Skip to Content

15 Streamingsdiensten van Netflix, Videoland, Disney+ en meer alternatieven

15 Streamingsdiensten van Netflix, Videoland, Disney+ en meer alternatieven

Netflixen is inmiddels toegepast als werkwoord binnen de Nederlandse taal. Maar wat je wellicht nog niet wist, is dat Netflix niet meer de enige streamingdienst is waar we gebruik van kunnen maken.

Netflix was dan wel de eerste, maar inmiddels zijn de streamingdiensten Videoland, Disney+, Amazon Prime en vele anderen er ook bij gekomen. En met al dat nieuwe aanbod wordt het wellicht tijd om eens te bekijken of Netflix nog wel de meest geschikte is binnen ons huishouden.

Waar moet je op letten?

Wellicht handig om allereerst te weten dat streamen een term is dat gebruikt wordt voor het verzenden van video- of audiobestanden via een netwerk. Dat is dus wat we doen als we aan het Netflixen zijn, we streamen! In deze blog richt ik me op het streamen van video’s en niet van audio, zoals bijvoorbeeld muziekbestanden, denk aan Spotify.

Dankzij het streamen krijgen we de toegang tot series en video’s die normaal gesproken buiten ons bereik zouden zijn, zoals bijvoorbeeld Game of Thrones of Frozen. We zijn dus niet meer afhankelijk van het aanbod van je televisie-abonnement.

Nu er zoveel verschillende streamingdiensten op de markt zijn gekomen, is het handig om te weten waar je op moet letten bij het maken van een keuze.

Abonnement

Het nadeel aan alle streamingdiensten is dat je vaak direct aan een abonnement vast zit en dat dwingt ons tot keuzes maken. Je kan wel gebruik maken van proefperiodes, maar die lopen uiteraard ook af en of dat aanbod dan nog blijft staan als jij eerst alle proefperiodes bij de verschillende streamingdiensten naloopt, dat is niet altijd het geval.

Let vooral ook op of de streamingdienst maandelijks opzegbaar is. Wanneer je het niet prettig vindt om gebonden te zijn, dan is het verstandig om je keuze hier ook vanaf te laten hangen.

Offline kijken

Een groot voordeel aan het streamen van video’s is, dat je deze ook vaak offline beschikbaar kan maken. Zeker wanneer je met je kinderen op pad gaat, is het fijn dat je zoon of dochter voor de langere afstanden even relaxed een filmpje kan kijken.

Kindprofielen

De meeste streamingdiensten bieden de mogelijkheid tot het aanmaken van een kindprofiel aan. Ik zou hier wel goed op letten of dit inderdaad mogelijk is, aangezien je anders toch vaak moet opletten of de content die je kind bekijkt wel geschikt is.

Bingewatchen

Als opvoeder is het ook goed om je te realiseren dat de streamingdiensten het bingewatchen (achter elkaar kijken van series) zoveel mogelijk proberen te stimuleren. Heb je een aflevering gekeken, dan begint direct de volgende.

Wil je de intro overslaan, dan kan dat ook met een druk op de knop. Oftewel niet alleen wij, maar vooral onze kinderen kun je moeilijk van het beeldscherm wegtrekken.

Ook zal je kind het jou kwalijk nemen dat jij het hen ontneemt dat ze morgen niet met hun vriendinnetjes het einde van Frozen of een andere film hebben kunnen zien. Wees je er dus van bewust dat kinderen net als wijzelf moeilijk weg te trekken zijn van het beeldscherm.

Het maken van goede afspraken kan hierbij helpen. Zie ook mijn blog over ‘Het gebruik van beeldschermen onder kinderen; cijfers, consequenties en tips en tricks!’

Het aanbod

Netflix

Netflix is veruit de grootste en bekendste streamingdienst die er is. Er is een enorm aanbod van internationale films en series en buiten het aanbod dat ze hebben produceren ze ook een heleboel Netflix Originals. En dat zijn niet de minste.

Netflix Originals zijn de series die alleen voor Netflix zijn gemaakt of series die je alleen op Netflix kan bekijken. Nog een voordeel aan Netflix is dat je afhankelijk van je abonnement met twee of meerdere personen van Netflix tegelijkertijd gebruik kan maken.

Voor gezinnen is dit natuurlijk een uitkomst. De prijs is afhankelijk van het aantal gebruikers.

Populaire series zijn onder andere Breaking Bad, House of Cards, Blacklist, Stranger Things, Sherlock, Le Casa del Papel, Homeland, Narcos en Orange is the New Black.

Videoland

Een groot voordeel aan Videoland, en ook een reden dat ik wel eens twijfel om over te stappen, is dat je een groot Nederlands aanbod hebt. Ook de Nederlandse programma’s en series die worden uitgezonden op RTL van de Nederlandse televisie kun je op Videoland bekijken, waardoor je niet afhankelijk bent van de programmering van de TV.

Ook bij Videoland kun je verschillende gebruikersprofielen aanmaken en daar valt een gebruikersprofiel voor kinderen ook onder.

Populaire series zijn onder andere Love Island, Judas, GTST, Kardashians en The Bold en Beautifull en diverse Nederlandse films.

Disney+

Vanaf 12 november 2019 kun je officieel gebruik maken van de Disney+ streamingdienst in Nederland. Het voordeel van Disney+ is dat het aanbod voor kinderen heel groot is. Ook hier kun je meerdere profielen aanmaken en per profiel aangeven of het een profiel voor kinderen is of niet. Ook kun je vanaf 4 verschillende apparaten tegelijkertijd kijken.

Het aanbod komt niet alleen van Disney, maar ook van Pixar, Marvel, Starwars en National Geographic. Een nadeel is net als bij Amazon Prime, dat het aanbod een stuk beperkter is dan bij Netflix of Videoland. Disney+ zal starten met ongeveer 500 films. Wil je Disney+ vrijblijvend uitproberen, dan kan dat.

Amazon Prime

Amazon Prime is nu ook al beschikbaar in Nederland en deze streamingdienst is een stuk goedkoper dan Netflix en Videoland.

Het aanbod op Amazon Prime is een stuk beperkter en daarnaast bieden ze ook geen Nederlandse films en series aan. Ook is de Nederlandse ondertiteling niet altijd beschikbaar en is de streamingdienst niet eenvoudig te bekijken voor degenen die geen Smart-tv hebben.

Pathé thuis

Pathé Thuis voegt wekelijks nieuwe films toe, direct uit de bioscoop. Kijk de grootste blockbusters tot aan prijswinnende arthouse films als eerste in jouw thuisbioscoop.

Pathé Thuis is beschikbaar op je pc/laptop, Smart-TV, PlayStation, Apple TV, Delta en Caiway interactieve settopbox, tablet en mobiel. Of maak van je TV een bioscoop. Met Google Chromecast en Apple Airplay stream je eenvoudig van je mobiel of tablet naar het grote scherm.

Overige streamingsdiensten

Er zijn nog meer streamingdiensten:

  • Ziggo is bijvoorbeeld interessant en biedt ook een uitgebreid aanbod, maar een nadeel is dat je hiervoor wel het Ziggo-abonnement moet afnemen.
  • NLZIET is een online platform voor live weergave en het on demand tot een jaar terugkijken, van bijna alle Nederlandstalige televisieuitzendingen. In sommige gevallen kan men ook vooruitkijken.
  • HBO Max is een Amerikaanse OTT-streamingdienst van Warner Bros. Discovery. De streamingdienst, die op 27 mei 2020 in de Verenigde Staten gelanceerd werd, biedt film- en televisiecontent van zowel WarnerMedia als andere film- en televisieproducenten aan. HBO Max is ook onder meer beschikbaar in Nederland.
  • Viaplay is een video-on-demanddienst van de Viaplay Group, voorheen de Nordic Entertainment Group. Het hoofdkantoor is gevestigd in Zweden.
  • Cinetree. Elke maand een unieke selectie films en documentaires, gekozen door filmmakers, liefhebbers en experts. Je kijkt het gemakkelijk en snel bij Cinetree.
  • SkyShowtime is de nieuwe streamingdienst van Comcast Corporation en Paramount Global. Sinds oktober 2022 is dit video on demand-platform live in Nederland. In het aanbod van films en series vinden we onder andere titels van Universal Pictures, DreamWorks, Sky Studios, Peacock, Paramount+, Showtime, Paramount Pictures en Nickelodeon
  • Apple TV+ is een Amerikaanse streamings service van Apple Inc.. De reclamevrije dienst, waarvoor een abonnement moet worden afgesloten, werd aangekondigd op 25 maart 2019 door Apple’s chief executive officer Tim Cook en ging op 1 november 2019 van start.
  • NPO Plus is de streamingdienst van de publieke omroep. Kijk live naar films, series en documentaires, kijk ze later terug of alvast vooruit. Je kunt bij NPO Plus ook terecht voor het bingewatchen van je favoriete series.
  • Film1 is een Nederlandse premium filmservice met recente bioscoopfilms via video on demand en op vier digitale televisiezenders, voor een vast bedrag per maand. Film1 is onderdeel van Sony Pictures Television
  • Kijk; Hét filmprogramma dat jou anders naar een film laat kijken. In elke aflevering worden de grootste films onder de loep genomen en dingen getoond die de meeste mensen missen.

Wat moet je nu kiezen?

Een keuze maken hangt erg af van het aanbod van de streamingdienst. Ben je meer voor Nederlandse content, dan is Videoland geschikt. Ga je meer voor internationaal en ben je gebonden aan bepaalde series die je wilt zien, dan is Netflix of juist Amazon Prime meer geschikt.

De meeste streamingdiensten hebben bepaalde exclusieve content die de keuze voor jou vereenvoudigen.

Wat fijn is dat de meeste streamingdiensten verschillende gebruikersprofielen aanbieden, filteren op content voor kinderen, de meeste maandelijks opzegbaar zijn en een aantal bieden ook een proefperiode aan.

Dat Netflix als duurste uit de test komt, is eigenlijk ook wel logisch. Ze hebben nu eenmaal een enorm aanbod, ze vernieuwen regelmatig en de kwaliteit van de Netflix Originals is niet mis. Het is natuurlijk ook mogelijk om je tv-abonnement op te zeggen en voortaan alleen nog maar te streamen.

Mijn ervaring

Zoals eerder genoemd twijfel ik ook wel eens om over te stappen naar Videoland. Dat komt omdat ik ook graag Nederlandse series en films kijk en Videoland heeft series en films die exclusief te zien zijn bij Videoland. Voor mijn zoontje is Netflix tot nu toe prima. Het aanbod is groot en het kindprofiel is perfect voor hem.

De filtering op het aanbod, zorgt ervoor dat hij zichzelf ook makkelijk door Netflix heen navigeert.

Wat dat betreft is Netflix voor ons huishouden nog het meest geschikt. Desondanks houd ik het aanbod van de streamingdiensten goed in de gaten. Want de concurrentie haalt snel in en zoals al blijkt neemt het aanbod snel toe!

Daphne Keislair
Follow me!