Overijssel strekt zich uit van Zwolle in het westen via Deventer tot aan de Duitse grens met Twente. Je vindt hier onder andere kastelen, diverse attractieparken en leuke musea.

Lees ook: Zwolle hanzestad; bezienswaardigheden, uitjes omgeving, activiteiten en tips wat te doen met kinderen
Lees ook: Dagje uit Deventer; bezienswaardigheden, uitjes, activiteiten en tips wat te doen met kinderen

Preston Palace – Almelo

Ken je Preston palace in Almelo? Daar is echt van álles te doen. Je kunt er blijven slapen, eten en drinken, zwemmen, er is een indoor kermis, midget golfen, noem maar op! Dit is trouwens niet alleen leuk voor kinderen, er worden ook bedrijfsuitjes en feesten georganiseerd en je kunt er zelfs uitgaan;) Maar wat betreft de kinderen; kinderfeestjes, een animatieteam, zwemmen in het gave zwembad, alles kan!

Ik kan me van vroeger nog wel herinneren dat we hier een feest hadden van het werk van mijn vader. Alles mocht, je kon er eten en drinken wat je maar wilde. Nu is vooral het mooie zwembad bij mij bekend. En het mooie is; wanneer je gaat zwemmen is het eten en drinken ook bij de prijs inbegrepen!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit en uit eten bij Preston Palace

Het giga konijnenhol – Beerze

Indoorspeeltuinen hebben we ook in Overijssel genoeg. Ik kan ze natuurlijk niet allemaal noemen, dus houd het bij het Giga Konijnenhol. Ik ben er zelf nog nooit geweest (logisch, want nog geen kinderen☺) maar weet dat veel schoolreisjes van peuters en kleuters hier naartoe gaan en heb er alleen nog maar enthousiaste verhalen over gehoord. Een bekend begrip hier onder de mensen met kleine kinderen. Het is overdekt dus perfect voor de druilerige dagen. Het is een grote overdekte speeltuin, maar er is ook een zwembad, je kunt er knutselen en er is een meeleeftheater.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Twickel – Delden

Vlakbij Delden staat een prachtig kasteel, dit kasteel wordt nog bewoond, er worden rondleidingen gegeven, zodat je het kasteel en de tuinen uitgebreid kunt bekijken. Daarnaast kun je op het landgoed daar omheen heerlijk wandelen. Dat kan ik me nog goed herinneren van vroeger. Hond mee en genieten van de prachtige omgeving. Wij zijn zelfs getrouwd op het landgoed van Twickel. Bij ‘Hoeve de Haar’. Dat is een mooie B&B, een echte aanrader voor een uitje zónder kinderen ;)

We maakten onze trouwfoto’s bij het kasteel. Een mooie herinnering voor ons. Onze dochter gaan we hier later zeker vaak mee naar toe nemen. Lekker struinen door de bossen, wandelen met de hond en mooie foto’s maken!

Meer informatie vind je hier en hier.

Pannenkoekenhuis Bolle Jan – Denekamp

Wat is een overzicht met kinderuitjes zonder een goed pannenkoekenrestaurant? Niet compleet natuurlijk. Mocht je in Overijsel op zoek zijn naar een goed pannenkoekenrestaurant, denk dan zeker even aan Bolle Jan. Hét pannenkoekenrestaurant van Twente, in Denekamp. Je kunt er natuurlijk heerlijke pannenkoeken eten, maar voor de kinderen is er ook genoeg aandacht. Onwijs leuk om eens naar toe te gaan wanneer je honger hebt ;)

Meer informatie vind je hier.

Techniekmuseum Het Heim – Enschede

Dagje uit: Techniekmuseum Heim; ook voor meisjes - Mamaliefde.nl

Niet voor niets kreeg dit doemuseum de titel Het leukste kidsproof museum van Overijssel van 2014. Alles is aanwezig om het hele gezin enthousiast te laten worden over techniek. Zo ontdek je duurzame energie op een bijzondere manier. Op een interactieve wereldbol onderzoek je de aarde, daarna speel je E-games. De Radar en Detectiezaal met zijn gamecomputers is een voorbeeld van hoe het Techniekmuseum wetenschap leuk maakt. Je vindt er talloze grommende, tikkende, zuigende en ronkende machines. En je ziet hoe techniek vroeger werd toegepast en wat er door de jaren heen is veranderd. Dus wees niet bang om een stoommachine in gang te zetten of om te bellen met een telefoon met draaischijf. Kortom, er is genoeg te beleven! In vakanties kunnen kinderen tijdens de Doedagen met een technisch knutselpakket aan de slag. Ook leuk voor meisjes!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Techniekmuseum HEIM in Twente, ook voor meisjes

De Waarbeek – Enschede

Oh wat heb ik een goede herinneringen aan De Waarbeek. Ik rijd er nog regelmatig langs en denk dan altijd weer even aan ‘vroegah’. Een pretpark(je) waar we regelmatig naar toe gingen; schoolreisjes, verjaardagsfeestjes of gewoon zomaar. Het is een redelijk kleinschalig, overzichtelijk pretpark. Leuk voor kinderen van alle leeftijden. Toen we iets ouder waren mochten we ‘loslopen’ in het park. Mijn ouders gingen dan centraal lekker ergens zitten en wij mochten zelf overal naartoe. Juist omdat het zo kleinschalig is kon dat prima. Goede herinneringen dus. Wat ik me vooral nog kan herinneren was de coole ‘achtbaan’ en de zweefbanen over het water. Beide trouwens nog steeds aanwezig.

Meer informatie vind je hier.

Lees hier; Dagje uit naar De Waarbeek

Het Willem Wilmink theater – Enschede

We hebben een prachtig theater in Enschede; het Willem Wilminktheater. Hier heb ik al heel wat voorstellingen bekeken. Het is een heel mooi theater en het leuke is, er is ook een speciale zaal voor o.a. jeugdtheater; de kleine Willem. Ik vind het zo fijn dat de theaters in het land steeds mooier worden, waardoor je bekende voorstellingen ook dichtbij huis kunt bekijken. Met (kleine) kinderen ook wel prettig lijkt me.

Wij zijn zeker van plan om onze dochter later mee te nemen naar musicals en voorstellingen die speciaal voor kinderen zijn en als die dan in het Willem Wilmink theater zijn, dan ben ik daar heel blij mee;) Op de site van het theater kun je de agenda zien van de kleine Willem, zodat je precies weet welke (jeugd)voorstellingen er spelen.

Meer informatie vind je hier.

Giethoorn

Het Venetië van Nederland; Giethoorn. Daar heb je ongetwijfeld al eens van gehoord, of ben je al eens geweest. Lekker een dagje varen in Giethoorn. Geschikt voor allerlei soorten uitjes, denk aan personeelsfeesten, vriendenuitjes, familietripjes e.d. En zeker ook heel erg leuk voor kinderen. Op de website van Giethoorn vind je alle informatie over het huren van bootjes, rondvaarten, restaurants en zelfs slaapgelegenheden.

Meer informatie vind je hier.

Avonturenpark Hellendoorn – Hellendoorn

Tja. Wat moet ik daar over zeggen. Hellendoorn is een leuk attractiepark in Overijssel. Zeker het bezoeken waard. We zijn er een aantal keer geweest en dat vond ik hartstikke leuk. Maar ja, welk kind vind een attractiepark nou niet leuk;) Wat ik me nog het beste kan herinneren is de enge en stiekem een beetje vieze achtbaan; de rioolrat. Gedeeltelijk in het donker, wat spannend was dat altijd!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit naar Avonturenpark Hellendoorn & Aqua

In het hol van de Leeuw

Bovenop de Lemelerberg, naast de theetuin, vind je het speelbos In het hol van de Leeuw. Er is van alles te beleven. Klim naar een hoge boomstoel, zwaai aan touwen, verstop je in de boomhut of kruip door rioolbuizen. Moe van het spelen. In het bos hangen hangmatten waar je lekker in kunt liggen. Het speelbos is leuk voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Hier kan je rustig een paar uur lekker spelen. Ook de ideale afsluiting van de wandeling Het spoor van de Leeuw (2,5 verkort of 4km) langs het Ravijn (en de Grote Steen).

Meer informatie vind je hier.

Natura Docet Wonderryck Twente – Ootmarsum

Museum Natura Docet Wonderryck Twente is het oudste natuurhistorische museum van Nederland en is voor jong en oud een belevenis. Verwonder je over de enorme collectie bijzondere dieren en fossielen in de wonderkamers van het museum. Bouw je eigen digitale bos in Funky Forest en geniet van de mooie landschapstuin. Ga op avontuur en verwonder je over de bijzondere collectie dieren in de Wonderkamers, bouw je eigen digitale bos in Funky Forest, ontdek de natuur in 3D en geniet van de mooie museumtuin en het landschap van Noord Oost Twente.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Natura Docet Wonderryck Twente

Openluchtmuseum Ootmarsum

Als er iets is wat ik leuk vind, is het wel om een duik te nemen in het verleden. Zien waar we vandaan komen en hoe onze voorouders leefden. Hoewel ik blij ben met computers, telefoons en allerlei technische middelen, heb ik ook een zwak voor de nostalgie van het boerenland. Dit is een reden waarom ik het leuk vind om openluchtmusea te bezoeken. De uitnodiging van die in Ootmarsum viel dus ook helemaal in mijn straatje. Van Chantal wist ik dat ze dit leuk zou vinden, maar ik was benieuwd naar de mening van Liam. Bij de kassa was het ijs meteen gebroken, want hij kreeg een luisterapparaatje in handen. Dit museum bevat geen bordjes met meterslange teksten die het zicht flink verpesten op alle oude spullen, maar kleine herkenbare kastjes aan de muur die een verhaal starten. Helemaal leuk omdat je daarop zo goed het Twentse accent kunt horen als dat nodig is bij de uitleg.

Meer informatie vind je hier

Flierefluiter – Raalte

Spring zo hoog als je kan op de springkussens en trampolines, race met de skelters en crossfietsen en klim en klauter in het avonturendorp. Voor een klein bedragje zijn kinderen in speel- en recreatieboerderij De Flierefluiter de hele dag in touw! En zelfs regen kan geen roet in het eten gooien, want er is een uitgebreide overdekte speeltuin. Er is zelfs een indoorzandbak! En ook de kinderboerderij is zowel binnen als buiten. Dus ja: een compleet geheel dit keer ook binnen!

Meer informatie vind je hier.

Sprookjescamping – Rheeze

Ook als je niet op de camping verblijft is het een aanrader om een bezoek te brengen aan deze camping. Alleen al vanwege het uitgebreide animatieprogramma, hoge kwaliteit avondvoorstellingen en het zwembad! Zeker bij mooi weer is het openluchtzwembad met spraypark een echte aanrader.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Zwembad sprookjescamping

Ponypark Slagharen – Slagharen

“Slagharen, daar kun je veel beleven… Slagharen, daar is het altijd feest… Altijd feest!” Ik kan het nog steeds meezingen ;) Slagharen is een leuk attractiepark waar ik vroeger regelmatig kwam. Ook schoolreisjes gingen hier af en toe naar toe. Het is zelfs zo dat ik in dit attractiepark voor het eerst ‘over de kop’ ging in een heel bescheiden achtbaan. Samen met mijn vader, haha. Iets waar ik vroeger heel lang, heel erg bang voor was;) Wat mij betreft nog steeds een aanrader om te bezoeken met kinderen. Niet de heel kleintjes, maar zodra ze overal in mogen is dit superleuk! Er zit ook een vakantiepark en een waterpark bij, dus Slagharen staat garant voor meerdere dagen plezier.

Meer informatie vind je hier.

Dinoland – Zwolle

In Dinoland Zwolle kunnen kinderen tussen de 2 en 14 jaar oud leren, ontdekken en spelen tussen de dino’s. Verspreid over het park staan zo’n 50 dinosaurussen met daarbij informatie over elke dino. Leer over de dino’s en test je kennis met de Dinospeurtocht. Er zijn een aantal dino’s die je tot leven kunt brengen met de dinoland-app! Voel je een echte paleontoloog. In het Paleoloab kun je allerlei activiteiten doen, zoals: edelstenen en goud zoeken, kleien, fossielen zeven, verven en dino’s uithakken. In Dinoland kun je binnen en buitenspelen. In de overdekte speelhal staat een ballenbak en groot klimtoestel. Ook zijn er interactieve games die je met je lichaam moet besturen. Leef je uit in de buitenspeeltuin met een echte helikopter en jeep waar je in mag spelen! Graaf een dinoskelet uit, sla samen een balletje op de 18 holes minigolfbaan en ga voor een potje lasergame.

Meer informatie vind je hier.

Dierenpark Nordhorn – Duitsland

Stiekem een heel klein uitstapje buiten Overijssel, vlak over de grens in Duitsland, namelijk de dierentuin in Nordhorn. Dit ligt vlakbij Denekamp, vanuit Enschede is het een half uurtje rijden. Goed te doen dus, ook met kinderen. Het is een overzichtelijke dierentuin, niet al te groot, met mooie verblijfplaatsen voor de dieren (dat vind ik altijd heel belangrijk aan een dierentuin!) Er is een grote kinderboerderij in het midden van de dierentuin, waar je allerlei dieren van dichtbij kunt bekijken en kunt aaien als je dat wil. Wat mij betreft een echte aanrader, zeker met (kleine) kinderen. Al hebben wij ons er met 6 volwassenen ook prima vermaakt;)

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dierenpark Nordhorn; Dierentuin Duitsland net over de grens

Overnachten in Overijssel

Nieuwsgierig naar onze ervaringen met kindvriendelijke overnachtingen in Overijssel lees dan hier verder;

De leukste uitstapjes en uitjes in Overijssel! Toen Linda mij vroeg om de leukste uitjes van Overijssel op een rijtje te zetten was ik direct enthousiast. Ik heb allerlei wilde plannen voor wat we later met z’n drietjes kunnen gaan doen. Ik woon al mijn hele leven hier en heb ook veel herinneringen van vroeger, dingen die ik nu graag met onze dochter wil herhalen. Vandaag deel ik ze met je. In willekeurige volgorde:

Wat zijn jouw tips voor uitstapjes in de provincie Overijssel?

Lees ook: Drenthe met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Flevoland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Friesland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Gelderland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Groningen met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Noord-Brabant met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Noord-Holland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Noord-Limburg met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Utrecht met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Zeeland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Zuid-Holland met kinderen; uitjes & activiteiten

Summary
Review Date
Reviewed Item
Overijssel met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, kinderuitjes, bezienswaardigheden dagje weg, museum, dierentuinen, gratis uitjes en meer!
Author Rating
51star1star1star1star1star