Skip to Content

Huis kopen met kinderen waar opletten?

Huis kopen met kinderen waar opletten?

Een nieuw huis kopen is altijd al een kwestie van goed bedenken waar je huis aan moet voldoen. Heb je kinderen, dan komen er meteen extra punten bij om op te letten. Want je huis moet uiteraard wel geschikt zijn voor jouw gezin. Waar let je op bij het kopen van een huis als je kinderen hebt? 

Waar let je op bij het kopen van een huis?

Natuurlijk gelden ook de gewone aandachtspunten die je altijd hebt bij het kopen van een huis. Denk hierbij aan zaken als:

  • Hoeveel geld heb je en kun je lenen? Of anders gezegd: tot welk bedrag kun je gaan?
  • Een paar keer gaan kijken voordat je beslist zodat je niet over 1 nacht ijs gaat
  • Laat een bouwkundige keuring doen
  • Zoek uit of er geen vervelende zaken blijken te bestaan, waar je van baalt als je er later achter komt. Bijvoorbeeld als de tuin deels van de gemeente blijkt te zijn, dat er mensen recht van overpad hebben en dat soort dingen. Maar ook: zijn er al zaken bekend voor in de toekomst? Dat het vrije uitzicht zal verdwijnen omdat de gemeente de grond al heeft gekocht voor een nieuwe wijk, bijvoorbeeld.
  • Letten op de ligging van het huis. 
  • Hoe is de wijk waar het staat? 
  • Zorg voor ontbindende voorwaarden, zodat je er toch nog van de koop kunt afzien mocht er onverhoopt iets gebeuren.

Een nieuw huis voor je gezin

Zoals gezegd komen er meer eisen als je eenmaal kinderen hebt. Welke eisen dat zijn zal voor iedereen weer anders zijn, maar onderstaande zaken zijn toch wel punten om even over na te denken. Je wilt toch lekker kunnen genieten van je huis en je gunt je kinderen toch een ideale woonplek?!

Hoeveel kamers heeft het huis?

Een huis kan prachtig staan en beneden een prachtige kamer hebben, maar 2 slaapkamers voor een gezin met 6 personen is wel heel krap (om maar even een voorbeeld te geven). Uiteraard moet je huis ruim genoeg zijn en dat begint al bij het aantal slaapkamers dat het heeft.

Zijn dit er genoeg om je kinderen te ‘herbergen’? Of je ze allemaal een eigen kamer wilt geven of dat ze ook best een slaapkamer kunnen delen is een heel persoonlijke kwestie en is helemaal aan jou.

Kies je er echter voor dat een slaapkamer gedeeld moet worden, dan zal deze natuurlijk wel ruim genoeg moeten zijn om beide personen een slaapplek te bieden én genoeg opbergruimte.

Wil je langer in dit huis gaan wonen, besef dan ook dat als de kids groot zijn ze meer behoefte aan privacy krijgen én ze ook ergens moeten kunnen studeren. Dan kan het delen van een kamer misschien toch wat onhandig zijn…

Wel of geen tuin

Een tuin is ideaal als je kinderen hebt. Even lekker veilig buiten spelen kan dan al veel sneller. De kleintjes hoeven zo niet meteen de ‘weg op’, zeg maar. Je kunt je tuin veilig afbakenen en je hebt natuurlijk veel beter toezicht in je eigen tuin. Daarnaast is het ook gewoon lekker voor jezelf om zo lekker naar buiten te kunnen lopen.

Ruimte binnen

Het is ook een goed plan om eens door de ogen van je kind het huis te bekijken. Zie je genoeg mogelijkheden voor je kind om ook binnen te kunnen spelen? Kan ergens een speelhoek gerealiseerd worden en is de slaapkamer groot genoeg om er te slapen en liefst ook wel te spelen?

Zijn er andere ‘enge’ dingen in het huis? Kan je bijvoorbeeld de trap veilig afsluiten met een hekje of is het allemaal zo open dat hij er gewoon op kan klauteren? Natuurlijk zijn daar mouwen aan te passen, maar dat moet je dan wel even doen…en niet iedereen zit daarop te wachten. 

Stad of dorp

Wil je wonen in de grote stad, een klein gemoedelijk dorp of iets ertussenin? Alle vormen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. En het zal vooral jouw persoonlijke smaak zijn waar je voor gaat. Maar vraag je ook even af wat jij je kinderen gunt.

Als ze klein zijn hebben ze niet veel aan het stadse leven en als ze daardoor juist in een heel klein flatje moeten leven ervaren ze alleen de nadelen. Of de drukte van de stad is ook niet echt kindvriendelijk te noemen.

Aan de andere kant heb je vaak wel meer voorzieningen, verenigingen en dat soort dingen bij de hand. En moet je in een klein dorp veel eerder de auto pakken om ergens naar toe te moeten. 

Hoe kindvriendelijk is de wijk?

Om dan meteen er nog dieper op in te springen: kijk naar de omgeving van het huis! Hoe kindvriendelijk is dat? Is het gelegen op een stil woonerf of sta je direct op een drukke straat als je de deur uitstapt? Zijn er speelmogelijkheden in de buurt waar je kind zelfstandig heen kan? Hoe ver van je huis ligt de school? Is het een wijk met veel gezinnen of juist met vooral oudere mensen?

Mocht je een puber hebben die in een andere plaats naar de middelbare school zal moeten: is dat te doen? Met de fiets of met het OV? Is het mogelijk om met het openbaar vervoer op school te komen? Hoelang moet hij of zij dan reizen?

Klinkt erg praktisch bedacht, maar het is wel iets waar je gewoon mee te maken hebt. Je kunt moeilijk verwachten van je puber dat hij iedere dag twee uur moet reizen om op school te komen en jij zal hem ook niet elke dag naar school willen of kunnen brengen…

Denk in de toekomst

Misschien heb je nu al het idee dat dit een doorstroomwoning is, zeg maar. Een huis waar je nu een paar jaar woont en dan toch wel weer op zoek wilt gaan naar iets anders. Maar vaak zal je toch gaan kopen met het idee dat je er voorlopig wel wilt blijven wonen.

Probeer dan het huis niet alleen vanuit de kinderen nu te bekijken, maar ook als ze ouder zullen zijn (zoals al eerder aangestipt).

Is de plek van het huis dan nog wel ideaal te noemen? Is er dan genoeg ruimte in het huis voor alle kids? Kunnen ze dus in de buurt naar hun middelbare school? Zijn er leuke sportverenigingen en dergelijke in de buurt waar ze zelf heen zouden kunnen gaan? Niet alleen fijn voor hen, maar ook wel zo makkelijk voor jou…

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)