Wanneer de tanden in je mond niet perfect recht staan kun je beroep doen op een beugel. Beugels zijn er in verschillende soorten, vormen en maten met steeds een andere werking. Hier kom je alles te weten over de beugel.
Waarom een beugel?
Als je tanden niet helemaal recht staan of niet op 1 lijn staan, kan je tandarts je doorverwijzen naar een orthodontist, daar zal er bekeken worden of een beugel noodzakelijk is of niet.
Werkwijze verwijzing orthodontist
Wanneer je zelf of uw tandarts een probleem opmerkt kan hij/zij je doorverwijzen naar een orthodontist. Deze zal samen met jou de oplossingen bespreken en tijdens een uitgebreid onderzoek een scan van je gebit nemen.
Dankzij deze scan kan hij voor de patiënt een geschikte beugel laten maken. Na de onderzoeken kan de beugel geplaatst worden in de mond. Een vaste beugel wordt met speciale lijm op de tanden gelijmd, dit proces neemt veel tijd in beslag.
Nadat de beugel geplaatst is volgen er nog een reeks controles waarbij de orthodontist de beugel kan aanspannen en nakijken.
Wanneer de beugel er na de draagtermijn uit mag kan er nog gekozen worden voor een nabehandeling in de vorm van een retentiebeugel.
Kosten beugel
De kosten van de beugel zijn afhankelijk van het type beugel en van de draagtijd ervan. Voor het vooronderzoek, de plaatsing, het materiaal en consultatiekosten moet je toch rekenen op een bedrag tussen de 1000 en 2000 euro. H
et kan ook zijn dat er tijdens het dragen van de beugel schade ontstaat aan het materiaal. Bij blokjes kan er bijvoorbeeld een blokje afbreken of een rekje breken. Het kuisen van de beugel of het poetsen van de tanden tijdens het dragen van een beugel vergt ook speciale tandenborstels en tandpasta.
Beugel en wisselen tanden
Vaak denken mensen dat een beugel pas noodzakelijk is nadat alle melktanden gewisseld zijn, dit is echter niet nodig. Kinderen kunnen al van hun 6 of 7 jaar beroep doen op een beugel.
Het is belangrijk dat de mond en kaakgroei op deze jonge leeftijd op de juiste manier wordt gestuurd. Als men dus op jonge leeftijd al merkt dat er in de toekomst tand- of mondproblemen kunnen ontstaan, kan men al starten met het dragen van een beugel.
Soorten beugels
Er zijn enorm veel verschillende soorten beugels om de verschillende tandproblemen op te lossen. Afhankelijk van het probleem zal een tandarts of orthodontist een geschikte beugel kiezen.
Expansiebeugel
De expansiebeugel zal de bovenkaak verbreden. Deze beugel wordt gebruikt als de bovenkaak smaller is als de onderkaak en de tanden dus niet goed op elkaar komen tijdens het bijten.
Activator
De activator zal de tanden in de mond niet verplaatsen, maar zal ervoor zorgen dat de onderkaak gestimuleerd wordt in zijn groeiproces. De activator wordt door de orthodontist vaak aangeraden voor er een vaste beugel in de mond zal worden aangebracht. Deze beugel is gemaakt van kunststof waarop metalen draden zijn bevestigd.
Het plaatje
Het plaatje is een uitneembare beugel die 1 of meerdere tanden kan corrigeren. Door middel van metalen veertjes die bevestigd zijn op het kunststoffen plaatje kunnen de tanden op de gewenste plaats gedrukt worden. Deze beugel wordt vaak gebruikt bij jonge kinderen in hun wisselgebit.
Blokjes of slotjes
De slotjesbeugel of blokjes (in de volksmond) is een vaste beugel. De metalen blokjes worden op de buitenkant van de tanden gelijmd en met elkaar verbonden met behulp van een metalen draadje. De draad zal strak aangeschroefd worden om zo de tanden dichterbij elkaar te brengen.
Op geregelde tijdstippen zal deze draad bijgespannen worden om zo de tanden rustig naar elkaar toe te laten groeien. Het aanspannen kan gedurende enkele dagen voor irritatie blijven zorgen.
Buitenboordbeugel
De buitenbeugel of ‘headgear’ bestaat uit 2 metalen bogen, 1 boog zit aan de binnenkant van je mond en de andere boog zit aan de buitenkant van het hoofd. De binnenboog is gemaakt naar de binnenkant van de mond en wordt bevestigd aan de bovenste kiezen. De buitenboog die langs het achterhoofd loopt zorgt ervoor dat er kracht kan uitgeoefend worden. Deze beugel zal overbeetproblemen aanpakken.
Nachtbeugel
De nachtbeugel is een beugel die vervaardigd is uit kunststof en de vorm heeft van je tanden. De beugel wordt over de tanden geschoven en gedragen tijdens het slapen. De beugel zal ervoor zorgen dat de tanden niet zullen vergroeien of scheef gaan staan.
Benefit Molar Distalizer
De Benefit molar distalizer is net als de buitenbeugel een overbeetbeugel. Het voordeel van dit type overbeetbeugel is dat hij minder zichtbaar is langs buiten dan de buitenbeugel. Deze beugel beïnvloed de groei van de bovenkaak en zal de bovenste kiezen herpositioneren om de overbeetproblemen te verminderen.
Onzichtbare beugel
Een onzichtbare beugel is eigenlijk hetzelfde systeem als slotjes of blokjes, het enige verschil is dat de slotjes bevestigd zijn aan de achterkant van de tanden. Omdat de slotjes nu geplaatst worden op een moeilijk bereikbare plaats zal het langer duren om deze te plaatsen en zal de behandeling duurder zijn.
Het zal ook moeilijker zijn om de tanden te poetsen of voor de tandarts om onderhoud uit te voeren op de beugel.
Dit type beugel wordt vooral gekozen door volwassen die zich een gewone beugel niet kunnen permitteren vanwege een job waar uiterlijk belangrijk is.
Retentiebeugel
Een retentiebeugel is een losse beugel die moet gedragen worden nadat de vaste beugel is verwijderd. Deze zal ervoor zorgen dat de tanden recht blijven staan zonder vaste beugel en niet terugkeren naar hun oorspronkelijke toestand.
De retentiebeugel moet af en toe gedragen worden (tijdens het slapen bijvoorbeeld) en mag in de loop der tijd afgebouwd worden tot hij niet meer moet gedragen worden. Er kan ook een permanent draadje achter de tanden geplaatst worden dat de tanden op hun plek zal houden.
Tips beugel schoonhouden
Een beugel kan een uitdaging zijn om schoon te houden, maar het is belangrijk om dit te doen om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen. Hier zijn een paar tips:
- Poets grondig: Poets je tanden grondig met een fluoride tandpasta en een zachte tandenborstel. Focus vooral op de delen rondom de beugel. Poets ten minste twee keer per dag, maar liever nog na elke maaltijd.
- Flos regelmatig: Gebruik flosdraad of een speciale flosdraadhouder om tussen de beugel en je tanden te flossen. Dit helpt om voedselresten en plaque te verwijderen die anders op deze moeilijk te bereiken plaatsen blijven zitten.
- Gebruik interdentale borsteltjes: Een interdentale borstel is een klein borsteltje dat je kunt gebruiken om tussen de draden van de beugel te reinigen. Kies de juiste grootte voor de opening tussen de draden en borstel voorzichtig.
- Spoelen met mondwater: Gebruik een mondspoeling om eventuele bacteriën in je mond te doden en je adem fris te houden.
- Vermijd hard en plakkerig voedsel: Vermijd hard en plakkerig voedsel, zoals karamel en kauwgom, omdat dit vast kan komen te zitten in de beugel en het moeilijker maakt om schoon te maken.
- Regelmatige controle bij de tandarts: Zorg ervoor dat je regelmatig naar de tandarts gaat voor controle en professionele reiniging van je tanden en beugel. Dit kan helpen om eventuele problemen op tijd op te sporen en te behandelen.
Door deze tips op te volgen, kun je je beugel schoon houden en je mond gezond houden tijdens de draagtijd van de beugel.
- Zelf kleurplaten maken in Canva - 31 March 2024
- Het mysterie van zeemeerminnen; bestaan ze wel of niet? - 8 February 2024
- 27 Populairste interieurtrends van 2024 - 21 January 2024