Skip to Content

Wel of niet de locatie van je kind tracken via een horloge of app op telefoon?

Wel of niet de locatie van je kind tracken via een horloge of app op telefoon?

Kinderen groeien op in een wereld vol technologische mogelijkheden die ook kunnen helpen in de opvoeding. Zo kun je tegenwoordig heel eenvoudig de locatie vinden van je kind met behulp van GPS-horloges of apps op telefoons.

Hoewel sommigen dit als een inbreuk op privacy beschouwen of gebrek aan vertrouwen, biedt het ook een scala aan voordelen die de veiligheid en gemoedsrust van zowel ouders als kinderen vergroten. Het ligt er voornamelijk aan hoe en wanneer je een bepaald middel gebruikt.

Zelfstandigheid bevorderen

Het dragen van een GPS-horloge of het installeren van een trackingapp op de telefoon van je kind kan bijdragen aan het bevorderen van de zelfstandigheid van je kind. Ouders kunnen er zo sneller voor kiezen hun kinderen meer vrijheid geven om zelfstandig naar school te gaan of tijd door te brengen met vrienden, wetende dat ze altijd de mogelijkheid hebben om hun locatie te volgen.

Soms kan je ook een zogenaamde ‘veilige zone’ instellen zoals rondom de school en krijg je een melding als je kind daar veilig is aangekomen.

Communicatie

Als ouder wil je natuurlijk graag weten dat je kind veilig is, maar ook voorkomen dat je als overbezorgd wordt bestempeld. Het tracken van de locatie kan een subtiele manier zijn om op de hoogte te blijven van het welzijn van je kinderen zonder voortdurend te bellen of te sms’en. Ideaal ook als je kind toch iets later thuis komt dan normaal, dan kun je via de app zien waar hij / zij zich bevindt.

Ook kun je met een horloge of telefoon altijd een berichtje sturen, bijvoorbeeld als je kind na school graag bij een klasgenootje wil spelen of iets anders en hoeft het niet eerst naar huis te komen. Met de mogelijkheid om de locatie van je kinderen te volgen, kunnen ouders er zeker van zijn dat hun kinderen zich daadwerkelijk op de geplande locatie bevinden. Je kind zal echt niet de eerste zijn die spontaan toch iets anders gaat doen.

Versterken van vertrouwen en verantwoordelijkheid

Het geven van vertrouwen aan kinderen is cruciaal voor hun ontwikkeling. Nu zijn de meningen op dit punt wisselend. Aan de ene kant stimuleert de mogelijkheid tot tracking het gevoel van vertrouwen en geloven in hun vermogen om verantwoordelijkheid te dragen. Dit kan leiden tot een versterking van de ouder-kindrelatie, gebaseerd op wederzijds respect en open communicatie. Aan de andere kant zijn er ook mensen die juist van mening zijn dat dit een signaal is dat jij je kind niet vertrouwt, want dan zou tracking niet nodig zijn.

Veiligheid boven alles

Het tracken van de locatie van je kind kan ook de veiligheid vergroten. In noodgevallen kan een ouder direct zien waar het kind zich bevindt en snel reageren. Dit kan van onschatbare waarde zijn bij onvoorziene situaties zoals verdwalen, noodsituaties op school of zelfs ontvoeringen.

In het geval van een vermissing is tijd van essentieel belang. GPS-tracking kan ouders de mogelijkheid bieden om sneller te reageren en hulp in te schakelen bij de lokale autoriteiten.

Vals veiligheidsgevoel

Hoewel GPS-tracking de illusie van veiligheid kan creëren, is het belangrijk op te merken dat het geen garantie biedt tegen alle mogelijke risico’s. Het kan ouders een vals gevoel van controle geven, terwijl er nog steeds andere bedreigingen zijn waartegen geen bescherming geboden wordt.

Inbreuk op privacy en autonomie

Eén van de meest voor de hand liggende nadelen van het tracken van de locatie van je kind is de inbreuk op hun privacy en autonomie. Kinderen hebben het recht om een zekere mate van vrijheid en zelfstandigheid te ervaren.

Het constant gevoel van observatie kan psychologische effecten hebben op kinderen. Ze kunnen het idee krijgen dat ze voortdurend onder toezicht staan en ervaren mogelijk stress of angst als gevolg van deze constante monitoring. Het kan ook hun gevoel van zelfstandigheid en zelfvertrouwen aantasten.

Technologische afhankelijkheid

Het gebruik van GPS-tracking kan een afhankelijkheid van technologie creëren bij zowel ouders als kinderen. In plaats van vertrouwen op communicatie en wederzijds begrip, kan technologie de primaire bron worden voor het waarborgen van de veiligheid.

Potentieel voor misbruik van gegevens

De opgeslagen locatie-gegevens van kinderen zijn waardevol en kunnen, indien in de verkeerde handen, leiden tot ernstige privacy-problemen. GPS-horloges en apps kunnen kwetsbaar zijn voor hacking en gegevenslekken, waardoor de veiligheid van zowel de locatie van het kind als persoonlijke informatie in gevaar komt.

Wat vind jij van de mogelijkheid om je kind te tracken?

Linda van Aken