Oudere leeftijd zwanger - Mamaliefde.nl

Ben je ooit te oud voor het krijgen van kinderen?

Als echte Nederlanders hebben we natuurlijk overal een mening over. Als tiener hoor je niet zwanger te zijn, sterker nog begin twintig ben je nog vrij jong. Vaak begint het pas rond de dertig, dan ben je gevestigd, heb je een carrière etcetera. Er zit echter ook een ‘eindgrens’ op. Boven de veertig wordt je al snel te oud gevonden om kinderen te krijgen. Dat betekent dat er een periode van tien jaar overblijft voor kinderen. De 18 kids en counting ga je daar dus niet mee halen.

Jong of oud moeder?

Zelf was ik 27 bij de eerste, voor veel mensen nog aan de ‘jonge’ kant. Nu na twee kinderen ben ik tevreden, in principe. Zo af en toe vraag ik het me toch wel af of we niet toch ook een derde kind willen. Het ene moment ben ik blij dat het er twee zijn en heb je daar soms al je handen aan vol. Maar wie weet, over een paar jaar. Nog één. Het voordeel van ‘jong’ moeder te zijn geworden is dat ik nu die keuze nog niet hoef te maken. Tenminste, ik ben pas 31. Theoretisch heb ik nog een aantal jaar te gaan.

Maar dat is natuurlijk niet onbeperkt. Voor een deel vanwege fysieke grenzen. Op een gegeven moment wordt de vruchtbaarheid gewoon minder, en is de kans op complicaties groter. Daar vind je hier meer informatie over. Maar ook voor een deel de vraag of het wenselijk is. En dan niet alleen over wat anderen ervan vinden, maar vooral ook hoe je daar zelf tegenover staat.

Lees ook: Jong moeder worden; dit zijn de voor- en nadelen en overzicht gemiddelde leeftijd

Leeftijdsgrens van 40 jaar

Een leeftijd die ik vaak voorbij hoor komen is veertig jaar, of zelfs al 35. Daarna zou je ‘te oud’ zijn voor babytjes en de kans op afwijkingen te groot zijn. Rory kreeg echter op haar veertigste haar eerste (en enige). Dat zou je haar trouwens niet geven als je haar ziet. Ook zij kreeg te maken met dat er heel veel mensen een mening over hebben. Daarom is zij daarover een blog begonnen, waar ze haar ervaringen deelt over het zwanger zijn op oudere leeftijd zoals in dit artikel, over het begrip ‘uitstelmama‘ en ook de nadelen , maar ook rondom de opvoeding of hoe ze dat combineert met haar carrière.

Het kan nog ouder!

De oudste moeder via natuurlijke weg was al 70 jaar! Rajo Devi Lohan uit India was 70 ten zij haar allereerste kind kreeg in november 2008. Maar liefst 40 jaar heeft ze hierop gewacht! Na de bevalling was haar zoon bijna overleden, maar het is gelukkig goed gekomen. Een paar maanden eerder was er ook al een andere 70-jarige vrouw in India die een kind kreeg. Dawn Brooke uit Engeland is de oudste moeder ooit die zonder medische ingrepen een kind heeft gekregen. Volgens het Guiness Book of Records. Op 59-jarige leeftijd kreeg zij in 1997 een zoon, wel heeft zij hiervoor oestrogeen ingenomen.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Zwangerschap op latere leeftijd; wanneer te oud / leeftijdslimiet
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 2 )

  • Dankt voor de vermelding Linda! Mocht iemand specifieke vragen hebben over het moederschap op latere leeftijd, dan hoor ik dat heel graag. Om op je vraag terug te komen: “Ben je ooit te oud voor het krijgen van kinderen?” Daar heb ik geen pasklaar antwoord op. Ik denk dat dat heel erg van de persoon afhangt. Hoe oud je bent is een factor. Maar hou oud voel je jezelf? Hoe is de conditie van je lichaam? Het hangt van zoveel verschillende factoren af. Mensen hebben inderdaad snel een oordeel klaar, dat merkte ik ook na het interview in het Algemeen Dagblad. Maar is dat niet eens projectie van hun eigen denken? Want wat weet je eigenlijk over de positie van de betrokkene? Misschien lukt het wel niet? En ben je dolgelukkig dat je toch nog een kind mag krijgen. Misschien zijn er andere redenen? Maar wie zijn wij om een oordeel over anderen te hebben?

  • Ik kan me ook nog vaag iets herinneren van een vrouw rond de 60 uit Duitsland die IVF in het buitenland had gedaan en een vijfling kreeg… Moet er zelf niet aan denken op die leeftijd. Met 40 heb ik echt geen moeite, dat zie je echt wel vaker.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top