Nu er sprake is van een tweede volledige lockdown waarbij de kinderen (minimaal) 5 weken thuis blijven is het goed om, in plaats van te kijken naar wat niet meer kan of mag, juist te kijken naar welke activiteiten je nog wél kan doen. Natuurlijk zal er over twee weken als de kerstvakantie is afgelopen ook onderwijs op afstand plaats vinden, maar er blijft nog veel tijd over. Zeker als je zelf ook vanuit huis moet werken.

Met de winter voor de deur is het een periode waarin mensen toch al wat vaker binnen zitten, en dan is het wel fijn om wat afwisseling te hebben in plaats van de hele dag Netflix te bingen of spelletjes te spelen op de telefoon. Wat in het begin misschien nog wel leuk is, maar op een gegeven moment ook kan gaan vervelen. Zeker met kinderen in huis is het fijn om wat suggesties achter de hand te hebben, zowel voor binnen als buiten.

Een pot vullen met activiteiten

Plannen maken voor later is altijd leuk. Pak een stapel lege blaadjes en een grote lege pot en laat de kinderen hun wensen voor bijvoorbeeld uitstapjes op een papiertje schrijven, op ieder briefje een wens. En stop deze allemaal in de pot. Je spreekt af dat zodra het weer kan, dat jullie dan ieder weekend een willekeurig briefje uit de pot halen en de wens gaan uitvoeren.

Creatief

Maak met de kinderen zelf slijmzoutdeeg of klei. Alleen dat zal al een groot succes zijn. Met het spelen zelf zullen ze echter ook rustig een paar uur zoet zijn! Ook is dit het perfecte moment om een groter project aan te pakken waar ze meerdere dagen aan kunnen werken. Maak bijvoorbeeld een poppenhuis van oude schoenendozen. Knutselmateriaal zou er eigenlijk in ieder huis voor het grijpen moeten liggen, samen met waardeloos materiaal. Laat het kind maar ontdekken!

Er zijn ook knutselpakketten voor grote en kleine kinderen die je eenvoudig online kan bestellen. Zo kan je kind sieraden maken of gips gieten in verschillende thema’s. Voor de grote knutselprojecten vind je ook speciale pakketten om te kleien, knippen of zelfs figuurzagen.

Weet je niet waar te beginnen; dan zijn er handige pakketten met handleidingen en materialen die je kan gebruiken om te knutselen. Re-Cycle-Me streeft naar een wereld waarin kinderen & hun ouders zich meer bewust worden van de hoeveelheid afval die we produceren. Een wereld waarin kinderen helpen dit afval te reduceren door te recycelen. En uiteraard is het cool om van je eigen afval de mooiste creaties te maken! Voor oudere kinderen kan het ook heel erg leuk zijn om papercut lightboxen te maken.

Of wat dacht je van zelf (kerst)kaarten maken om te versturen naar mensen die ook thuis zitten.

Lees ook: Knutselen met kinderen
Lees ook: Kerstkaarten maken

Lezen

Lezen stimuleren om kind sneller te leren lezen en tempo verhogen ook tijdens vakantie - Mamaliefde.nl

Sowieso is het goed voor kinderen om veel leeskilometers te maken. Naar mate je meer leest wordt het steeds makkelijker, helpt het met de woordenschat en ook qua taalgevoel en spelling. De bibliotheek is nog steeds open om boeken af te halen; dus breng weer eens een bezoekje en laat je kind vooraf zelf wat boeken uitzoeken. Er zijn heel veel verschillende boeken, dus denk aan wat (avi)-leesboeken, stripboeken of de wat meer informatievere boeken. Zo zocht onze zoon een boek uit met bouwvoorbeelden voor Lego…

Of duik weer eens de boekenkast thuis in, misschien heb je nog wel (strip)boeken liggen die je zelf als kind las die ze kunnen lezen. Natuurlijk is het goed om zelf het goede voorbeeld te geven en ook weer eens een (echt) boek te pakken. Sommige kinderen vinden het juist fijn om te lezen vanaf een e-reader, dan kun je daar een speciaal abonnement voor aanschaffen om zo toegang te krijgen tot de digitale bibliotheek. Heb je al een abonnement op de bibliotheek, dan kun je gratis e-books lenen.

Lees ook: Tips om lezen te stimuleren bij kinderen

Samen koken

Kookboek voor kinderen met kinderrecepten; voor baby's, peuters of zelf koken- Mamaliefde.nl

Duik samen eens de keuken in, nu heb je alle tijd om een recept uit te kiezen waar je de hele dag mee bezig bent. Bak bijvoorbeeld je eigen taarten, en ga die daarna versieren met marsepein of fondant. Daar ben je echt wel een paar uur zoet mee. En het vervolgens opeten is ook al een feestje op zich.

Teveel werk; gewoon koekjes bakken (al dan niet met een kant-en-klaar mix) en daarna zelf mogen versieren scoort ook altijd hoge ogen. Natuurlijk kun je ook nieuwe hartige recepten proberen. Zoek samen met je kind een recept uit, haal de ingrediënten in huis en laat je kind helpen met snijden, mixen, koken, bakken etc. Grote kans dat ze dan vervolgens ook makkelijker mee-eten, als ze zelf hebben geholpen.

En natuurlijk met kerst kun je uitgebreid aan tafel gaan bijvoorbeeld om te gourmetten / pizza’s bakken met de pizzarette of een meergangen diner met tussendoor leuke spelletjes of filmpjes kijken zodat je het uitspreidt over de hele dag. Of wat dacht je van je eigen tafelkleed kleuren etc? Zo wordt het kerstdiner echt iets heel erg gezelligs en wie weet wordt er wel een nieuwe traditie geboren. Je bent toch thuis en niets hoeft, alles mag!

Lees ook: Recepten om te koken met kinderen
Lees ook: Gourmetten, pizzarette, grillen of kaasfondue…

Het museum of andere uitjes bezoeken

Efteling Google Streetview

Naar een museum gaan kan nu even niet. Maar! Je kan het museum ook ‘in huis halen’ met behulp van een digitaal museumbezoek. Zo zijn er diverse musea die je met behulp van Google Maps kan bezichtigen. Gewoon vanaf de bank.

Lees ook: 29 leuke uitjes in Nederland en wereldwijd die je gewoon gratis thuis vanaf de bank kan bezoeken!

Met Lego spelen