Skip to Content

Islam opvoeding; verjaardag kind, speelgoed en broer en zus samen spelen

Islam opvoeding; verjaardag kind, speelgoed en broer en zus samen spelen

Je kind heeft een islamitisch vriendje of vriendinnetje, een moslim of een moslima. Ze gaan goed met elkaar om en jullie kids komen ook bij elkaar over de vloer.

Dan is het handig om praktische achtergrondinformatie te hebben over wat dat betekent voor het dagelijks leven en de verschillen of overeenkomsten met een islamitische opvoeding, zodat als ze thuis komen spelen of waar je rekening mee moet houden als ze uitgenodigd worden voor het kinderfeestje.

In dit artikel staan een aantal tips opgesomd voor als je een moslimkind kent.

Ik ben Mahwish. Ik ben een allround mamablogger met een islamitische achtergrond, waar ik ook regelmatig over schrijf. Ik deel graag de onderstaande FAQ met jullie rondom de Islam en islamitische kinderen:

Welke feestdagen vieren moslims?

De Islam kent twee officiële feestdagen: Ied ul Fitr (Suikerfeest) en Ied ul Adha (Offerfeest). Om deze reden vieren de meeste moslims zelf geen feestdagen zoals Kerst en Pasen.

Sommige moslims vieren ook geen verjaardagen. Het kan dus zomaar zo zijn dat het vriendje of vriendinnetje een jaar ouder is geworden zonder dat er een feest is gegeven. Let op: dit geldt niet voor alle moslims, sommigen kiezen er voor om verjaardagen wel te vieren.

Worden er geen verjaardag feestjes gegeven?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, vieren sommige moslims geen verjaardagen. Er zijn moslims die om deze reden ook geen verjaardagen van anderen bijwonen, anderen doen dit weer wel.

Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven omdat dit afhankelijk is van de keuzes die een individu/gezin maakt. Het beste is om dit daarom gewoon aan de ouders te vragen.

Er zijn ook kinderen die een kinderfeestje geven op een ander moment dan hun verjaardag, bijvoorbeeld met Suikerfeest, als zij een zwemdiploma hebben gehaald of gewoon zomaar omdat het kan.

Wat is dan Ramadan? En moeten kinderen hieraan meedoen?

Een keer per jaar vindt het vastenmaand Ramadan plaats. Tijdens deze maand mogen gezonde volwassenen overdag niets eten en drinken. Kinderen die de puberteit nog niet hebben bereikt, zieke mensen, menstruerende vrouwen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zijn vrijgesteld van het vasten.

In geval van menstruatie, zwangerschap en het geven van borstvoeding, dienen de dagen op een later moment ingehaald te worden. Zieke volwassenen dienen ervoor te zorgen dat zij arme mensen eten/drinken bieden voor de dagen die zij niet vasten.

Wat mogen we wel of niet eten?

Moslims mogen geen varkensvlees nuttigen, en het overige vlees (zoals gevogelte, lam en koe) wordt “halal” gegeten. Halal betekent dat het vlees op een rituele manier wordt geslacht.

Wanneer het vlees op een andere manier wordt geslacht, is het voor een moslim niet toegestaan om het vlees te nuttigen. Je kunt het vergelijken met “koosjer” vlees eten, zoals joden doen.

Moslims kopen hun vlees dan ook bij een halal slager. Vis kan wel gewoon genuttigd worden, omdat vissen niet geslacht hoeven te worden. Wil je op safe spelen? Biedt een islamitisch kind vegetarisch eten aan, dat is het makkelijkste voor iedereen. Bijvoorbeeld brood met hagelslag, pannenkoeken, groente en fruit, en frietjes.

Eten alle moslims alle snoep en taart?

Sommige moslims nuttigen geen dierlijke gelatine, omdat de gedachte is dat gelatine afkomstig kan zijn van een niet-halal dier. Er zijn ook moslims die geen karmijnzuur nuttigen, beter bekend als E120.

In sommige snoepgoed en taarten zit echter wel gelatine, bijvoorbeeld snoepgoed van Haribo en taarten van Hema.

Je kunt aan de ouders vragen of zij gelatine en karmijnzuur nuttigen. Zo niet, dan kan voor een alternatief gezorgd worden zoals vegan snoepgoed van Katja en bepaalde taarten van Multivlaai en Bakkerij van Kempen.

Hoe zit het met het bedekken van het lichaam?

Islamitische vrouwen dienen zich volgens het geloof buitenshuis van top tot teen te bedekken, vandaar dat sommige moslima’s een hoofddoek dragen. Maar er zijn ook moslima’s die de keuze maken om dit (nog) niet of gedeeltelijk te doen.

Mannen dienen hun lichaam te bedekken van in ieder geval hun navel tot hun knie. Deze regel gaat in vanaf het moment dat het kind in de puberteit terecht komt (bij de eerste menstruatie en de eerste zaadlozing/natte droom).

Geef je een kinderfeestje waarbij er wordt gezwommen? Waarschijnlijk is er niks aan de hand, maar het kan voorkomen dat het meisje niet meedoet, of wel meedoet met bedekkende zwemkleding.

Bedekkende zwemkleding kan zijn: een zwemshirt met zwemlegging, of een burkini (een zwemtuniek met lange mouwen, een lange zwembroek en een hoofddeksel).

Mogen jongens en meisjes wel samenspelen van de Islam?

Vanuit de visie van de Islam is vriendschap een belangrijk onderdeel van het leven. Dit geldt voor vriendschappen tussen dezelfde seksen. Daarom zie je vaak dat meisjes door hun ouders worden gestimuleerd om met meisjes te spelen, en jongens met jongens.

Natuurlijk zie je op scholen dat kinderen (ongeacht geslacht) goed met elkaar omgaan, maar de kans dat een jongen bij een meisje thuis komt spelen of eten is een stuk kleiner.

Verliefdheid is een natuurlijk verschijnsel, maar om dit gevoel om te zetten naar ‘verkering hebben’ wordt niet gestimuleerd. Dit heeft te maken met de islamitische visie dat een relatie tussen een man en een vrouw bezegeld dient te worden door middel van een huwelijk.

Buiten een huwelijk om worden er geen relaties gestimuleerd tussen man en vrouw.

Thuis? Schoenen uit!

In veel culturen is het de gewoonste zaak om bij de deur je schoenen uit te trekken, zoals in veel Aziatische landen waar er thuis op de grond wordt gezeten, gegeten en geslapen (denk bijvoorbeeld aan Japan).

De belangrijkste reden hiervoor is hygiëne. Schoenzolen bevatten namelijk veel meer bacteriën dan een gemiddelde toiletbril.

Aangezien de islamitische religie hygiëne heel hoog heeft staan en er op verschillende plekken in huis gebeden kan worden, kiezen veel moslims er bewust voor om deze gewoonte in stand te houden.

Zijn alle moslims ook Arabisch?

Er bestaat een kleine misvatting dat alle moslims Arabisch kennen of zijn. Dit is echter niet het geval.

Toch is Arabisch wel een belangrijke taal voor moslims, want de Qoraan is in het Arabisch geschreven en het gebed wordt ook in het Arabisch uitgesproken.

Wat doe je in een moskee?

Een moskee is een gebedshuis, en een plek waar moslim bij elkaar komen om naast het bidden, lezingen te volgen. Een moskee kan daarnaast ook als sociaal centrum worden gebruikt.

Zoals christenen op de zondag naar de kerk gaan, zo gaan moslims op de vrijdag naar het vrijdaggebed.

Daarnaast gaan sommige kinderen ook naar de moskee of een leerinstituut om islamlessen te volgen en/of Arabisch te leren. Deze lessen worden meestal in het weekend aangeboden.

Ter afsluiting wil ik het volgende benadrukken: alle ouders voeden hun kind op hun eigen manier op. Daarom is het lastig om een eenduidig antwoord te geven op bovenstaande vragen.

Iedereen maakt namelijk zijn/haar eigen keuzes en kan zaken met een andere visie bekijken. Maar ik hoop toch dat dit stuk in ieder geval een richtlijn biedt. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden.

Heb je aanvullende punten of nog vragen? Stel ze gerust!

Liefs,
Mahwish van mamablog MammieMammie.nl
Redactie Mamaliefde