Skip to Content

Thanksgiving; wat en wanneer is het en hoe zit het in Nederland?

Thanksgiving; wat en wanneer is het en hoe zit het in Nederland?

In de Verenigde Staten en Canada is Thanksgiving Day een belangrijk begrip. Het wordt in deze landen door iedereen uitgebreid gevierd met familie, vrienden en lekker eten. Het is dan ook een nationale feestdag in de VS en Canada en vrijwel iedereen heeft vrij van werk.

Op Thanksgiving wordt dank gezegd voor de oogst en andere goede dingen. Het is dus een goede manier om ook familie en vrienden ergens voor te bedanken, maar vooral een heel gezellig samenzijn.

In Nederland zien we echter ook een opkomst van het vieren van Thanksgiving en doen veel winkels al jaren mee aan Black Friday een dag later.

Wanneer is Thanksgiving?

In de Verenigde Staten wordt Thanksgiving gevierd op de vierde donderdag van november. Rond deze datum eindigt namelijk de oogst, en daarvoor wordt op deze dag door iedereen bedankt. In Canada eindigt de oogst iets eerder in het jaar en wordt Thanksgiving gevierd op de tweede maandag in oktober.

Vaak komt op Thanksgiving de hele familie bij elkaar, die soms verspreid in het land woont. Thanksgiving is daarom een goede manier om een familiereünie te houden, vaak zelfs van vier dagen omdat veel mensen in de VS op zowel Thanksgiving Day zelf als op de dag erna, Black Friday, vrij zijn.

Wist je dat qua samenkomen, eten en gezelligheid deze dag zelfs belangrijker is in de VS dan kerst? Op Thanksgiving en de dagen erna speelt eten een heel belangrijke rol.

Typische gerechten zijn bijvoorbeeld gevulde kalkoen, aardappelpuree, zoete aardappels, sperziebonen, cranberries en nagerechten als pecannotentaart en pompoentaart.

National Thanksgiving Turkey

Het eten van kalkoen is in de Verenigde Staten en Canada een belangrijke traditie. Het is dan ook geen verrassing dat de Amerikanen in 1947 gingen protesteren tegen de plannen van president Truman, die campagne voerde om op dinsdagen geen vlees te eten en op donderdagen geen gevogelte.

Aangezien Thanksgiving op een donderdag valt, maar in dat jaar ook kerst en nieuwjaarsdag op een donderdag zouden vallen, werden mensen natuurlijk boos.

Met Thanksgiving wordt er in de Verenigde Staten ook een kalkoen aangeboden aan de president. Ondanks de campagne van Truman, lijkt het er niet op alsof hij die kalkoen heeft afgewezen.

Ook president Eisenhower heeft de kalkoenen die aan hem zijn aangeboden op Thanksgiving tijdens zijn presidentschap opgegeten.

In 1963 was president Kennedy de eerste president die ‘zijn’ kalkoen terugstuurde naar de boerderij. Het leven van deze kalkoen werd dus gespaard.

Daarna volgden meer presidenten die óf de kalkoen die zij kregen aangeboden niet wilden doden en opeten, óf zelfs helemaal niet wilden deelnemen aan de presentatie in het Witte Huis. De betreffende kalkoenen werden bijvoorbeeld naar een kinderboerderij overgebracht, en sommige zelfs naar Disneyland.

Thanksgiving in Nederland

In Nederland is Thanksgiving geen nationale feestdag zoals het is de Verenigde Staten en Canada is. Er is in Nederland echter wel een Amerikaanse gemeenschap die jaarlijks graag bijeenkomt om samen Thanksgiving te vieren.

Soms kiezen zij ervoor om Thanksgiving op een andere dag te vieren dan de inwoners van de Verenigde Staten en Canada, namelijk op de derde zaterdag van november. Zaterdag is namelijk een handigere dag om het te vieren dan een donderdag, omdat Thanksgiving Day in Nederland geen vrije dag is.

Ook Nederlanders die helemaal geen Amerikaanse achtergrond hebben vinden Thanksgiving een goed excuus voor een feestje. Vaak op dezelfde dag als in de Verenigde Staten, besluiten steeds meer huishoudens in Nederland om ook Thanksgiving te vieren.

Samen met familie en vrienden wordt er dankbaarheid uitgesproken, maar vooral lekker gegeten. Het is toch hartstikke leuk om elk moment aan te grijpen om samen lekker te eten en te drinken?

In Nederland wordt de traditie van Thanksgiving dus steeds meer overgenomen uit de Verenigde Staten en Canada. Ook de typische gerechten die op deze dag gegeten worden, zoals gevulde kalkoen, zoete aardappel en traditionele pompoentaart, staan steeds vaker bij Nederlandse huishoudens op tafel op de vierde donderdag in november.

Een echte traditie is het vieren van Thanksgiving in Nederland nog niet te noemen, maar wat niet is, kan nog komen. Kalkoenleveranciers in Nederland zien wel jaarlijks hun verkoop van kalkoenen rond Thanksgiving flink toenemen, maar in de gewone supermarkt is het lastig te krijgen.

Er wordt bovendien niet erg veel aandacht besteed aan het commercieel maken van Thanksgiving in Nederland, wat ook te maken heeft met de diepgewortelde geschiedenis van Thanksgiving in de Verenigde Staten, terwijl die er in Nederland simpelweg niet is.

Maar ook feestdagen zoals Halloween en Black Friday zijn vanuit de Verenigde Staten overgenomen door Nederland, dus wie weet wordt Thanksgiving in de toekomst ook in Nederland een traditie?

Hoe maak je van Thanksgiving ook in Nederland een succes?

Als jij het type bent dat elk moment wilt aangrijpen om een feestje te kunnen vieren, dan is Thanksgiving daar een prima dag voor. Nodig dus familie en vrienden uit om op een dag rondom Thanksgiving allemaal samen te komen.

Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat iedereen een lekker gerechtje meeneemt, maar als je echt de show wilt stelen heb je een gevulde kalkoen nodig.

Op Thanksgiving draait het niet om cadeautjes zoals met kerst, maar om het uitspreken van je dankbaarheid. Hoe mooi zou het zijn als alle gasten één-voor-één iets opnoemen waar ze het afgelopen jaar dankbaar voor zijn geweest?

Laten we eens een keertje alle negativiteit inruilen voor positiviteit: wat is er dit jaar goed gegaan? Zijn er speciale personen die je ergens voor wilt bedanken?

Het belooft vast een mooie avond te worden als dergelijke gesprekken op gang komen. Met heerlijk voedsel op tafel en een goede fles wijn, moet dat zeker lukken.

Jessica