Skip to Content

Knutselen met kinderen; 6 creatief tips, voorbeelden en ideeën

Knutselen met kinderen; 6 creatief tips, voorbeelden en ideeën

Kinderen zijn graag bezig, samen met jou als ouder, of zelf in hun eigen wereldje als ze rustig aan het spelen zijn. Creativiteit van je kind stimuleren is een goede manier om samen bezig te zijn. Deze creativiteit kun je gemakkelijk prikkelen door te knutselen met kinderen.

Thuis knutselen met je kinderen

Samenzijn dat is voor je kind het allerbelangrijkst. Het doet er niet toe of je zelf een knutselwonder bent of niet. Het proces van het knutselen is vele malen belangrijker dan het eindresultaat.

Geen knutselspullen in huis? Maak je geen zorgen, er is altijd wel wat in huis waar je mee aan de slag kunt. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er wel mee knutselen.

Kosteloze materialen die ook jij vast wel in huis hebt om te knutselen met je kinderen zijn bijvoorbeeld:

  • Pasta (pasta kun je verven en aan een ketting rijgen)
  • Plakband (heb je geen lijm in huis? Geen zorgen, plakband zorgt ook dat de boel aan elkaar blijft zitten)
  • Lege toiletrollen (hiermee kun je gezellige poppetjes maken)
  • Eieren (om op te schilderen, zelfs als het geen Pasen is)
  • Watjes (om stempelkussentjes mee te maken)
  • Aardappels (om ook stempels mee te maken)

Zo zie je maar dat je niet altijd de deur uit hoeft om de gehele hobbywinkel leeg te kopen. Zeker als je kinderen hebt, is er ook meestal wel een potje klei, een pak stiften of vingerverf in huis te vinden.

Knutselen met kinderen van elke leeftijd

Hoe klein je kind ook is, er is altijd een manier waarop je eens samen een kunstig knutselwerkje kunt maken. En ja, dat lukt zelfs zonder dat je bang hoeft te zijn dat het hele huis onder de vingerverf komt te zitten.

Stempelen met watjes, kleuren met een handvol verf (en een schort) en knutselwerkjes maken van een hand- of voetafdruk, het zijn allemaal manieren om bijvoorbeeld met je kleine, grote liefde te knutselen.

Ook komt er een leeftijd dat je kind knutselen stom vindt. Daar kom je niet onderuit, misschien kun je zelfs nog wel herinneren wanneer jij knutselen stom ging vinden. Niet getreurd!

Tegenwoordig zijn er zoveel uiteenlopende mogelijkheden om het knutselen ook voor oudere kinderen weer aantrekkelijk te maken.

Handafdrukken

Knutselen met kinderen; 6 creatief tips, voorbeelden en ideeën - Mamaliefde

Zet de handjes van je baby of peuter in de verf en maak er een leuk dier van! Met een foto van je kindje maak het knutselwerk helemaal speciaal.

Ziplock zak verven

Knutselen met kinderen; 6 creatief tips, voorbeelden en ideeën - Mamaliefde

Knijp verschillende kleuren verf uit de tube op een wit canvas. Daarna dek je dit voorzichtig af met vershoudfolie en laat jij je kindje de verf verspreiden met de handjes. Je krijgt zo de meest bijzonder knutselwerkjes, die voor altijd een mooie herinnering vormen en je kind blijft verfvrij!

T-shirts verven

Knutselen met kinderen; 6 creatief tips, voorbeelden en ideeën - Mamaliefde

Met textielverf kun je kinderen t-shirts laten verven. Gewoon uit de hand of met een sjabloon die je vastplakt.

Verven met materialen

Knutselen met kinderen; 6 creatief tips, voorbeelden en ideeën - Mamaliefde

Besmeer een bal, een aardappel een bloemkoolroosje of een ander voorwerp met een typische structuur, met verf. Leg een groot wit vel neer en laat je kinderen hun gang gaan met het voorwerp op dit witte vel. Wie weet ontdek je een ware Picasso in je zoon of dochter.

Painting by numbers

Knutselen met kinderen; 6 creatief tips, voorbeelden en ideeën - Mamaliefde

Zeker voor meiden is painting by numbers een ontzettend leuke bezigheid. Zelf je schilderij maken door op een canvas kleine genummerde vakjes in te kleuren met verf. Superleuk! Bovendien is het erg leuk om als ouder ook zo’n schilderij te maken.

Mechanica

Knutselen met kinderen; 6 creatief tips, voorbeelden en ideeën - Mamaliefde

Ook vaders kunnen hun hart ophalen door met hun kinderen te knutselen. Lego kennen we allemaal, maar wat dacht je van Mechanica? Het in elkaar zetten van minivoertuigjes spreekt tot elke jongen (en vader) zijn verbeelding. Voor kinderen vanaf 8 jaar is dit een ontzettend leuke bezigheid.

Kan mijn kind wel knutselen?

Natuurlijk kunnen ook jouw kinderen knutselen! Net als met de meeste dingen in het leven is de één beter in iets dan de ander. Zolang je de lat niet te hoog legt en het ook jou gaat om het bezig zijn met je kinderen, is er geen wolkje aan de lucht.

De rage in Amerika is om je kinderen naar knutselclubjes te brengen. Hier betaal je de hoofdprijs voor en is het “belangrijk” voor de ouders wat het resultaat van het knutselwerk is. Want je kind moet “de beste” zijn.

Ouders leggen een flinke som geld neer om hun kind naar een zogenaamde professional te sturen. Zoals je begrijpt gaan deze ouders compleet het doel voorbij: Het knutselen met je eigen kinderen.

Het resultaat van knutselen met kinderen is niet belangrijk

Knutselen moet een leuke bezigheid zijn. Het is geen wedstrijd en het hoeft al helemaal niet perfect. Geef je kind de vrije hand in het knutselproces. Laat hem of haar zijn gang gaan.

Had jij een egel in gedachten, maar je kind maakt iets wat meer op een giraffe lijkt? So what? Wees trots en geef je kind de complimenten die het verdient. En doe eens gek, doe zelf lekker mee en laat je creativiteit de vrije loop.

Er is natuurlijk niets mis met een beetje sturing, zodat niet je hele muur vol verf zit of je gordijnen onder de lijm. En vraagt je kind om hulp tijdens het knutselen? Dan bied je hulp, maar niet meer dan dat.

Laat je perfectionisme los en als het hoofd onder de voeten zit… Lekker laten zitten. Je zult zien dat er de leukste creaties uitkomen als je kinderen de ruimte geeft om te knutselen op de manier die zij willen.

Linda van Aken