Door de marketing rondom Wobbel werden ze eind 2015 weer helemaal hip en zoals dat gaat met trends, ontstaan er ook direct een aantal initiatieven. Sommige die al jarenlang bestaan en nu baat hebben bij de gestegen populariteit maar ook nieuwe, betaalbare alternatieven zodat het voor meer mensen bereikbaar wordt. Nog meer korting is vaak mogelijk via een groepsaankoop waarbij ze in grote getallen worden ingekocht. Blank, met een onderlaagje, met uitsparingen, in alle kleuren van de Grimm’s regenboog, je hebt ze tegenwoordig in heel veel vormen en maten. Tijd dus voor een handig overzicht!

Lees ook: Wobbel board activiteiten; wat kan je met een balansbord?
Lees ook: Review van de houten speelplank / indoor glijbaan
Lees ook: Wobbel 360 met vilten ondergrond in bamboe!; Is het een succes en wat kan je er mee?

Wat is een rockerboard / balansbord?

Balansborden, rockers, wiebelplanken, ze komen uit de Waldorf-scholen (ook wel in Nederland bekend als Vrije Scholen) en zijn nog nooit zo populair geweest als nu. Je kan ze gebruiken voor oefeningen, als tunnel, schommelstoel, glijbaan en wat je kind (of jezelf) maar bedenkt. Het lijkt wel alsof ieder huishouden met jonge kinderen er één heeft.

Een rockerboard / balansbord is een boog die op diverse manieren gebruikt kan worden om spel te stimuleren. Als een soort hek als je hem op de zijkant zet, als hut of tunnel als je hem ondersteboven neerzet of om in te wiebelen als je hem met de bolle kant naar beneden zet. Je kan er een actief spel mee spelen door hem te gebruiken in een hindernisbaan of als glijbaan. Maar ook voor een momentje van rust. Bijvoorbeeld met een schapenvacht er in om lekker zacht te liggen. Je kan hem ook heel praktisch gebruiken als opstapje in de keuken als je samen koekjes gaat bakken. In principe is hij bedoeld voor het gebruik binnen, maar op een zonnige dag kan je hem ook prima op het kunstgras gebruiken. Het ideale van dit bord is ook dat je hem in principe niet hoeft op te ruimen, ook esthetisch staat hij erg goed in het interieur. De meeste varianten zijn ook in kleuren verkrijgbaar die daar goed op aansluiten.

Ook voor oudere kinderen en volwassenen is hij goed te gebruiken. Door het gebruik van het bord als trainer kunnen gericht spiergroepen worden versterkt en gestrekt. Ze helpen je kindje te oefenen met evenwicht en de hand-oogcoördinatie. Daarnaast helpen balansborden kinderen in hun ontwikkeling en proprioceptie. Dat wil zeggen dat ze zich bewuster voelen van hun fysieke lichaam en lichaamsdelen. Ze helpen kinderen hun gevoel voor evenwicht te ontwikkelen, maar ook het evenwichtsorgaan wordt gestimuleerd. Hij kan daarom ook prima gebruikt worden in de fysiotherapie. Er zijn zelfs oefeningen waardoor de rockerboard kan helpen bij de taalontwikkeling door ritmisch te leren spreken.

Wobbel board

Wobbel - Mamaliefde.nl

De Wobbel is op dit moment veruit het bekendste merk op het gebied van balansborden. In Nederland, maar ondertussen ook ver daarbuiten. Ze werken veel samen met andere Waldorf geïnspireerde speelgoedmerken zoals Grimm’s en Ostheimer.

Wat de Wobbel zo uniek maakt zijn toch wel de kleuren die de plank heeft en de onderlaag. Hier hebben ze ook een patent op. Er zijn diverse opties mogelijk. Je kan gaan voor een onbewerkte en ongelakte plank zodat je die zelf kan verven en lakken naar je eigen wens of voor een plank in een effen kleurtje van kindvriendelijke watergedragen lak. Aan de onderkant is het mogelijk om te kiezen voor een van de standaard 6 kleuren EKO wolvilt met oeko tex keurmerk (1 van de andere kleuren tegen meerprijs) of kurkenbewerking zodat dat bij een houten of laminaat ondergrond minder krassen geeft. En je er geen kleed onder hoeft te gebruiken.

  • Vilt heeft als voordeel dat dat een kleurtje heeft, wat mooi is in combinatie met een naturelplank. Maar zou weer onhandig zijn als er katten in je huishouden wonen omdat deze hem dan wel eens als krabpaal kunnen gebruiken. Of honden in verband met de hondenharen.
  • Dan is kurk een beter alternatief. Echter zou dit minder geschikt zijn voor heel jonge kinderen omdat ze er theoretisch iets vanaf zouden kunnen bijten. Daarom wordt dat geadviseerd voor kinderen vanaf 3 jaar.
  • Zonder onderlaag zou hij weer beter glijden.

Allemaal overwegingen dus om mee te nemen bij je keuze. Je kan ook altijd de Wobbel bestellen zonder onderlaag en deze er later (zelf) op bevestigen.

Naast de standaard Wobbel is er nu ook een XL-versie van 115 x 40 cm. De XL-Wobbel is ook geschikt voor tieners (vanaf 140 cm) en volwassenen en houdt tot 200 kg. Een onderlaag is hierbij alleen mogelijk als je dat zelf doet of in Amersfoort laat doen. Deze Wobbel is groot genoeg voor een volwassene om op te Wobbelen en in te liggen. Een ideale hangmat dus voor in de woonkamer. Of om samen met de kinderen in te spelen of te gebruiken voor sportieve oefeningen.

De Wobbel is gemaakt van zorgvuldig gestapelde en geperste lagen beukenhout (dit is het sterkste hout) en kent een unieke kromming. Het voordeel van de Wobbel is dat het bedrijf weet hoe of wat en dus ook snel kan leveren. Je hoeft niet wekenlang te wachten, wat fijn is als je binnenkort een verjaardag viert en hem graag cadeau wil doen. Mocht je echt een unieke Wobbel willen hebben kan je er een eigen naam of merk in laten laseren of laten voorzien van een met de hand geschilderde afbeelding.

Het blijft echter hout dus blijft het gevoelig voor putten en kappen aan de onderkant of schade langs de rand waar soms wel over wordt geklaagd. Zeker in combinatie met de prijs die je ervoor betaalt.

Prijs: Je betaalt voor de Wobbel ongelakt 89 euro en voor de XL Wobbel 139 euro.
Opties: Wobbel, gelakt en ongelakt, met of zonder vilt, met naam of decoratie, normaal of xl formaat
Te koop: Onder andere bij Ilovespeelgoed (inclusief 90 dagen bedenktijd)

Lees ook: Overzicht van de top 10 populairste Grimm’s speelgoed

Wobbel 360

In het najaar van 2017 (1-11-2017) komt Wobbel met iets nieuws; namelijk de Wobbel 360! Dit is een ronde plank waarmee je kan wobbelen. Het heeft aan de ene kant iets weg van een enorme schaal, maar dan bol in plaats van dat je hem neer zet. Of in de verte iets van de Billibo die veel dieper is en met name geschikt is om in te zitten en niet te staan.

Prijs: Nog onbekend
Opties: Onbekend
Te koop: Voor te bestellen via 360@wobbel.eu 

We-rock!

We-rock! balansbord - Mamaliefde.nl

De producten van We-rock! (België) zijn verkrijgbaar vanaf eind maart. De kromming van de We-rock! is een kwart cirkel, waardoor je van vier balansborden een hele cirkel kan maken. Een oneindige vorm die je ook veel in de natuur ziet terugkomen, van de maan, tot en met bloembollen etc.

Wat de We-rock! uniek maakt is dat ze leverbaar worden in drie verschillende vormen. Je hebt de original die bestaat uit de boog die je kent. De moon waarbij de randen afgerond zijn. Hierdoor is het ook mogelijk om hierop te balanceren op de bolle kant. Dit wordt geadviseerd vanaf 6 jaar. En de twister waarbij er in het midden een uitsparing is om de mogelijkheid dat er vingers onder het bord komen tegen te gaan (is natuurlijk niet 100% te voorkomen). Daarnaast werken ze met een getrapte rand waardoor kleine vingertjes (onder de 2 jaar) er minder makkelijk onder kunnen komen. Maar de ene vinger is de andere niet, dus hier kan geen garantie op worden gegeven.

De We-rock! borden worden gemaakt van gelaagd en geperst beukenhout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen (FSC-keurmerk). De rockerboards zijn uitgebreid getest. Ze zijn gecertificeerd voor de primaire functie van staand balanceren voor de leeftijd vanaf 3 jaar. Niet dat ze onveilig of gevaarlijk zijn voor jongere kinderen, maar daarvoor is er geen veiligheidscertificaat afgegeven waardoor het advies is hem alleen te gebruiken bij toezicht van een volwassene.

De We-rock! borden zijn ook iets breder dan de bestaande rockerboards. Hierdoor kunnen kinderen comfortabeler er op spelen en liggen én is er voldoende ruimte om hun handjes op het board te leggen. Je kan kiezen tussen een geoliede of een gelakt balansbord. Of tegen een bijbetaling te laten voorzien van een vilten laagje in één van de 18 kleuren om krassen op de grond te voorkomen. Het vilt is 100% wolvilt met het ökotex 100 label.

Prijs: Je betaalt tussen de 94 en 134 euro voor een We-rock! bord.
Opties: Original, Moon & Twister vorm, geolied of gelakt, met vilt
Te koop: Meer informatie over het We-rock! bord vind je hier.

CreaTimber rockerboard

Creatimer rockerboard - Mamaliefde.nl

De rockerboards van CreaTimber worden met veel liefde en met de hand gemaakt in Hongarije. Hierdoor kan het een paar dagen duren voordat hij geleverd kan worden, waarbij er nog tijd bijkomt voor de verzending.

De CreaTimber rockerboards worden gemaakt van duurzaam geoogst Europees populier multiplex (FSC) en de beits en lak zijn op waterbasis. De afmetingen zijn 29 x 98cm en wegen gemiddeld 3,3 kilo. De borden van CreaTimber kunnen maar liefst 130 kilo dragen, waardoor ze ook zeer geschikt zijn voor volwassenen.

De rockerboards werden in twee uitvoeringen geleverd; naturel en met een gekleurde rand (waarvoor je vijf euro extra betaalt). Nieuw zijn de CreaTimber rockerboards die volledig in kleur worden uitgevoerd of in een regenbooguitvoering. Je kan kiezen uit 16 kleuren. Voor de CreaTimber is er geen onderlaag mogelijk aangezien de Wobbel daar patent op heeft. Wel wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een hoes om beschadiging te voorkomen.

Als het gaat om de veiligheid heeft de Creatimber geen CE-certificaat. Dit omdat hij niet als speelgoed op de markt wordt gebracht maar als ontwikkelingsmateriaal en als dusdanig getest wordt. Dat betekend niet dat hij niet veilig is, maar dat er andere eisen aan worden gesteld en op een andere manier is getest door kinderen en volwassenen.

Prijs: Direct bij leverancier, 50 euro, in Nederland vanaf 74,95
Opties: naturel, met gekleurde rand of volledig in kleur / regenboog
Te koop: Eerlijk Speelgoed

Kinderfeets Kinderboard

Je kent het Nederlandse merk Kinderfeets misschien wel van de houten loopfietsen, of de alternatieven met bakfiets of de poppenwagen. Nieuw sinds 2017 is het kinderboard; een houten gebogen balansbord. Het is gemaakt van Europees berkenhout en verkrijgbaar in naturel of met een wash zodat het een kleurtje heeft. Er zit geen gladde lak op waardoor je kind gaat slippen of een rubberen onderlaag zodat je kind er optimaal mee kan spelen en glijden. De plank wordt geadviseerd vanaf 18 maanden en is 81 cm lang en 32 cm breed en houdt tot 100 kg staand of zittend.

Prijs: Vanaf 84,95
Opties: naturel, of met wash in drie kleuren
Te koop: Reijskids

Das.Brett

Das.Brett komt uit Duitsland en is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer drie jaar. Ze zijn echter ook zeer geschikt voor volwassenen om te gebruiken als fitness, yoga of gymtoestel. Dit balance board staat mooi in je huis of in de kinderkamer, en kan gebruikt worden als poppenhuis, brug, autobaan, krukje en nog veel meer. De.Brett Naturel is ge-olied en is verkrijgbaar met of zonder kurklaag. De kurklaag beschermt de vloer en werkt als anti-slip. De houten plank is belastbaar tot 120 kilo en  gemaakt van zeven lagen beukenhout.

Prijs: Vanaf 119,95
Opties: Das.Brett is er in de kleuren naturel ge-olied, rood ge-olied en mint-geolied en is verkrijgbaar met of zonder kurk anti-slip laag. Vraag naar de levertijd voor de verschillende kleuren.
Te koop: Leuk van Lieke

Boog van Houd van Hout (doorstart nieuwe eigenaar)

Boog van Houd van hout - Mamaliefde.nl

De afmetingen van de grote Boog zijn 60 x 30 x 2 cm. De Boog is ook in een kleiner maatje leverbaar. Deze zou ook handig zijn voor oefeningen tegen bekkeninstabiliteit. Leuk voor je kind, en mama dus ;-) De boog is leverbaar in diverse kleuren of blank gelakt. Er zijn een aantal special editions met bijzondere printjes of glitters.

De Bogen zijn gemaakt van beukenhout, geperst in mallen, en geverfd of gebeitst met natuurlijke, ecologische kindveilige verven, beitsen en lakken. Ze zijn CE-gekeurd, hebben een vrijwillige brandtest glansrijk doorstaan en kunnen een gewicht van 120 kilo probleemloos aan!

Over Houd van Hout waren in 2016 veel klachten. Nadat ze failliet zijn gegaan, zijn ze overgenomen door een echtpaar en gingen op 19 november open. Het is dus weer mogelijk om deze bogen te bestellen. Echter zijn er nog steeds klachten.

Prijs: Je betaalt voor de kleine boog gelakt 69 euro en met gekleurde waterbeits 79 euro. Voor de grote boog is dit 89 of 99 euro en 139 euro voor de special editions en de XL boog is 99 euro en 108 met een kleurtje.
Opties: kleine, normale of grote boog, onbewerkt, gelakt, gekleurde waterbeits, special editions, met leer of foam afwerking (tegen meerprijs)
Te koop: Houd van Hout

Wiebelplank

Wiebelplank - Mamaliefde.nl

De wiebelplanken worden sinds december 2016 in Nederland gemaakt en verkocht.

De wiebelplanken worden in drie formaten aangeboden, de kleine standaard (30 x 90 cm) en een xl-versie (40 x 105 cm). Het standaardformaat weegt ongeveer 4,5 kg. Deze kan je thuis in de olie zetten. Indien gewenst kan je de wiebelplank laten lakken met blanke lak of in een kleurtje. Eventueel is het mogelijk om er een onderlaag op te laten plakken van imitatieleer. Er zijn diverse soorten leer, met een panterprint, glitters, of effen zwart. Er zijn een aantal wiebelplanken op voorraad, die kan je de volgende dag al in huis hebben. De rest wordt op maat gemaakt.

Prijs: De wiebelplanken kosten ongelakt en onbewerkt 20, 60 of 80 euro. Voor het lakken betaal je 10 euro en voor een leren onderlaag 15 euro.
Opties: klein, normaal en groot, ongelakt, en gelakt of met leren onderlaag
Te koop: Niet meer te koop

Rockerboard – Houpací prkno

Rockerboard Houpací prkno - Mamaliefde.nl

Deze rockerboarden worden met de hand gemaakt in Tsjechië door Houpací prkno worden alleen in Europa bezorgd. Wat ze uniek maakt is dat ze naast een natuurlijke versie, of in diverse kleuren ook verkrijgbaar zijn met prachtige graveringen. Geen kleine afbeeldingen maar enorme vlakken. Van enorme bloemen tot en met patronen en nog veel meer. Echte plaatjes om te zien. De rockerboards dragen een CE certificaat 2009/48/EC en zijn goedgekeurd als speelgoed.

De rockerboards zijn in twee maten leverbaar en worden gemaakt van gelaagd berkenhout. De ‘standaard’ van 80 x 30 cm, weegt 3 kg en kan tot 130 kg aan. En de Woudie, een xl variant die geschikt is voor kinderen vanaf 14 jaar en volwassenen. Deze is 120 x 35 cm en weegt 7 kg, hij kan volwassenen dragen tot 200 kg. Ze zijn natuurlijk of voorzien van een gepigmenteerde olie met een kleurtje.

Prijs: Je betaald hiervoor tussen de 91 en 145 euro
Opties: Normaal en xl,naturel, geolied of met kleurtje|
Te koop: Meer informatie vind je hier.

Rock-it bord