met batterijen en stekker, met licht of geluid.

Schommelstoel

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

In de babytijd kon ik hier niet zonder, zeker niet bij onze oudste. De schommelstoel was absoluut een musthave om te hebben. Zij huilde namelijk best veel en wilde bij voorkeur constant gedragen worden. Daarom was ik ook erg blij met de draagzak en draagdoek.

Met etenstijd is het echter fijn om even je handen vrij te hebben. Of als je naar de wc moet. De schommelstoel was op dat soort momenten echt een uitkomst en heeft de eerste maanden een prominente plaats gehad in de woonkamer.

Duplo treinbaan

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

Voor dreumesen en peuters is Duplo onweerstaanbaar; een absolute musthave is toch echt wel de Duplo-treinbaan. Toen ik vroeger nog klein was zat hier al een motortje in, en aangezien dit speelgoed nauwelijks waarde verliest en mooi blijft, hebben de kinderen er ook nog volop mee gespeeld.

De tijd staat echter niet stil, en dat geldt ook voor deze klassieker. Het gaat nu nog een stapje verder, je kan hem tegenwoordig namelijk via je telefoon vanaf de bank bedienen. Zo kan je zelf bepalen wat de trein doet.

Little People Handje Helpen huis

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

Little People was hier in huis een enorme hit toen ze jong waren. Ik leerde dit speelgoed kennen op het kinderdagverblijf waar het ook enorm populair is. Ja, het is plastic en er zitten geluidjes in, maar juist daarom maakt het dit tot zo’n geweldig speelgoed. Little People is bij heel veel kinderen enorm populair om heerlijk mee te spelen en verhalen of situaties na te spelen en ‘eigen’ te maken.

Dit huis is toch wel één van de populairste sets die ze hebben. Ja, ook hierin zitten muziekjes verwerkt, maar niet zo hinderlijk als bij ander speelgoed zodat je je eraan gaat irriteren. Ze zijn ook dusdanig verwerkt dat het niet zo opvalt en je de muziekjes alleen krijgt als je iets triggert. Ook dit huis is in de loop van de tijd verder ontwikkeld met steeds meer accessoires.

Magibook

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

Het voordeel van elektrisch speelgoed is ook dat ze zelflerend kunnen zijn; ze kunnen kinderen ‘corrigeren’ of juist ‘belonen’ als iets goed gaat. Een voorbeeld daarvan is het Magibook. Een compleet, interactief én educatief systeem dat aansluit bij de ontwikkeling van je kind en een bijdrage levert aan de eerste voorbereiding op school.

Ga op avontuur in de interactieve wereld van de verschillende activiteitenboeken. Gebruik de magische pen en tik op alles wat je ziet in het boek! De vrolijke karakters, liedjes, geluiden en muziek begeleiden je tijdens de activiteiten. Kinderen ontdekken de boeken op een speelse manier en maken kennis met cijfers, dieren, vormen, kleuren en nog veel meer! Dit speelgoed is dan ook niet voor niets genomineerd voor speelgoed van het jaar 2017.

Co-de-Rups

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

Nog een enorme hit hier in huis was Co-de-rups, speelgoed dat heel lang hoog op mijn verlanglijstje heeft gestaan. Dit is het allereerste speelgoed waarbij je kindje kennis maakt met het coderen en programmeren als onderdeel van speelgoed. Nu nog met onderdelen die puur willekeurig achter elkaar gezet kunnen worden. Co-de-Rups is één van de nieuwe educatieve speeltjes van Fisher-Price.

Dit speelgoed gaat een stap verder dan het leren van ABC’s en 1-2-3-‘s: het leert kinderen zelfstandig denken. Elk speeltje stimuleert vaardigheden voor de 21e eeuw, zoals nieuwsgierigheid, experimenteren en probleemoplossing op manieren die kinderen nog niet kenden. Je kleintje ontdekt spelenderwijs steeds weer nieuwe mogelijkheden. Stimuleert de leergierigheid, nu en later. Dit speelgoed is niet voor niets speelgoed van het jaar geworden in 2016.

Lees ook: Review Co-de-rups; coderen voor peuters en kleuters

Timio

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

TIMIO, de interactieve educatieve audio-speler, laat kinderen van 2 tot 6 jaar niet alleen naar populaire kinderliedjes en verhaaltjes luisteren maar leert ze ook het alfabet, cijfers, kleuren, dieren en andere voorwerpen op een speelse en gezellige manier kennen. Plaats simpelweg een disk op TIMIO en tik op een blaadje om het speelplezier te beginnen!

TIMIO bouwt de woordenschat en voorschoolse kennis op, versterkt concentratie en verbeeldingskracht en stimuleert het leren van een vreemde taal

Veilig en gemakkelijk in het gebruik, jouw kind kan zelfstandig met TIMIO spelen zonder beeldscherm of internetverbinding. Leuk en duurzaam speelgoed voor thuis, in het restaurant, in de auto of onderweg.

Lees ook: Timio speelgoed player review

Luvabella – Interactieve babypop

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

Luvabella is meer dan alleen een babypop waar je kind heel graag mee wil spelen. Het is namelijk gewoon een minirobot, maar dan in ‘menselijke’ vorm verpakt als speelgoed. De mogelijkheden van deze pop zijn eindeloos. Dat heeft alles te maken met het feit dat de pop, net als mensen reageert op wat het kind doet. Luvabella is ingesteld om met een voorgeprogrammeerde set aan 500 unieke reacties te reageren op de handelingen van het kind.

De ingebouwde sensoren die aanraking herkennen, maken dit mogelijk. Hoe meer het kind interacteert met Luvabella, hoe meer reacties bij de pop vrijkomen. Zo zal haar schattige babygebrabbel bijvoorbeeld ontwikkelen in beter gearticuleerde woorden en zinnen. Het kind krijgt hiermee het gevoel Luvabella echt te hebben opgevoed, en haar vocabulaire te hebben uitgebreid.

Doordat kinderen steeds meer nieuwe dingen ontdekken aan haar worden zij uitgedaagd het spel uit te breiden, ofwel de pop op te voeden. Laat je dus absoluut niet tegenhouden door haar misschien beetje enge ogen, mijn kinderen (zowel zoon als dochter) raken er niet mee uitgespeeld.

Fur Real – Interactieve knuffel

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

Fur Real zijn knuffels, maar dan in de 2.0-versie. Het zijn namelijk interactieve knuffels, die niet alleen heerlijk zijn om mee te knuffelen maar waar het ook mogelijk is om interactief mee te spelen.

Ieder jaar komt er weer een nieuw model, die net weer een beetje meer kan. De nieuwste is Ricky, een truc-pup die je kan trainen om allerlei kunstjes te laten doen.

VTech kidizoom camera

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

Enorm populair onder kinderen is de kidizoom camera. Kinderen willen graag hetzelfde als hun idool / voorbeeld en kijken steeds meer YouTube-filmpjes en willen dan ook graag filmen.

Of net zoals mama op vakantie foto’s maken. Met de kidizoom camera is dat prima mogelijk zonder dat je bang hoeft te zijn dat het kapot gaat. Dit is een compacte en multifunctionele camera, waarmee je video’s en foto’s maakt met superveel gave bewerkingen en effecten of zelfs spelletjes kan spelen.

Coding lab robot

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

Programmeren is een vaardigheid die de generatie die nu opgroeit in de toekomst hard nodig gaat hebben. Techniek gaan we steeds meer overal tegenkomen. Daarom is het al goed dat ze hier op jonge leeftijd spelenderwijs mee kennis maken en kunnen oefenen. Op school wordt er bijvoorbeeld gewerkt met een bee-bot om te programmeren maar ook voor thuis zijn er robots die enorm populair zijn.

Met verschillende functies en mogelijkheden afhankelijk van de leeftijd. Daarom heeft Clementoni de Coding Lab Robot lijn ontwikkeld; met drie robots voor verschillende leeftijdsgroepen zodat kinderen altijd uitgedaagd blijven worden. De Mind Designer robot is een grote hit hier in huis, en ook bij vriendjes die hier komen spelen. Die willen hem allemaal graag laten tekenen!

Lees ook: Review Mind Designer Robot van Clementoni & Winactie

Lego Technic

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

LEGO Technic is een thema van LEGO wat gaat om het bouwen van techniek. De lijn, ook wel bekend als technisch LEGO, is al geïntroduceerd in 1977 en draagt de naam LEGO Technic sinds 1986.

Het bestaat dus al vele jaren en naast Technic komt er natuurlijk ook elektriciteit bij kijken. Je moet bijvoorbeeld motoren verwerken in je bouwwerk om zo je kunstwerk tot leven te laten brengen. Lego Technic is er al voor kinderen vanaf 7 jaar.

Heli Ball

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

Eén van de nieuwste trends op speelgoed gebied is de heli ball. Eigenlijk letterlijk zoals de naam het al zegt een ronde bal met helikoptervleugels aan de bovenkant. Deze kan je laten vliegen en besturen door hem aan de onderkant met een platte hand te besturen.

Vanwege de weerstand vliegt hij vervolgens weer de lucht in of andere kanten op. Er zijn heel goedkope versies, maar ook duurdere waarmee je kunstjes kan uithalen.

Drones

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

Waren we vroeger groot fan van op afstand bestuurbare helikopters of vliegtuigjes, heb je tegenwoordig de drones.

Deze zijn niet alleen leuk speelgoed voor volwassenen, er zijn ook speciale modellen voor kinderen. Ook hierin zit heel veel verschil, bijvoorbeeld met of zonder camera.

Lees ook: De leukste drones voor kinderen

Elektrische step of hoverboard

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

Ook als het gaat om buitenspeelgoed doet techniek steeds meer zijn intrede. Enorm populair zijn de elektrische step of het hoverboard waarop kinderen zich kunnen voortbewegen. Niet heel goedkoop, maar ze worden er zeker heel erg blij van. Want als een vriendje of vriendinnetje er één heeft dan willen zij er natuurlijk ook één. Ook is er de elektrische kinderauto.

Lees ook: De (goedkoopste) hoverboards voor kinderen
Lees ook: Elektrische kinderauto’s met afstandsbediening ook voor 2 persoons

Meccanoid

15x Speelgoed met licht en geluid voor baby's, peuters en kinderen - Mamaliefde

Zelf je eigen robot ontwerpen? Dan is Meccanoid een absolute aanrader! Manlief heeft deze robot in elkaar gezet, het is een behoorlijke klus waar heel wat uurtjes werk in gaat zitten, maar het is absoluut meer dan de moeite waard. Je maakt namelijk echt vanaf scratch je eigen robot die je vervolgens kan besturen. De robot is trouwens net zo groot als een klein kind! 

Als je de Meccanoid G15 KS persoonlijke robot bouwt, bouw je een vriend. Het is heel gemakkelijk – gebruik het inbegrepen gereedschap. Wanneer je klaar bent met het lichaam van Meccanoid en de batterijen hebt ingeplugd, zal het zijn Meccabrain gebruiken om je te begeleiden bij het aansluiten van zijn motoren. Je kunt je Meccanoid zelfs ombouwen tot een dinosaurus, of wat je maar kunt bedenken. Met je verbeelding en 1188 onderdelen om mee te bouwen zijn de mogelijkheden eindeloos!

Elektrisch of plastic speelgoed slecht voor je kind?

Er kan enorm neerbuigend gedaan worden over plastic speelgoed, dat zou niet goed zijn voor de ontwikkeling van het kind. Maar is dat wel helemaal terecht? Speelgoed dat werkt op electriciteit kan veel meer de interactie aangaan met het kind en juist daarom enorm waardevol zijn.

Wel is het goed om bij de aanschaf bepaalde tips in je achterhoofd te houden. Want er is zeker ook een heleboel troep op de markt te vinden, niet alleen als het gaat om plastic speelgoed maar ook om houten (namaak) speelgoed!

In Nederland (en de rest van Europa) moet speelgoed aan heel strenge regels voldoen. Daarom is het advies om speelgoed ook hier te kopen in lokale winkels in plaats van ‘goedkoop’ via ali express. Naast dat het speelgoed kan tegenvallen, goedkoop is niet altijd duurkoop, is het geen garantie dat het voldoet aan de Europese wetgeving.

Daarom is het advies om ‘zacht’ plastic te vermijden, dit kan namelijk chemische weekmakers (ftalaten) genoemd, die kunnen uitwalmen of vrijkomen als plastic in aanraking komt met de huid, zweet of speeksel en kan slecht zijn voor de gezondheid van je kind.

Veel kinderen (zeker tot drie jaar) bijten regelmatig op speelgoed. In bijtringen is het gebruik van ftalaten verboden, maar in ander speelgoed kan dit materiaal nog gebruikt worden. Daarom is het goed om bij de aanschaf je zintuigen te gebruiken.

Soms voelt het gewoon al niet goed, of ruikt het heel chemisch. Je kan het dan eerst even laten luchten, (dit kan ook aan de verpakking liggen), maar als de lucht blijft is het een “beter van nietje”.

Let ook op het gebruik van kleurstoffen, zeker als het geverfd is en niet het materiaal zelf een kleurtje heeft. Dit kan namelijk afgeven, zeker als het vochtig wordt als je kind er aan sabbelt.

Als het gaat om elektrisch speelgoed zijn er ook bepaalde regels die in Europa gelden. Zo is er speelgoed waarin kleine knoopcelbatterijen verwerkt zijn. Er zijn gevallen van kinderen die dit hebben ingeslikt en aan zijn overleden. Daarom moeten batterijen altijd vergrendeld zijn met een schroefje en niet alleen een mechaniekje.

Als het speelgoed geluid maakt is het goed om rekening te houden met het volume van dit geluid. Staat het te hard, is het beter van niet. Of als het continu geluid maakt in plaats van af en toe als er iets getriggerd wordt.

Hebben jullie (veel) elektrisch speelgoed in huis?

Linda van Aken