Skip to Content

Hoe werkt Ramadan; wat zijn de regels van vasten en wat zijn opdrachten?

Hoe werkt Ramadan; wat zijn de regels van vasten en wat zijn opdrachten?

Ieder jaar breekt de Ramadan aan. Een maand van vasten en een maand van eenheid. De ramadan is een belangrijke en bijzondere maand voor Moslims over de hele wereld, maar hoe zit het precies in elkaar?

Hieronder staat de meest belangrijke informatie over de ramadan beschreven.

Wat is ramadan?

De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Dit een kalender, die in tegenstelling tot de in Nederland gebruikte Gregoriaanse kalender, gebaseerd is op de maan. Hierdoor begint de Ramadanmaand pas als er een streepje van de maan zichtbaar is. De islam kent een aantal religieuze verplichtingen, ook wel de vijf zuilen van de islam. Het vasten is daar één van en dit valt in de Ramadanmaand.

Vasten heeft in het Arabisch de betekenis “zich onthouden van” en duurt tijdens de Ramadan in de periode van zonsopgang tot zonsondergang. Hoewel de Ramadan vooral bekend is om het vasten, gaat het om meer dan alleen dat.

Het is een maand waarin je wordt aangemoedigd je goede daden te vergroten en je zonden te verminderen. Ook is het een maand van aanbidding voor Allah, de God van het islamitische geloof.

De Ramadan is de perfecte maand om aan jezelf te werken en eenheid te voelen met anderen en Allah.

Wanneer is het Ramadan?

Het maanstelsel, waarop de islamitische kalender gebaseerd is, telt 29 of 30 dagen per maand en maar 354 dagen in een jaar. Dit zijn er elf minder dan in het zonnejaar waarop wij in Nederland onze kalender baseren.

Doordat de islamitische kalender korter is, schuift de Ramadan steeds een stukje op, waardoor deze niet seizoensgebonden is. Op deze manier wordt het vasten in alle seizoenen uitgevoerd en is het niet zo dat sommige werelddelen altijd tijdens hete zomerdagen moeten vasten, terwijl anderen dit altijd tijdens de koude winterdagen doen.

Er is dus geen vaste datum waarop de Ramadan begint.

De belangrijkste regel voor het beginnen van de Ramadan is dat de nieuwe maan gezien is. Het wordt de volgende dag Ramadan wanneer de nieuwe maan op de avond voor het begin van de maand zichtbaar is.

De Ramadan kan daarom een dag uitgesteld worden bij bewolking. Wel is er de regel dat de Ramadan na 30 dagen moet beginnen, omdat een maand in de kalender niet langer dan 30 dagen kan duren.

Ramadan regels

Tijdens de Ramadanmaand is de regel dat iedereen die hiertoe in staat is meedoet aan het vasten. In het Arabisch wordt vasten ‘siyam’ genoemd. De betekenis hiervan is het onthouden van voedsel, drinken en seksuele relaties tijdens een bepaalde periode.

Deze periode is tijdens de Ramadan tussen zonsondergang en zonsopgang. Dit is ook wel tussen het fadjr-gebed en het maghreb-gebed. Vanaf zonsondergang tot zonsopgang is het wel toegestaan en zelfs aangeraden om te eten en te drinken.

Het vasten stopt ‘s avonds met een kort gebed, het drinken van melk en eten van een dadel. Hierna volgt de iftar, oftewel de maaltijd. Wanneer een moslim tijdens de Ramadan overdag eet, drinkt of seksuele gemeenschap heeft, is een inhaaldag en boetedoening vereist. Deze handelingen maken het vasten namelijk ongeldig.

Onder boetedoening valt dat de persoon 60 dagen aaneengesloten vast, indien dat mogelijk is. Als dit niet mogelijk is moet hij of zij een arme 60 dagen van voedsel voorzien of één dag 60 mensen van voedsel voorzien.

Er zijn vijf voorwaarden waaraan voldaan moet worden om mee te kunnen en moeten doen aan het vasten:

  • Moslim zijn
  • Geestelijk gezond zijn
  • Pubertijd bereikt hebben
  • Fysiek gezond zijn
  • Niet reizen

Elke gezonde, volwassene moslim die niet op reis is moet volgens de regels dus verplicht vasten. Onder volwassen wordt gezien dat de persoon geslachtsrijp is. Bij vrouwen is dit na de eerste menstruatie en bij mannen na de eerste zaadlozing.

Voor vrouwen is er een extra uitzondering. Tijdens de menstruatie hoeven zij niet te vasten. Mensen in de doelgroepen die niet verplicht zijn om te vasten kunnen er wel voor kiezen om vrijwillig te vasten.

Wanneer er, om welke reden dan ook, dagen gemist worden tijdens het vasten, moeten deze later worden ingehaald.

Als iemand niet in staat is om te vasten of het vasten in te halen, moet deze persoon aan de Ramadan bijdragen door de armen te voeden. Het vasten eindigt wanneer de nieuwe maan gezien is en de tiende maand Shawwal begint.

Suikerfeest

Na de Ramadan vieren de moslims het Suikerfeest. Dit is dus op de eerste dag van de tiende maand in de islamitische kalender, de Shawwal maand. Suikerfeest wordt in het Arabisch Eid al-Fitr genoemd, wat het feest van het breken van het vasten betekent.

Het Suikerfeest duurt drie dagen en is een uitbundige gelegenheid om de dertig dagen van vasten af te sluiten. Tijdens dit feest wordt er aan veel mensen een bezoek gebracht, zoals aan familie, vrienden, buren, armen en overledenen.

De dag begint met het baden en aantrekken van schone kleding, zodat feestelijk getuigd wordt dat er een maand gevast is. Er wordt hierna iets zoets gegeten, zoals een dadel, voor men naar een gezamenlijke ontmoetingsplek gaat.

Hier wordt een preek gegeven door de imam, waarna de Ramadan officieel voorbij is. Aan het eind hiervan omhelst iedereen elkaar en vergeeft men elkaar van eventuele fouten.

De rest van de dag wordt besteed aan familiebezoeken, waarbij veel zoetigheid gegeten wordt en de mensen cadeautjes uitwisselen. Het feesten duurt vaak meerdere dagen, doordat er veel mensen zijn om te bezoeken.

Meer tips en inspiratie over de Ramadan met kinderen vind je op de blog MammieMammie

Redactie Mamaliefde