Skip to Content

Duurzame kerstdagen

Duurzame kerstdagen

We ontkomen er eigenlijk niet aan dat we ook met Kerst duurzaam bezig willen zijn. Hoe kan je voorkomen dat Kerst onnodig veel kost of onnodig veel verbruikt? Laat je inspireren door onderstaande tips en wie weet ontdek je zelf zo nog wel meer mogelijkheden!

Gebruik dezelfde kerstdecoratie

Misschien doe je het al en misschien ben je echt wel verslaafd aan kerstinkopen doen en heb je ieder jaar (deels) weer nieuwe decoratie in je huis of je kerstboom hangen. Niks duurzaams aan uiteraard. Spit je dozen met kerstspullen eens door en gebruik wat je al hebt!

Hou je wel van variatie en is dat de grootste reden om het niet te willen? Door bijvoorbeeld andere kleuren met elkaar te mixen maak je er al meteen weer een heel andere sfeer van! Of ruil eens met je zus of een vriendin.

Geen plastic en wel LED

Probeer in ieder geval bewust je kerstdecoratie te kiezen en vermijd plastic zoveel mogelijk. Een kerst zonder lichtjes kan natuurlijk niet. Maar zorg dan wel dat die lichtjes LED zijn. Die verbruiken veel minder dan andere lichtjes en gaan ook nog eens langer mee!

Koop tweedehands kerstspullen

Toch iets nodig? Ook kerstdecoratie is te vinden in de kringloopwinkels. Even eerst daar kijken voordat je naar een kerstshow gaat is dus echt geen slecht idee. Wie weet vind je wel heel verrassende objecten!

Maak het kerstdiner minder groots

Hoeveel mensen hebben na de kerstdagen niet het idee dat ze véél te véél gegeten hebben en hebben ze er zelfs last van? Waarom doen we het dan toch? Als we nu eens een gang minder voor het kerstdiner maken? Of misschien wel gezellig al die verschillende dingen, maar dan in kleinere hoeveelheden?

Gezonder, lijkt mij, en toch net zo gezellig. En je hoeft meteen minder weg te gooien! Blijft er toch nog van alles over? Gooi het dan niet weg, maar gebruik het de dag erna nog als afterparty (als het uiteraard kan qua houdbaarheid).

Minder of geen vlees

Ook het kerstdiner kan bestaan uit heerlijk eten zonder of met weinig vlees. Jij hebt niet zoveel vlees nodig en minder vleesgebruik is beter voor het milieu. Eigenlijk een win-win situatie dus. Er zijn heerlijke recepten te vinden van vegan kerstmaaltijden. Dus daar hoef je het niet voor te laten.

En als je het ook nog eens niet aan de grote klok hangt, dan heeft de grote vleeseter het misschien niet eens door… Je kan het nog verder doortrekken en je kersteten kopen bij de biologische supermarkt. Zo ben je helemaal lekker gezond bezig.

Welke kerstboom neem jij?

Ieder jaar een echte boom in huis? Kies dan voor een boom met kluit, die je daarna in je tuin plant. Of adopteer een kerstboom! Dit houdt in dat de boom in januari weer wordt terug geplant. En het volgende jaar krijg je dezelfde boom weer in huis. Zo worden er geen bomen gekapt.

Lees ook: Duurzame kerstboom; echt of kunstkersboom wat is beter?

DIY voor in de kerstboom

Laat al die kerstdecoratie voor wat het is en laat je kinderen lekker knutselen. Hang deze prachtige werken in de boom. Of ga zelf aan de slag. Ook dat kan met papier of karton. Of haak of brei de mooiste ballen, engeltjes of sterren.

Als je bewust voor alle DIY-varianten dezelfde kleuren kiest, dan wordt het toch een mooi geheel en heb je een heel unieke boom die veel duurzamer is. En daarmee dus lekker fijn voor je portemonnee!

Je koopt heel veel katoen of papier voor de prijs van een luxe set kerstballen. Wil je toch liever kerstballen etc in de boom hangen, bewaar deze dan voor een volgend jaar. Investeer bijvoorbeeld in een aantal bakken waar je de decoratie per kleur kan opbergen zodat je het jaar daarop makkelijk kan zien welke kleur je wil.

Kerstkleren om gewoon te dragen

Je wilt er mooi uitzien met kerst. Nu kan dit prima in kleding die al langer in de kast hangt. Wil je toch graag iets nieuws? Kies dan voor kleding die je ook gewoon zo zult dragen na de kerst!

Prachtige, dure kleding kopen die je hooguit 1 keer per jaar aanhebt (oké, misschien ook nog met oud en nieuw) is gewoon weggegooid geld én allesbehalve duurzaam.

Je zou ook nu bij een kringloopwinkel kunnen kijken of bij een andere shop met tweedehandskleding. Of ruil anders eens met vriendinnen of zussen!

Duurzame cadeautjes

Koop cadeautjes waar de ander ook echt iets aan hebt om zo verspilling te voorkomen. Het wordt saai, ik weet het, maar ook nu kan je weer bij de kringloop kijken of ze daar nog iets moois hebben. Of geef bijvoorbeeld iets wat je zelf gemaakt hebt. Fijn om te krijgen, omdat in een zelfgemaakt pakje jouw liefde verpakt zit!

Geef alternatieve cadeaus

Je kunt ook denken aan hele andere pakjes. Met een bon voor een leuk uitje, een bon voor een karweitje of gewoon enkel een mooi gedicht. Verzin iets verrassends, iets origineels en zorg dat het zo juist een geschenk wordt wat de ander heel erg zal waarderen!

Hergebruik inpakpapier

En al die cadeautjes kan je heel simpel inpakken met oud inpakpapier. Moet je wel gebruikt inpakpapier natuurlijk voorzichtig losmaken en bewaren. Als je jezelf aanwent om dit altijd te doen en er echt een doos voor klaar te hebben staan, dan wordt het al snel heel normaal. Scheelt toch weer onnodig papierverbruik!

Kerstkaarten versturen

Nee, ik ga niet zeggen dat kerstkaarten versturen verspilling is en dat je dat gewoon niet moet doen. Ja, op zich is het wel waar. Maar het is ook waar dat die kaartjes wel heel erg fijn zijn om te krijgen en wel veel meer met je doen dan alleen aan appje…of een saai mailtje. Natuurlijk ben je vrij om te doen wat jij hierin wilt.

Wil je toch die kerstkaartentraditie erin houden? Zeker naar mensen toe die wel een extra steuntje kunnen gebruiken of helemaal alleen zijn? Je zou dan kaartjes kunnen kopen die gemaakt zijn van gerecycled papier.

Of maak ze zelf door oude kerstkaarten te verknippen. Of zoek mooie afbeeldingen in tijdschriften die je nog hebt liggen. Plak alles op gerecycled karton en maak zo je eigen mooie kerstkaarten.

Linda van Aken