Skip to Content

Tussenjaar na middelbare school

Tussenjaar na middelbare school

Een tussenjaar nemen: het klinkt misschien aanlokkelijk voor je kind of het is gewoon even beter voor hem of haar. Dit kan om heel uiteenlopende redenen zijn. Maar wat is nu precies een tussenjaar, mag je dit zomaar nemen en hoe ga je er het beste mee om?

Want een jaar lang op de bank hangen is misschien ook niet helemaal de bedoeling…Dus welke afspraken maak je met je zoon of dochter als er wordt besloten om een tussenjaar te nemen?

Wat is een tussenjaar?

Een jaar niet naar school gaan, om daarna de schoolbanken weer in te gaan: dat is kortweg wat een tussenjaar inhoudt. Een tussenjaar wordt meestal genomen als een scholier zijn middelbare school heeft afgerond. Vaak zit er studiekeuzestress achter. De scholier weet nog echt niet wat het wil gaan doen. Of is nog net te jong voor de gekozen studie en heeft geen zin om dan eerst nog iets anders te gaan doen. 

Hoe zit het met de leerplicht?

Nu is dat allemaal leuk en aardig, maar er bestaat ook nog zoiets als leerplicht. Tot je 16e ben je leerplichtig en dit blijf je tot het schooljaar is afgerond. Heb je 12 jaar volledige schooljaren doorlopen (en daarbij telt een overgeslagen klas ook mee) dan ben je niet meer leerplichtig.

Met andere woorden: na de middelbare school ben je in principe dus niet meer leerplichtig. Je hebt immers 8 groepen gevolgd op de basisschool en minimaal 4 op de middelbare school. Maar je hebt tot je 18e nog wel te maken met kwalificatieplicht.

Je moet een diploma hebben van minimaal mbo-niveau 2 (of hoger), havo of vwo. Dit noem je startkwalificatie.

Heb je deze wel, dan mag je van de overheid gaan werken of dus een tussenjaar nemen. Ook als je nog geen 18 bent! Ben je dus nog geen 18 en heb je geen startkwalificatie? Dan kan je geen tussenjaar nemen. Doe je dit wel, dan is dat strafbaar!

Wel of niet toejuichen?

Het hangt er een beetje vanaf waarom je zoon of dochter voor een tussenjaar kiest of je hier wel of niet blij mee moet zijn. Maar op zich worden kinderen er niet dommer van, mits ze het tussenjaar wel goed gebruiken.

Weten ze echt nog niet wat ze nu verder moeten gaan doen? Dan is een tussenjaar wel een oplossing en voorkom je dat ze na drie weken al bij een studie afhaken en alsnog een jaar thuiszitten… Als ze denken dat ze gewoon een jaar kunnen aan lummelen en niks hoeven doen, dan kan jij je inderdaad afvragen of dit nu helemaal de juiste beweegreden is.

Maar er zijn talloze dingen die ze juist in dat tussenjaar kunnen of willen doen, waardoor het juist heel nieuwe kansen biedt of bijzondere ervaringen.

Sta dus zeker open voor een tussenjaar voor je kind, want het kan hem echt heel veel brengen. Levenservaringen die hij anders niet zou hebben gehad. Een goed benut tussenjaar is dan ook zeker geen verloren jaar!

Goede afspraken maken

Ga met je puber om de tafel zitten en bespreek goed met elkaar wat ze met dit tussenjaar willen bereiken. Hebben ze bepaalde plannen wat ze in dit jaar willen doen? Maak duidelijk wat je wel en niet goedkeurt. Besef dat jij als ouder veel invloed hebt op het verloop van een tussenjaar.

Er zijn workshops voor ouders om hun kind goed te kunnen begeleiden bij een tussenjaar! Zorg dat helder is wat er dit jaar wel en niet gedaan zal worden. Een jaar lang op de bank hangen en verder niks, is niet de bedoeling. Wat zijn de plannen van je kind en hoe denk jij hierover?

In de eerste plaats zal jij je kind de ruimte moeten geven om datgene te mogen doen wat het in zijn of haar hoofd had. Laat je zoon of dochter een tussenjaarplan maken. Een workshop tussenjaarplan voor jou en je kind kan zeker helpen als het toch wel ingewikkeld is om zelf actie hierin te ondernemen. 

Wat kan je doen tijdens een tussenjaar?

Er worden veel activiteiten aangeboden die juist bedoeld zijn voor studenten die een tussenjaar nemen. Of men zoekt natuurlijk zelf naar iets om in het tussenjaar te kunnen doen. Zoals:

  • Een jaar werken in het buitenland
  • Vrijwilligerswerk doen en zo kijken of dit werkterrein je wel ligt
  • Vrijwilligerswerk doen om gewoon goed te doen…dit kan ook in het buitenland zijn
  • Een taal leren in het buitenland
  • Een jaar als au-pair
  • Backpacken
  • Gewoon een jaar werken…
  • Er worden cursussen gegeven op het gebied van persoonlijke groei om zo te helpen bij het vinden van de juiste studie
  • Inleidende opleidingen doen, zodat je een beeld krijgt van een studievak en zo een goede start kan maken
  • Er zijn ook heel leuke mogelijkheden, bijvoorbeeld een tussenjaar doen bij de Theaterschool in Utrecht
  • Tussen alle bedrijven door verder nadenken over je studie…

Info over tussenjaren

Er zijn meerdere sites waar je meer info kunt vinden over tussenjaren, wat je kan doen en hoe je het aanpakt. 

Let op de studie van volgend jaar!

Een tussenjaar kan betekenen dat je zoon of dochter juist veel weg is, bijvoorbeeld een aantal maanden naar Azië of een taalcursus in Spanje. Laat hem of haar niet vergeten om toch na te denken over zijn studie.

Indien mogelijk ga dan open dagen af, eventueel van meerdere studies zodat hij een gerichte keuze kan maken. Zorg dat hij/zij niet vergeet om op tijd in te schrijven anders duurt het nog een jaar langer…

Nog altijd twijfels? Misschien is het anders een idee om ook in het tussenjaar een paar weken (of langer) in te plannen om met mensen in contact te komen die bepaalde studies doen of hebben gedaan die op zich wel aanspreken. Of om de beroepen die hij of zij op zich wel mooi vindt eens van dichtbij te gaan bekijken.

Misschien kan je ergens vragen of ze eens een paar dagen mogen meelopen. Puur ter oriëntatie.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)