In Gelderland vind je niet alleen de Veluwe met zijn schitterende natuur maar ook diverse dierentuinen, pretparken, kastelen en leuke musea met kinderen. Ideaal voor gezellige dagjes uit of leuke kinderactiviteiten.

De Apenheul – Apeldoorn

De Apenheul is natuurlijk onmisbaar tussen dit rijtje met leuke uitjes, want een park vol met dieren die wat van mensen weg hebben en waar je zo tussendoor kan lopen, hoort erbij. Meer dan de helft van de apen loopt namelijk los tussen de bezoekers en voor kinderen is er een gratis spotkaart op te halen waarmee je ze allemaal op kan zoeken. Of kijk hoeveel je zelf op een aap lijkt in het na-aaphuis.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit: Aapjes kijken in Apenheul Apeldoorn

Julianatoren – Apeldoorn

Het pretpark, met méér dan 60 te gekke attracties, spectaculaire shows en grote evenementen biedt een onvergetelijke dag uit aan gezinnen met kinderen van 2 tot circa 10 jaar. En het is natuurlijk de plek waar je je favoriete TV-sterren Jul & Julia in het echt ontmoet! De echte stoere jongens en meiden maken een duizelingwekkende rit in Jul’s Rollerskates. Of ga je liever de hoogte in en stap je in het Reuzenrad? En de echte piraten onder ons varen over de woeste golven in de draaiende Piraat! Aan de allerkleinsten heeft de Julianatoren natuurlijk ook gedacht! Rijd mee in de Jul’s Stones Baan of stap als een echte cowboy op je eigen paard in de Paardenbaan! Nog nooit een kabouter in het echt gezien? Rijd dan mee op de rug van een egel door Kabouterwonderland.

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Dagje uit; Julianatoren Apeldoorn

Paleis ’t Loo – Apeldoorn

In het hart van Nederland, aan de rand van Apeldoorn, ligt Paleis Het Loo. Sinds 1984 is dit voormalig Koninklijk Paleis opengesteld voor publiek. Ruim 30 jaar na de openstelling is groot onderhoud noodzakelijk en is het hoofdgebouw gesloten. Medio 2021 is het klaar en kun je in de ingerichte kamers en zalen zien hoe de Oranjes er 300 jaar lang woonden en werkten. Ook voor kinderen is Paleis Het Loo een heerlijke bestemming voor een dagje uit. Met een leuke familiespeurtocht vermaken ze zich kostelijk in deze historische omgeving. Om ze alvast in de stemming te laten komen, zijn er leuke kleurplaten voor thuis!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Paleis ’t Loo met kinderen

Tuinen van Appeltern – Appeltern

Behalve dat je in de Tuinen van Appeltern inspiratie opdoet voor je tuin, is het ook gewoon een leuk dagje uit. Wandel door ruim tweehonderd voorbeeldtuinen, bezoek de plantenmarkt en decoratiewinkel en doe ideeën op voor je droomtuin. In de restaurants De Wintertuin, De Oranjerie en Het Glazen Paviljoen schuif je aan voor een lekker bakje koffie of thee. Voor de stevige trek staan er ook stokbroodjes, salades en soepen op het menu. Voor kinderen zijn er boomhutten, schommels en allerlei speeltoestellen. Er is een kabouterpad, een hagendoolhof en een natuurspeeltuin voor echte tuiniers.

Meer informatie vind je hier.

Burger’s Zoo – Arnhem

Tsjah, wellicht heel erg voordehandliggend maar de Burger’s Zoo is gewoon een enorm mooie dierentuin die voor jong en oud veel te bieden heeft. Wij hebben hier als gezin een abonnement op en het is zo leuk om regelmatig terug te komen, dieren te gaan herkennen, jongen op te zien groeien etc. en Shae kan zich er heerlijk vermaken in de speeltuin en/of het indoorspeelparadijs.

Meer informatie vind je hier.

Museonder – Arnhem

Heb je ooit al eens letterlijk een kijkje onder de grond genomen? In het Museonder in het bos bij Arnhem kan je door het ondergrondse museum een kijkje nemen van wat er allemaal onder het aardoppervlak leeft en vroeger geleefd heeft. De tentoonstelling neemt je zelfs mee tot in het middelpunt van de aarde. Echt een leuke, interessante en leerzame beleving voor jong en oud.

Hier vind je meer informatie.

Museumpark Orientalis – Arnhem

Hier wandel je door het leven in het oude Midden-Oosten. Het museumpark is een Rijksmonument en bestaat uit een 30 hectare groot bosrijk gebied met drie verschillende dorpen, een woestijn en een vredespad. In de dorpen maak je kennis met de culturen en wortels van de drie monotheïstische godsdiensten. Verder bevindt zich in het museumpark een binnenmuseum met de tentoonstellingen Eeuwige Verhalen en Toen God nog schreef.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Museumpark Orientalis

Nationaal Openluchtmuseum – Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vangt de geschiedenis. In authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. Je wordt meegenomen op reis door de tijd. Van twee eeuwen geleden tot heel recent. Je komt er ogen te kort. De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Trots op hun erfgoed, inspireren ze jou met hun verhalen. Gaan de kinderen ‘aan het werk’ op het kindererf of toch liever spelen op het mooie Zaanse plein? Worden het poffertjes met poedersuiker, stevige huisgemaakte soep of toch die verse krentenbol van de bakker? En hoe reizen we vandaag? Pak de historische tram of wandel door de tijd.

Meer informatie vind je hier.

Amusementspark Tivoli – Berg en Dal

Tivoli bij Nijmegen is een uitgebreid pretpark waar kindjes al vanaf 2 jaar welkom zijn. Er zijn traditionele attracties, maar bijvoorbeeld ook botsboten, een binnenspeeltuin, een regenboogreis, sona boog, waterdorpje en een kippenshow. Lekker afwisselende dingen om te beleven en vooral ook te doèn.

Hier vind je meer informatie.

Jan Klaassen – Braamt

Pretpark met binnenspeeltuin. De binnenspeeltuin is helemaal in stijl ingericht. Houten klimhuisjes, een grote luchtglijbaan en rijd bijvoorbeeld mee met de trein door de goudmijn: het is allemaal aanwezig in de 2.000 m2 grote speeltuin. Er is een spookhuis, een doolhof en natuurlijk een theater met een kindervoorstelling. Logisch natuurlijk bij Jan Klaassen…

Meer informatie vind je hier.

De Spelerij – Dieren

Als laatste tip kan ik De Spelerij in Dieren aanraden. Dit is echt een stoer speelpark te noemen en het draait vooral om zelf doen en ontdekken. Hieraan gekoppeld is De Uitvinderij waar je zelf aan de slag kan om zelf dingen te maken die je aan het eind van de dag natuurlijk mee naar huis mag nemen. Wel echt meer geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Hier vind je meer informatie.

SkyZone – Doetinchem

Binnen spelen, ook voor de oudere kids! SkyZone is een heel ander verhaal in de binnenspeeltuinen. Want SkyZone is niet een speeltuin, maar een belevenistuin. Superjump, Softplay, Crazyclimb, Active Cage, Speedsoccer en de High Rope Course: één groot avontuur dus. Klim in de kleurrijke torens, ga het actieve ‘doolhof’ door of klim op een hoogteparcours (zonder zipline, maar met valnetten…): het kan allemaal. En ja hoor, kinderen kunnen hier ook gewoon glijden, rennen en verstoppen…

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Doornwerth – Doornwerth

Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel en laat zien hoe vroeger op een landgoed werd geleefd. In de ingerichte vertrekken kun je de vroegere sfeer letterlijk ruiken, zien en horen. Het thema ‘kasteel in bedrijf’ verenigt de geschiedenis, bosbouw en jacht. Speciale exposities worden afgewisseld met schilderijen van de Oosterbeekse School. Voor kinderen is er een leuke, educatieve speurtocht door het kasteel. De kasteelwinkel verkoopt lekkere streekproducten, boeken, kaarten, souvenirs, voor iedereen wat. Bij Kasteelcafé de Zalmen kunt u genieten van een hapje en een drankje. In kasteel Doorwerth is ook MuseumVeluwezoom gevestigd.

Meer informatie vind je hier.

Klimbos Simia – Ede

In Klimbos Simia in Ede kan je vanaf dat je 1.20 meter lang bent terecht om een geweldig avontuur te beleven in de bossen. Je begeeft je op flinke hoogtes door de bossen over klimroutes en hindernissen. Je zou je bijna zelf een aap of een Tarzan voelen. Oewhieoewhiehoooo!

Hier vind je meer informatie.

Hof van Eckberge – Eibergen

Binnen en buiten kan je hier avontuur beleven. Je vindt hier o.a. een lasergamejungle, een snoezelruimte, bowling, en natuurlijk een klim- en klauterstructuur. Maar daarnaast ook aquaria, een buitenspeeltuin en een kinderboerderij met een belevingspad. Ook voor de allerkleinsten erg leuk!

Meer informatie vind je hier.

Heggies Speelschuur – Epe

Binnenspeeltuin Heggies Speelschuur zorgt voor droog en warm speelplezier. Er kan zowel in de binnenspeeltuin, maar ook in de buitenspeeltuin of op de sportvelden gespeeld worden. Nieuw in 2018 is het nieuwe speelplein. Een buitenspeeltuin was al aanwezig met schommels, klimtoestellen en een grote wipwap. Nu is dit uitgebreid met trampolines waar je superhoog op kunt springen, een airtrampoline zo groot dat er wel 20 kinderen tegelijk op kunnen en een stoere pannakooi om je voetbaltrucs nog beter te oefenen.

Meer informatie vind je hier

Dolfinarium – Harderwijk

Nog een uitje met dieren welke in deze lijst absoluut niet mag ontbreken is het Dolfinarium in Harderwijk vol met zeezoogdieren zoals bruinvissen, dolfijnen, walrussen, zeehonden en haaien. Naast dat er veel leuke buitenspeelmogelijkheden zijn, kan je er ook veel dieren van dichtbij bekijken en natuurlijk kan je niet weggaan zonder een dolfijnenshow gezien te hebben.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit: Dolfijnen kijken in Dolfinarium Harderwijk

Huis ten Bergh – ‘s-Heerenberg

Het is één van de meest indrukwekkende middeleeuwse kastelen van ons land. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw. Het kasteel wordt omringd door wallen en grachten. Op de voorburcht bevinden zich verdedigingstorens. Het kasteel is ingericht met een voor Nederland unieke collectie laatmiddeleeuwse kunst. Middeleeuwse boeken met prachtige miniaturen, een verzameling vroeg-Italiaanse schilderijen, een 15e en 16e eeuwse portrettengalerij laat het ontstaan van het portret zien. In de verdedigingstoren een wapen- en muntverzameling.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Huis ten Bergh; prinsen & prinsessen kinderrondleiding
Lees ook: Zandbulten Stokkum

IJsboerderij de Steenoven – Hummelo

Een dagje naar een echte ijsboer! Bij IJsboerderij de Steenoven  kan je mee komen kijken met boer Ronald en er bijvoorbeeld een kinderfeestje vieren. Leren waar de melk vandaan komt, spelen, knutselen, een speurtocht in het bos.. er is veel mogelijk en lekker smullen van een ijsje uit eigen keuken hoort er natuurlijk ook bij!

Hier vind je meer informatie.

Megapret – Lievelde

Bij MegaPret kan je terecht voor een enorme binnenspeeltuin, een buitenspeelpark, waterpret en golfpret. Je vindt er onder andere een trekkerbaan, airtrampolines, shuttlebaan, kinderdisco, lachspiegels, springkussens en nog veel meer. Qua leeftijd is het gericht op kinderen van 0 t/m 12 jaar.

Hier vind je meer informatie.

Slot Loevestein – Poederoijen

Slot Loevestein heeft een hele geschiedenis achter de rug. Maar liefst 650 jaar bewogen tijden zijn aan het kasteel voorbijgegaan. Onderdeel van de Hollandse Waterlinie, in gebruik al staatsgevangenis, maar ook het gewone middeleeuwse leven: Loevestein heeft het allemaal meegemaakt. Om nog even de naam te noemen van de man, waar we allemaal tijdens geschiedenisles van gehoord hebben: Hugo De Groot! Hugo en zijn ontsnapping in een boekenkist: ook dat was Loevestein.

En jij kan hier zomaar rondneuzen! Je kunt zelfstandig het kasteel en de vesting verkennen. Hiervoor leen je een persoonlijke sleutel: wauw! Maar als je graag wilt horen vertellen over alles wat er hier te zien is, dan kies je gewoon voor een privérondleiding. In vakanties worden ook leuke extra’s georganiseerd, zoals een riddertoernooi of een workshop voor kinderen. Hel leuk is ook aan de zijkant de polder die je zelf onder water kan zetten om te ervaren hoe dat vroeger ging.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Slot Loevestein met kinderen

Schateiland Zeumeren -Voorthuizen

Op zoek naar de schat en lekker spelen dus, dat kan in Zeumeren/Voorthuizen. Onder leiding van de kapitein wordt er gezocht naar de schat, er is veel speelplezier bij de eilanden en natuurlijk kan er heerlijk gespeeld worden in het speelkasteel.

Meer informatie vind je hier.

Glowgolf – Divers

Een leuk uitje voor kindjes vanaf 4 jaar, of de nog wat oudere kinderen is het stoere GlowGolf in Apeldoorn, Tiel of Winterswijk. De midgetgolfbanen zijn compleet in het donker te vinden en door middel van neonverf en blacklights komen de ‘werelden’ tot leven. Zo waan je in verschillende werelden en probeer je natuurlijk zo snel mogelijk de holes te halen. Je kan zelfs een 3D-bril op zetten voor nog mooiere details en een extra moeilijkheidsgraad tijdens het golfen.

Hier vind je meer informatie.

Overnachten in Gelderland

Lees hier onze ervaringen bij;

Hi! Ik ben Desirée, 30 jaar, trotse moeder van dochter Shae (1) en je kent mij misschien wel van de persoonlijke feel good blog Curvacious waar ik schrijf over onder andere beauty, lifestyle, plussize fashion en mijn leven als ondernemende moeder. Toen Linda mij vroeg of ik voor deze rubriek de provincie Gelderland onder mijn hoede wilde nemen was ik direct enthousiast. Als Gelderse deel ik dan ook graag dè top 10 leukste uitjes met kids in deze omgeving met je. Ik hoop dat je in bovenstaande uitjes leuke tips hebt kunnen vinden om te gaan ondernemen met je kind(eren) en wens je alvast heel erg veel plezier toe. Enjoy! 

Wat is jouw favoriete uitje in Gelderland?

Lees ook: Drenthe met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Flevoland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Friesland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Groningen met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Noord-Brabant met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Noord-Holland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Noord-Limburg met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Overijssel met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Utrecht met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Zeeland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Zuid-Holland met kinderen; uitjes & activiteiten

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Gelderland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, kinderuitjes, bezienswaardigheden dagje weg, museum, dierentuinen, gratis uitjes en meer!
Author Rating
51star1star1star1star1star