Skip to Content

IVF; wat is het, wanneer en hoe gaat de behandeling? En wat zijn de kosten?

IVF; wat is het, wanneer en hoe gaat de behandeling? En wat zijn de kosten?

Als jij en je partner eenmaal hebben besloten dat jullie graag voor een kindje willen gaan, dan hoop je natuurlijk dat je zo snel mogelijk in verwachting raakt. Helaas gebeurt het soms dat het allemaal niet zo makkelijk gaat.

Je kunt er dan uiteindelijk voor kiezen om met een IVF-behandeling te beginnen. Maar wanneer kom je daarvoor in aanmerking? En hoe gaat zo’n behandeling precies in zijn werk?

Wat is IVF?

IVF staat voor ‘In Vitro Fertilisatie’. ‘In Vitro’ is Latijns voor ‘in glas’. Het betekent dat de bevruchting van de eicel niet in het lichaam plaatsvindt, maar buiten het lichaam, in een laboratorium.

Bijvoorbeeld in een reageerbuisje, dus in glas. Daarom wordt IVF ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Als er uit de bevruchting een embryo ontstaat, dan wordt deze teruggeplaatst in de baarmoeder en hopelijk nestelt hij zich daar in en groeit uit tot een kindje.

Wanneer kom je in aanmerking voor IVF?

Je komt alleen in aanmerking voor IVF als er een medische reden is dat je niet zwanger kunt worden, zoals bij niet goed werkende eierstokken, endometriose, verminderde kwaliteit van het zaad of als een sterilisatie van de vrouw niet terug te draaien is.

Eerst worden andere mogelijkheden om zwanger te raken geprobeerd, omdat IVF best een ingrijpende behandeling is. Het kan dus zijn dat je jaren nadat je besloten hebt dat je zwanger wilt worden, pas in aanmerking komt voor IVF.

Behandeling

Vooronderzoek

Als je in aanmerking komt voor IVF, maak je een afspraak met de arts. Er wordt jou en jouw partner gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Hieruit zal blijken of jullie geschikt zijn voor IVF.

Ook wordt er uitleg gegeven over de behandeling, kun je vragen stellen en krijg je tips om de kans op een geslaagde behandeling zo groot mogelijk te maken. Daarna wordt er een vooronderzoek gedaan naar de kwaliteit van het zaad van de man en desnoods ook een hormoononderzoek bij de vrouw.

Medicatie

Normaal wordt er elke maand 1 eicel rijp, maar om de kans zo groot mogelijk te maken op een geslaagde bevruchting worden er meerdere eitjes in 1 keer geoogst. Deze moeten eerst rijp zijn en om er meerdere tegelijkertijd te laten rijpen, worden er hormonen ingespoten via een injectie.

Deze hormonen worden volgens een op jou afgesteld schema ingespoten. Omdat dit regelmatig moet gebeuren, wordt jou geleerd hoe je jezelf de hormonen in moet spuiten.

Vervolgens worden er echo’s gemaakt van de baarmoeder. Hier wordt bekeken hoe groot de eitjes zijn en wordt de dikte van het slijmvlies van de baarmoeder gemeten. Als er te veel of te weinig eitjes groeien, dan kan besloten worden om de behandeling af te breken.

Punctie

Als de eitjes rijp zijn worden deze door middel van een punctie opgezogen. Een half uur voor de punctie moet het zaad van de man ingeleverd worden in een steriel potje van het ziekenhuis.

Tijdens de punctie wordt er een echo-apparaat bij de vrouw ingebracht waaraan zich een lange naald bevindt. Deze naald prikt de eiblaasjes in de eierstokken in waarna de eicellen uit de blaasjes worden gezogen

. Die worden opgevangen in een reageerbuisje. Ongeveer een uur na de punctie krijg je te horen hoeveel eitjes er geoogst zijn en wat de kwaliteit van het zaad is.

Het is belangrijk om de rest van de dag rust te nemen zodat het lichaam zich kan herstellen. Na de punctie stop je met de hormooninjecties, maar ga je verder met hormonen die vaginaal ingebracht moeten worden.

Deze zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt ondersteund en de embryo zich goed kan nestelen. Ook houdt dit de menstruatie tegen.

Bevruchting

In het laboratorium wordt vervolgens geprobeerd om de eicellen met de zaadcellen te bevruchten. Als de eicel wordt bevrucht, dan wordt het een embryo genoemd.

Ongeveer 2 dagen na de punctie krijg je een telefoontje en hoor je of er bevruchting heeft plaatsgevonden. De volgende dag kun je dan terugkomen om de embryo(‘s) te laten terugplaatsen.

Terugplaatsing

Tijdens het terugplaatsen wordt er een eendenbek bij de vrouw ingebracht en wordt er een dun slangetje ingebracht helemaal tot in de baarmoederholte.

Vervolgens wordt het embryo in een nog dunner slangetje ingebracht en dit slangetje wordt in het andere slangetje gebracht en zo naar de baarmoederholte vervoerd.

Daar wordt de embryo in de baarmoeder gespoten. Daarna wordt met een microscoop gekeken of de slangetjes echt leeg zijn, anders wordt de behandeling herhaald.

Ongeveer 2 tot 4 dagen na het terugplaatsen zou de embryo zich moeten innestelen in het slijmvlies van de baarmoeder.

Zwangerschapstest

Zo’n 15 dagen na de terugplaatsing doe je een zwangerschapstest. Is de test positief dan ga je terug naar het ziekenhuis voor een echo. Is hij negatief, dan ga je terug voor een nabespreking van de behandeling.

Hoe lang duurt de gehele IVF-behandeling?

De behandeling duurt ongeveer 2 maanden.

Is er geen zwangerschap uit de IVF-behandeling gekomen? Dan kun je ervoor kiezen om nog een behandeling te ondergaan. Tussen 2 behandelingen zit 1 maand rust. Denk er wel goed over na, want lichamelijk en geestelijk heeft een IVF-behandeling een enorme impact.

Hoe groot is de kans dat het lukt?

De kans dat een IVF-behandeling zorgt voor een zwangerschap is ongeveer 34%. Daarnaast raakt nog eens 27 procent van de vrouwen zwanger binnen 10 weken na de eerste punctie.

Embryo’s invriezen

Op de dag van de terugplaatsing van de embryo(‘s) krijg je te horen hoeveel embryo’s er zijn ontstaan uit de bevruchting.

Zijn er meerdere embryo’s ontstaan dan er worden teruggeplaatst dan kun je ervoor kiezen om deze in te laten vriezen. Dit wordt cryopreservatie genoemd. Dit kan alleen als de kwaliteit van de embryo’s uitstekend is.

Als je embryo’s in laat vriezen kun je deze op een later moment weer gebruiken om zwanger te worden. Dit kan zelfs jaren later nog. Aan het invriezen en het opslaan van de embryo’s zijn wel jaarlijkse kosten verbonden.

Moet je de behandeling zelf betalen?

De eerste 3 IVF-behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wil je daarna nog verder gaan dan kost een IVF-behandeling je ongeveer 3000 euro, maar het verschilt een beetje per kliniek.

ISCI-behandeling

Bij veel stellen lukt een ‘gewone’ IVF-behandeling niet. Dat kan het geval zijn als bijvoorbeeld de kwaliteit van het zaad te slecht is of als er tijdens de IVF bijna geen eicellen bevrucht raken. Dan is er nog de optie voor een ISCI-behandeling, oftewel een ‘Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie’.

Bij de ISCI-behandeling wordt in het laboratorium 1 zaadcel opgezogen met een heel dunne naald en deze wordt vervolgens in de eicel gespoten. Deze eicel wordt dan teruggeplaatst in de baarmoeder. De kans op een zwangerschap is tijdens een ISCI-behandeling even groot als met een IVF-behandeling.

Ervaringen met IVF

IVF; wat is het, wanneer en hoe gaat de behandeling? En wat zijn de kosten? - Mamaliefde
Tessa Janssen
Volg mij via