Skip to Content

Stedentrip met kind; wat zijn 10 leuke & kindvriendelijke steden in Nederland?

Stedentrip met kind; wat zijn 10 leuke & kindvriendelijke steden in Nederland?

Het kiezen van de perfecte stad om met de kleintjes op vakantie te gaan is niet altijd even makkelijk. Een stedentrip als vakantiebestemming is misschien ook niet je eerste keuze. Er zijn zoveel factoren waarmee je rekening moet houden. Zijn er genoeg accommodaties beschikbaar? Zijn er kinderstoeltjes of -bedjes aanwezig?

Ook het aantal activiteiten in de omgeving kan voor jou het verschil maken en het voor jou als ouder gemakkelijker maken de juiste vakantiebestemming te kiezen.

Daarnaast staat de voorjaarsvakantie weer voor de deur. Een goed moment om niet zo ver van huis te gaan, maar er toch even lekker tussenuit te zijn.

Aan de hand van het percentage kindvriendelijke appartementen, het aantal pretparken, dierentuinen, kinderboerderijen, speeltuinen en ijssalons is per stad een kindvriendelijke score berekend.

Het is tenslotte voor ouder en voor kind vakantie!

Amersfoort

Amersfoort heeft een perfecte ligging als je een heerlijke tijd buiten wilt doorbrengen. De Lage Vuursche en Vliegbasis Soesterberg liggen bijvoorbeeld tegen de stad aan. De vakantiehuizen zijn hier groots opgezet en qua ligging verdeeld over het centrum tot aan de stadsranden. In Amersfoort zijn een paar kinderboerderijen, waaronder Stadsboerderij De Vosheuvel, waar je zelfs kan ponyrijden. Of plan een dagje met het gezin naar Dierenpark Amersfoort.

Amstelveen

De stad die reizende gezinnen het best verwelkomt is Amstelveen. Hier kan je er vanuit gaan dat je een accommodatie vindt die een kinderstoel of extra kinderbedje voor je klaar heeft staan. Amstelveen heeft in verhouding tot de andere steden van Nederland het hoogste percentage aan kindvriendelijke vakantiewoningen. Als het mooi weer is, is de Speelboerderij Elsenhove een uitstapje waard.

Wil je liever een activiteit die binnen is? Het Amstelveens Poppentheater heeft van februari tot mei leuke voorstellingen op hun agenda staan! Zomers is het voordeel van Amstelveen dat je vlakbij het Amsterdamse Bos zit, waar ook kindervoorstellingen in het Bostheater georganiseerd worden. De dichtheid van het aantal ijssalons is in Amstelveen goed hoog. In maart gaat het ijsseizoen weer van start en kun je bij ijssalon Da Vinci Amstelveen een ijsje scoren.

Amsterdam

In verhouding tot het aantal inwoners scoort Amsterdam het laagst in de categorie vermaak van deze top 10. Ondanks dat zijn er gelukkig genoeg kindvriendelijke accommodaties verdeeld over de stad. Speeltuinen en kinderboerderijen kom je er veel tegen voor een grote stad. Ook het Scheepvaartmuseum en NEMO zijn musea die super op kinderen inspelen. Het Amstelpark heeft een mooie kinderboerderij, waar je ook pannenkoeken kan eten. Daarnaast is in het Flevopark een grote speeltuin waar je ongestoord de middag kan doorbrengen.

Lees ook: Amsterdam met kinderen

Breda

In februari staat Breda weer op zijn kop, de carnavalsoptocht is voor kinderen natuurlijk een super highlight. Op de verdiende tweede plaats komt Breda het beste uit de bus als kindvriendelijke stad. Naast carnaval zijn van alle beschikbare vakantiehuisjes in Breda ook een groot aantal kindvriendelijk ingericht. Leuke activiteiten heb je er ook. De oude snoepfabriek in Breda is geheel omgetoverd tot een bouw- en speelparadijs: de Uitvindfabriek. Smullen wordt het aan het einde van de dag bij Frezzo, waar je uit meer dan 30 verschillende smaken kan kiezen!

Lees ook: Breda met kinderen

Delft

Zuid-Holland is favoriet bij de kinderen. Je vindt er binnen een kleine cirkel veel activiteiten bij elkaar. De kindvriendelijke vakantiehuizen in delft liggen mooi verdeeld door de stad en aan de stadsrand. Je kan hier helemaal voor je eigen gezin kiezen waar jullie zin in hebben. Het Wilhelminapark heeft een prachtige en grote speeltuin waar je met mooi weer terecht kan, ook de Botanische tuin is een absolute aanrader. Of ga langs bij Kinderboerderij en waterspeeltuin Delftse Hout. Mocht het wat minder mooi weer zijn dan kun je bij TU Delft in het Science centre terecht en spannende onderzoekjes doen.

Lees ook: Delft met kinderen

Den Haag

Drievliet en Madurodam zijn waarschijnlijk de bekendste attractieparken van Den Haag. Bij slecht weer zijn het Kinderboekenmuseum en de Kinderwerkplaats in het centrum een absolute aanrader. Laten we daarnaast de zee en de duinen natuurlijk ook niet vergeten, wat voor kinderen een superplek biedt om heerlijk te kunnen ravotten.

Veel kindvriendelijke appartementen zijn op loopafstand van het strand bij Kijkduin en Scheveningen en zijn ruim opgezet. Net aan de rand van Den Haag heb je een prachtige Vlindertuin: Vlinders aan de Vliet, het is niet heel groot, maar kinderen kijken hun ogen uit net als bij Avonturia. Vanuit Den Haag zit je ook zo in Leiden en Delft.

Lees ook: Den Haag met kinderen
Lees ook: Bezienswaardigheden Den Haag
Lees ook: Musea Den Haag

Haarlem

Op de de derde plaats staat Haarlem, vanwege de hoge score aan ijssalons per aantal inwoners en de kindvriendelijke appartementen. Gelukkig zijn er ook leuke, betaalde en gratis activiteiten te vinden. Wist je dat je in Haarlem de kleinste dierentuin van Nederland kan vinden? Artisklas Haarlem, daar kun je meteen je eerste uitje naar plannen! Of bezoek Monkey town, een gigantisch speelparadijs wat vooral geschikt is voor de regenachtige dagen. Mocht je toch lekker de frisse lucht in willen, dan is speeltuin het Paradijsje een beschutte plek, waar je als ouder ook fijn kan zitten aan de picknicktafels.

Lees ook: Haarlem bezienswaardigheden,uitjes en activiteiten

Rotterdam

Ondanks de grote stad is Rotterdam ook erg gezinsvriendelijk. Je kan er ongelofelijk veel afwisselende activiteiten vinden. De trekpleister is natuurlijk Diergaarde Blijdorp, maar er zijn ook genoeg kinderboerderijen te vinden. Zoals Kinderboerderij de Kraal, het is supergeschikt voor een dagje uit en ligt in het mooie Kralingse Bos. Iets noordelijker hiervan heb je Plaswijckpark. ‘s Winters wordt het omgetoverd tot Winterwijck waar je kan schaatsen!

Zoek je een plek om te eten dan is de Markthal een absolute aanrader; probeer daar vooral veel verschillende hapjes! Wil je wat meer van de stad zien; ga dan in de Euromast omhoog of maak een rondvaart met de Spido richting de haven.

Lees ook: Rotterdam met kinderen

Zaandam

In de omgeving van Zaandam vind je kindvriendelijke accommodaties die een heerlijke tuin hebben of in de buurt van water zijn. Ideaal als je met de kinderen wat meer ruimte wilt hebben, maar er ook voor kan kiezen om een uitstapje naar een stad in de omgeving te maken. In de achtervolging staat Zaandam op een mooie vijfde plek. Hier liggen Kinderboerderij de Veldmuis en Ballorig vlak naast elkaar mocht je dit willen combineren. Weer of geen weer, bij zwembad de Zaangolf vermaak je je ook makkelijk een middagje!

Zoetermeer

Zoetermeer creëert een superomgeving voor ouder-kindactiviteiten. Het punt waarop de stad het echt wint van de rest zijn het aantal speeltuinen. Hier worden de meeste speeltuinen geteld, genoeg mogelijkheden voor kinderen om van de glijbaan te roetsjen dus. Stadsboerderij de Weidemolen is ook te gek voor de kleineren onder ons. Ze kunnen hier onder andere ezels, schapen en konijnen aaien. Als het wat minder weer is kun je binnen bij Avontura terecht, een indoorspeeltuin die van alle gemakken voorzien is.

Achtergrondinformatie

Voor het onderzoek zijn de Nederlandse steden met meer dan 75.000 inwoners in aanmerking gekomen en zijn diverse gegevens over voorzieningen en attracties voor kinderen verzameld binnen deze stad. Het aantal pretparken, kinderboerderijen, dierentuinen, speeltuinen en ijssalons werd uit de Google database gehaald. Het percentage van vakantiehuizen die geschikt zijn voor kinderen zijn uit de Holidu-database verkregen. Alle gegevens werden vervolgens gedeeld door het aantal inwoners in de stad, om de dichtheid te verkrijgen per thema.

Vervolgens is er per stad een genormaliseerde score berekend voor de dichtheid van ieder thema (van 1 tot 10). Iedere genormaliseerde score heeft eigen gewicht gekregen om zo uiteindelijk de totaalscore te berekenen. Hiervoor zijn pretparken, dierentuinen, speeltuinen en kinderboerderijen samengevoegd onder: vermaak, dat 30% weegt van het totaal. IJssalons vertegenwoordigen 10% van de totaalscore en het grootste percentage van 60% wordt vertegenwoordigd door de kindvriendelijke appartementen. Onder pretparken verstaan we ook indoorspeeltuinen, omdat je hiervoor entree moet betalen.

Floortje