Skip to Content

Water kleuren; gekleurd water maken met crepepapier ipv kleurstof experiment

Water kleuren; gekleurd water maken met crepepapier ipv kleurstof experiment

Op het kinderdagverblijf was dit één van mijn favoriete experimenten met de peuters. ‘Toveren’ met water. En tussendoor natuurlijk de kleuren oefenen. Het is echt heel eenvoudig en zelf leer je er ook nog eens wat van. Ideaal dus als je op zoek bent naar een korte activiteit.

Benodigdheden om water kleuren

Wat je nodig hebt voor dit toveren met water:

  • Een grote glazen beker / vaas
  • Een schaar
  • Diverse kleuren crêpepapier
  • Water
  • Lepel
Toveren met kleuren om ze te leren herkennen - Mamaliefde.nl

Toverkunsten

Iedereen kent vast wel de eigenschappen van crêpepapier dat het, als het nat wordt, kleur afgeeft. Met alle gevolgen van dien. Daar maken we in deze situatie dankbaar gebruik van. Door het water te kleuren met het kleurstof dat dit crêpepapier afgeeft. Ter voorbereiding knip ik van alle kleuren een strookje papier af.

Om te oefenen met kleuren houd ik één kleur in de hoogte en vraag ik aan de kinderen welke kleur dit is. Het beste kun je beginnen met de lichte kleuren zoals geel, roze of lichtgroen.

Vervolgens ga je een beetje puzzelen welke kleur je het beste kunt gebruiken. Dit papier gaat vervolgens in het water, als je met een lepel gaat roeren en wat toverwoorden uitspreekt, krijgt het water die kleur. In een glazen beker / vaas zie je deze kleuren het beste.

Tip: het kan heel logisch zijn om na geel, over te gaan op oranje en rood. Het lichtgroen en roze heeft dan echter geen effect meer. Het blijft dus zelf ook even nadenken. Aan de andere kant is dat ook bijzonder voor de kinderen om te zien.

Oudere kinderen kun je daarom hier ook goed mee vermaken door ze zelf te laten puzzelen. Na een aantal kleuren wordt het bruin / donkerpaars en heeft het weinig effect meer om kleuren toe te voegen.

Als alternatief kun je er ook voor kiezen om kleine bekers met water te vullen en te kleuren met crêpepapier om vervolgens bij elkaar te gieten en zo ‘toverdrankjes’ te maken.

‘Toveren’ jullie ook wel eens met de kinderen?

Linda van Aken