Skip to Content

Verjaardag kind vieren; tips met familie of alternatieve ideeën

Verjaardag kind vieren; tips met familie of alternatieve ideeën

Er is er één jarig, hoera, hoera…. Leuk! Maar dan: hoe vier je nu een kinderverjaardag? Waar let je op, wat doe je beter niet en wat mag je zeker niet vergeten?

Hoe zit het met verjaardagen vieren op school, de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf? Wat doe je met een kinderfeestje en vanaf welke leeftijd? We geven je tips hoe je de verjaardag van je kind het leukst kan vieren!

Leeftijd (en aard) is bepalend!

Allereerst zou ik bijna willen zeggen: je kind is jarig, dus houd het leuk voor hem of haar! Met andere woorden: vier deze dag niet op allerlei manieren omdat het zo hoort en je kind volledig in de stress schiet. Houd rekening met je kindje. Dus met zijn leeftijd maar ook met zijn aard.

Heb je een introvert mannetje of vrouwtje, die veel liever zijn eigen gangetje gaat? Maak er dan iets intiems van. Iets waar hij of zij zich goed bij voelt! En dat geldt ook voor je heel kleine uk. Die heeft helemaal niks aan een verjaardag van heel vroeg in de ochtend tot ’s avonds laat met een huis vol visite!

Waar denk je aan?

Een kinderverjaardag vraagt toch net om een andere aanpak dan je eigen verjaardag. Jij nodigt bij jezelf je vrienden en familie uit, zorgt voor lekkers en klaar… Maar bij kinderen komt er nog veel meer kijken waar je aan moet denken. We zetten het even voor je op een rijtje:

 • Cadeautje op tijd bestellen/uitzoeken
 • Kinderfeestje regelen/reserveren
 • Kinderen uitnodigen voor het kinderfeestje
 • Visite vragen voor de verjaardag
 • Traktaties verzinnen voor school, kinderdagverblijf (of BSO) en misschien wel de sportclub of andere verenigingen
 • Boodschappen doen
 • Huis versieren
 • Stoel versieren
 • Taart bakken of bestellen
 • Traktaties klaarmaken
 • Verjaardag thuis voor de familie vieren
 • Kind met traktaties ‘overal’ heen brengen
 • Kinderfeestje vieren

Tips bij veel visite

Je hebt een grote familie of vriendenkring en wil ze toch wel graag allemaal laten komen. Maar je kleintje is nog maar een baby of je hebt een wurm wat erg gestrest wordt van te veel mensen en gebeurtenissen?

Misschien moet je dan toch even andere maatregelen nemen. Je kunt zelf het beste beoordelen wat voor je kind fijner zal zijn.

Je laat alles en iedereen binnen een kortere periode komen, zodat het even druk is en dan ook weer gewoon klaar! Of zal je kind(je) het juist fijner vinden als ze gespreid komen? Dan zijn er wel langer mensen over de vloer (misschien wel meerdere dagen) maar is het nooit een gekkenhuis. Doe waarvan jij denkt dat het beste werkt voor jullie situatie!

Een tijd aangeven

Het is niet raar om echt een tijd op de uitnodiging te zetten (of te vertellen). Zeggen dat je tot vijf uur de verjaardag viert, bijvoorbeeld, zodat je kind rustig kan worden en dan meer ontspannen naar bed kan gaan, is toch helemaal prima!

Speelplekje

Een kinderverjaardag waarbij de kinderen niks kunnen of mogen? Dat is uiteraard gedoemd te mislukken. Zijn de kinderen wat ouder en woon je vlakbij een speeltuintje, dan heb je natuurlijk al een heel grote voorsprong.

Maar anders zul je toch moeten zorgen dat de kinderen ergens terecht kunnen. Zorg voor ruimte om te spelen en zorg ook dat er speelgoed ligt om mee te mogen en kunnen spelen. Zo is het voor iedereen leuker.

Hoe kies ik een traktatie?

Welke traktatie je kiest is in de eerste plaats afhankelijk van de regeltjes die gelden op de plek waar getrakteerd gaat worden. Veel scholen willen tegenwoordig dat er gezond getrakteerd wordt. Heb je geen idee wat dan? Misschien helpt dit artikel over traktaties je dan wel verder!

Hoe versier ik mijn huis?

Je huis versieren is een leuk onderdeel van een kinderverjaardag. Natuurlijk zal iedereen direct denken aan slingers en ballonnen.

Maar je kunt het ook heel persoonlijk maken door bijvoorbeeld zelf slingers te maken met een foto van je kind op de slingers of de leeftijd. Laatstgenoemde kun je kopen maar ook prima maken.

Verjaardag kind vieren; tips met familie of alternatieve ideeën - Mamaliefde

Maak met een touw de slinger en hang hier dubbelgevouwen papieren driehoekjes overheen, waarbij je de binnenkant aan elkaar plakt. Op die papieren driehoekjes heb je dan eerst de foto van je kind uitgeprint of het getal erop gezet. Ook leuk zijn hartjes (of andere vormpjes) om uit papier te knippen.

Verjaardag kind vieren; tips met familie of alternatieve ideeën - Mamaliefde

Maak het lekker gezellig bont door allerlei kleuren te gebruiken en op verschillende manieren ze te maken. Ook gewoon leuk om met de kinderen op een regenachtige dag al eens te maken!

Verjaardag kind vieren; tips met familie of alternatieve ideeën - Mamaliefde

Ballonnen kun je kopen met heel veel leuke afbeeldingen, maar gewoon kris kras verschillende kleuren ballonnen ophangen is natuurlijk ook prima. Ik maakte ook nog altijd een soort flyers die ik op de ramen en muren plakte. Of een grotere collage met meerdere foto’s en natuurlijk een grote tekst.

En vergeet de stoel van de jarige niet te versieren! Ook dat kan op veel leuke manieren. Je kunt er heel eenvoudig slingers omheen hangen.

Verjaardag kind vieren; tips met familie of alternatieve ideeën - Mamaliefde

Maar je kunt het ook nog flitser aanpakken. Een leuke stoelhoes maken van vilt, bijvoorbeeld, is simpel te doen én je kunt het gewoon vaker gebruiken.

Vanaf welke leeftijd een partijtje?

Een kinderfeestje geven voor de vriendjes van je kind? Als je kind vijf wordt zal het misschien zelf ook al weleens uitgenodigd zijn en eigenlijk ontkom je er dan niet echt meer aan.

Maar vanzelfsprekend blijf jij daar zelf de baas over. Een regel die nogal eens wordt gehanteerd is dat je zoveel kinderen uitnodigt als de leeftijd van het kind.

Bedenk ook maar dat je met die kleintjes echt nog niet meteen de hele wereld rond hoeft te reizen. Een speelmiddagje in de speeltuin om de hoek, met wat lekkers, om maar een voorbeeld te geven, is eigenlijk ook al prima!

Een kinderfeestje organiseren hoeft niet moeilijk te zijn of veel geld te kosten! Blijf vooral bij dat waar je jezelf goed bij voelt en uiteraard je kind. Want het is zijn of haar feestje!

Paar puntjes wat je jezelf hierbij even af kan vragen:

 • Vier ik thuis een feestje of ga ik erop uit?
 • Wie nodig ik uit en hoeveel?
 • Uitnodigingen regelen
 • Een draaiboek maken bij een thuisfeestje
 • Bij een uitje: op tijd reserveren!
 • Heb ik genoeg mogelijkheden om de kinderen veilig te vervoeren?
 • Is er iemand die mij kan assisteren of is mijn partner erbij (tip: zorg dat je minimaal met 2 volwassenen bent! Als er iets gebeurt, is dit écht heel fijn. Spreek helaas uit ervaring…)
 • Zorg voor telefoonnummers van alle ouders
 • Probeer te genieten!
Wil Cats
Volg me via: