Skip to Content

Kerst in het buitenland; tips en ervaringen

Kerst in het buitenland; tips en ervaringen

Kerst is een periode dat veel mensen samen met familie en vrienden doorbrengen, dit kan thuis in eigen land zijn maar wat dacht je van Kerst in het buitenland? Dit omdat daar familie woont waarmee ze samen kerst willen vieren, vanwege werk of omdat ze juist op zoek zijn naar een witte kerst of juist de winterkou ontvluchten naar warmere bestemmingen. En zo de tradities in een andere cultuur te beleven.

Ben je nieuwsgierig naar de ervaringen van anderen die Kerst in het buitenland hebben gevierd? In dit artikel delen verschillende mensen hun ervaringen en tips.

Kerst vieren in Londen, Engeland

Kerstvakantie bestemming; van gezinsvakantie tot zonvakantie in Nederland en Europa. Kerst in Londen - Mamaliefde.nl

Lichtjes in het donker, torenhoge kerstbomen, Santa vliegend in de lucht en kinderen rennend door de sneeuw. Alle ingrediënten voor een goede Engelse kerstfilm. Anita kan als het moet elke week wel een kerstfilm kijken en waant zich in 2019 echt in dat magische tafereel.

“En een paar jaar werd dit magische tafereel werkelijkheid. Mijn droom kwam uit. Ik mocht schitteren in mijn eigen kerstfilm in Londen! Met andere woorden: ik vloog met mijn man en drie kinderen naar Londen om vier dagen de kerstsfeer op te snuiven.”

Lees ook: Kerst in Londen met het gezin

Kerst vieren in Engeland

Toen de opa van Maaike ruim zestig jaar geleden flessenpost op het strand vond en een brief terugstuurde, kon hij vast niet dromen dat ze al die jaren later nog steeds een hechte vriendschap zouden hebben met de Engelse familie die de fles in zee heeft gegooid. En dat ze in 2019 Kerst bij deze familie zouden vieren. Maaike verteld daarover;

“We maakten daar kennis met een aantal bijzondere Engelse kersttradities, van sommigen hadden we nog nooit gehoord! Zo werden we meegenomen naar een pantomime. Dat is een soort klucht waarin een sprookje op de hak wordt genomen.

Er zitten veel vaste elementen in zoals dat de prins door een knappe jonge vrouw wordt gespeeld en de nannie door een lelijke kerel. Er is lekker veel interactie met de zaal en je mag ook meezingen met grote hits. Een uitje voor het hele gezin, maar leuk voor iedereen met alle dubbelzinnige knipogen. Bestel op tijd je kaartjes!

De hele familie zat tijdens de kerst daadwerkelijk klaar voor de televisie om de speech van de Queen Mum te kijken, ze leefde toen nog. En natuurlijk gingen we daarna uitgebreid eten met onder andere gevulde kalkoen en een traditionele Christmas pudding, wat eigenlijk meer een gevulde cake is.

Maar niet voordat we de cadeautjes uitgepakt hadden, we hadden zelfs onze eigen kerstsok gekregen hiervoor. Het is dan wel de bedoeling dat je voor iedereen een cadeautje meeneemt en zelfs een kerstkaart.”

Meer over onze echte Engelse Kerst

Kerst in Kroatië

Kerst in het buitenland; tips en ervaringen

Frederique vierde kerst met familieleden in Split, Kroatië bij haar oma’s huis. Ze verteld daarover; “Split tijdens de kerstperiode is magisch. Overal hangt er kerstverlichting en met de reflectie in de zee en de zachte winters, is het er heerlijk buiten toeven. Er zijn verschillende kleine drukbezochten kerstmarkten met de welbekende houten kraampjes met leuke cadeaus en lekkernijen. Overal hoor je kerstliedjes, waar je ook bent in de oude stad, heel sfeervol.

En in mijn oma’s huis was het weer ouderwets gezellig met een grote tafel vol lekker eten en chique servies. Onder de grote kerstboom een grote stapel mooi ingepakte cadeaus. Dit was echt kerst! Mijn kinderen genoten volop en daar werd ik natuurlijk weer gelukkig van.”

Kerst vieren op Grand Canaria, Spanje

Mirjam was een jaar of 17 toen ze werd uitgenodigd om de feestdagen door te brengen in Grand Canaria, waar de ouders van haar toenmalige verkering een time share appartement huurden. Aangezien haar moeder met kerst en oud en nieuw moest werken, ging ze maar al te graag mee. Ze verteld daar over;

“Gek was het wel om in mijn bikini bij een strandtent te genieten van een pizza, terwijl er op tafel een mini-kerstboom staat en er overal kersthits uit de speaker komen. Ik had echt totaal geen kerstgevoel, wat ik ergens k wel jammer vond want ik ben dol op deze tijd.

Toen ik met de jaarwisseling midden in de nacht, in een zomers glitterjurkje nog nagloeiend van een zonnige dag op het strand, mijn moeder belde om haar een gelukkig nieuwjaar te wensen, voelde dat heel gek. Ondanks de aanwezigheid van versgebakken oliebollen en champagne. Want ik ben niet anders gewend dat ik blauwbekkend proost op het nieuw jaar!”

Kerst vieren in Andalusië, Spanje

2021 was voor Stephanie het jaar van de grote verandering, ze verteld daarover: “Na zo’n 20 jaar in loondienst was ik voor mezelf begonnen, als virtual assistent. Eigen baas, online werken waar je wilt en wanneer je wilt. Ideaal. Dus vertrokken wij het najaar naar Andalusië. Lekker naar de zon.

December was, in tegenstelling tot wat we verwacht hadden, flink koud. Ons slecht geïsoleerde huis op het platteland was niet echt warm te krijgen. Daar waar iedere Spanjaard na de droge zomer naar regen snakte, mocht die van ons wel wegblijven dus. Maar helaas: met kerst regende het. Dus zaten we niet op een terras, maar onder een dik dekbed, op de bank voor de tv. Pech? Misschien wel, maar in ieder geval een ervaring rijker.”

Kerst vieren in Spanje

Yvonne ging alweer jaren geleden samen met haar ouders in de kerstvakantie naar Spanje. Ze verteld daarover “Ik was toen 11 jaar. Super leuk was het zwemmen in de zee en in het zwembad zo midden in de winter.

Wel miste ik heel erg de kerstsfeer. Mijn moeder had voor de kerst wel een heerlijke maaltijd gemaakt in ons huisje. Oud en nieuw viel echt tegen vond ik toen! Er was amper vuurwerk, en dat vond ik als kind nu juist zo leuk. Conclusie de vakantie was echt super leuk, maar niet met kerst. Ik miste echt de kerstsfeer, cadeautjes, kersboom en het gourmetten. En oud en nieuw was echt niet leuk daar.

Nu ik ouder ben is Kerst heel anders voor mij. Ik zou nu zeker wel naar het buitenland op vakantie gaan.”

Kerst vieren in Tsjechië

Kerst in het buitenland; tips en ervaringen

Zelf was ik net uit huis toen mijn moeder (net gescheiden) graag nog een vakantie met alle drie de kinderen. En dan bij voorkeur een wintersportvakantie met als bestemming Tsjechië. Ik was echter de enige die al een paar keer eerder met een jongerenreis op wintersport was geweest en dus op de latten had gestaan… De rest ging dus naar een skischool en in de middag ging ik met mijn moeder de piste op.

Het hotel was helemaal aangekleed in de kerstsfeer en daar werd ook extra aandacht aan besteedt. Op kerstavond was er een speciaal kerstdiner en kwam de kerstman nog even langs. Toch voelt Kerst in een hotel toch wel anders aan dan thuis, er waren wel wat cadeautjes mee maar toch is het een bijzondere ervaring.

Helaas werd ik op de eerste dag na het skiën ziek en heb ik daarna vooral veel op bed gelegen, op af en toe een korte wandeling na. Iets anders wat ik nooit zal vergeten was de reis. Vanwege de afstand gingen we met de trein en dat was toch best wel een onderneming, tijdens de nachtrit hebben we ook niet heel veel geslapen. Wel was het bijzonder om zo nog een keer met het gezin op vakantie te zijn.

Witte Kerst vieren in Zweden

Kerst in het buitenland; tips en ervaringen

Een witte kerst, in Nederland zeer onwaarschijnlijk in (grote delen van) Zweden een zekerheid. Op 2e kerstdag kwam Tikva met haar gezin aan in skigebied Stöten in het Zweedse Dalarna. Ze verteld daarover: “We stapten het vliegveld af en zagen direct al meters sneeuw. Toen we ’s avonds in een sfeervol aangekleed restaurant aan het eten waren en de verse vlokken begonnen te vallen maakte dat het kerstgevoel helemaal af.

De andere avonden kookten we meestal zelf in ons huisje waar geen kerstversiering hing. Behalve die ene avond was het kerstgevoel verder dan ook minder aanwezig dan je misschien zou denken. Wij zaten in een skiresort waar speciaal gebouwd voor de wintersport. Mensen komen hier voor een sportieve vakantie ongeacht of het nou de kerstweek is of een andere week in het skiseizoen. Ook wij waren elke dag druk met skiën en met een aantal winteractiviteiten zoals een sneeuwschoenwandeling of sleetje rijden.

Het is een wonderschoon gebied wat door de roze of gele gloed van de laagstaande zon enorm fotogeniek is. ’s Middags is het wel vroeg donker en natuurlijk kan het ook flink koud zijn. Voor een sportieve wintersportvakantie is dit skigebied in Dalarna een aankleding, maar als je vooral een vakantie in de sneeuw zoekt zou ik een rustigere bestemming kiezen met meer kerst aankleding, bijvoorbeeld in de buurt van een echt stadje.”

Kerst vieren op Aruba

Kerst in het buitenland; tips en ervaringen

In het jaar 2009 heeft Nicole kerst gevierd op Aruba. Ze was er niet op vakantie maar woonde er tijdelijk, en verteld daarover: “Het was mijn eerste kerst weg van mijn familie en de dagen vooraf had ik ontzettende heimwee. Ik miste mijn familie enorm, ook omdat met kerst mijn opa gestorven is. Voor mij stond kerst dan ook altijd evenredig aan zijn overlijden. Gelukkig verdween de heimwee tijdens de kerstdagen zelf naar de achtergrond. En kan ik nu zeggen dat dit echt een van de gaafste kerstdagen waren in mijn hele leven.

Kerst op Aruba is ontzettend gek omdat het daar echt tropisch is. Met parelwitte stranden, palmbomen, cocktails en hoge temperaturen lijkt het in niets op de kerst in Nederland. Toch is kerst op Aruba echt bijzonder te noemen. Waar je ook kijkt, overal zie je lichtjes en de meest prachtige versieringen. Een beetje zoals in Amerika, lekker over de top. Ook kun je er gewoon kerstbomen kopen alleen moet je deze wel echt voldoende water blijven geven anders is hij snel bruin.

Hoe kerst op Aruba er voor mij uitzag? Op eerste kerstdag hadden we in het midden van onze appartementencomplex lange tafels neergezet en deze prachtig mooi gedekt. Iedereen maakte iets voor het kerstdiner en we doften ons allemaal op zodat het echt een chique kerstdiner was.

Tweede kerstdag was helemaal bijzonder, want DJ Tiesto gaf een fantastische show op het strand waar wij natuurlijk heen gingen. Met de voeten in het zand dansen op geweldige muziek, inclusief kerstmuts en foute kerst shirt (want een trui was echt te warm). Wil je ooit een tropische kerst meemaken dan is Aruba zeker wel een aanrader!”

Meer over haar kerstervaringen en cadeautips lees je op Meisje-Eigenwijsje.

Kerst vieren in China

Kerst in het buitenland; tips en ervaringen

Amy heeft zeven jaar geleden voor zes maanden in China gewoond voor een uitwisseling met de universiteit daar. Dat betekende ook kerst in China, of ja hoe vier je eigenlijk in kerst in een land waar geen kerst gevierd wordt? Ze verteld daarover: “Om te beginnen moest ik overdag gewoon naar school, geen extra vrije dagen met kerst. Gewoon een standaard lesdag.

In de middag ben ik samen met een aantal vriendinnen uit Amerika naar hun kerk gegaan. Voor hun is dit traditie. De kerk, was de woonkamer van de pastoor. Heel gezellig en gemoedelijk moet ik zeggen. Zelf heb ik niet zo heel veel met het geloof. Maar ik vind het wel interessant om te zien hoe andere daar mee om gaan. De pastoor heeft zijn dienst gehouden, tussendoor werden er kerstliedjes gezongen met begeleiding van een gitaar.

In de avond zijn we met heel de vriendengroep, alle nationaliteiten gaan eten bij een Mexicaans restaurant. Voor vele was dit ondanks dat ze nu in China woonden, een land waar geen kerst gevierd wordt toch hun eerste kerstviering. Waarom? Als je in het buitenland woont tussen veel verschillende nationaliteiten wil je graag andere culturen leren kennen. Dus er werd uitbundig genoten van het kerst diner.

Een grappige gebeurtenis: Tijdens het diner hoor ik ineens zie gins komt de stoomboot voorbij komen. Ik kijk Mathijs, de enige andere Nederlander aan om te vragen of ik het nu echt goed hoor, hij hoort het ook. Wat blijkt, een van de medewerkers in het restaurant die amper Engels spreekt heeft Santa Claus music ingetypt op youtube, en daar staan dus Sinterklaas liedjes tussen.

Ondanks dat ze in China geen kerst vieren is het me wel gelukt om een klein kerstboompje en kerstversiering te vinden, zo had ik toch een beetje kerst in mijn kamer.”

Meer van Amy’s reisverhalen vind je op Homemade Adventures.

Kerst vieren in Libanon

Kerst in het buitenland; tips en ervaringen

Ook vierde Frederique kerst in Libanon: “Wanneer ik aan kerst denk, dan denk ik aan kerst in Libanon toen ik nog kind was. We vierden het altijd bij mijn oom en tante in Beiroet en het was groots met veel familie, eten en bergen cadeaus.

Er was één keer, toen ik ongeveer 5 jaar oud was, dat ik met mijn ouders weer naar huis ging en dat de lift vast bleef zitten. Zaten we daar gedurende drie uur, in de nacht, met al die cadeaus! Dat ben ik nooit vergeten.

Na onze emigratie was het einde grootse kerstavonden. We vierden het nog maar met zijn drietjes en toen ik mijn eigen gezin kreeg, met zijn vieren: de kinderen en ik. Dat vond ik dan een beetje ongezellig zo thuis, dus meestal reisden we tijdens de kerstvakantie. We hebben kerst gevierd in treinen, boten en hotels. Best geinig eigenlijk, altijd sjouwen met cadeaus en bizarre plekken versieren met lampjes en kerstballen.”

Kerst vieren op het strand van Florida

Kerst in het buitenland; tips en ervaringen

Natuurgebied de Everglades zien en kajakken tussen de krokodillen stond al jarenlang op de bucketlist van Tikva. Ze verteld daarover: “Toen ik betaalbare tickets tegen kwam naar Florida, met vertrek op de eerste dag van de kerstvakantie, was die kans te goed om te laten schieten. Voor opa en oma even slikken maar voor ons dat jaar geen traditioneel kerstdiner.

In plaats daarvan vierden we eerste kerstdag op het strand met een grote maaltijdsalade en frietjes. Ik ging duiken, man en dochter gingen snorkelen en chillen. Een dagje later draaiden we de rollen om. Het voelde voor ons een beetje raar om in dit heerlijke weer een zware kerstmaaltijd te eten.

Klimaat technisch is de kerstvakantie een veel betere tijd voor een bezoek aan Florida dan onze zomervakantie of meivakantie. Wel moet je hotels echt ruim op tijd boeken want ook veel Amerikanen vieren hun kerstvakantie in Florida. De kerstsfeer wel degelijk aanwezig. In plaatsen zoals Key West zijn veel huizen uitbundig versierd en in vrijwel elk hotel staat er ook wel een plastic boom bij de receptie. Ook kwamen we regelmatig een kerstman tegen. Samen met de veel gedraaide kerstmuziek een constante reminder dat het toch echt kerst is.”

Kerst vieren in Los Angeles, USA

Als kind was Judith met de kerst vrijwel nooit in Nederland. Zo was ze in Spanje, Ceylon, Kenya, Amerika, Mexico en Aruba. Later was ze zelf overwegend in Spanje, de UK en de USA. Ze verteld daarover: 

“De USA, en dan specifiek LA vond ik een heel aparte ervaring. Het voelde daar alsof het meer voor de show is. Dat iedereen kan zien hoe goed je het hebt, ook al zouden ze daar maanden voor krom moeten liggen. In verband met werk was ik daar met kerst en oud & nieuw, en je wordt dan echt geleefd. Van het ene kerstfeestje naar de andere kerstborrel, en de 1 nog faker dan de ander.

Gelukkig zat ik in een geweldig hostel Orbit op Fairfax Avenue. Vol Europeanen en Amerikanen die niet uit LA kwamen. Je kon hier trouwens ook werken als je niet de kamer kon betalen. Je mocht dan helpen met schoonmaken of klusjes, en zodra je geld binnenkwam kon je dan de rest betalen. 

Met kerst hebben we allemaal samen het hele hostel versierd en boodschappen gedaan. Iedereen was tenslotte alleen. De binnenplaats leek wel een sprookje. Er werden gerechten gemaakt uit wel 10 verschillende landen, en alles kwam op tafel. Zo hebben we echt uren aan tafel gezeten. Een kerst om absoluut nooit te vergeten!”

Kerst vieren in Panama

Kerst in het buitenland; tips en ervaringen

Tijdens de winter van 2021/2022 verbleef Björn 6 weken in Panama op zoek naar de mooiste wildlife in Panama. Ook tijdens de kerstdagen waren ze in het Latijns-Amerikaanse land te vinden. Hij verteld daarover: “Wij hebben, net als veel Nederlanders, de associatie van kerst en de kou met misschien zelfs wel wat sneeuw. Hierdoor gingen wij er niet vanuit dat kerst een groot ding zou zijn in Panama, maar dit bleek een hele grote misvatting. Zo’n 80% van de Panamezen is namelijk Katholiek en voor hun is kerst misschien wel het belangrijkste feest van het jaar.

Dit leverde een geweldig contrast op tussen wat wij kennen met kerst en wat we hier meemaakten. Wij bleven onze ogen uitkijken, want overal waar je komt vind je enorme kerstversieringen. Of dit nou midden in Panamastad is, of in de vele winkelcentra die het land kent. Het grappigste vonden wij nog dat ze hier dezelfde versieringen hebben als wij. Dus ook daar vind je (neppe) kerstbomen, pinguïns, beren en kerstballen. De beleving was dus echt geweldig, typische kerstsferen, maar dan in de tropen.

Brengt het dan alleen maar voordelen met zich mee? Nee dat zeker niet, vooral rond de kerstdagen zijn accommodaties veel duurder en zijn de toeristische trekpleisters veel drukker. Panamezen gaan namelijk graag in eigen land op vakantie. Wij genoten van de kerstversiering de dagen voor kerst en kozen ervoor om met kerst zelf in het rustige surfdorpje Santa Catalina te verblijven, waar we genoten kerst aan het strand.

Om het contrast nog maar eens aan te geven: op 24 december gingen we duiken bij het prachtige Coiba Nationaal park om vervolgens ’s avonds een luxe kerstdiner (met veel vis) te eten. Zo genoten we van een heerlijke rustige kerst in de tropen zonder heisa.”

Waar zou jij nog graag een keer heen willen gaan?

Linda van Aken
  1. Frederique says:

    Wat leuk om te lezen allemaal. Dan zie je toch dat waar je ook bent, het echte kerstgevoel van binnen zit!

Comments are closed.