Skip to Content

Dolfinarium Harderwijk review

Dolfinarium Harderwijk review

Als klein meisje was ik hier al eens geweest en ik wilde er graag nog eens met de kids heen. Vooral omdat ze gek zijn op dierentuinen en zoonlief ook graag naar het aquarium ging. Toen er aangekondigd werd dat op 5 oktober vanwege de staking de entree slechts 10 euro was, vond ik dat een erg fijne deal.

6Helaas waren de weersvoorspellingen iets minder. Uiteindelijk liet ik me toch overhalen door oma, zij zou oppassen op het nichtje en gaf aan dat er veel overdekt was. Dus zo vertrokken we rond half elf richting Harderwijk. Met drie kinderen op de achterbank was dat nog best een uitdaging, maar we kwamen heel aan.

Parkeren bij Dolfinarium

Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde

Momenteel zijn er verbouwingen gaande bij het Dolfinarium. Er worden onder andere nieuwe grachten etc. aangelegd. Dat had tot gevolg dat je vanaf de parkeerplaats een behoorlijk stuk moet lopen. Dat was wel even balen, vooral omdat we ook al geen invalidenparkeerplaatsen hadden gevonden waar oma gebruik van kan maken. Toen we bij de entree kwamen bleek dat ze daar wel voor de deur waren, maar je moet even weten dat je een rotonde verder moet rijden en dan door kan rijden langs de werkzaamheden. Op de terugweg kan je (na 16.00) een stuk afsnijden, omdat je dan langs de bouwput kan lopen.

Bij de walrussen

Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde
Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde

Bij de ingang krijg je een plattegrond met de tijden voor die dag. Daar staan de grote en kleine shows op vermeld en wanneer de zoogdieren gevoed worden. We kozen ergens iets en zijn toen gaan lopen. Als eerste richting de dolfijnen, daar zagen we dat de deuren open gingen voor de walrussenshow. We gingen toch even kijken en vonden zowaar een plaatsje vooraan. Wel moesten we nog even een kwartier wachten tot de show echt begon. Beetje jammer dat er op een gegeven moment een man ging zitten op de plaats waar mijn zoon zat ondanks dat ik het aangaf. Hij schoof vijf centimeter op en dat was het.

De show begon en het was heel leuk om te zien hoe ze het voeren en controleren van de dieren combineren op een leuke manier. Zoonlief vond het hoogst interessant en had het er de hele dag over, de gigantische beesten hebben veel indruk gemaakt. Toen het mannetje omrolde leverde dat ook een kleine vloedgolf op. Waardoor je snel even je beentjes omhoog moest doen. Wel jammer dat, toen de trainers naar beneden kwamen, ze kaartjes hadden voor kinderen die mochten plaatsnemen op de vip-bank aan de andere kant van het touwtje. Je hoorde direct andere kinderen vragen waarom zij niet. Dat speelt heel erg in op het onrechtmatigheidsgevoel dat bij kinderen heel sterk is.

Onder Odiezee

Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde
Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde
Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde

Toen het iets minder druk werd bij de lift om naar beneden te gaan naar de dolfijnen en walrussen, gingen wij daar ook een kijkje nemen. Het was ondertussen lunchtijd, dus terwijl de kinderen voor het raam stonden en oma even kon zitten, ging ik in de rij staan. Ideaal is dat ze hier het aanbod hebben dat je een thermoskoffiekop kan halen en die onbeperkt kan vullen met koffie, thee en chocolademelk en voor de kinderen een soort veldfles die je de hele dag door kan vullen met limonade. Je krijgt daar dan een sticker op met de datum voor die dag. Heel handig dus.

Er werd snel wat gegeten, want daarna wilden de kinderen het liefst zo snel mogelijk weer naar de dolfijnen kijken. Ze konden minuten lang tegen het glas geplakt staan en ik daarbij met de camera om snel een foto te klikken als er een dolfijn voorbij zwom. Net zoals vele andere moeders ;-)

Naast de dolfijnen is er ook een ruimte voor de walrussen waar je vlak langs kan lopen om de enorme beesten vanaf onderen te bekijken. Met de lift kan je daarna weer naar boven.

Zeehonden, walvissen, roggen en haaien

Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde
Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde
Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde

Naast de dolfijnen en walrussen hebben ze hier nog meer zoogdieren. Zo hebben we op de stoere stellerstek zeehonden gezien, gekeken bij de walvissen en op de zandzee.

Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde
Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde
Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde

Daarna gingen we naar de Roggenrif waar roggen en haaien rondzwemmen. Dat vonden de kinderen toch wel erg leuk, ze hingen helemaal voorover, met hun mouwen opgestroopt zo ver mogelijk in het water om maar een rog te kunnen aaien. Dat is tenslotte een zeer bijzonder gevoel. Achterin keken we ook in het laboratorium waar er onder andere anemonen en zeesterren groeiden en je het verschil tussen zoet en zout water kan proeven. En het Noordzeehotel met een zomer en winter aquarium.

Lekker spelen

Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde
Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde

Naast de dieren en spectaculaire shows kan je hier ook prima spelen. In de zomer kan je het prima combineren met een bezoek aan het strand aan het Wolderwijd. Maar ook de rest van het jaar kan je even heerlijk je energie kwijt in één van de vele speeltuinen. Bijvoorbeeld voordat je ergens in de rij gaat staan of net weer naar buiten komt. Er zijn diverse speeltuintjes, op verschillende plaatsen verspreid over het park, die geschikt zijn voor diverse leeftijden. Je kan dus altijd wel even ergens terecht. Vaak staan er picknicktafels of bankjes bij of een terras waar je kan zitten terwijl je je kind in de gaten houdt.

Aqua Bella

Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde
Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde
Dolfinarium Harderwijk review - Mamaliefde

Aan het einde van de dag zijn we om 16.00u ook nog naar de show Aqua bella geweest. Over deze awardwinnende show had ik al een paar keer wat gehoord, dus ik was erg nieuwsgierig. We twijfelden even of we niet ruim op tijd in de rij moesten gaan staan, omdat het bij de walrussen zo druk was. Maar een medewerker stelde ons gerust, ze vertelde dat het vooral heel druk was om twaalf uur en er maar liefst 2.000 bezoekers in het theater passen. Om kwart voor vier gingen we naar binnen en dat was inderdaad zeer goed te doen. We waren eerst al gaan zitten vrij vooraan, maar mochten toen vanwege de invalidenkaart van oma op de voorste rij plaatsnemen. We zaten dus helemaal vooraan, beter zicht is er niet.

Vanaf het moment dat de show begon tot dat het eindigde, zaten we allemaal op het puntje van onze stoel. Wat een gave show is dit! De combinatie van het ‘verhaal’, het gebruik van multimedia met als hoogtepunt toch wel de projectie op een scherm van water, de special effects zoals de koude wind die door het theater gaat en natuurlijk de ‘kunstjes’ van de dieren. Meteen in het begin wordt de toon gezet en je wordt niet teleurgesteld. Je blijft maar kijken, ik kreeg dan ook geen enkele keer de vraag: ‘klaar?’ Toen we na afloop de foto’s terugkeken, en dan met name de foto waarop de dierenverzorgster door het water wordt voortgeduwd wist onze dochter wat ze wilde worden. Dat wil zij later ook doen…

Waren jullie kinderen ook zo onder de indruk van de dolfijnen in het Dolfinarium?

Linda van Aken
  1. Hendri says:

    Pfff…. dagje Dolfinarium? Wat triest zeg! Dieren die kunstjes moeten doen voor ons mensen. Misschien eens op zoek naar de film Black Fish. Die zal je iets meer informatie geven over dieren in gevangenschap.

    O, voordat ik het vergeet, misschien even zoeken naar het bezoek van RamBam aan het Dofinarium? Zie onderstaande link.

    https://www.youtube.com/watch?v=KmcSIeLLwbc

    Groeten Hendri

Comments are closed.