Skip to Content

Peuterpuberteit; 25 redenen waarom een peuter gooit en slaat of huilt als hij zijn zin niet krijgt

Peuterpuberteit; 25 redenen waarom een peuter gooit en slaat of huilt als hij zijn zin niet krijgt

Stiekem moet ik wel lachen, nu ik zojuist de werktitel van deze blog over de peuterpubertijd opschrijf. Flippen betekent namelijk iets heel anders dan dat ik het bedoel. Flippen kan o.a. aandelen bij Philips kopen betekenen, maar ook afknappen op iets…en ergens verkeerd op reageren. Is flippen zo verkeerd dan voor een peuter?

Ze zijn nog volop bezig met de wereld en henzelf ontdekken. Maar ach…toen je de titel las, wist je wel waar het onderstaande over zou gaan toch? Laat het eventjes weten in de comments als je iets (of alles) herkent. Ik schrijf vanuit het perspectief van de peuter, veel plezier!

Peuterpuberteit gedrag

Hey, je hebt net mijn jas aangetrokken en nu moet je tas nog pakken? Hallo! Ik wil NU de deur uit en heb ECHT geen zin om te wachten.

Op de stoel staan mag niet?? Wat flauw…ik vind van wel…jij van niet..hmm, dan ga ik gillen en het daarna lekker nog 100 keer proberen. Ik zal je leren!

Ik heb net mijn buikje rond gegeten en jij neemt gewoon nog wat? Dat wordt óf inleveren of een gil-festijn.

Alle kastjes en lades in de keuken opentrekken mag niet. Na drie keer waarschuwen (en twee keer de vingers tussen de la) zet je me dus gewoon in de woonkamer neer? Nou…dan ga ik lekker zitten gillen! En daarna gewoon krijsen!

Tanden poetsen…need I say more??

Drie bekers melk op een dag is veelste weinig. Nummer 4 krijg ik dus niet meer van je….nou..ik ga gillen tot je het me toch brengt.

Grote broer (of zus) speelt met mijn speelgoed….NOPE! IS VAN MIJ! Ga je gewoon door? Dan word ik ontzettend boos en gil ik zo hard, dat je oren er zeer van doen.

Slapen? Echt niet! Het is pas 23:00 uur…wat nou vroeg opstaan morgen..ik wil televisie kijken en een beker melk.

Hallo?! Ik ben zojuist over de kat (of hond) uitgegleden..je had me moeten redden. Nu ben ik niet alleen boos op ons huisdier, maar ook op jou (nog veel bozer trouwens).

Met eten gooien mag niet. Wat een ONZIN zeg…waarom mag ik niet met mijn bord gooien? En niet met mijn eten? Ik maak hier de dienst uit…en vind jij van niet, dan ga ik gewoon heel hard gillen!

Als ik wakker ben, dan wil ik uit bed en wel NU! Niet straks, niet zometeen, NU! Doe je dat niet, dan gaat de sirene af, simpel!

Wat zeg je nou? Luier verschonen terwijl ik aan het spelen ben, ik dacht het niet. En als je me dan eindelijk toch te pakken hebt, dan hoop ik dat je ondersteboven en achterstevoren net zo goed presteert.

Ik.wil.niet.in.het.winkelwagentje.zitten! Ik wil een eigen karretje…! Mag niet? Hallo supermarkt, kunnen jullie me allemaal horen? Mijn moeder/vader vertikt het weer eens om mijn orders op te volgen.

Schoenen zijn niet nodig, ik loop wel op mijn blote voeten, of sokken. SCHOENEN ZIJN NIET NODIG…verdorie, ze luisteren weer niet. Buren…jullie waren vast vergeten dat ik hier woon, dus ik laat mezelf weer eens eventjes horen.

Je zegt zojuist dat ik STOUT ben?! STOUT?! Wat een rot-woord….dat maakt me boos en verdrietig tegelijk…kijk eens, er komt zelfs van woede een snottebel uit mijn neus…hoe durf je dat te zeggen?!

Onder de douche…je weet toch dat ik daar een HEKEL aan heb? En mijn haar wassen, nou echt niet…wat denk je zelf!

O, je zet me er gewoon onder en houdt me dan ook nog zo goed vast dat ik niet weg kan. Zitten de ramen er nog in? En bij de buren ook? Ik kan heel hard en hoog gillen, let maar op!

Dat koekje wat je daar hebt, dat is voor mij, hoor je me goed?! Wat?! Je geeft me een ieniemienie stukje?! WHAAAAAAAAAAAAA!!!!

Jij nam een hapje van mijn brood, zonder daarvoor toestemming te vragen. Je hebt gewoon mijn brood gepikt…je eet het op! Dat tolereer ik niet…hoor eens hoe hard ik kan gillen….nu steel je zeker nooit meer van me he?!

Waarom mag ik niet op de tafel klimmen en de rozen uit de vaas trekken? Ik kan dat..ik val niet. Bemoei je er niet mee…en NEE, zet me niet op de grond! Je deed het toch….nu ben ik laaiend!

We gaan naar huis, terwijl ik in de speeltuin aan het spelen ben. Nou echt niet, ga maar lekker alleen. Nee, je moet me niet optillen en meenemen…driftbui in 1,2,3……

Ik wil zelf de trap opklimmen en al helemaal niet dat je me helpt. En ja, ik wil aan de smalle kant van de trap omhoog, niet aan de brede kant. NEE, je moet me niet aan de andere kant zetten….Dit maakt me zo BOOS!

Kusjes geven heb ik vandaag ECHT geen zin in…ga weg met die getuite lippen. Ik ga zo eerst nog wat harder mopperen en luister je dan nog niet, dan sla ik je gewoon in je gezicht. Mag niet, maar misschien luister je dan eens een keertje!

Ik wil op het knopje van de lift drukken, ik snap niet zo goed waarom jij dat doet. Ik ben degene die op het knopje moet drukken….pfff….volwassenen kunnen gewoon niet luisteren en snappen er niks van. Nee…nu wacht je maar lekker tot de lift weer opnieuw komt. Ik wil op het knopje drukken….NEE ik wil niet in de lift als ik niet op het knopje gedrukt heb! NEE!!!!

Excuse me…water in mijn beker? Water?? Oh noooo…ik wil geen water! Ik wil limonade…en geef je me water, dan zal het je bezuren, let maar op.

Knuffel is kwijt! Ja, we hebben er meerdere, maar die ene met dat afgekauwde hoekje, die wil ik. Ga maar zoeken, als je hem niet kunt vinden, dan wordt het een hele lange nacht…let maar op!

Amanda
 1. Naam. says:

  Dat ze geen sperzienboon in haar oor mag stoppen
  Dat ze ons niet met de vork mag prikken
  Dat ze niet ondersteboven op de stoel mag zitten eten
  Dat ze de grijze speen bedoeld maar die blauw noemt en ik zeg dat we geen blauwe speen hebben
  Dat ik niet meteen oppak wat ze express laat vallen
  Dat ze niet op de openstaande klep van de vaatwasser mag klimmen
  Dat ze niet mag lopen ipv zitten in de kinderwagen omdat mevrouw alleen maar honden drollen wil bekijken en op wil springen ipv mee lopen wanneer we haast hebben

Comments are closed.