Skip to Content

Duurzame feestdagen; een milieubewuste sinterklaas en kerstmis

Duurzame feestdagen; een milieubewuste sinterklaas en kerstmis

Duurzaam leven kan soms moeilijk zijn als je wel graag meedoet met het vieren van de feestdagen. Toch zijn er natuurlijk best manieren te vinden zodat je wel echt duurzame kerstdagen kan vieren en toch je duurzame leefstijl kan blijven hanteren. Met de juiste keuzes zijn deze twee zaken prima te combineren!

Duurzame feestdagen

Kies voor nep…

Ja, natuurlijk zitten er nadelen aan een kunstkerstboom, maar die wegen toch zeker niet op tegen de nadelen van het ieder jaar opnieuw een echte boom in huis halen. Een kunstboom gaat lang mee en zien er tegenwoordig prachtig uit. Je hebt niet alleen keuze uit maten maar ook uit typen kerstboom. Zo kan je kiezen voor een ‘echte’ blauwspar of zelfs voor een witte kerstboom, wat toch ook wel een mooie sfeer geeft!

Lees ook: Duurzame kerstboom; echt of kunstkersboom wat is beter?

…of plant de kerstboom!

Toch veel liever een echte boom? Koop er dan één met kluit. En poot deze hierna in je tuin! Dan verspil je immers geen boom! Zelf geen tuin of is deze ondertussen vol? Je zou kunnen kijken of er iemand wel blij te maken is met een naaldboom in zijn of haar tuin! Overigens kan dit ook prima met de kleine kerstboompjes die soms als kerststukje verkocht worden (of cadeau gedaan worden). Ook hier in de tuin is zo’n ieniemienie boompje uitgegroeid tot een mooie boom (in wording…want heel hard gaat het niet).

Adopteer een kerstboom!

Wát? Een kerstboom adopteren? Jazeker, ook dat kan. Je kunt een boom huren! Deze wordt dan na de feestdagen weer teruggeplant! Interesse? Kijk dan eens bij adopteereenkerstboom.nl. Misschien wel de meest duurzame vorm. Want je tuin staat toch een keer vol met bomen en die kunstbomen worden toch ooit een keer weggegooid!

Koop geen wegwerpservies

De verleiding is misschien groot om voor het diner leuke servetjes te kopen, wegwerpbordjes en bestek (om niet zoveel werk te hebben) en ga zo maar door. Niet doen! Koop een mooi servies waar je jaren plezier van hebt! Koop of maak servetten van een mooi stofje en die je dus ook jarenlang kunt gebruiken.

Struin je kasten of de rommelmarkten eens af op zoek naar mooi, oud servies! Heel stijl- en sfeervol en heerlijk duurzaam! Kies bijvoorbeeld voor een bepaalde stijl of kleur en combineer zo meerdere serviezen met elkaar. Niet alleen duurzaam, maar ook nog eens leuk om heel gericht op zoek te gaan naar bepaalde zaken op rommelmarkten!

Vega kerst?

Vega wordt weggezet als duurzamer, hoewel daar de meningen over verschillen. Maar je kunt natuurlijk sowieso kiezen om geen vlees te willen eten voor het dierenleed. Voel je je schuldig naar anderen toe om dit te doen? Niet doen! Er zijn zoveel manieren om een heerlijk vegetarisch diner te maken, dus waarom zou je het niet doen? En eh…zet mooie benamingen in het “buitenlands” op de menukaarten en ze missen het vlees misschien niet eens…

Cadeautjes geven

Ben je gewend om cadeautjes te geven met kerst of misschien wel met oud & nieuw? Natuurlijk mag dat. Maar bedenk ook bij de pakjes over de duurzaamheid ervan. Waarom ook niet eens rondstruinen bij de kringloop voor een mooi presentje?

Of maak zelf eens iets van iets wat je al hebt. Of weet je dat je iets hebt wat de ander mooi vindt? Doe je er zelf niet echt meer iets mee? Nou, voilà, het ideale kerstgeschenk. Komt het krenterig over? Je kunt met elkaar afspreken dat je zo duurzaam mogelijk cadeautjes geeft. Zo voorkom je boze gezichten en zijn jullie allemaal goed bezig!

Zo weinig mogelijk plastic bende

Dat plastic vreselijk is voor de natuur, dat weten we. Kies dan ook eens voor zo min mogelijk plastic versieringen. Loop eens door je tuin of het bos. Daar is vast genoeg te vinden aan mooie, natuurlijke materialen.

En als je het helemaal goed wilt doen, knip je niks, beschadig je niks, maar neem je echt mee wat los zit: blaadjes, takjes, eikeltjes, dennenappeltjes of wat er ook maar voor handen is. Je kunt het hele jaar door natuurlijk al dingen verzamelen, want kastanjes en eikeltjes e.d. zijn prima langer te bewaren. Let alleen wel op dat ze niet nat worden!

De grote ruilshow

Wil je graag eens iets anders dan anders? Ben je die rode ballen nu ondertussen wel heel erg zat? Informeer eens om je heen of er iemand is die juist wel zin in rood heeft en jij daardoor haar blauwe kerstspullen wel mag gebruiken. Een grote ruilshow dus. Spreek wel goed van tevoren af of het ruilen is voor 1 jaar of voor ‘altijd’.

Duurzame kerstverlichting

Veel lichtjes: dat staat heel leuk, maar kost wel veel energie (als we alles bij elkaar optellen). Vraag jezelf dan ook eens af of het niet wat minder kan én kies voor LED-lampjes. En die kerstboom hoeft niet de hele dag te branden! Net als de verlichting aan daken en op andere plekken buiten.

Zodra het licht is, gewoon even jezelf aanwennen om het uit te doen! Zeker witte lichtjes vallen dan toch niet echt op en het is gewoon zonde van de stroom die je verspilt. Als het duister begint in te vallen, dus aan het einde van de middag, dan mag alles natuurlijk weer heerlijk schitteren!

Kerstkaarten versturen…

Oké, dit is een moeilijkere variant. Maar je zou je af kunnen vragen of al die kerstkaarten wel nodig zijn. Hoeveel kerstkaarten belanden na kerst direct in de prullenbak? Zonde! Je kunt ervoor kiezen om je kerstwensen op een digitale manier kenbaar te maken. Wil je toch wel graag een echte kaart versturen? Maak ze dan eens zelf van oude kaarten! Leuk om te doen en scheelt toch weer in de afvalberg…

De restjes van kerst

Het eetfestijn is afgelopen en er is heel veel over (vaak wel). Zorg dat je genoeg bakjes achter de hand hebt, zodat de restjes goed afgesloten bewaard kunnen worden in de koelkast. Heb je visite en is er veel over? Geef hen gewoon ook een deel mee. En dan is het dus qua eten gewoon nog een dag kerst. Lekker nog een dag genieten van al het lekkers. Want weggooien is natuurlijk niet aan de orde!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)