Skip to Content

Signalen waaraan je herkent dat je baby een dreumes aan het worden is

Signalen waaraan je herkent dat je baby een dreumes aan het worden is

Naast baby en peuter/kleuter hoor je ook nog de term dreumes rondgaan. Wanneer is je kindje een dreumes en wat houdt deze fase precies in?

De baby wordt een dreumes

De term dreumes wordt een beetje wisselvallig gebruikt in die zin dat bij sommige leeftijdsaanduidingen deze term helemaal niet gebruikt wordt, terwijl het toch echt wel een heel andere fase is dan een baby of een peuter.

In principe bedoel je met een dreumes een 1-jarige. Anders omschreven kun je zeggen dat een dreumes het totaal afhankelijke zoals een baby aan het kwijtraken is en al echt op onderzoek uitgaat. Hij gaat steeds beter lopen, bijvoorbeeld.

Bij de één zal de indeling zo gemaakt worden dat de peuterfase bij anderhalf begint, maar je komt ook tegen dat een peuter als 2- en 3-jarigen wordt gezien. Natuurlijk kun je ook kijken naar de ontwikkeling van je kindje zelf. Want de een is absoluut de ander niet!

Een peuter begint al echt het gevoel van zijn eigen ‘ikje’ te ontdekken en vindt dan ook dat hij de persoon is waar alles om draait. Ergens tussen die afhankelijke baby en die eigenwijze peuter ligt dus de periode van de dreumes. Een klein minimensje die nog een echt mixje is tussen een baby en een peuter.

Centrum Jeugd en Gezin houdt hierbij dus de leeftijd van 12 t/m 18 maanden aan.

Kenmerken dreumes

Wat zijn dan dus de kenmerken van een dreumes?

  • Je kindje gaat op ontdekkingstocht. Leuk voor hem/haar, enerverend voor jou!
  • Je kindje begint zichzelf als individu te zien, niet meer als verlengstuk van jou
  • Het gaat niet meer alleen maar om verzorgen, je opvoedtechnieken moeten nu van zolder gehaald worden.
  • Meer contact maken met andere kindjes.
  • De meeste kinderen zullen nu leren lopen.
  • De eerste stappen op het taalgebied worden gezet.
  • Begint te snappen dat hij een eigen willetje heeft, gaat ‘Nee’ zeggen.
  • Driftbuien, omdat hij al veel meer wil dan kan.
  • Begint zaken als ‘oorzaak en gevolg’ te begrijpen.
  • Maar je kindje is nog echt wel afhankelijk van jou en zo af en toe kan het nog echt als een baby bij je zijn… (gelukkig maar, want het gaat al zo hard!)

De grove motoriek van je dreumes

Natuurlijk geldt voor alle ontwikkelingen dat ieder kind zijn eigen weg volgt. Maar gemiddeld genomen zal er op het gebied van de motoriek op deze leeftijd veel gebeuren.

Je dreumes kan misschien al een paar stapjes zetten op zijn verjaardag, maar er zijn er ook die dat nog veel te eng vinden.

En oké, een enkeling zal al gewoon lopen. De meeste kinderen leren echter lopen als dreumes.

In eerste instantie zullen ze hun eerste stapjes onzeker zetten met hun armpjes gestrekt voor hen. Heel lief om te zien. Maar voor je het weet struinen ze (heerlijk hobbelend) je kamer door en is er niets meer veilig.

Wees vervelende of zelfs gevaarlijke situaties voor door het huis vanuit hun ogen/hoogte te bekijken en neem hier maatregelen op! Denk aan stopcontacten, scherpe hoeken, risico’s als vingers knellen en meer van dat soort zaken.

Vergeet ook je tuin niet, waarbij giftige planten en waterpartijen de grote gevaren zijn.

De fijne motoriek

Ook de fijne motoriek zal steeds beter worden. Op deze leeftijd kun jij je kindje leren om uit een beker te drinken. En dan dus ook echt zelf!

Natuurlijk gaat dat niet zomaar, maar oefening baart kunst! Zelf muziek maken is ook leuk om te doen en is daarnaast ook goed voor de ontwikkeling van de motoriek.

Praten

Het praten van je kindje gaat nu echt op gang komen. Meestal blijft het nog bij klanken, waarmee hij iets wil zeggen. Je kunt er wel al vaak dingen in herkennen. Zijn ‘zinnetjes’ bestaan nog maar uit 1 woord en vaak is ook dat woord nog alles behalve perfect.

Veel kindjes vinden het heerlijk om te brabbelen. Laat ze lekker hun gang gaan, want het helpt hen echt bij hun spraakontwikkeling.

Spelen

Een dreumes begint al echt interesse te krijgen in andere kindjes. Natuurlijk is het echt ‘samen spelen’ noemen een beetje overdreven. Je kunt het meer zien als ‘naast elkaar’ spelen.

Toch kunnen ze zich prima samen vermaken door samen ergens achter aan te kruipen en grote lol te hebben. Imiteren doen ze heel graag en zo leren ze heel veel. Jouw gedrag bijvoorbeeld.

Het is de manier om de wereld eigen te maken en mag dan ook zeker gestimuleerd worden! Je kunt van een dreumes nog niet verwachten dat hij zich kan inleven in de ander!

Driftig worden

Wel zo je gevoelens hebben, maar je nog niet kunnen uiten: dat is kortweg de wereld van je dreumes. Dus is het logisch dat dit kleine mensje soms enorm driftig kan worden.

Tel er bij op dat hij of zij van alles aan het ontdekken is en dan steeds tot de conclusie komt dat dingen nog helemaal niet lukken. Hoe frustrerend wil je het hebben?

De wereld ontdekken

Je kindje begint steeds meer te ontdekken. Hoe hij zelf in elkaar steekt en hoe hij zijn eigen lichaampje moet ‘gebruiken’, maar ook hoe de wereld om hem heen op hem reageert. Je kunt hem hierbij helpen door dingen regelmatig te herhalen, zodat hij dingen ook echt onder de knie krijgt.

Aan de ene kant kun je hem stimuleren om dingen te ontdekken door hem uitdagend speelgoed aan te bieden. Let hierbij wel op dat je speelgoed aanbiedt wat echt bij zijn ontwikkeling past.

Aan de andere kant moet je wel weer oppassen dat je hem niet overvoerd. Het is beter om maar een beperkte hoeveelheid speelgoed in zijn zicht te leggen. Zo voorkom je onrust en het gevaar dat hij nergens echt mee speelt omdat hij met alles wil spelen of alles wil bekijken.

Je kunt het dan beter bijvoorbeeld iedere week omwisselen. Of bijvoorbeeld iedere dag iets omwisselen. Dan heeft hij de keuze uit vertrouwd speelgoed en 1 extraatje als uitdaging… Zo voorkom je onrust, maar daag je wel uit tot iets nieuws!

Gevoelsleven

Een dreumes begint weliswaar steeds meer te snappen, toch zijn er dingen die een dreumes nog altijd nodig heeft zoals een baby. Denk hierbij vooral aan lichamelijk contact met de ouder. Hij of zij snapt ook nog niet dat het niet altijd direct de aandacht zou kunnen krijgen.

Toch begint het nu wel te leren dat er grenzen/regels zijn. Het zelfvertrouwen zal als het goed is nu gaan groeien. Daarom is het belangrijk dat het kindje opgroeit in een veilige omgeving, waarbij het zowel fysieke als emotionele veiligheid nodig heeft.

En dat is uiteraard jouw taak!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)