Skip to Content

15 Verfilmde kinderboeken op Netflix

15 Verfilmde kinderboeken op Netflix

Afgelopen zaterdag hebben de kinderen naar Kikker en zijn vriendjes gekeken. Dat is een programma dat het altijd goed doet bij de kinderen. Misschien juist wel omdat we in huis ook wat boeken hebben van Kikker.

Het is natuurlijk een geweldig concept; een aantal dieren (doen het altijd goed bij jonge kinderen) die menselijke karakter eigenschappen vertonen waar kinderen zichzelf in herkennen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer verfilmde boeken zoals Mathilda en de andere boeken van Roald Dahl. Je kan ze op dvd kopen of bij Netflix.

Verfilmde prentenboeken & series

Angelina Ballerina

Angelina is gek op ballet, ook al is ze maar een klein muisje ze werkt hard met een beroemde docent om een prima ballerina te worden. Momenteel een van de favorieten van onze dansende peuter. Die vervolgens de hele kamer rondloopt op haar tenen en rondjes blijft draaien. Angelina Ballerina is gebaseerd op een kinderboekenreeks, bedacht door schrijfster Katharine Holabird en illustrator Helen Craig.

De avonturen van de gelaarsde kat

Een nieuwe Netflix-orginal serie die de gedurfde avonturen deelt van ‘s werelds geweldigste kat en vechtersbaas, minnaar en melkconnaisseur op exotische locaties. De gelaarsde kat is een Europees sprookje. De vroegste geschreven versie, voor zover bekend, werd in de eerste helft van de zestiende eeuw gepubliceerd door Giovanni Francesco Straparola. Veruit de bekendste versie van het verhaal is echter die van de Franse schrijver Charles Perrault, gepubliceerd in 1697 als onderdeel van diens verzameling Sprookjes van Moeder de Gans.

Kikker & Vriendjes

Iedereen is dol op Kikker, de vrolijke hoofdpersoon uit de boeken van Max Velthuijs. Samen met zijn vriendjes Varkentje, Eend en Haas beleefd hij meer avonturen dan wie ook.

Kipper

Dit is een animatieserie gebaseerd op de speelse pup Kipper geïllustreerd door Mick Inkpen die samen met zijn vriendjes Tijger, Varken, Jake en Arnold behoorlijk wat avonturen beleven.

Nijntje

Van Nijntje zijn er meerdere series online met langere verhalen, korte verhalen en 3D in Nijntje & Vriendjes. De verhalen van Dick Bruna doen het hier in huis erg goed.

Verfilmde kinderboeken

Zelf hebben we natuurlijk nog geen kinderen in deze leeftijdscategorie, toch heb ik er een aantal zelf al van gekeken. Heerlijk even je verstand op 0, of gewoon uit nieuwsgierigheid omdat je het boek kent.

De Dolle Tweeling

Het begint als de meisjes na de zomervakantie terugkeren naar het internaat. Mevrouw Theobald, het schoolhoofd is op reis en mademoiselle Bertaux heeft nu de leiding. Misschien niet het meest hoogstaande verhaal, gelukkig hoeft dat ook niet. Dit is echt een bring back memories film gebaseerd op een boek uit mijn jeugd.

Dolfje Weerwolfje

Dolfje verandert op zijn zevende verjaardag in een wit pluizig dier, een wolfje. Dolfje wil zijn geheim koste wat kost voor zich houden. Maar of dat gaat lukken… Dolfje Weerwolfje is een Nederlandse kinderboekenserie van Paul van Loon. Een van de populairste kinderboekenschrijvers toen ik zelf nog jong was. De serie begon in 1996, de tekeningen in de boeken worden gemaakt door Hugo van Look.

De Koning van Katoren

Het boek van Jan Terlouw gaat over de zeven opdrachten die de 17-jarige Stach moet vervullen om koning van het land Katoren te worden. Maar het boek heeft een dubbele bodem. De problemen die Stach tegenkomt lijken erg op de problemen die de moderne wereld plagen. Koning van Katoren is bekroond met de Gouden Griffel (1972) en met de Oostenrijkse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur (1973). De film die in 2012 verscheen wijkt op een aantal punten af van het boek; zo heeft de hoofdpersoon de beschikking over internet.

Mathilda

Vervloekt met een wreed schoolhoofd en nare ouders, ontdekt een klein meisje haar verborgen krachten om de pestkoppen uit haar leven te weren. Een heerlijke film gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1988 van Roald Dahl.

Mees Kees

Kees is een jonge, excentrieke en leuke vervangende leraar. Natuurlijk zijn de kinderen dol op hem. Hun nerveuze directeur is echter niet zo enthousiast. Gebaseerd op een serie jeugdboeken van de Nederlandse schrijfster Mirjam Oldenhave. Rick de Haas verzorgt de illustraties.

Verfilmde boeken voor volwassenen

Natuurlijk kijken mama’s en papa’s ook graag naar Netflix. Denk onder andere eens aan;

De eetclub

Echtgenote en moeder Karen is een nieuwkomer in een chique buurt en legt interessante nieuwe contacten als ze zich aansluit bij een groep, de Dinner Club genaamd. Een verfilming met goedgevulde Nederlandse sterrencast gebaseerd op de roman van Saskia Noort uit 2004.

De gelukkige huisvrouw

Lea leeft een luxe leventje dankzij het succes van haar man als makelaar, en voelde zich er klaar voor om moeder te worden. Totdat de baby geboren werd. Wie heeft er nog nooit gehoord van dit debuutroman van Heleen van Royen? Of anders de verfilming met Carice van Houten niet; de dvd hebben we zelfs in de kast liggen al doen we daar nooit meer wat mee.

Komt een vrouw bij de dokter

Als bij zijn mooie jonge vrouw borstkanker wordt geconstateerd, wordt een ambitieuze reclameman en rokkenjager gedwongen om zijn morele waarden bij te stellen. Wederom met Carice van Houten in de verfilming van deze gedramatiseerde autobiografie van Kluun, een film of boek, dat je niet wilt zien en lezen als je zwanger bent.

Sense & Sensibility

Na de dood van hun vader worden drie zussen geconfronteerd met armoede. Ze zijn verplicht een beroep te doen op de vrijgevigheid van anderen. Op netflix vind je zowel de film als de serie met drie afleveringen gebaseerd op het klassieke werk van Jane Austen.

Twilight Saga

Twilight is een serie fantasie/romantiek-romans, geschreven door Stephenie Meyer. De serie draait om Isabella “Bella” Swan, een tiener die na te zijn verhuisd naar Forks verliefd wordt op een vampier genaamd Edward Cullen. Eerlijk gezegd niet een van mijn favorieten, maar voor veel andere mensen wel en daarom mag hij niet ontbreken in dit rijtje.

Welke verfilming is de favoriet van jou of je kind?

Linda van Aken