Skip to Content

Waarom bijt een baby / dreumes en 17 tips om bijten af te leren?

Waarom bijt een baby / dreumes en 17 tips om bijten af te leren?

Kinderen leren door te onderzoeken; door te voelen en te ontdekken. Ontdekken met de mond hoort daar ook bij. Onze zoon is nu op een leeftijd gekomen waarbij hij graag van alles en nog wat in zijn mond stopt.

Niets lijkt meer veilig te zijn. Oppassen geblazen dus met een oudere zus die van alles laat slingeren. Zoals kartonnen doosjes in het doosje. Als meneer die in zijn knuistjes krijgt en er heerlijk op gaat sabbelen wordt het zacht, voor je het weet moet ik zijn mondje leeg halen.

Gelukkig is me dit nog maar een keer overkomen, maar toch.

Waarom bijt een baby of dreumes?

Bijten komt het vaakst voor bij baby’s en dreumesen. En is gedrag dat vaak wordt gezien als een grens die je niet mag overschrijden. En dus ook duidelijke consequenties op staan. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan?

Bijten om te onderzoeken / spelen

Niet al het bijtgedrag is gelijk ook agressief. Soms is het bijten voor een kind een manier iets te onderzoeken. Heel kleintjes sabbelen alleen, grotere kinderen gebruiken ook hun tandjes. Door te bijten krijgen ze informatie over het materiaal waar ze hun tanden in zetten. Ontdekken met de mond hoort daar ook bij.

Bijt het kind omdat hij een ander wil onderzoeken, net zoals hij een speeltje onderzoekt, dan is het belangrijk om hem te helpen andere manieren te vinden. Laat hem die persoon (of je eigen arm) bijvoorbeeld aaien.

Pak zijn hand beet en aai ermee. Zeg: ‘Aai, aai, goed zo!’. Doe dit steeds weer heel consequent en beloon je kind als hij probeert te aaien.

Gaat hij toch bijten, til hem dan meteen op en zet hem bijvoorbeeld even in de box/op een stoel. Dat is het teken dat het nu stopt.

Contact leggen

Bijten kan ook een manier van contact leggen zijn. Het kind ziet een ander mens en wil daar iets mee. En omdat bijten zijn manier van onderzoeken is, begint hij daar maar mee.

Bijt het kind omdat hij contact wil leggen met iemand, leer hem dan ook andere manieren aan. Wil hij bijten, dan loop je samen meteen weg, zodat het leuke kindje ook uit zicht is.

Uit liefde

Je kindje kan je ook uit liefde bijten. Zo kan je kind de uitspraak ‘ik ga je opeten’ heel letterlijk nemen en een hap van jouw nemen.

Honger

Honger, last van tandjes of nieuwsgierigheid kunnen ook een aanleiding vormen. Het kind zit immers nog in de ‘orale’ fase, met andere woorden: het verkent de wereld via zijn mond.

Doorkomende tandjes

Een andere reden dat kinderen gaan bijten kunnen doorkomende tandjes zijn. Het ene kind heeft  meer last dan de ander. Andere signalen op het doorkomen van tandjes zijn; diaree, kwijlen, bijten, huilen, trekken aan oren of wangen en weigeren van fles of speen.

Bijten kan voor een baby die tanden krijgt een belangrijke lichamelijke functie hebben. Door veel te bijten vermindert de spanning op het tandvlees die ontstaat door de nieuwe tandjes. Het bijten helpt de scherpe melktandjes sneller door het vlees te komen.

Niet op andere manier kunnen uiten

Bijten kan een manier voor een kind zijn om zich af te reageren. Dit gebeurt overigens vaker met peuters dan met baby’s. Peuters gebruiken allerlei vormen van negatief gedrag als ze kwaad zijn.

Peuters die bijten kunnen bijvoorbeeld moeite om zich verbaal te uiten. Met dit gedrag zouden ze hun drang naar communicatie, emotionele problemen of jaloezie uitdrukken.

Een kind dat bijt is niet per definitie ‘stout’, maar maakt een periode door van plotselinge agressiviteit die het in goede banen moet leren te leiden. Benoem dan ook het gedrag dat je niet meer wilt zien en leer aan op welke manier ze wel aandacht kunnen vragen.

5 tips om bijten baby afleren

 1. Baby’s die bijten omdat er tandjes doorkomen kan je heel gemakkelijk afleiden met een zogenaamde bijtring. Er zijn zelfs speciale sieraden hiervoor op de markt. Of bijtringen die in de koelkast kunnen zodat ze voor verkoeling en pijnverlichting kunnen zorgen. De bijtring van Sophie de Giraffe die hier speciaal voor is ontwikkeld. Deze vind je bij bol.com.
 2. Een alternatief zijn speciale zalfjes die niet lekker smaken om je kind zo het bijten en sabbelen af te leren, bijvoorbeeld als hij op zijn eigen handjes sabbelt.
 3. Soms kan het zijn dat niets veilig lijkt te zijn voor de kinderen. Op het moment dat kinderen zich niet op hun gemak voelen willen ze graag opgetild worden en dicht bij mama zijn.
 4. Een Gumigem ketting kan dan handig zijn. Deze ketting met grote kralen, of de ketting met een hanger zijn zo gemaakt dat ze goed vastgehouden kunnen worden door deze kleine handjes. Naast dat deze ketting er leuk uit ziet, zijn ze ook nog eens gemaakt van siliconen die niet giftig zijn voor het kind. De lange ketting en het slotje zorgt ervoor dat je nergens aan blijft haken. Deze kettingen vind je bij bol.com.
 5. Bijtrand langs bed; bij Ikea hebben ze speciale beschermers gehad om te voorkomen dat je kind gaat sabbelen op de bedrand. Je kan ook zelf een strook stof om het bed heen plaatsen. Het idee is heel eenvoudig; gewoon een strookje stof waarbij je aan de onderkant lusjes maakt die je aan de onderkant vast knoopt. Ziet er ook nog eens vrolijk uit!

12 tips om bijten bij dreumes & peuters afleren

Als je kindje iets ouder is, kan je het bijten ook op een andere manier aanpakken.

 1. Begin met duidelijk maken dat bijten pijn doet en daarom ongewenst gedrag is. Je kind een keer bijten om te laten voelen hoe dat voelt en dat het niet prettig is helpt niet, dit onthoudt je kind alleen op korte termijn maar wordt later weer vergeten.
 2. Zorg ervoor dat andere kinderen niet terug bijten, terugschoppen of terugslaan als reactie op het bijten.
 3. Zorg dat je consequent bent in de regels die gesteld zijn, dat wil zeggen dat je standvastig en duidelijk moet zijn; niet streng en autoritair. Door steeds hetzelfde te doen en te zeggen, met dezelfde houding en uitstraling leert het kind het beste.
 4. Je moet steeds op een duidelijke maar rustige manier tussenkomen en direct een einde maken aan het bijten. Haal een bijtend kind weg uit de situatie en zet het even apart. Blijf rustig en roep niet.
 5. Zet het kind even apart en vertel dat bijten niet mag. De afspraak “Als je bijt, ga je even op de stoel, want bijten mag niet.” kan daarbij helpen.
 6. Leid het kind af en geef hem alternatieven om zijn boosheid te uiten.
 7. Geef je kind ook alternatieven. Leer het niet ten allen tijde zijn boosheid te verbergen maar geef het de juiste plaats om met die onvermijdelijke gevoelens iets te doen terwijl je duidelijk maakt dat bijten daar heus niet bij hoort. “Ben je kwaad? Dan mag je heel hard op de kussens van de bank gaan slaan.” Of geef het kind een bijtring om op te bijten en zo de boosheid af te reageren.
 8. Het bijten negeren, als je kind leer dat het geen aandacht krijgt zal hij / zij dat minder snel doen. Terwijl als hij merkt dat het wel degelijk wordt beantwoord (ook negatief), zal hij of zij het zeker nog doen.
 9. Geef veel positieve aandacht en complimentjes aan het kind. Want soms bijt het om aandacht te trekken. Blijf het positieve gedrag benoemen, zodat je kind weet dat het ook op die manier aandacht krijgt en leert wat er van hem verwacht wordt.
 10. Blijf kalm en geduldig; je kan verwachten dat je dit dikwijls zult moeten herhalen.
 11. Hopelijk overbodig; je moet vermijden om op agressief gedrag te reageren met agressief gedrag.
 12. Vermijd situaties waarvan je weet dat deze tot frustratie leiden bij het kind. Stel ook niet te hoge eisen aan je kind.

Frustratie bij peuters

Agressiviteit bij peuters heeft te maken met de ontwikkelingsfase waarin ze verkeren. Enerzijds streven ze naar onafhankelijkheid en een eigen identiteit, anderzijds zijn ze beperkt in hun mogelijkheden om hun omgeving naar eigen hand te zetten.

Peuters kennen dus veel frustratie en hebben nog heel weinig zelfbeheersing. Ze reageren impulsief en agressief door te bijten, te slaan, aan de haren te trekken… Ze beschouwen zichzelf als het middelpunt van de wereld; ze hebben heel weinig inlevingsvermogen en sociale vaardigheden moeten nog worden aangeleerd. Ze hebben ook nog niet genoeg verbale capaciteiten om hun boosheid met woorden uit te drukken. Het is dus te begrijpen dat ze zich op een meer directe fysieke manier uiten.

Ook peuters hebben er behoefte aan hun gevoelens te uiten. Zich inhouden, een klein beetje boos worden bijvoorbeeld, is heel moeilijk. Zij zijn heel spontaan in de manier waarop zij gevoelens uiten, maar hebben hun uitingsmogelijkheden nog niet onder controle. Die controle wordt geleerd door de regels die de omgeving stelt.

Peuters kunnen bijten, schoppen, krabben, spugen, op de grond gaan liggen, gillen. Door hun beperkte inlevingsvermogen kunnen peuters nog geen rekening houden met anderen.

Dat moeten zij nog leren. Zij weten nog niet dat bijten pijn doet.

Komt bijten veel voor, dan kan de negatieve aandacht die het kind met het bijten krijgt een rol gaan spelen. Doordat mensen schrikken, én reageren, gaat een kind juist met bijten door. Dit komt ook meer bij grotere kinderen voor.

Een baby zal waarschijnlijk gaan huilen als mensen boos reageren wanneer hij bijt. Hij beseft niet dat hij een ander pijn doet en snapt niets van de kwade geluiden om hem heen.

Hoe gaan jullie om met bijtende kinderen?

Linda van Aken
 1. Shirley says:

  Mijn zoontje van net 1 jaar bijt papa& mama continu, en hij lijkt dit ook heel grappig te vinden, tot nu toe nog niks gevonden dat werkt om dit te stoppen. Ook bijten en slaan vind hij behoorlijk leuk! Worden er nu onderhand wel een beetje moe van. Iemand tips?

 2. Miss Milla at Home says:

  Interessant stukje. Mijn zoontje heeft ook een tijdje gebeten, en da’s natuurlijk helemaal niet fijn. Gelukkig stelt hij dit gedrag nu een stuk minder. Consequent reageren op dit onwenselijke gedrag is inderdaad zeer belangrijk om het af te leren. En natuurlijk goed gedrag positief bekrachtigen;

Comments are closed.