Skip to Content

19 Dierentuin Nederland; leukste met speeltuin of overdekte binnen indoor verblijven

19 Dierentuin Nederland; leukste met speeltuin of overdekte binnen indoor verblijven

Kinderen houden van dieren. Ze vinden het geweldig om hier naar te kijken. Als baby vond ze het al fijn om naar vogels en vissen te kijken, aangezien deze het meest bewegen. Tegenwoordig vergaapt ze zich aan alle dieren.

Tijdens de vakantie hebben we ons ook verwonderd over hoeveel dieren ze eigenlijk al kan benoemen en welke eigenschappen ze al kent. Zo gaaf om haar zo te zien groeien! En mijn kinderen zijn niet de enige. Daarom ging ik op zoek naar de leukste dierentuinen van Nederland met kinderen.

Apenheul – Apeldoorn (Gelderland)

19 Dierentuin Nederland; leukste met speeltuin of overdekte binnen indoor verblijven

Apenheul is een gespecialiseerde dierentuin die in 1971 werd opgericht aan de rand van de Nederlandse stad Apeldoorn in een voormalige bloemenhal. In Apenheul leven op dit moment ruim 300 apen van zo’n 35 verschillende soorten uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

De dieren leven er heel vrij: gaas of tralies ziet men er bijna niet. Sommige soorten lopen los tussen de bezoekers rond. Andere, zoals de gorilla’s, bonobo’s en orang-oetans leven op grote, groene eilanden. Door de ruime verblijven en de natuurlijke groepen waarin de dieren gehouden worden, kunnen de dieren veel van hun natuurlijke gedrag laten zien.

Aangezien er apen los rondlopen werd mij afgeraden door iemand die er had gewerkt, om met heel jonge kinderen naar de Apenheul te gaan. Deze aapjes houden namelijk heel erg van wandelwagens en zijn zeer nieuwsgierig. Zodra ze zelf kunnen lopen / in een buggy zitten is dit park echter een absolute aanrader.

Geweldig zo dichtbij als ze komen, of van een afstandje dat wisselt elkaar af. Ook al zijn het allemaal apen, het zijn allemaal verschillende soorten dus het gaat niet vervelen. En de speeltuintjes tussendoor zijn natuurlijk wel erg fijn om zelf even de aap uit te hangen.

Lees ook: Dagje uit; Apenheul in Berg & Bos Apeldoorn

Dierenpark Amersfoort (Utrecht)

Dierenpark - Amersfoort

Kijk je ogen uit bij alle dierbewoners en leef je uit in het bos. Wandel over kleine bospaadjes of waag je aan een avontuurlijk klimparcours dat door het hele park heen loopt. In de Amersfoortse dierentuin loop je namelijk niet alleen langs, maar ook boven en tussen de dieren. De apen slingeren, krokodillen loeren, olifanten spelen en jij… staat er met jouw neus bovenop.

In één dag reis je van het Hollandse Woud waar je de wolven spot, naar de Afrikaanse Savanne waar de giraffen parmantig rondlopen. Even verderop beland je ineens op de Prairie en zie je de prairiehondjes opduiken bij jouw voeten.

Maak je liever een sprong door de tijd? Bezoek dan de Stad der Oudheid en gluur naar binnen in het paleis van de Perzische koning, waar jij recht in de ogen van de tijgers kijkt. Of bewonder de levensgrote dino’s in het Dinopark.

Lees ook: Dierenpark Amersfoort review

AquaZoo Friesland – Leeuwarden (Friesland)

AquaZoo Friesland vind je aan de Friese wateren en met de uitgebreide diercollectie beleef je letterlijk en figuurlijk een spetterend dagje uit in Noord-Nederland. Ga mee op Zeehondensafari, beleef de Zeeleeuwen Spetter Spektakel en feest mee tijdens een heuse Pinguïn Haringhapfestijn; unieke momenten die je niet snel zult vergeten! 

Tijdens de Zeehondensafari stap je samen met de dierverzorger op een trekschuit om de zeehonden te spotten. Misschien mag jij ook wel een visje aan ze voeren. En wie nog nooit reuzenotters heeft gezien, moet zeker eens op bezoek komen.

BestZOO – Best (Brabant)

BestZOO is een knus dierenpark, waar je als bezoeker dicht bij de dieren kan komen en de dieren goed kan zien. Je komt oog in oog te staan met dieren van over de hele wereld! Apen uit Zuid-Amerika, Panters uit Azië, Buideldieren uit Australië en niet te vergeten, ijsvogeltjes uit Europa!

Daarnaast zijn er dieren die in bijna in geen enkele andere Nederlandse dierentuin te zien zijn, zoals: Jaguars, Boommiereneters en Koningsgieren. BestZOO is uitermate geschikt voor kleinere kinderen!

Het park is niet te groot en overzichtelijk, de dieren zijn van dichtbij te zien en er is een grote speeltuin en een kinderboerderij waar ze lekker kunnen ravotten. BestZOO ligt in een groene omgeving, tegen het Groene Woud aan.

Burgers’ Zoo – Arnhem (Gelderland)

Koninklijke Burgers’ Zoo is de naam van een dierentuin in Arnhem, Gelderland aan de rand van de Veluwe. De Arnhemse dierentuin staat wereldwijd bekend om haar ecodisplays en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers naar het park. Door deze manier van presenteren kunnen bezoekers daadwerkelijk op zoek gaan naar dieren en planten.

Zowel flora als fauna worden in een ecodisplay zo realistisch mogelijk getoond. Deze presentaties zijn veelal overdekt en het gehele jaar te bezoeken, ook in de winter of als het regent. De presentaties van Burgers’ Zoo kregen naar thema plaats in een aantal deelgebieden: Safari, Bush, Mangrove, Desert, Ocean en Rimba.

Het Oceangedeelte met het grootste koraalrif van Europa is uniek. Nieuw sinds 2017 is de mangrove; een overdekt gebied waarin je je in het tropische Belize waant met de lokale flora en fauna.

Lees ook: Dagje uit: Burgers’ Zoo

Dierenrijk Nuenen – Mierlo (Brabant)

In Dierenrijk, dé Familiedierentuin! ontmoet je een dag lang dieren van héél dichtbij. Het park is aangelegd op een voormalige vuilstortplaats. Op 3 mei 2004 werd de dierentuin officieel geopend door de burgemeester van Eindhoven als Dierenrijk Europa.

Het centrale thema was Europa en men toonde uitsluitend Europese dieren. Na een uitbreiding in 2008 en de komst van dieren van buiten Europa werd de naam veranderd in Dierenrijk. In het park verblijven 96 verschillende diersoorten. Een Brabantse boerenhoeve fungeert als entree. 

Iedere dag presenteren de dierverzorgers een spetterende zeehondenshow en een unieke olifantenshow. Speciaal voor kinderen van alle leeftijden zijn er leuke activiteiten zoals de ‘Dierenshow, ‘Toer de voer’ en de ‘Dierenquiz’. Zo leren kinderen spelenderwijs alles over de dieren.

Tussendoor wordt er volop plezier gemaakt in de buitenspeeltuinen, de vele speeltoestellen langs de route en het indoor-speelpaleis. Er worden regelmatig diverse events georganiseerd zoals de Viespeukenweek of Sesamstraat.

Lees ook: Dagje uit naar Dierenrijk Nuenen

Diergaarde Blijdorp – Rotterdam (Zuid-Holland)

Diergaarde Blijdorp is één van Europa’s mooiste dierentuinen. In Blijdorp maak je in een dag een wereldreis, vol bijzondere ontmoetingen! Stap in de kleurrijke wereld van Amazonica: het grootste en mooiste vlinderparadijs van Europa. Sta oog-in-oog met de mooie giraffen en zebra’s op de Afrikaanse savanne. In het Congoleese regenwoud wonen de okapi’s, zeldzame bosgiraffes.

Laat je in het grootste vlinderparadijs van Europa omringen door kleurrijke Zuid-Amerikaanse vlinders. In het overdekte Oceanium wandel je over de zeebodem en ontmoet je zwartpunthaaien, zeeschildpadden en vele andere oceaanbewoners.

Kom op bezoek bij het jonge olifantje Sunay en zijn familie in het tropisch bos Taman Indah. En als je in Arctica de IJsgrot in duikt is er een grote kans dat de ijsbeertweeling Sizzel en Todz voor je neus in het water plonzen.

De diergaarde is het gehele jaar geopend, zij het dat ‘s winters de poorten een uur eerder dicht gaan dan ‘s zomers. In de herfst de diergaarde bezoeken is een bijzondere belevenis, aangezien het dan voor veel dieren de bronsttijd is. 

Jaarlijks organiseert de Diergaarde om meer bezoekers te trekken in de maanden december en januari een ‘MidWinterZoo’. Twee maanden lang zijn er speciale attracties zoals een winterplein, een 25 meter lange sledebaan en een wintervuur waar verhalen over dieren te beluisteren zijn. Tijdens de kerstdagen is er een ontbijtbuffet.

Lees ook: Dagje uit Diergaarde Blijdorp

Dolfinarium – Harderwijk (Gelderland)

Het Dolfinarium in Harderwijk is het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Nergens anders kun je je zo lekker uitleven en samen plezier maken. De hele beestenbende doet met je mee. Dolfijnen nemen je mee op wereldreis tijdens een spetterende show, bulderende zeeleeuwen spatten je nat, kolossale walrussen komen je bekijken als je met je neus tegen de glaswand staat en roggen laten zich zelfs door je kietelen!

Samen een dag lang lekker spelen, ontdekken, verwonderen en genieten, wat wil je nog meer? Iedere dag zijn er vele verschillende shows te zien. Van de dolfijnenshow Aqua Bella die wordt opgevoerd in het DolfijndoMijn met een capaciteit van 2100 zitplaatsen en er tijdens de show gebruik gemaakt wordt van 3D-videomapping.

In november 2013 heeft Aqua Bella de hoogste onderscheiding ter wereld in dierentuinwereld en attractiebranche ontvangen: de Brass Ring Award. Maar ook kleinschaliger shows zoals de Piratenbende en Wally en zijn vriendjes speciaal voor kinderen.

In 2016 deed het programma RamBam onderzoek naar het leven van de dolfijnen in het Dolfinarium. Het programma kwam er onder andere achter dat de dolfijnen minder leefomgeving hadden dan door het bedrijf vermeld, dat er gebruik werd gemaakt van kunstmatige inseminatie bij de dolfijnen. Daarnaast trok het programma de educatieve waarde van het dolfinarium in twijfel. Volgens de makers is op de beelden te zien dat de voorstellingen overeenkomsten vertonen met een circus en het bezit van de wilde dieren derhalve illegaal is.

Lees ook: Dolfinarium Harderwijk met kinderen

Ecomare – Texel (Noord-Holland)

Ecomare is het centrum voor wadden en Noordzee op Texel. Het centrum is opgericht in 1929, en droeg toen de naam “Texels Museum”. Nadat het in 1975 verhuisde naar de duinen bij De Koog, is het uitgegroeid tot een multi-functioneel bezoekerscentrum. Het centrum omvat onder andere een natuurmuseum, een aquarium, een zeehonden- en een vogelopvang en een duinpark.

In Ecomare kan men veel te weten komen over de natuur en de dieren op en rond Texel, het waddengebied en de Noordzee en over de invloed van de mens in dit gebied. Vooral voor zeehonden en bruinvissen is er veel aandacht in Ecomare.

Het centrum heeft sinds 1952 een zeehondenopvang. Een groot deel van het jaar zijn in de opvang jonge zeehonden te zien. Dit zijn zieke dieren en jongen die hun moeder kwijt zijn geraakt. Daarnaast is er een vaste groep van zo’n achttien zeehonden, zowel gewone als grijze. Twee bruinvissen worden permanent bij Ecomare opgevangen.

In de vogelopvang worden voornamelijk zeevogels opgevangen. Het gaat dan om ondervoede of gewonde vogels en vogels die met olie zijn besmeurd. Het leven in de zee wordt aanschouwelijk gemaakt in grote open zeeaquaria waar van alles in zwemt. In de Walviszaal zijn skeletten en modellen van grote zeezoogdieren te bekijken.

Achter Ecomare ligt het Duinpark, een omheind stuk duin van 50 hectare, waar gewandeld kan worden. Ecomare beschikt bovendien over een restaurant en een museumwinkel. Bij de receptie van Ecomare kunnen verschillende excursies en familieprogramma’s in de Texelse natuur worden geboekt.

Deze worden aangeboden door Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Ecomare als onderdeel van het centrum voor natuur- en milieueducatie en als bezoekerscentrum voor het Nationaal Park Duinen van Texel.

Lees ook: Dagje uit; Zeehonden en vogelopvang Ecomare op Texel

GaiaZOO – Kerkrade (Limburg)

GaiaZOO werd in 2005 geopend en is vernoemd naar Gaia, godin van de aarde. Tot 2010 heette de dierentuin GaiaPark. Het park van 25 hectare ligt in de Anstelvallei en is onderdeel van de toeristische zone Parkstad Limburg. In GaiaZOO verblijven ongeveer 100 verschillende diersoorten.

Naast bekende dierentuindieren als gorilla’s, neushoorns, leeuwen en jachtluipaarden, verblijven er ook een aantal soorten die weinig tot niet in andere Nederlandse dierentuinen voorkomen, zoals de boshond uit het Amazone-regenwoud, de veelvraat en de muskusos van de koude toendra en de grootoorvos van de droge savanne.

De dierentuin is ingedeeld in vier thema’s, genaamd Savanna, Taiga, Rainforest en Limburg. Sinds 2009 beschikt GaiaZOO over een binnenspeeltuin met de naam DinoDome. Het gebouw wordt gekenmerkt door een houten geodetische koepel. Met een oppervlakte van 2.500 vierkante meter is het Europa’s grootste binnenspeeltuin.

De GaiaZOO in Kerkrade is geen heel grote dierentuin, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit park heeft niet voor niets meerdere awards binnengehaald en is misschien wel de mooiste van Nederland. In verschillende themagebieden met veel aandacht voor de omgeving zijn de dieren in ruime verblijven ondergebracht. Van groot tot en met klein. De speeltuin met een soort high rope course is ook een aanrader voor kinderen.

Lees ook: Dagje uit: Gaia Zoo Limburg

Mondo Verde – Landgraaf (Limburg)

De Wereldtuinen van Mondo Verde zijn uniek voor Europa. Hier bezoek je de mooiste plekjes van de wereld in een dag! En onderweg geniet je van de mooiste bloemen en meeste bijzondere planten. Je begint de wereldreis in de tropen met haar kleurrijke jungle en daarna reis je door Europa waar onder andere de grootste vogelvolière van Europa te vinden is. Van de Russische bossen ga je naar de woestijn met het indrukwekkende Alhambra. En dan zijn we nog veel mooie tuinen vergeten.

Waarom hij ondanks deze tuinen toch in het rijtje staat van de leukste dierentuinen? Er is ook een dierenpark, een dinofauna en er verschillende kinderattracties in Monto Verde, het mooiste kinderattractiepark van Nederland!

Lees ook: Mondo Verde met kinderen; een wereldreis in 1 dag met tuinen, attracties en dierenpark

Orchideeënhoeve – Luttelgeest (Flevoland)

In de Orchideeën Hoeve beleef je een onvergetelijke reis door meer dan 25.000 m² tropische tuinen. Reis over avontuurlijke junglepaden met watervallen, loopbruggen en rotspartijen en ontdek vele soorten bijzondere bloemen en planten, tropische vogels en prachtige koikarpers.

Spot duizenden kleurrijke vlinders in de grootste vlindertuin van Europa, droom weg onder een wolk van ontelbare ‘zwevende’ bloemen, voer zelf de clowneske papegaaitjes en laat de avonturier in jou los in de spectaculaire junglespeeltuin. Schrik ondertussen niet van voorbij roetsjende aapjes, vliegende eekhoorns en sissende slangen… Je vindt hier verschillende diersoorten, waaronder verschillende soorten vlinders. 

De Orchideeën Hoeve heeft alles in huis voor een geslaagd dagje uit. Naast de bewonderenswaardige tropische tuinen kun je heerlijk orchideeën, souvenirs en sfeerartikelen shoppen in de moderne winkel / kas.

Even uitrusten onder het genot van een lekker drankje en/of een (warme) maaltijd kan in het sfeervolle serrerestaurant of in de ‘zwevende’ bloementuin. De Orchideeën Hoeve is een avontuurlijke belevenis voor jong en oud, geheel overdekt, rolstoeltoegankelijk en kindvriendelijk.

Lees ook: Dagje uit Orchideeënhoeve

Ouwehands Dierenpark – Rhenen (Gelderland)

Het park bestaat uit vele gedeelten. Zo is er in 2005 de Afrikaanse Speelsafari Umkhosi geopend. Sta neus aan neus met de ijsbeertweeling, bespied de unieke witte leeuwen vanuit een spannende uitkijkpost en bezoek de spectaculaire zeeleeuwenshow. Ga op avontuur in Gorilla Adventure en hang de beest uit in RavotAapia, Europa’s grootste overdekte speeljungle!

Bewonder ook de reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen in het nieuwe reuzenpandaverblijf Pandasia! Het verblijf van de reuzenpanda’s maakt onderdeel uit van een groter Aziatische leefgebied, dat onderdak biedt aan verschillende Aziatische diersoorten. Het park huisvest ook  mandrillen, jaks, stokstaartjes, gibbons, tijgers, wrattenzwijnen, witte en bruine leeuwen, bongo’s, zeeleeuwen en zebra’s.

Ga in Expeditie Berenbos door het spannende doolhof, bezoek het pittoreske dorp Karpatica en ontdek daar alles over de beer. Vervolg de expeditie, bewonder de sterrenhemel en ga op avontuur in Het Berenbos. In Het Berenbos genieten bruine beren, die vroeger mishandeld zijn, nu van een onbezorgd leven.

Samen met de wolven leven ze op een twee hectare groot bosperceel met onder andere een waterval, rotsen en een vijver. Een uniek project en een bijzondere ervaring rondom de bruine beren en wolven. Expeditie Berenbos, ontdek de wereld van de beer! In het berenbos wonen naast bruine beren ook enkele jonge Zweedse wolven, die via de stamboekhouder verkregen zijn uit Diergaarde Blijdorp.

Lees ook: Ouwehands Dierenpark Rhenen; met korting naar de dierentuin

Safaripark Beekse Bergen (Hilvarenbeek, Brabant)

Safaripark Beekse Bergen is een dierenpark en ligt tussen Tilburg en Hilvarenbeek in Noord-Brabant. Het is qua oppervlakte het grootste dierenpark van de Benelux. Er zijn meer dan 150 diersoorten te vinden, variërend van kleine zoogdieren tot grote vogels. Op uitgestrekte open vlaktes bevinden zich zebra’s, giraffen en struisvogels. Voorts zijn er leeuwen, neushoorns, olifanten en jachtluipaarden.

Er zijn diverse manieren om dieren te zien: een wandelsafari, autosafari, bussafari en bootsafari. Sinds enkele jaren is het voor groepen ook mogelijk het park per kano te bezoeken. Naast het bezoeken van het park met de auto en de safaribus, wat al vanaf de opening van het park tot de mogelijkheden behoort, is het ook mogelijk om vanaf diverse wandelpaden of met de safariboot de dieren te bekijken.

De safarimogelijkheden zijn te combineren. De autosafari is veelbesproken, voornamelijk omdat sommige bezoekers zich niet houden aan de regels die het park heeft gesteld. Het is niet toegestaan de dieren te voeren, dit om te voorkomen dat ze ziek worden of overlijden. Daarnaast mag men niet uitstappen.

Vooral het idee dat je met je eigen auto door het Safaripark Beekse Bergen kan rijden is natuurlijk fantastisch. Dat maakt dit park ook zo bijzonder. Je kan namelijk niet alleen lopend langs de dieren en ze vanaf het hek bekijken maar je kan dichtbij komen, heel erg dichtbij.

Naast de safari met de auto zijn er ook safaribussen en boten. Regelmatig worden er ook speciale events georganiseerd. In de winter hebben ze een heel speciaal event; Africa by Light dat absoluut de moeite waard is. Een korte wandeling wordt voorzien van de meest schitterende dieren die prachtig verlicht zijn.

Lees ook: Dagje uit Safaripark Beekse Bergen
Lees ook: Speelland Beekse Bergen
Lees ook: Africa by light; Beekse Bergen in het donker
Lees ook: Safari resort Beekse Bergen; weekendje overnachten tussen de dieren maar dan in eigen land!

SEA Life – Scheveningen (Zuid-Holland)

Sea Life Scheveningen is onderdeel van de internationale keten Sea Life, de grootste aquarium-uitbater met vestigingen verspreid over de hele wereld. Het gebouw is gelegen aan de boulevard van Scheveningen aan het strand waar vroeger het golfslagbad was.

Er zijn vaak tentoonstellingen over bepaalde onderwerpen zoals tropische vissen, kreeften, krabben, kwallen en zeesterren. Naast de vele soorten vissen zoals haaien en roggen zijn er ook zeeschildpadden en otters te zien. Op bepaalde tijden worden de vissen gevoerd met een korte demonstratie. 

Er is ook een grote glazen tunnel door een aquarium, waarin men zich echt tussen de vissen waant. Dit is tevens het oudste tunnel-aquarium van Nederland. In 2011 is het gebouw gerenoveerd.

Lees ook: Dagje uit: Sealife Scheveningen
Lees ook: Sealife Oberhausen
Lees ook: Dagje Legoland Billund Denemarken

Taman Indonesia – Kallenkote (Overijssel)

Taman Indonesia (Indonesisch voor Indonesisch park) is een klein dierenpark in Kallenkote in de Nederlandse provincie Overijssel. Het park is gespecialiseerd in dieren uit Indonesië, met name vogels, zoals de zeer zeldzame balispreeuwen, kleine zoogdieren zoals de binturong (beermarter), de Bengaalse tijgerkat en de loewak (koffierat).

Er zijn meer dan vijftig vogelsoorten vertegenwoordigd. In het eethuisje van het dierenpark wordt de bezoekers Indisch voedsel aangeboden, zoals loempia’s en spekkoek. Verder bevindt zich op het terrein een toko, waar men onder meer souvenirs als beelden en Indische kleding kan aanschaffen.

Vogelpark Avifauna – Alphen aan de Rijn (Zuid-Holland)

Vogelpark Avifauna is een dierenpark in Alphen aan den Rijn met de nadruk op vogels. De naam avifauna refereert aan het deel van het dierenrijk (fauna) dat bestaat uit vogels (Aves in het Latijn). Vogelpark Avifauna is het eerste en tevens een van de bekendste vogelparken ter wereld. 

Het park heeft veel groen en vijvers, een restaurant, en een grote speeltuin met vanouds de hoogste glijtoren van Nederland. Voer zelf de Australische honingpapegaaien en kijk bij het voeren van de pinguïns en pelikanen.

Ontdek verschillende vogels tussen het groen van de Filipijnse jungle en bekijk de sierlijke flamingo’s van heel dichtbij in het Cubaanse brakwatermoeras. Ook de unieke vogeldemonstraties mag je niet missen. Je ziet de vogels hier van dichtbij vliegen, eten en jagen zoals zij dat in de natuur gewend zijn.

Maar Avifauna biedt zooveel meer. Zo zijn er niet alleen vogels, maar is er ook een halfapenverblijf waar je zelf tussen de groep ringstaartmaki’s en rode vari’s kunt wandelen! Op het eiland Nuboso zie je dwergaapjes en bijzondere vogels in een mini Zuid-Amerikaans nevelwoud. Of ontdek de rode panda’s in de Oosterse tuin!

Tenslotte beleef je urenlang speelplezier in de reusachtige speeltuin… Naast een bezoek aan de vogels kan je tegen betaling vanaf hier ook met de boot een tochtje maken door het Groene Hart.

Wildlands Adventure Zoo – Emmen (Drenthe)

Het park is opgedeeld in drie gethematiseerde klimaatzones, met naast diersoorten die kenmerkend zijn voor het gerepresenteerde gebied ook gethematiseerde horeca, winkels, entertainment en attracties. Gasten betreden het park via een onderdoorgang onder het Atlas Theater.

Direct achter de entree bevindt zich het Kompasplein. Dit is het centrale plein van het park. Op en rondom het plein bevinden zich informatiebalies, horecagelegenheden met terrassen, een podium en een souvenirshop. Hier vind je ook de entrees naar de drie klimaatzones; Jungola, Serenga en Nortica.

Jungola is een jungle-themagebied, met onder andere een vlindertuin, met onder meer alligators, pythons en vlinders en een groot leefgebied voor olifanten. Daarnaast zijn er onder meer lori’s, ringstaartmaki’s, slingerapen, gibbons en dwergotters te vinden.

Jungola is vormgegeven naar het (fictieve) verhaal van vogelaar Jungle Jim, die in zijn zoektocht naar een mysterieuze vogel is neergestort in de jungle. De wereld kenmerkt zich door weelderige tropische beplanting, tempelruïnes en de geïmproviseerde bouwsels van Jim.

Serenga is een savanne-themagebied, met onder andere leeuwen, nijlpaarden, bavianen, giraffes, zebra’s en neushoorns. In dit themagebied wordt de boodschap van natuurbescherming uitgedragen met het (fictieve) verhaal van Momma Dunia.

Zij heeft in Serenga een natuurreservaat gesticht dat tegenwoordig wordt beschermd door haar nazaten. De meest prominente onderdelen zijn de ruim 2 hectare grote savanne, inclusief de attractie Serenga Safari. Deze wereld heeft een open inrichting met relatief weinig beplanting en water.

Nortica is een pool-themagebied met onder andere ijsberen, pelsrobben, Californische zeeleeuwen en een kolonie Humboldtpinguïns. Nortica is opgezet als een havengebied en poolstation waar voorzieningen zijn gebouwd om onderzoek doen. Gasten kunnen in deze onderzoeken participeren. Het themagebied kenmerkt zich door veel water, rotsen en naaldbomen.

Het vierde themagebied, de overdekte speeltuin Animazia, is te bereiken vanuit Serenga. Animazia is een circa 4700 m2 grote, overdekte speeltuin. Daarnaast bevinden zich in het gebouw enkele dierverblijven en een kindertheater.

Lees ook: Wildlands dierentuin Emmen bezoeken met kinderen

ZooParc Overloon

Als een echte ontdekkingsreiziger verken je in ZooParc Overloongebieden waar cheeta’s, tijgers, apen en nog veel meer bijzondere diersoorten leven! Tijdens de Expeditie voer je opdrachten uit om de reis te voltooien. Maar pas op, want Afrikaanse leeuwen en Siberische tijgers liggen op de loer… 

Tussen het bamboe verscholen vind je het Headquarter: het hoofdkwartier van Expeditie ZooParc Overloon! Hier ontmoet je rode panda’s en vind je alle info voor je Expeditie. Daarna ga je verder op expeditie naar; Bolders Beach is een beroemd strand aan de Zuid-Afrikaanse kust waar zwartvoetpinguïns leven.

Op de Outback ontdek je verschillende soorten kangoeroes op heel avontuurlijk wijze én van heel dichtbij! Houd je ogen open, ook dromedarissen kom je op de Outback tegen. In de Amazone ontmoet je al snel een bijzondere diersoort: de Zuid-Amerikaanse Tapir.

Vanuit de Amazone heb je ook nog eens prachtig uitzicht op de Outback. Verplaats je via de vele bruggetjes en ontdek verderop allerlei kleine roofdieren en apen. Ook leuk: sommige diersoorten mag je zelfs voeren! In de jangalee leven heel bijzondere witte tijgers. Daarnaast wonen er ook Siberische tijgers.

En in het gebied daarnaast? In Ngorongoro begint je Afrikaanse avontuur en ontmoet je de leeuw en reis je langs cheetahs en wilde honden. In Baobab (Afrikaans voor apenbroodboom) word je letterlijk en figuurlijk omringd door ringstaartmaki’s. Zodra je de brug naar het eiland bent gepasseerd, is er geen weg meer terug.

Tijdens de Expeditie ben je al meerdere vogelsoorten tegengekomen, maar in Forest spot je onder andere bijzondere gieren en nog veel meer. Verderop staan de stokstaartjes al op de uitkijk! Wie na deze expeditie nog energie over heeft, kan zich nog flink uitleven in de speeltuin, plaatsnemen bij het theater of geitjes aaien op de Kinderboerderij. Degenen die lekker willen uitrusten, kunnen terecht op het terras naast het Headquarter!

Lees ook: Dierenpark Nordhorn; Dierentuin Duitsland net over de grens

Welke dierentuin / uitje is bij jullie populair of raden jullie aan?

Linda van Aken
 1. Nicole says:

  Antwerpen Zoo vond ik eerlijk gezegd beetje tegenvallen. Weet niet meer precies waarom, maar dat kan ik me nog herinneren van vorig jaar. Verder staat mijn favo dierentuin er niet tussen: Dierenrijk in Nuenen. Maar dat is wellicht omdat het dichtbij is, er ook veel speeltuinen zijn zowel indoor.. En je aapjes en andere dieren kunt voeren.

 2. Sylvie says:

  Een mooi overzichtsartikel! Voor mij staat Gaia Zoo op 1, daar is ook veel speelgelegenheid (binnen- en buitenspeeltuin, hangbrugroute, een stilstaande safarijeep die het leeuwenverblijf is ” ingereden” – halverwege de glasplaat blijven steken). Heb ik je al overtuigd om een kijkje te gaan nemen? ;-)

 3. Jenn says:

  Leuk, ik hou stiekem ook nog van de dierentuin hoor. Het safaripark vind ik absoluut een aanrader. Emmen ook, daar hebben we vroeger een abonnement op gehad, dus daar ben ik heel vaak geweest. Nu al jaren niet meer omdat het zo ver weg is. Het dolfinarium vind ik ook leuk. Ik weet dat ik ooit een keer in blijdorp ben geweest, maar dat kan ik me niet echt meer herinneren.
  Verder Artis, Burgers Zoo, en de Apenheul vind ik zelf wel erg leuk, maar met jonge kinderen daar hebik eigenlijk nooit over nagedacht. Misschien inderdaad niet zo geschikt.

 4. Priscilla says:

  Ik ben ook fan van Blijdorp! Ook omdat ik daar vlakbij woon hoor en omdat ik er nog een zomer in de souvenirshop heb gewerkt ;) Laatst zijn wij nog naar Burgers’ Zoo geweest bij Arnhem, ook echt een aanrader!
  Beekse Bergen ben ik een jaar of 8 geleden geweest. Best leuk, maar we kwamen wel met een beschadigde auto eruit.. de giraffen hadden eraan geknabbeld!

Comments are closed.